Plastično je fantastično

subota, 16.03.2013.

Prirodna istina o neprirodnoj bioplastici

U srijedu, 13. ožujka 2013. web portal Udruženja inženjera plastike - Society of Plastics Engineers (SPE) objavio je članak prof. dr. Igora Čatića: The renaissance of bioplastics: A not-so-natural process (Renesansa bioplastike - ne tako prirodan proces), a predstavili su ga kao profesora Sveučilišta u Zagrebu, člana Udruženja inženjera plastike (SPE) i dobitnika nagrade udruženja "SPE International Education Award" 1998. godine, jedinog koji je primio tu nagradu van Sjeverne Amerike.

Prenosim ga u cijelosti:

Renesansa bioplastike
- ne tako prirodan proces


U 2011. godini proizvodnja bioplastike bila je manja od 0,5 % od ukupne proizvodnje plastike. Ali, kada čitate novinske članke, stječete pomalo čudan dojam da je danas i u budućnosti najvažniji materijal ekološki prihvatljiva bioplastika. Bioplastika nije novi izum. Celuloidna eko-lutka stara je oko 150 godina. U stvari, prva bioplastika, zasnovana na kazeinu (proteinu iz mlijeka), stara je više od 500 godina.

Dakle, bioplastika kao materijal koji je postojao davno prije plastike napravljene iz prirode - sirove nafte i prirodnog plina, ili katkada iz ugljena - uobičajeno se zove sintetska ili petro plastika.

Koja je razlika između sintetske plastike i bioplastike? Samo po ulazu u proces. Ulaz za plastiku iz fosilnih goriva je čisti proizvod prirode. S druge strane, ulaz iz takozvanih obnovljivih izvora nije prirodan. Oni ne postoje u prirodi, već su rezultat ljudskog znanja i volje. Sjetva je poljodjelska aktivnost koja zahtjeva radnu snagu, energiju (najčešće fosilna goriva) i mnogo kemijskih proizvoda, kao što su herbicidi i pesticidi. Sve su to umjetni proizvodi.

Moramo pozdraviti renesansu bioplastike. Ipak, to je potpuno proizvod čovjeka, a ne prirode. Dakle, moramo prestati "zeleno umivati" odnosno provoditi greenwashing bioplastike u prirodan materijal, kako je sugerirano članku u European Bioplastics objvaljenom u rujnu 2012. - No Greeenwashing with Bioplastics.



Na stranicama web portala, u sklopu članka postavljeno je i anketno pitanje: Smatra li previše pripadnika medija da je bioplastika "zelena"? Anketu možete pogledati na sljedećem LINKU. Trenutno više od 80 % sudionika ankete misli da mediji smatraju da je bioplastika "zelena". Eto, kako nam mediji stvaraju i utječu na naša mišljenja i stavove.



Izvori:
The renaissance of bioplastics: A not-so-natural process, prof.dr. Igor Čatić, SPE 13. ožujka 2013.
No Greeenwashing with Bioplastics, European Bioplastics, rujan 2012.
Environmental Communications Guide for Bioplastics - ključni nalazi; European Bioplastics



- 19:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #