30.04.2014., srijeda

Novi broj RBAnaliza: Dug put do oporavka

Analitičari Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) pripremili su drugo ovogodišnje izdanje publikacije RBAnalize, pod naslovom "Dug put do oporavka“. U nastavku donosimo uvodni dio publikacije "Recesija se nastavlja“.
U 2013. godini nastavila se tendencija smanjivanja gospodarskih aktivnosti koja je započela prije pet godina. Na godišnjoj razini BDP se snizio za 1 posto, a oporavak ne očekujemo ni 2014. godine. Uz izgledno produženje recesije i nastavak rasta javnoga duga povećava se ranjivost gospodarstva na poremećaje u kretanju kapitala na vanjskim tržištima. Stoga su u prvom tromjesečju 2014. godine rejtinške agencije smanjile ocjene boniteta Republike Hrvatske – S&P je snizio rejting na dva stupnja ispod investicijske razine, a ostale dvije agencije (Fitch i Moody’s) zadržale su ocjenu rejtinga na jednom stupnju ispod investicijskog uz promjenu izgleda iz stabilnih u negativne. Reakcija rejtinških agencija uslijedila je nakon što je krajem prošle godine usvojen proračun za 2014. godinu, u kojemu se umjesto jačanja procesa fiskalne konsolidacije planira deficit opće konsolidirane države u visini od 5,5 posto BDP-a, uz preoptimistično planiranje gospodarskoga rasta i povećanje proračunskih prihoda. U uvjetima pada ili stagnacije BDP-a povećanje prihoda proračuna dovodi do povećanja fiskalnog opterećenja gospodarstva, pada konkurentnosti poduzeća i smanjenja privatnih investicija. Hrvatska je prošle godine ulaskom u EU potpuno otvorila tržište, a zbog visoke razine euroiziranosti sustava ne može učinkovito koristiti tečajnu prilagodbu za povećanje konkurentnosti domaće ponude. Preostaje provedba interne deflacije putem mjera za smanjivanje troškova proizvodnje. Pritom su nezaobilazne one za smanjenje fiskalnog opterećenja koje posredno, putem visine premije za rizik, određuju i trošak financiranja. Krajem 2013. godine javni se dug povećao na razinu iznad 66 posto BDP-a, a nove tekuće neravnoteže javnoga sektora i stagnantno gospodarstvo vode k ubrzanomu rastu omjera javnoga duga prema BDP-u. Stoga je 2014. godine država ušla u proceduru prekomjernoga deficita (EDP) u kojoj Europska komisija Hrvatskoj postavlja cilj izlaska iz EDP-a do 2016. godine iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak


- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.04.2014., utorak

Godišnji rast industrijske proizvodnje u ožujku 0,7 posto

Industrijska je proizvodnja u ožujku zabilježila rast na godišnjoj razini treći uzastopni mjesec i tako pozitivno iznenadila naša očekivanja i očekivanja konsenzusa analitičara koji su očekivali blagi godišnji pad od 0,2% odnosno 0,1%. Naime, prema najnovijim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja je u ožujku zabilježila rast od 0,7% što je ipak usporavanje rasta u odnosu na mjesec ranije (u veljači je industrijska proizvodnja bila viša za 1,6% na godišnjoj razini). Na mjesečnoj razini ostvaren je rast od 1,3%.
Prema kategorijama GIG-a rast na godišnjoj razini ostvaren je u kategorijama proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju i netrajnih proizvoda za široku potrošnju koji su ostvarili rast od 1,7% odnosno 4,9% te u kategoriji intermedijarni proizvodi gdje je zabilježen godišnji rast od 5,0%. U suprotnom su se smjeru kretale kategorije energija uz godišnji pad od 11,8%, dok je pad u kategoriji kapitalnih proizvoda iznosio blagih 0,1% nekretnine Zagreb Centar

Oznake: nekretnine Zagreb Centar


- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2014., petak

Nakon Berlina američki dizajnerski namještaj stigao i u Zagreb

Salon ekskluzivnog namještaja i opreme za dom Sweets&Spices upriličio je prigodno predstavljanje hrvatskoj javnosti u četvrtak, 24. travnja u 12 sati, u zagrebačkom restoranu Lido. Predstavljanje je okupilo imena hrvatske estrade i stručne javnosti, a uzvanike je kroz program vodila glumica Iva Šulentić.
Okupljenima se, ispred salona Sweets&Spices, uvodnom riječi obratila njegova vlasnica Natalia Kletsko, a potom i Mirjana Mikulec, hrvatskoj javnosti poznata kao dizajnerica interijera nekretnine Dubrovnik

Oznake: nekretnine Dubrovnik


- 15:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.04.2014., srijeda

Aberdeen, grad u kojem cijene nekretnina rastu brže nego u Londonu

LONDON - U kojem gradu u Velikoj Britaniji je najviše porasla cijena nekretnina u proteklom desetljeću? Nisu to popularna mjesta na jugu, poput Londona i Oxforda. Ne, odgovor je, začuđujuće - Aberdeen, gdje se cijena kuća više nego udvostručila u proteklih deset godina, što potvrđuju razna istraživanja, pa i najnovije izvješće Nacionalnog građevinskog društva.
Prosječna cijena stana je čak 120 posto viša nego prije deset godina, što je najveći regionalni porast u Velikoj Britaniji. Zbog čega? U dvije riječi: zbog energije. Nafta i plin – kao i sve veća fokusiranost na obnovljive izvore energije, te logistička podrška i investicije u istraživanje, pretvorili su takozvani Granitni grad u jedan od vodećih svjetskih centara energetske stručnosti, što je ekonomiju Aberdeena posljednjih godina gurnulo daleko naprijed i pomoglo joj da bez problema prođe kroz nedavnu recesiju.
Prosječna cijena stana sada je pet posto veća nego prije godinu dana, podatak je škotske agencije za nekretnine Rettie & Co, a čak 120 posto veća nego prije 10 godina, što je, iako je osnovna cijena bila niska, najveći rast u Velikoj Britaniji. U pojedinim četvrtima Londona cijene stanova imale su sličan porast, poput Westminstera u srcu britanske prijestolnice i zapadnog dijela Hammersmitha i Fulhama, ali Aberdeen je jedini grad u kome je u proteklom desetljeću zabilježen nominalni rast veći od sto posto. U cijelom Londonu, usporedbe radi, to povećanje iznosilo je 82 posto. Od sredine 70-ih, Aberdeen je iz ribarske luke pretvoren u bazu za traganje za nalazištima nafte, a sada, kako se količina nafte u moru smanjuje, pokušava se pretvori u centar za inženjerstvo i stručnost za obnovive izvore energije.
U ovom gradu tisuću tvrtki radi u sektoru energetike. Do sada je proizvedeno oko 38 milijardi barela nafte, a postoji potencijal da se proizvede još između 15 i 25 milijardi. I, izuzev žestokog pada u 2008. godini, cijene nafte su u proteklom desetljeću znatno porasle i trenutno u prosjeku iznose blizu 120 dolara za barel, što je gotovo četverostruko više nego prije 10 godina.
"Cijene stanova u okolici Aberdeena bile su slične onima u ostatku Škotske sve do 2006/2007.," kaže Faisal Choudry, direktor istraživanja pri tvrtki za nekretnine Savills Scotland.
"Recesija je proširila jaz između Škotske i ostatka Velike Britanije. U trenutku kada su druga mjesta 2008/2009. zapadala u recesiju, Aberdeen je počeo prednjačiti jer je tržište nekretnina bilo neraskidivo vezanio za njegovu industriju, koja se razvijala."
"Prodaja nekretnina skupljih od milijun funti u proteklih pet godina se udvostručila," dodaje on. "Očekujemo da će se ovaj snažni rast nastaviti jer je Aberdeen postao globalni centar za stručnjake u području crpljenja nafte i plina."
Prosječna cijena kuća sada iznosi oko 220.000 funti, jednako koliko iu Edinburghu, koji je tradicionalno tržište za dobrostojeće kupce.
Priljev radnika u Aberdeen (gdje je nezaposlenost upola manja od nacionalnog prosjeka) značio je vjetar u jedra i za najam stanova. Potražnja je tim veća što se od 2006., u gradu godišnje u prosjeku izgradi samo 523 nova stana. Unatoč neizvjesnosti oko mogućeg utjecaja referenduma o neovisnosti Škotske, u Aberdeenu su uvjereni u nastavak rasta, naročito skupljih nekretnina. Savills predviđa da će cijene prvoklasnih nekretnina (iznad 400.000 funti) u Aberdeenu porasti za 29,4 posto u narednih pet godina, te da će prestići čak i one u centru Londona (kojima se predviđa rast od 23,1 posto u istom razdoblju). Očekuje se i rast cijena prosječnih nekretnina u Aberdeenu, i to za čak 35,1 posto u narednih pet godina , što treba usporediti s očekivanim rastom od 19,3 posto u čitavoj Škotskoj stanovi Rijeka

Oznake: stanovi Rijeka


- 15:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2014., utorak

Skupština povukla UPU Resnik: Ne mogu zajedno stanovi i otpad

ZAGREB - Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Resnik III koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić a predviđa stambenu izgradnju u naselju u kojemu se namjerava graditi i budući centar za gospodarenje otpadom danas je na prijedlog oporbe povučen s dnevnog reda sjednice zagrebačke skupštine. Mario Župan (HDZ) odmah je na početku rasprave o toj točki zatražio da se ona povuče dok se ne donese Plan gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.
Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je kako ih zanima je li Resnik lokacija na kojoj će se graditi budući centar za gospodarenje otpadom, a ako jest zašto se onda dopušta stambena izgradnja u neposrednoj blizini tog budućeg centra cijene nekretnina

Oznake: cijene nekretnina


- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.04.2014., ponedjeljak

Rixos najavio otvaranje hotela u centru Zagreba

ISTANBUL - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u Istanbulu s više turskih gospodarstvenika koji su već investirali u Hrvatsku te s njima razgovarao o planovima daljnjeg ulaganja, doznaje se u četvrtak iz hrvatskoga izaslanstva. Na večeri koju je u Istanbulu priredio hrvatski veleposlanik u Turskoj Dražen Hrastić bili su predstavnici grupacija Dogus, Suezer i Rixos.
Predsjednik odjela turizma i prodaje u Dogus grupi Naci Baserdem rekao je kako su dosad u Hrvatsku u tri marine i hotele uložili 200 milijuna eura, a najnovija akvizicija im je Villa Dubrovnik. Dogus grupa u Hrvatskoj zapošljava oko 250 radnika, a cilj joj je do polovice 2015. uložiti još 75 milijuna eura u hotele u Zadru i Šibeniku te zaposliti još oko 400 hrvatskih radnika.
Volkan Simsek, potpredsjednik Operacija i razvoja u Rixos hotelima, rekao je kako uz postojeći hotel u Dubrovniku u dogledno vrijeme namjeravaju otvoriti i hotel u Zagrebu. Rixosu je cilj pronaći neku povijesnu zgradu u centru grada koju bi potom preuredili u hotel te se Simsek zanimao za moguće takve nekretnine, kaže se u priopćenju nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.04.2014., srijeda

Nastavak smanjenja broja zaposlenih u veljači

U veljači je zabilježen nastavak pada zaposlenosti na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je prema posljednjim podacima DZS-a ukupan broj zaposlenih u veljači iznosio 1.310.433 što je za 4.205 osoba manje nego u siječnju te za čak 26.407 osoba (-2,0%) manje u odnosu na veljaču 2013. S druge strane broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio je 1.098.836 što predstavlja smanjenje od 14.447 (-1,3%) uspoređujući s istim razdobljem prošle godine. U odnosu na veljaču 2009. godine broj zaposlenih smanjen je za gotovo 470 tisuća osoba od kojih se vrlo veliki dio odnosi na zaposlene u građevinarstvu čiji je broj zaposlenih smanjen za više od 36 tisuća osoba odnosno za gotovo 35%.
Promatrajući kretanje broja zaposlenih u pravnim osobama u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani izraženiji rast zaposlenosti zabilježen je u kategoriji poslovanja nekretninama (+11,5) dok blagi rast zaposlenosti bilježe djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, te obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi dok sve ostale djelatnosti bilježe pad zaposlenosti.
Po padu broja zaposlenih, osim građevinarstva, ističe se i prerađivačka industrija kao sektor koji zapošljava najviše ljudi. U veljači je tako u prerađivačkoj industriji bilo zaposleno 197.255 osobe što u odnosu na 2013. godinu predstavlja pad od 2,2% dok trgovina na veliko i malo bilježi pad od -1,1% stanovi

Oznake: stanovi


- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #