Plastično je fantastično

subota, 31.08.2013.

Hoće li bioplastika riješiti problem plastičnog otpada u morima?





Zanimljiva diskusija inicirana je na stručnoj društvenoj mreži LINKEDIN na temu iz naslova. Pa pogledajte riječ stručnjaka:




Philippe L.
Institut za istraživanja polimera - rukovoditelj znanstvenog odjela za materijale - Total Refining & Chemicals, Brisel, Belgija

Bioplastika zasigurno neće izdvojiti "klasičnu" plastiku iz oceana i uputiti je na recikliranje ili postrojenja za druge vrste oporabe.

Ahmad Zeinolebadi
Istraživač u Polimer Consult - Hamburg, Njemačka

Možda djelomično, ali i bioplastika je također strani materijal u moru i može prouzročiti određene probleme.

Markus Gahleitner
Viši ekspert u grupi za polipropilen - Borealis Polyolefine GmbH, Austrija

Posebno u morskoj vodi, većina danas prisutnih biorazgradljivih polimera razgrađuje se vrlo sporo. Istovremeno, udio bioplastike na tržištu manje od 1 % teško da će uskoro bioplastiku učiniti relevantnim materijalom. Stoga realan pristup je: bez otpada na odlagalištima, kažnjavanje odbacivanja.

Jose A. del Cueto
Direktor Carredana de Empaques, S.A. de C.V. i predsjednik meksičkog udruženja plastičara - Mexican Plastic Association (ANIPAC) - Tolcua, Meksiko

Na žalost, bioplastika potiče odbacivanje smeća u okoliš, a ne suprotno. Bioplastika ne može biti upotrijebljena za mreže, ribarsku i pomorsku opremu, koja upravo treba biti trajna i nerazgradiva. Zašto poticati biorazgradnju kada se to može valorizirati recikliranjem neobnovljivih izvora.

Adrian Merrington
Stručnjak za recikliranje i preradu plastike, Eco Bio Plastics Midland, Michigan, USA

Mislim da se ovdje miješa bioplastika i biorazgradljiva plastika. Bioplastika nije isto što i biorazgradljiva plastika (bioizvorni polietilen, npr. je bioplastika). Biorazgradivost također ne mora značiti da će se razgradnja odvijati u morskom okruženju.

Deny Kyriacos
Predsjednik i glavni izvršni direktor GEM-Chem - Brisel, Belgija

Biorazgradiva plastika zauzima vrlo mali, čak i neznatan udio u globalnim proizvodnim kapacitetima polimera. S druge strane, biorazgradivost bioizvornih polimera nije različita od biorazgradivosti fosilne plastike.

Sebastian Kammer
student Visoke škole za inženjerstvo plastike u Darmstadtu, Frankfurt na Majni, Njemačka

Zašto je plastika u oceanu? Bolje je uspostaviti funkcionalni sustav recikliranja nego se truditi oko razgradivosti. Ukoliko je plastika prepoznata kao materijal koji se može ekonomično reciklirati, tada neće biti odbacivana u mora, slažete se? Ne baviti se simptomima, već se baviti uzrocima. Tako ja vidim ovaj problem.

Guy Lane
Upravitelj konzultantske agencije SEA 02 - Brisbane, Australija

Postoji li klasična plastika na fosilnoj osnovi koja bi se mogla zamijeniti s biorazgradljivom bioplastikom? Imate li koji konkretan primjer?

Deny Kyriacos
Predsjednik i glavni izvršni direktor GEM-Chem - Brisel, Belgija

Male polietilenske vrećice mogu biti izrađene od biorazgradljivog materijala. Njihova upotreba nije raširena. Inače, biorazgradivost poliolefina je dobro prodiskutirana tema.

Jose A. del Cueto
Direktor Carredana de Empaques, S.A. de C.V. i predsjednik meksičkog udruženja plastičara - Mexican Plastic Association (ANIPAC) - Tolcua, Meksiko

Za Adriana Merringtona: U pravu ste, neka, ali ne sva bioplastika je razgradiva. Pretpostavljam da smo svi u svojim diskusijama mislili na biorazgradivu bioplastiku. To je vrlo zanimljiva tema, koja uobičajeno dovodi do zabune. Javnost je vrlo zbunjena s bioplastičnim-biorazgradivim pojmovima. Stoga je nužno imati jasne pojmove materijala bioizvorno i biorazgradivo.

Za Sebastiana Krammera: Potpuno se slažem. Najprije treba riješiti uzrok, a ne se fokusirati na simptome. Vrednovati i reciklirati. I istovremeno odrediti visoke cijene za odlaganje otpada.

Manoj Sharma
Direktor, Green Earth Innovations Pvt.Ltd - Indore, Indija

Klasična plastika neće biti izbačena iz upotrebe još dugo vremena. Biorazgradivoj plastici trebati će godine i godine da zauzme svoje značajnije mjesto. Najbolji način kako sačuvati mora od plastičnog otpada je prikupljati otpadnu plastiku i od toga proizvoditi gorivo. Recikliranje nije rješenje, to je aktivnost koja samo odgađa konačno rješavanje plastike. Zadnji krug korištenja plastike je u obliku plastičnih vrećica.

Guy Lane
Upravitelj konzultantske agencije SEA 02 - Brisbane, Australija

Hvala Manoj. Vidim logičnost u tvom prijedlogu. Pogledao sam tvoju Facebook stranicu (na kojoj predstavlja projekt "Plastika u gorivo") i preporučam da uspostaviš suradnju s ljudima iz Upgyres-a, koji su ti se obratili. Oni žele komercijalizirati plastični otpad iz mora i sa plaža. Možda im pokretna inačica tvog uređaja može pomoći.

Deny Kyriacos
Predsjednik i glavni izvršni direktor GEM-Chem - Brisel, Belgija

Razgradnja poliolefina primjenjuje se u pilot postrojenjima već nekoliko godina. Ideja je vrlo razumna. Ipak, skupljanje tako velike količine plastičnog otpada još uvijek predstavlja problem. S druge strane, kompanije koje se bave razgradnjom guma uglavnom su smještene u SAD-u.

Mihir Banerji
Nacionalni ekspert za plastiku u UNIDO-u (Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj) - New Delhi, Indija

Možda bi bilo ispravno ispraviti riječ bioplastika u biorazgradiva plastika.

Wylie Royce
Partner u Royce Associates, New York, SAD

Komercijalno, najznačajnija bioplastika je PLA (polilaktid) i on je kompostabilan, neće se razgraditi na odlagalištima niti u oceanima. PHA - poli(hidroksi-alkanoat) je dokazano razgradiv u morskoj vodi, ali još uvijek postoje brojni problemi u preradi kao i problemi troškova da bi se to uspješno komercijaliziralo. Aditivi za biorazgradnju nisu odobreni kao učinkoviti od strane Instituta za bioplastiku (Bioplastics Instiute). najveći dio plastičnog otpada u morima je od potpuno reciklabilnog materijala, kao što je npr. polietilen, polistiren, itd. Slažem se sa Sebastijanom, nastojanja treba usmjeriti prema izgradnji infrastruktire za recikliranje i također prema ljudskom ponašanju. Program Udruženja inženjera plastike (SPI) - Operation Clean Sweep je odobren kao vrlo uspješan u značajnom smanjenju plastičnog otpada u obliku granulata. Stoga, problem je u ponašanju ljudi koji oceane koriste kao kante za smeće, to je najveći problem.

Jose A. del Cueto
Direktor Carredana de Empaques, S.A. de C.V. i predsjednik meksičkog udruženja plastičara - Mexican Plastic Association (ANIPAC) - Tolcua, Meksiko

Sam materijal može biti razgradiv, ali proizvod može pored osnovnog materijala imati i razne druge komponente (pigmente, boju, punila, itd.) koji nisu razgradivi. Otrovni ili ne, skupljanje tih komponenti u okolišu mogu imati potencijalno negativan učinak.

Korištenje pojma bioplastika nekad je zbunjujuće. U stvari, korištenje prefiksa BIO samo povećava zbunjenost javnosti.

Možda bi bilo dobro upotpuniti klasifikaciju nazivlja za sve moguće kombinacije plastike, slično kao što je to definirao ASTM D7611. Evo nekoliko ideja

Biobased Biodegradable - BB (bioizvorna - biorazgradljiva plastika)
Biobased Non-biodegradable - BN (bioizvorna - nerazgradljiva plastika)
Hybrid (Partially biobased, ej. coke plant bottle) non biodegradable - HN (Hibridna - djelomično bioizvorna - kao npr. Coca Cola boca od uzgojina - nerazgradljiva plastika)
Hybrid biodegradable - HB (Hibridna biorazgradljiva plastika)
Fosil-based non-biodegradablie - FN (fosilna - nerazgradljiva plastika)
Fosil-based biodegradable - FB (fosilna - biorazgradljiva plastika)

Ovako me to podsjeća na kodove za olovke (mekana B, meko-tvrda HB, tvrda H)

Ostalo:
Compostabile - Kompostabilno (industrijski ili kućno) - neovisno o certifikaciji
Obična razgradnja - mislim da ovo nema smisla jer to proizvodi samo manje komadiće plastike

Pravilno upravljanje smećem:
S BB, HB, FB treba biti pažljivo upravljano, ne ih slobodno odbacivati u okoliš, pa makar su i biorazgradljivi.

Mihir Banerji
Nacionalni ekspert za plastiku u UNIDO-u (Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj) - New Delhi, Indija

Wylie, ako sam u pravu, najveća komercijalna proizvodnja bioplastike je od šećerne trske kao sirovinska osnova, ne PLA (polilaktid). Pogledaj web stranicu Braskema. Stoga, bioplastika nije nužno biorazgradljiva.

Guy Lane
Upravitelj konzultantske agencije SEA 02 - Brisbane, Australija

Glasam da se prihvati prijedlog Josea A. del Cueta kao formalne nomenklature bioplastike. Ima li netko još koji prijedlog?

Pretpostavljam da će to biti dug i težak put. Tražim nekog iz grupe koji ima bilo kakvog iskustva u radu s ASTM organizacijom, kako ide proces i koliko treba novca. također, bilo bi vrijedno razmisliti o forumu gdje bi se mogle dati i druge ideje, a kako bi smo znali da smo uzeli u obzir sve opcije.

Romeo Deša
pomoćnik direktora za proizvodnju DINA Petrokemija d.d. - Omišalj, Hrvatska

Prije nekoliko mjeseci na Linkedinu sam započeo diskusije na nekoliko grupa o pojmu "Bioplastika". Istovremeno sam na stotine adresa kemijskih fakulteta, instituta, udružanja šitom svijeta poslao e-mail sljedećeg sadržaja:

Poštovani kolege,
molim Vas da mi pomognete razjasniti.
Dr. Thielen (urednik i izdavač časopisa Bioplastika) u svojoj novoj knjizi "Bioplastika; osnove, primjene, tržište" - napisao je:
Široko primjenjeni termin "bioplastika" nije u potpunosti jednoznačan i pokriva više grupa plastike. S jedne strane to je plastika na bio osnovi (napravljena od obnovljivih izvora) i s druge strane to je biorazgradljiva plastika. Mnoge bioplastike spadaju u obje grupe. Plastika na bioosnovi može ali ne mora biti biorazgradljiva. Biorazgradljiva plastika može, ali ne mora biti proizvedena od obnovljivih izvora. U stvarnosti često se pogrešno shvaća da je plastika iz obnovljivih izvora ujedno i biorazgradljiva i obrnuto.
Moje pitanje je:
Je li biorazgradljiva plastika znači da je ta plastika bioplastika? ili
Je li samo bioizvorna plastika (iz bio uzgojina) bioplastika?

Zahvaljujem unaprijed i lijepi pozdravi.

Nakon toga primio sam brojne odgovore iz cijelog svijeta i sve sam to skupio u jednoj maloj studiji. Pripremljen je (nadam se) zanimljiv materijal s vrlo zanimljivim odgovorima i diskusijama, a koje sam sve prezentirao na Savjetovanju Društva za plastiku i gumu "Bioplastika - danas i sutra" koje je prošlog studenog održano u Zagrebu, Hrvatska.

Ukoliko ste zainteresirani za ovu studiju sa statističkom analizom odgovora, slobodno mi pošaljite e-mail (to vrijedi i za čitatelje bloga) i poslati ću Vam je.

Usput, u potpunosti podržavam prijedlog Josea.
Pozdrav

Juan José Aguilar Ruelas
Direktor inženjerstva u Envases Universales de Mexico, León, Mexico

Ne mislim baš tako. S moje točke gledišta, to je kulturalno pitanje. Moramo educirati naše ljude da otpad odlažu na za to određena mjesta. Sve što nije pravilno odloženo u smislu zbrinjavanja predstavlja stranu tvar u okolišu i predstavlja kontaminaciju, pa čak i ako se raspada ubrzano.

Eric Peters
Viši znanstvenik na području polimera, tehnički rukovoditelj, San Francisco, SAD

Odbacivanje otpada je jedan od glavnih uzroka onečišćenja plastikom. Kao Kanađanin smatram da je jedna od stvari koje je nužno promijeniti je kultura prema smeću, npr. da djeca pokupe svo smeće po cestama oko škole. Kada se takvo što napravi više puta, djeca će shvatiti da sve što odbace da će morati pokupiti.

Nakon nekog vremena, ljudi će se naviknuti da ne bacaju smeće po ulicama. Znam Amerikance koji su odlazeći u Kanadu bili zapanjeni kada su vidjeli da netko ide iza njih i kupi njihovo smeće. Naravno, prljavi okoliš jednostavno će im dati povoda da nešto bace.

S jedne strane, imam 8ooo kvadratnih metara vlasništva, jedan posjed na jezeru u Ontariju, a drugi na jezeru u Massachusettsu. Jezero u Ontariju je veće, ali oba imaju podjednak broj kuća na obali. I na oba posjeda imao sam uvalice u kojima su se skupljali drvo i ostalo plutajuće smeće. na posjedu na jezeru u Ontariju nekoliko komada drva pokupio bih jednom godišnje na proljeće. Na jezeru u Massachusettsu skupljam u velike vreće za smeće 3 do 4 puta godišnje.

Da, u odnosu na plastični otpad, nužna je promjena ponašanja.

Guy Lane
Upravitelj konzultantske agencije SEA 02 - Brisbane, Australija

Hvala Eric. Slažem se s tvojim argumentima o potrebi promjene ponašanja. Ali razmišljam o rijekama u Indiji i Aziji koje su zagušene odbačenom plastikom, i sve završava u moru. Zna li netko bilo koje istraživanje koje je obradilo globalne troškove koliko bi koštalo pokretanje postrojenja za obradu otpada na takvim mjestima.

Evo jedne ideje, možda bi svjetske rijeke i plaže mogle biti raspodijeljene prema područjima, a plastičarska industrija s tih područja financirala bi lokalne ekološke grupe koje bi se bavile problemom odbačene plastike u okoliš.

Plastičarskim kompanijama bila bi dodijeljena veličina područja prema količini njihove proizvodnje plastičnih proizvoda i prema svojstvu tih proizvoda (npr. ako proizvode ne - biorazgradljivu plastiku dobili bi veće područje).

Ukoliko bi se nacrtale takve karte koje bi pokazivale dodijeljena područja različitim industrijama to bi bilo korisno za javni pritisak na te plastičarske kompanije.

Kako bi se takva inicijativa mogla nazvati? Vaši komentari?


Eto, diskusija je još u tijeku, Bude li zanimljivih, svakako ću dopuniti ovaj post.



Izvor:
LINKEDIN - Grupa: Society of Plastics Engineers:
Will bio-plastics solve the marine plastic pollution problem?


- 00:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #