Plastično je fantastično

ponedjeljak, 02.09.2013.

NEWSLETTER 2



NEWSLETTER 2



Poštovani,
evo, stiglo je i vrijeme za sljedeći NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.


Tijekom kolovoza, nakon serije članaka o zabranama plastičnih vrećica, o čemu sam Vas obavijestio u prethodnom NEWSLETTERU, na blogu su objavljeni sljedeći članci (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):




NOVI POSTOVI:
15.08. - Plastična arhitektura - slikovni prikaz što se sve širom svijeta radi od otpadne PET ambalaže, odnosno od otpadnih PET plastenki.
20.08. - Zašto ne učiti od uspješnih? - općina Viškovo uvodi kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada. Postavlja se pitanje zašto se ne kopiraju uspješna rješenja otoka Krka ili grada Čakovca?
21.08. - Odbijen zahtjev za uvođenje naknade na vrećice - za sada u Engleskoj, ali samo od britanskog udruženja plastičara i ambalažera. Očekuje se odluka lokalne uprave Engleske.
22.08. - Školski primjer greenwashinga - nakon široke kampanje upozoravanja na tzv. ekološke opasnosti plastičnih vrećica, realno za očekivati je da su potrošači, barem deklarativno spremni plaćati naknade za plastične vrećice
23.08. - Plastika u službi čistoće plaža - opet jedna inovativna ideja prvi puta primijenjena na otoku Krku - plastične posudice za sitni otpad na plaži. Kažu da je akcija vrlo uspješna.
24.08. - Zabrana polietilenske ambalaže - u indijskoj saveznoj državi Himachal Pradesh uvode zabranu polietilenske ambalaže. Čudna, najmanje ekološka odluka.
25.08. - Naši plastičari - Vargon - predstavlja se još jedna uspješna hrvatska firma koja prerađuje plastiku.
26.08. - Čuvajte se greenwashinga - još jednom objašnjenje što je to greenwashing, koji su grijesi greenwashinga s primjerima te kako ga prepoznati i izbjeći.
27.08. - Bioplastika i greenwashing - postavlja se pitanje zašto borba protiv greenwashinga ne postiže rezultate. Odgovor daje portal Plastics Today pozivajući se na tekstove našeg prof. dr. Igora Čatića.
28.08. - Poznati proizvođač čelika ulaže u razvoj bioplastike - najveći njemački, evropski i vodeći svjetski proizvođač čelika ThyssenKrupp ulaže u industrijsku biotehnologiju.
28.08. - Zabrana ambalaže od pjenećeg polistrirena - New York planira, a San Jose je uveo zabranu ambalaže od pjenećeg polistrirena. Ugostitelji se bune, ali …
28.08. - Činjenicama protiv mitova 9 - Zanemariv udio plastičnih vrećica u otpadu - još jedan podatak kojeg predlagatelji i uvoditelji zabrana i naknada i tzv. eko-dušebrižnici jednostavno ne žele čuti, a istinit je.
29.08. - Indija je velika i čudna zemlja - da, s jedne strane zabrane plastičnih proizvoda ili npr. inkriminiranje da su plastične vrećice opasnije od atomske bombe, a istovremeno se grade tehnološki plastičarski parkovi gdje se širi i povećava proizvodnja i prerada plastike. Tko će ih znati, Indija je stvarno čudna zemlja.
30.08. - Liniću, imaš posla u Koprivnici - Renesansni sajam u Koprivnici predstavlja se kao sajam bez plastike. Lažno i licemjerno.
30.08. - Kako licemjerno, zar ne? - licemjeran odnos prema plastici nije samo hrvatska specifičnost. Vrlo je rašireno širom svijeta i interneta.
31.08. - Hoće li bioplastika riješiti problem plastičnog otpada u morima? - zanimljiva diskusija inicirana je na stručnoj društvenoj mreži LINKEDIN na temu iz naslova. Pa pogledajte riječ stručnjaka.

Uvedene su tri nove rubrike čije poveznice možete naći s lijeve strane naslovne stranice bloga:
ČINJENICAMA PROTIV MITOVA - pregled objavljenih članaka koji daju stručno i znanstveno provjerene podatke o plastičnim vrećicama.
GREENWASHING - pregled članaka o ovoj marketinškoj pojavi kojom se obmanjuje kupce čineći proizvode zelenijima odnosno ekološki prihvatljivijima nego što jesu, tzv. zeleno ispiranje ili zeleno umivanje.
NEWSLETTER - pregled objavljenih newslettera, za sada samo dva.

S lijeve strane naslovne stranice bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO dana je anketa "Što bi trebalo učiniti s plastičnim vrećicama" koja je obrazložena u postu: Zašto anketa?, pa Vas pozivam da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Također, na istoj toj lijevoj strani dane su poveznice na preglede sadržaja te na pojedine grupe članaka o određenoj temi - radi bržeg i jednostavnijeg snalaženja čitatelja.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika) - novouvedena zabrana u gradu Santa Fe u New Mexicu, SAD - zadnja promjena pregleda 27. kolovoza u 18:00 sati - revizija 4.
ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija) - novouvedena zabrana polietilenske ambalaže u saveznoj državi Himeachal Pradesh, Indija - zadnja promjena pregleda 13. kolovoza u 20:00 sati - revizija 3.

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
07.11.2011. - Nepodnošljiva lakoća poluinformiranosti - u posljednje vrijeme učestalo se u Hrvatskoj napadaju plastične vrećice, dok je takva praksa u svijetu ipak prestala, odnosno znatno je smanjena, jer je glas struke i znanosti ipak u svijetu priznat i „nadjačao“ je dokazima i znanstveno provjerenim podacima taj „teror poluinformiranosti“. I ne samo to, već su utjecajni novinari i kolumnisti poznatih svjetskih novina javno progovorili da je skretanje pozornosti na plastične vrećice u stvari prikrivanje nečeg puno važnijeg i problematičnijeg u nekoj zajednici, društvu ili državi. Kako je već više puta spomenuto: hoćemo li se u pomanjkanju boljih ideja, baviti najvažnijim najsporednijim problemom, plastičnim vrećicama? Kako je nastala fotomontaža (?) kornjače s komadićem plastične vrećice u ustima te slikovni prikaz što je danas stvarna opasnost za kornjače.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično




- 18:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #