Plastično je fantastično

petak, 08.02.2013.

Američko - hrvatski paralelni članak

Pripremajući se za opsežnije istraživanje o zabranama plastičnih vrećica širom svijeta (stručni članak uskoro će biti objavljen u časopisu Polimeri), sa željom prikazati čitateljima stvarne razloge koji se kriju u pozadini takvih lokalnih odluka te ukazati na ekološku, energijsku, sirovinsku, ekonomsku pa i zdravstvenu pogubnost takvih zabrana ili poreza, naišao sam na članak kojeg je napisao gospodin Mark Daniels - direktor američke Alijanse za promicanje plastičnih vrećica (American Progressive Bag Alliance): "Razumjeti činjenice prije no što pokušate zabraniti plastične vrećice" (Understand facts before trying to ban bags).

Čitajući taj članak, jednostavno sam shvatio da bih ja, gotovo istim riječima napisao takav članak. Stoga sam se odlučio na zanimljiv eksperiment - paralelni članak. Dakle, u nastavku je prijevod tog članka koji je originalno objavljen na web portalu Plastic News 1. veljače 2013., ali razlike sam posebno označio. Što znači - riječi s kojima se ja apsolutno slažem s autorom su uobičajene boje teksta. Riječi koje bih, odnosno jesam, zamijenio u originalnom tekstu označio sam crvenom bojom u zagradi, a moje riječi su plavom bojom - odmah do originalnih također u zagradi. Svjetlo plavim, uobičajeno su označeni linkovi.

E, pa krenimo:













Izvor animacija: Crossed flag pins.com


Razumjeti činjenice prije no što pokušate zabraniti plastične vrećice



Nestručnjaci, koji se ne bave ovim područjem, mogli bi pomisliti da je u porastu pokret ekoloških udruga koje traže zabrane jednokratnih plastičnih vrećica širom (Sjedinjenih Američkih Država) (svijeta). Mi, koji smo u plastičarskoj industriji znamo istinu. Samo mali broj zajednica u (Sjedinjenim Državama) (svijetu) je razmatralo zabrane jednokratnih plastičnih vrećica. Unatoč tomu, moramo uzeti u obranu našu proizvodnju i radna mjesta vrlo ozbiljno.

Moramo biti sigurni da se razumiju ekološke, zdravstvene i ekonomske činjenice s kojima podupiremo naše stavove. Kada javnost dobije podatke - a ne samo emocionalno nabijena upozorenja - (Američka Alijansa za promicanje plastičnih vrećica - APBA) (Hrvatsko Društvo za plastiku i gumu - DPG) vjeruje da će predlagatelji zakona i zakonodavci doći do istih zaključaka, koje mi oduvijek znamo: plastične vrećice su najbolji izbor u trgovinama i ne bi ih trebalo ograničavati.

Gledano s ekonomske strane, podaci su na našoj strani na svakoj razini lanca vrijednosti. Proizvodnja plastičnih vrećica osigurava više od (30.800) (1.800) radnih mjesta u (Sjedinjenim Američkim Državama) (Hrvatskoj). Ta industrija podupire inovativni sektor (zelene) (održive) ekonomije. Dodatno, uz svako to radno mjesto u proizvodnji i u sustavu recikliranja, naše proizvodnje stvorile su uvjete za još dodatna dva radna mjesta u sekundarnim djelatnostima; a to je više od (60.000 Amerikanaca) (3.600 Hrvata) koji rade u logistici, transportu, proizvodnji boja i mastebatcha, te u ostalim popratnim sektorima.

Ograničavanjem plastičnih vrećica trpi poslovanje. Kada bi se proizvodnje trebale prebaciti s plastičnih vrećica na puno skuplje papirnate alternative, tada bi porasle cijene za kupce i došlo bi do značajnog pada prodaje i proizvodnje. Osim toga, papirne vrećice zauzimaju znatno više prostora od plastičnih vrećica, što značajno ograničava kapacitete skladišta. U vrijeme kada je cijena hrane od 2009. do danas porasla (8,5 %) (50 %), potrošači su već stegli svoje kaiševe pa svako dodatno opterećenje proizvođača i trgovaca bi se odrazilo na konačnu cijenu proizvoda, a to jednostavno nije dobra politika.

Napade na našu industriju čine najčešće zaštitnici okoliša koji u stvari slabo razumiju znanost i stručno provjerene činjenice ili ih jednostavno ignoriraju. Stoga predlažu alternative - papirne ili višekratne plastične vrećice i torbe, čime, u stvari, još pogoršavaju utjecaj na okoliš no što ga imaju plastične vrećice. Jednokratne plastične vrećice su u brojnim elementima (staklenički plinovi, potrošnja vode i opterećenje odlagališta) značajno bolje od alternativnih.

Znakovito je da su pojedini zaštitnici okoliša odabrali borbu protiv jednokratnih plastičnih vrećica za cilj svog djelovanja. A te vrećice napravljene su (iz američkog prirodnog plina) (od u Hrvatskoj proizvedenog polietilena). A nisu odabrali papirnate vrećice zbog kojih se sijeku stabla. Staklenički plinovi koji se emitiraju tijekom proizvodnje papirnih vrećice, njihovog transporta značajno su viši od emisija koje ima proizvodnja plastičnih vrećica. I još k tome, papirne vrećice su najmanje sedam puta voluminoznije od plastičnih vrećica što znači da za njihov transport i distribuciju treba toliko više kamiona na našim cestama.

Tako su višekratne vrećice i torbe postale odgovor na svjetske ekološke probleme, međutim istraživanja pokazuju suprotno Platnene višekratne vrećice i torbe zahtijevaju ogromne količine vode, energije i kemikalija u svojoj proizvodnji. Temeljem istraživanja kojeg je provelo Oregonsko sveučilište, četvrtina svjetske proizvodnje pesticida koristi se u uzgoju pamuka.

I na kraju, višekratne platnene vrećice i torbe zahtijevaju značajno više energije u svojoj proizvodnji nego se troši za proizvodnju jednokratnih plastičnih vrećica pa bi platnene vrećice trebalo koristiti najmanje 131 puta kako bi postale "prijatelji okoliša" odnosno da bi se izjednačile po jediničnoj potrošnji energije s jednokratnim plastičnim vrećicama, kako je utvrđeno u istraživanju kojeg je provela vlada Velike Britanije.

Višekratne vrećice mogu biti mjesto razvoja opasnih bakterija. Ženski nogometni tim iz Oregona spoznao je to na težak način, kada su se djevojke zarazile norovirusom s višekratnih vrećica koje su koristile.

I na kraju, glavnina argumenata zaštitnika okoliša jednostavno nije podržana dokazanim činjenicama. Kada opravdavaju napade na našu industriju činjenicom da se bore za smanjenje otpada, jasno je da ignoriraju činjenicu da sve plastične vrećice u otpadu čine 0,6 %, odnosno 0,5 % krutog otpada. Valja naglasiti da za našu industriju nikakav otpad nije prihvatljiv pa su naše tvrtke usmjerene na recikliranje plastičnih vrećica i folija kao napredan način rješavanja čak i tako mali udio u sveukupnom otpadu kojeg čine plastične vrećice.

Protivnici naše industrije oslanjaju se na emocionalne zahtjeve, jer s druge strane, znanstveni i stručni dokazi jednostavno nisu na njihovoj strani. Kao što je često slučaj, najbolji način za usmjeriti diskusiju u prvom smjeru je smiriti negativnu emocionalnu energiju s činjenicama koje su znanstveno zasnovane i provjerene, a nisu samo emocionalno i vizualno prenapuhane.

(APBA) (DPG) je čvrsto uvjeren da će lokalne zajednice ukoliko imaju sve činjenice na raspolaganju, odabrati recikliranje umjesto zabrana plastičnih vrećica. Molimo Vas, upoznajte se s ovim činjenicama i podijelite ih s predlagačima i donositeljima zakonske regulative, aktivistima i stanovnicima koji imaju pitanja ili čak podupiru uvođenje zabrana ili oporezivanja jednokratnih plastičnih vrećica.

Mark Daniels je predsjednik Alijanse za promicanje plastičnih vrećica (American Progressive Bag Alliance), koja je dio Udruženja plastičarske industrije (Society of the Plastics Industry) u Washingtonu.

Autor hrvatske inačice teksta je član Upravnog odbora Društva za plastiku i gumu Hrvatske i dugogodišnji proizvođač polietilena niske gustoće - osnovne sirovine za plastične vrećice.



Eto.



- 19:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #