Plastično je fantastično

četvrtak, 13.03.2014.

Odbor podržava ograničenje potrošnje


Kao što je već pisano na ovom blogu u postu Ograničenje potrošnje plastičnih vrećica ugrožava i europske trgovce, jučer se je sastao Odbor za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane (European Parliament Committee on the Environment, Public Health and Food Safety - ENVI) te raspravljao o prijedlogu Direktive o ograničenu potrošnje tankih plastičnih vrećica. Odbor broji 71 člana, ali je na jučerašnjoj sjednici sudjelovalo 60 njih koji su glasovali: 44 u korist prijedloga, 10 protiv i 6 suzdržanih.

Dakle, europarlamentarci, članovi ovog odbora podržavaju prijedlog Direktive koju je predložio Povjerenik EK za zaštitu okoliša Janez Potočnik. Radni prijedlog o kojem su članovi odbora glasovali predviđa da se do 2017. godine u državama članicama prepolovi potrošnja plastičnih vrećica tanjih od 50 mikrometara, a da se do 2019. potrošnja smanji 80 %. Države, članice EU odabrati će način kako će postići zadane kvote - uvođenjem nameta, poreza, komercijalnim ograničenjima ili zabranama.

Iz ove Direktive izuzete su samo ultra tanke vrećice (ispod 20 mikrometara), a to su vrećice koje se koriste za zamatanje svježeg mesa, svježe ribe i mliječnih proizvoda gdje se ta vrećica smatra primarnom ambalažom.

Očekuje se da će se rasprava i glasovanje na glavnoj sjednici Europskog parlamenta održati 14. do 17. travnja ove godine.


Autor bloga je na poziv uredništva rubrike Barometar za čitatelje Večernjeg lista analizirao ovu situaciju s plastičnim vrećicama u Europi vezano uz prijedlog Direktive koja je pred usvajanjem u Europskom parlamentu. Analizu možete pogledati u rubrici Barometar Večernjeg lista, analiza: "Teatar apsurda na europskoj sceni".



Izvori:
Visoki izvor blizak mjestu odlučivanja koji je želio ostati anoniman

Animated flags


- 01:05 - Komentari (5) - Isprintaj - #