Plastično je fantastično

četvrtak, 21.02.2013.

Ručni 3D printer

Nedavno sam u postu "Plastika i na Marsu" između ostaloga spomenuo 3D printer te u post umetnuo video klip iz kojeg se vidi kako 3D printer radi, kako izrađuje najzahtjevnije elemente koji se ugrađuju i u svemirske letjelice.

O 3D printerima svojevremeno je vrlo lijepi članak objavio časopis "Majstor" gdje je dao opsežan i kompletan pregled povijesti nastajanja 3D printera, vrsti printera, kao i načina kako rade te što sve mogu. Autor članka g. Tomislav Toth tada je napisao:

Nema nikakve sumnje da je 3D-printanje duboko protreslo sva područja industrije, medicine i umjetnosti, a razvija je toliko brzo da u globalnom mjerilu ne može pratiti smjerove u kojima se razvija. Otvaraju se nova područja u obrazovanju, nova zanimanja i struke pa stvarni opseg promjena u našim životima ne možemo ni pretpostaviti. Tehnologija koja se razvija silnom brzinom pa već priprema printanje kuća, svemirskih brodova, istraživačkih stanica na drugim planetima, mogla bi na kraju isprintati i cijele krajolike - zajedno s organizmima koji u njima borave. Zvuči suludo, no protekle dvije godine, od naše prve objave, otkrile su toliko brze promjene da ih ne možemo usporediti ni s jednim poznatim područjem. To je tema kojom ćemo se ubuduće češće baviti kako bismo se za pet ili deset godina manje čudili promjenama oko nas. I u nama.


U nastavku Vam predstavljam jedno od novijih dostignuća 3D printanja, upravo dokaz da je razvoju tehnologije i primjena plastike samo ljudska mašta granica. Pogledajte:




Jer kako g. Tom Toth kaže: "... kako bismo se za pet ili deset godina manje čudili promjenama oko nas. I u nama."


- 18:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #