30.11.2015., ponedjeljak

Konzum klik ili nova era u maloprodaji

Prosječna potrošnja po računu u klasičnim prodavaonicama iznosi oko 50 kuna, a kod online kupovine - 630 kuna
Hrvatsko online tržište je prema trenutačnim procjenama vrijedno oko 280 milijuna eura. Online maloprodaja generalno bilježi rast 24 posto godišnje, no njezin je udio u ukupnoj maloprodaji još uvijek niskih četiri posto, što je manje od europskog prosjeka koji se kreće oko sedam posto. No, svi su izgledi da bi će se rast online maloprodaje ubrzati. Naime, najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj startao je s novim konceptom online trgovine nazvanim Konzum klik. Riječ je o 30 milijuna kuna vrijednoj investiciji koja uključuje izgradnju i opremanje novog logističkog centra površine veće od 5.000 četvornih metara, te cjelovit redizajn internetskih stranica za online kupovinu, koja je dobila brojne nove funkcionalnosti.
Tako tražilica omogućava istodobno pretraživanje više različitih artikala, a razlikuje lokalna narječja, pa će tako onima koji u tražilicu primjerice upišu "petrusimul" biti ponuđen peršin. Kupci mogu slagati svoje liste ili označavati favorite, a sustav prilikom pretrage artikala sugerira moguće nadopune. Također, kupcu koji je naručio namirnice prije dostave bit će poslano ime i fotografija dostavljača kao i registracija vozila, te će on ukoliko želi moći ocijeniti kvalitetu dostave.
Novi logistički centar na zagrebačkim Vrbanima vizualno je prepoznatljiv po muralu akademskog slikara Stipana Tadića na fasadi, izrada kojeg je trajala oko mjesec dana s obzirom da je riječ o površini od 2.000 četvronih metara.Testna dostava krenula je prije desetak dana i rezultati su, kako je rečeno, odlični. Kod online kupovine minimalna vrijednost narudžbe treba biti 200 kuna, a za one veće od 500 kuna dostava namirnica je besplatna. Cijene artikala, rečeno je, istovjetne su onima u Konzumovim prodavaonicama.
Prema riječima predsjednika Uprave Konzuma Darka Kneza, Konzum klik je početak nove ere u online prodaji hrane i pića u Hrvatskoj. "Iako smo u ovom segmentu prvi i
jedini trgovac nastavit ćemo s ulaganjima i unapređenjima ove usluge jer vjerujemo da je to budućnost trgovine. Konzum klik ide ukorak s najboljim svjetskim maloprodajnim
iskustvima i praksom te u 2016. očekujemo da će se online prodaja povećati tri puta. To je područje u kojem se karte slažu ispočetka jer tu nijedan trgovački lanac nema
previše iskustva, stoga se razvijaju različiti koncepti", kazao je Knez.
Iako je u dosadašnjoj Konzumovoj online prodaji oko 80 posto narudžbi dolazilo iz Zagreba, Konzum klik dostava u dogledno će vrijeme biti dostupna i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj, prvo u Rijeci, zatim u Osijeku i Splitu, a potom i u regiji.
Od siječnja 2016., u sklopu logističkog centra bit će, najavljeno je, uvedena i Drive in usluga koja će kupcima omogućiti da naručenu robu preuzmu osobno dva sata sata nakon završene transakcije.
U Konzumu je prodaja putem interneta pokrenuta još 2002., a potom su 2010. startali i s mobilnim aplikacijama. Sadašnja se faza u razvoju trgovine naziva "dark store", a budućnost je poluautomatizirana, a potom i posve automatirirana prodaja, rečeno je.
Inače, danas prosječna potrošnja po računu u klasičnim prodavaonicama iznosi oko 50 kuna, a kod online kupovine 630 kuna. Istodobno, dok se kod klasične kupovine u košarici prosječno nađe šest proizvoda, kod online kupnje ih je čak 52. U klasičnim trgovinama najjači dani za trgovce su petak i subota, dok kod online kupnje najviše narudžbi stiže radnim danom u večernjim satima, a kao vrijeme dostave preferiraju se termini nakon radnog vremena u kasno poslijepodne.
Konzum klik će, rečeno je, uz standardni asortiman razvijati i izbor proizvoda specijalno namijenjenih online kupcima,
te uključivati ponudu internacionalne kuhinje, ekoloških proizvoda i drugo nekretnine

Oznake: nekretnine


- 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.11.2015., četvrtak

Bogosavljević Bošković: Tražićemo da se produži rok za prodaju zemlje strancima

Ministarka poljoprivrede je ocenila da su protesti ispolitizovani, a da je namera predlagača zakona da se njime suzbije korupcija, spreči uzurpacija, zaštite mali poljoprivrednici i pruži šansa za razvoj poljoprivrede.
Prema njenim rečima, jedan od razloga zbog kog se zakonom predviđa davanje 30 odsto poljoprivrednog državnog zemljišta u zakup na 30 godina pravnim licima sa investicionim planom jeste nizak nivo investicija u poljoprivredi.
"A nama u toj oblasti treba brži razvoj. Drugi razlog je taj što imamo jako velik udeo neiskorišćenog ili nedovoljno iskorišćenog zemljišta", kazala je Snežana Bogosavljević Bošković.
Na primedbu da u Vojvodini to nije slučaj, ona je kazala da "zakoni ne mogu da se donose samo za Vojvodinu".
Ministarka poljoprivrede je rekla i da prilikom izbora investitora neće biti favorizovanja.
"Konačnu reč da li će investitor dobiti državno zemljište za realizaciju investicije daće lokalna samouprava. Gledaće se da li investicioni ili biznis plan garantuje da će biti u skladu sa potrebama lokalne samouprave gde se i realizuje, a posebno će se ceniti plan kooperacije sa lokalnim poljoprivrednicima i otvaranje novih radnih mesta. Posebna ocena davaće se za doprinos povećanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji", objasnila je ona.
Snežana Bogosavljević Bošković je rekla i da ne očekuje da će poslanici najjače vladajuće partije, Srpske napredne stranke,
kritikovati zakon u Skupštini Srbije, ali nije isključila mogućnost da će se on amandmanima menjati stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.11.2015., utorak

Petar Matijević u Hrvatskoj kupio 1.500 hektara oranica

z njive u Starim Jankovcima i Negoslavcima, selu sa većinskim srpskim stanovništvom, Matijević je kupio i mehanizaciju i skladišne kapacitete, koji su u sastavu tih zadruga.
Pored toga što je kupovinom 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj postao najveći zemljoposjednik u toj zemlji, Matijević je, kako prenosi portal, sa oko 27.000 hektara obradive površine u svom vlasništvu najveći vlasnik oranica u Srbiji.
Do sada je srpski kapital u Hrvatskoj bio prisutan u manjoj mjeri nego što je hrvatski u Srbiji, ali je taj odnos nakon kupovine Matijevića značajno promijenjen stanovi Split

Oznake: stanovi Split


- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.11.2015., četvrtak

U Srbiji 101.383 stambenih kredita

BEOGRAD - Građani Srbije su krajem oktobra 2015. imali uzetih 101.383 stambenih kredita, od čega je oko jedne petine indeksirano u švajcarskim francima, objavilo je Udruženje banaka Srbije (UBS). Generalni sektrear tog udruženja Veroljub Dugalić je precizirao da je 19.003 podignuta stambena kredita indeksirano u francima, dok su preostali indeksirani u evrima.
On je rekao i da su banke koje imaju najviše kredita u francima uključene u radnu grupu koja je formirana u Ministarstvu finansija kako bi bio rešen problem stambenih kredita u francima, ali je napomenu da UBS nije uključen u njen rad, tako da nije u mogućnosti da kaže nešto odredjenije.
Dugalić je podsetio da je ekspanzija podizanja stambenih kredita počela 2006. godine.
"Sećamo se 2007. kada je rast kredita bio 53 procenta, što iz ove perseptive deluje gotovo nestvarno",
dodao je genralni sekretar UBS-a Veroljub Dugalić apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra


- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.11.2015., srijeda

Za kvadrat kuće u Dubrovniku prosječno se traži čak 3.605 eura

Prosječne oglašavane cijene kuća tijekom listopada zabilježile mjesečni pad vrijednosti od 0,4 posto, pokazuju podaci portala Crozilla.com…
Najveći pad cijena kuća tijekom listopada je zabilježen u Dubrovniku i Varaždinu, dok Split i Zadar bilježe najveći mjesečni porast.
Prosječna tražena cijena kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Dubrovniku je iznosila 3605 eura po metru kvadratnom što je 3,3 posto niže no mjesec ranije.
U Varaždinu su cijene pale za 3,2 posto, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražilo 756 eura.
Najveći mjesečni porast oglašavanih cijena kuća tijekom listopada je iznosio 1,4 posto, a zabilježen je u Zadru gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1715 eura,
te u Splitu gdje se za kvadrat kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 2278 eura prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova


- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2015., petak

London and Regional Properties želi da ulaže u Beograd

Gradonačelnik je Livingstona upoznao i sa projektima kao što je završetak železničke stanice, početak izgradnje nove autobuske stanice, završetak vodovoda i kanalizacije.
"Razgovarali smo o svim projektima koji su važni za to da Beograd, po pitanju infrastrukture, postane grad koji je rame uz rame sa ostalim evropskim metropolama. Beograd se sve više razvija na talasu projekta kao što je Beograd na vodi,
a vrata našeg grada su za ovakve investitore uvek otvorena", zaključio je Mali nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška


- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.11.2015., utorak

DUUDI traži investitore za projekt Muzil

Prema prostornim planovima stvorene su pretpostavke za realizaciju turističkog smještaja od oko 2.270 postelja
Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je javni poziv investitorima zainteresiranim za realizaciju razvojnog projekta na poluotoku Muzil kod Pule da do 6. prosinca dostave iskaze interesa.
Projekt bi se trebao realizirati osnivanjem prava građenja ili prava služnosti na rok od 99 godina te koncesijom, ovisno radi li se o čestici na kojoj je predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija, ili nije predviđena, ili je riječ o pomorskom dobru.
Na Muzilu su prema prostornim planovima stvorene pretpostavke za realizaciju turističkog smještaja od oko 2.270 postelja, građevina javne i društvene
te poslovne namjene, plažnog kompleksa, golf igrališta s 18 rupa, luke otvorene za javni promet (s 380 vezova), javnih garaža,
kulturnog kongresnog centra te drugih sadržaja mješovite namjene, uključujući i mogućnost stanovanja Istra nekretnine

Oznake: Istra nekretnine


- 14:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.11.2015., petak

Venecijanski bijenale arhitekture 2016.: Hrvatsku predstavlja Dinko Peračić

Između četiri pristigle prijave ocjenjivački sud na čelu s Karin Šerman izabrao je Peračićev rad jer je najbolje ispunio elemente i intenciju poziva te prikazao svjedočanstvo aktivnih stvaratelja koji uistinu "žive to što govore“, pojašnjeno je. "Izabrani prijedlog aktualizira sadržajnu rekonstrukciju triju građevina koje bi trebale postati mjestom dinamičnih i intenzivnih društvenih interakcija, a koje potiču nevladine udruge kao korisnici prostora“, kazala je Šerman.
Pojasnila je i da se tim radovima promovira ideja ponovnog korištenja postojećih prostora koji su ili izgubili prvobitnu namjenu ili je nisu ni imali, što je dobrim dijelom posljedica tranzicije, nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, nedostatka sredstava ili nezainteresiranosti političkih struktura i gradskih institucija. Arhitekti u zatečenoj situaciji interveniraju i omogućuju da blokirani i nekorišteni objekti postanu "funkcionirajući akteri i prostorni katalizatori promjena", istaknula je Šerman.
Autori izabranog projekta istaknuli su kako će na tim napuštenim industrijskim prostorima raditi te arhitektonski u njih intervenirati usporedno s njihovim korištenjem za razne svrhe. Neće čekati ni idealno vrijeme ni sredstva da se objekti dovrše već će biti na "bojišnici arhitekture i kulture", sudjelovati u procesu paralelnog rada arhitekata i ljudi koji će ulaziti u te još uvijek nedovršene prostore koristeći ih za razne svrhe - kulturne, zabavne, edukacijske i slično i tako prostoru omogućiti život i namjenu“, pojasnili su.
Dinko Peračić i Miranda Veljačić suosnivači su i voditelji Platforme 9,81, Emina Višnić je ravnateljica Pogona-Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a Slaven Tolj je ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
Venecijanski bijenale počinje u svibnju 2016., a njihov će rad biti izložen u hrvatskom paviljonu u Arsenalu, veličine 75 četvornih metara.
Za projekt je Ministarstvo kulture izdvojilo 760.000 kuna, te 65.000 eura za najam prostora prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova


- 10:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.11.2015., četvrtak

Razvoj golf dobio lokacijsku dozvolu za Srđ

DUBROVNIK - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo je 12. listopada lokacijsku dozvolu Razvoj golfu za Srđ.
Rješenje je postalo izvršno 23. listopada, protiv njega se ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Splitu.
Iz lokacijske dozvole koja se može pronaći na stranici Ministarstva stoji kako je strankama u postupku bio omogućen uvid u spis predmeta 28.9.2015.
te kako se "stranke u postupku nisu odazvale niti se očitovale u zakonskom roku" stanovi Karlovac

Oznake: stanovi Karlovac


- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #