Plastično je fantastično

subota, 16.02.2013.

Kako će se Zagreb rješavati otpada?

Prije desetak dana objavio sam post: "Zašto se u Zagrebu ne može uvesti odvojeno prikupljanje otpada?" u kojem sam obećao objaviti informaciju što kandidati za gradonačelnika Zagreba planiraju s otpadom.








Pa evo što misle i planiraju:

Vladimir Ferdelji

Računa da, osim 350.000 tona otpada godišnje, mora zbrinuti i pet milijuna tona postojećeg otpada na Jakuševcu, odnosno sanirati smetište. Šljaku koja ostane iz spalionice zbrinuo bi na Jakuševcu, procjenjuje da tamo ima mjesta za idućih sto godina.


Margareta Mađerić

Procjenjuje da bi spaliti ili odlagati trebalo oko 20 posto otpada, a osim dilema oko načina zbrinjavanja tog otpada, želi izraditi studije izvodivosti gradnje postrojenja za automatsku separaciju otpada, obrade glomaznog otpada i proizvodnje bioplina.


Milan Bandić

Opet se želi dogovoriti sa Zagrebačkom županijom koja je raskinula ugovor o zajedničkom zbrinjavanju otpada. Želi Centar za gospodarenje otpadom u prstenu grada, udaljen oko 50-60 kilometara, gdje bi bile reciklaža i energana. Protivi se spalionici.


Rajko Ostojić

U mandatu najavljuje zatvaranje Jakuševca i otvaranje Centra za zbrinjavanje otpada u suradnji sa Zagrebačkom županijom. U postrojenju za termičku obradu želi proizvodnju energije, a rješenje ovisi o isplativosti i dogovoru sa Županijom.



Šteta, niti jedan od njih konkretno da kaže što bi s otpadnom plastikom. A samo jedan spominje recikliranje onako općenito. Obzirom da je gospodin Vladimir Ferdelji predsjednik Društva za plastiku i gumu i znam da zna, vjerojatno bi se trebao jasnije i konkretnije očitovati u budućim predstavljanjiima. Nama glasačima ostaje za nadati se i vjerovati im.





- 22:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #