Plastično je fantastično

utorak, 07.08.2012.

Ubijaju li plastične vrećice 100.000 morskih sisavaca i milion morskih ptica godišnje?

Izjava da plastične vrećice ubijanju sto tisuća morskih sisavaca i milion morskih ptica godišnje jedna je od najčešćih izjava zagovornika zabrana plastičnih vrećica, a temeljem iste uvode se zabrane prodaje i korištenja jednokratnih plastičnih vrećica u gradovima Sjedinjenih Američkih država, ali i širom svijeta.

Izjava sljedećeg sadržaja:

"Plastične vrećice ubijaju oko 1 milion morskih prica i 100.000 morskih sisavaca svake gdoine, bilo zbog toga što ih životinje pojedu ili se zapletu u njih"

- službeno je i obavljena u dvjema kalifornijskim novinama Daily Breeze i u San Jose Mercury News.

Također, prilikom donošenja programa smanjenja upotrebe plastičnih vrećica, a zatim i zabrane u Los Angelesu, 22 siječnja 2008. na gradskom vijeću dane su sljedeće izjave, koje su uvrštene u službene dokumente:

Emily Utter (Chico Bag Company - proizvođač višekratnih plastičnih torba): "I kao što smo čuli, plastične vrećice predstavljaju značajno ekološko opterećenje za morski okoliš, 100.000 smrti morskih životinja godišnje zbog plastičnih vrećica".

Heal the Bay (Udruga za očuvanje zaljeva Los Angelesa): "Svi ste čuli brojku od 6 milijardi vrećica, što znači da se širom svijeta svake minute koristi milion plastičnih vrećica. Imamo globalnu ekološku krizu. Čuli ste brojke o ugibanju milion morskih ptica i 100.000 morskih sisavaca godišnje."

Yvone Burke (predsjednica vijeća - predsjedavajuća sjednice): "Očekujemo od ovog tijela da zaštiti životinje koje tamo vani umiru u milionima".


A što je stvarno istina?

Navod o ugibanju 100.000 morskih sisavaca i milon morskih ptica svake godine zbog plastičnih vrećica je NEISTINIT.

U londonskom The Timesu 8. veljače objavljen je članak: “Series of blunders turned the plastic bag into global villain” (Serija zabluda pretvorila je plastičnu vrećicu u globalnog zločinca) gdje je navedeno:

"Glavna izjava zagovornika zabrana plastičnih vrećica je da plastične vrećice ubijaju više od 100.000 morskih sisavaca i milion morskih ptica svake godine. Međutim, te brojke zasnovane su na krivoj interopretaciji kanadskog istraživanja provedenog u Newfoundland provedenog 1987. godine kojom prilikom je utvrđeno da je između 1981 i 1984. godine više od 100.000 morskih sisavaca uključujući i ptice, uginulo zbog zapletanja u ribarske mreže. Kanadsko istraživanje uopće nije spominjalo plastične vrećice".

Petnaest godina kasnije, 2002. godine, kada je Vlada Australije naručila izvještaj o utjecaju plastičnih vrećica, autori izvještaja krivo su prenijeli brojke iz kanadskog istraživanja u Newfoundlandu, pogrešno pripisujući uzroke smrti životinja "plastičnim vrećicama".

Te brojke bile su dokaz i učvrstile su "zaštitare okoliša" u uvjerenju da su plastične vrećice ubojice. Četiri je godine ta greška u australskom istraživanju ostala neispravljena. Tek su 2006. godine autori studije zamijenili pojam "plastične vrećice" s pojmom "plastični otpad". I tom su prilikom priznali "Stvarne brojke ubijenih životinja tijekom godine zbog odbačenih plastičnih vrećica gtovo je nemoguće utvrditi."

U zaključku ispravke australske studije autori su priznali da se je izvornim kanadskim istraživanjem utvrđeno da su se referirali na ribarski pribor, a ne na plastični otpad, kao stvarnu prijetnju morskom okolišu.

Bez obzira na sve to, pogrešna tvrdnja je postala kamen temeljac široke kampanje za demoniziranje plastičnih vrećica.

David Santilo, morski biolog u Greenpeaceu izjavio je londonskom The Timesu da neznanstvene činjenice potkopavaju slučaj (Britanske) Vlade za zabranu vrećica. "Malo je vjerojatno da je toliko puno životinja ubijeno zbog plastičnih vrećica. Dokazi nam govore upravo suprotno."

Također se po tom pitanju očitovala i Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) koji su na svojim web stranicama odgovorili između ostalog i na sljedeća pitanja:

Pitanje: "Je li istina da 100.000 morskih sisavaca i/ili morskih kornjača ugine svake godine zbog otpada u moru / plastike / plastičnih vrećica?"

Odgovor: "Nismo u mogućnosti pronaći informacije koje bi potvrdile takvu izjavu. Pogrešna izjava koja ove brojke pripisuje plastičnim vrećicama objavljene su u izvještaju Australske Vlade 2002. godine, ali je to 2006. godine ispravljeno".

Pitanje: "Je li istina da morski otpad ubija milion morskih prica svake godine?"

Odgovor: "Takvi podaci su trenutno nepoznati. Vrlo smo daleko od mogućnosti za utvrditi znanstvene dokaze za te brojke. Najbliže što smo pronašli je "214.500 do 763.000 morskih ptica godišnje ugine nesretnim slučajevima zbog odbačenih ribarskih mreža japanskih ribara u svjevernom pacifiku (Ministarstvo trgovine SAD-a - 1981. godine) - što je objavljeno u web portalu Los Angeles News, Foods, Arts & Events - LAist 1987. godine".




Izvori:
Daily Breeze
San Jose Mercury News
Save The Plastic Bag.com
NOAA





- 13:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #