Plastično je fantastično

srijeda, 01.08.2012.

PVC vrećice za krv

Europsko udruženje proizvođača vinila (European Council of Vinyl Manufacturers (ECVM) objavilo je službenu objavu temeljem recenzije najnovijeg istraživanja životnog ciklusa (LCA) koje je napravljeno u sklopu projekta "PVCfreeBloodBag" (vrećice za krv bez PVC-a) u kojem se zaključuje da PVC vrećice za krv "predstavljaju značajan rizik za ljudsko zdravlje" te da bi trebale biti zamijenjene alternativnim proizvodima koji ne sadrže PVC.

EVCM naglašava da su zaključci navedene LCA studije kontradiktorni zaključcima službenog dokumenta "Pojave i novoutvrđeni zdravstveni rizici" (Emerging and Newly Identified Health Risks) Znanstvenog odbora Europske komisije (European Commission's Scientific Committee - SCENIHR). 2008 godine je zaključeno da "postoji razlog za određenu zabrinutost ukoliko bi došlo do povećane izloženosti prijevremeno rođene muške novorođenčadi Di(2-etilheksil) ftalatu (DEHP - Di(2-ethylhexyl) phthalate ) (jedini dozvoljeni ftalat koji se kao omekšivač dodaje PVC-u koji se primjenjuje za medicinsku opremu), jer je utvrđeno ispitivanjima na životinjama da izaziva toksičnost u reproduktivnom sustavu, ali da nema znanstvenog dokaza da izloženost DEHP-a putem medicinskih tretmana ima štetne utjecaje na ljudsko zdravlje". Kao što se vidi iz dokumenta na sljedećem LINKU najnovije mišljenje SCENIHR-a se očekuje.

Recenziju navedene studije provela je prof.dr. Adisa Azapagić sa Sveučilišta u Manchesteru, i utvrdila je utvrdila da je "PVCfreeBloodBag" istraživanje "pogrešno u osnovnim znanstvenim metodama i kvalitativnim kriterijima te da su zaključci tog istraživanja vrlo upitni te da mogu dovesti u zabludu".

EVCM poziva na opreznost prilikom širenja potencijalno uznemirujućih informacija o sigurnosti PVC vrećica za krv, koje nisu znanstveno provjerene. PVC se za proizvodnju vrećica za krv koristi više od pola stoljeća i trenutno je jedini pogodni materijal za ovakvu vrstu medicinske opreme. PVC vrećice za krv imaju ključnu ulogu u osiguravanju visokih standarda sigurnosti i kvalitete zdravstvene brige pacijenata, navodi se u priopćenju Europskog udruženja proizvođača PVC-a.


Izvori:
PVC.org
Macplas on line


- 21:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #