Plastično je fantastično

utorak, 14.01.2014.

Otvoreno pismo HRT-u

U nedjelju sam neposredno nakon emisije "Plodovi zemlje" uredu za odnose s javnošću Hrvatske radio televizije napisao pismo sa željom upozoriti novinare, uredništva ili ne znam koga na HRT-u na nepreciznosti u novinarskim izvještavanjima. Kako do kasno večeras nije stigao nikakav pa niti automatski odgovor tipa "Primili smo vaš e-mail, netko će vam se javiti", odlučio sam ovo pismo "otvoriti" i podijeliti ga s čitateljima bloga.

Poštovani,

stalni sam gledatelj emisije Plodovi zemlje, mada osobno nemam nikakve veze s poljoprivredom, osim kao krajnji korisnik proizvoda poljoprivrednika. Međutim, emisija je godinama vrlo dobro uređivana, još iz doba gospođe Ružice Trauber. I dalje je vrlo zanimljiva i nama koji se ne bavimo tom djelatnošću otvara sasvim novo područje informacija.

No, ne javljam se da bih hvalio odličnu emisiju, već da bih ukazao na nepreciznosti novinara Stubljara. Naime, u emisiji 12. siječnja 2014. u izvještaju iz doline Neretve, kaže Vaš novinar da su "plastenici pokriveni najlonom". Krajnja nepreciznost, da ne kažem netočnost. Plastenici su prekriveni s polietilenskom folijom, a ako i novinar ne poznaje područje plastike, onda je također pravilno reći plastičnom folijom - i neće pogriješiti. Sada je ispalo kao da je Vaš novinar rekao "drveno staklo".

Također, učestalo se od Vaših novinara čuje "PVC vrećice" ili "najlon vrećice" kada govore o potrošačkim plastičnim vrećicama - bilo onim tankima, bilo onim debljima, višekratnima, s kojima se svakodnevno susrećemo u trgovinama. Što je također na razini "drvenog stakla". Te su vrećice u pravilu izrađene od polietilena - bilo od polietilena niske gustoće (one malo deblje, recimo višekratne), bilo od polietilena visoke gustoće (one tanke, jednokratne). Najlon vrećice ne postoje, a PVC vrećice su samo one plastične vrećice za krv. Stoga, molim da Vaše novinare informirate da se bolje pripreme o području o kojem izvještavaju, a ako je to možda i predetaljno za njih, uvijek postoji spasonosno rješenje: "plastična folija", "plastična vrećica" itd.

Hrvatska radio televizija je informativni, ali i edukativni servis građana. I odlično je da ste u posljednje vrijeme posvetili više prostora jeziku, ali smatram da bi bilo potrebno posvetiti i više pažnje edukaciji novinara kada izvještavaju o materijalu toliko sveprisutnom, korisnom, praktičnom, jeftinom, ekološki i energijski prihvatljivom te iznimno pogodnom za široku primjenu - kao što je plastika - materijal 21. stoljeća i budućnosti.

U tom cilju, molim da se slobodno obratite Društvu za plastiku i gumu, profesoru Čatiću ili meni koji ćemo Vam rado odgovoriti na svako pitanje iz područja s kojim se bavimo i kojeg poznajemo.

Srdačan pozdrav

Romeo Deša
član Društva za plastiku i gumu Zagreb




- 23:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #