26.11.2013., utorak

Baldasar uređenje Pazara dao Kerumovu kućnom arhitektu

U neobičnoj koaliciji SDP-ovog splitskog gradonačelnika Ive Baldasara s prethodnikom Željkom Kerumom i njegovom Hrvatskom građanskom strankom, koja na sjednicama Gradskog vijeća funkcionira gotovo savršeno, osim bivšeg dogradonačelnika Jure Šundova ključnu ulogu igra Zoran Jeramaz.
Javnost ga mahom poznaje po sintagmi Kerumov kućni arhitekt, no u novom odnosu snaga proširio je svoju sferu utjecaja: upravo u prošlom tjednu bez natječaja povjeren mu je posao uređenja dijela Pazara, jednog od najvećih splitskih simbola i glavne turističke atrakcije, smještene tik uz zid Dioklecijanove palače.
Baldasar je potez odradio zaobilaznim putem, preko privatne tvrtke Hippos koja već desetljećima gospodari splitskim tržnicama i ribarnicama i ubire novac usprkos nevjerojatnom kaosu koji ondje vlada. Splitski gradonačelnik najprije je tvrdio da nije imao pojma o ovom potezu Hipposa, da bi potom ipak priznao da su ga konzultirali oko ova dva imena.
Zbog njih, odnosno, prije svega Kerumovog bliskog suradnika, spreman je otvoriti rat s javnošću: na reakciju splitskog Društva arhitekata Baldasar je najprije izjavio da se Pazar ne preuređuje, nego samo komunalno oprema, a potom i nervozno prigovorio arhitektima da su šutjeli kada je trebalo govoriti.
Zoran Jeramaz (63) do pojave Keruma i njegovog ulaska u politiku bio je potpuno nepoznat široj, a ne previše prepoznat ni u stručnim krugovima.
Kerum, koji ga je uvijek oslovljavao s inžinjeru, povjerio mu je projektiranje njegova trgovačkog centra Joker, u stvarnosti tek preuređenje tvorničkih hala propale Jugoplastike, a to mu je bila ulaznica i za posao na izgradnji Brodomerkurovog trgovačkog centra u Mostaru. Kerumova desna ruka osmislit će novi izgled splitskog Pazara na potezu od Rive do Srebrnih vrata.
To je zona kojom dnevno prolaze deseci tisuća turista, naslonjena na istočni zid Dioklecijanove palače i natrpana šatorima u kojima se prodaje bofl roba, no od turista ocijenjena kao najatraktivniji dio Splita.
Jedan od splitskih simbola zahvaljujući SDP-ovom gradonačelniku došao je u ruke arhitektu koji se u slučaju Marjana baš i nije iskazao: ovisno o eventualnoj šteti vidjet će se koliko je Baldasar spreman skupo platiti koaliciju u Gradskom vijeću stanovi Dubrava Zagreb

Oznake: stanovi Dubrava Zagreb


- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.11.2013., srijeda

U Prvomajskoj će ponovno zabrujati strojevi?

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prekjučer je odlučilo o raspisivanju natječaja za davanje u najam nekretnine ugasle tvornice alatnih strojeva Prvomajska u Raši, doznajemo od općinske načelnice Glorije Paliska Bolterstein.
Potencijalni ulagači Prema najavama iz Zavoda, oglas za zgrade, odnosno parcelu površine oko 52 tisuće četvornih metara u Krapnu, trebao bi biti objavljen ovog tjedna u dnevnom tisku.
Pomicanje s mrtve točke tužne priče o nekoć snažnoj tvornici tokarilica, koja je u zlatnim osamdesetima zapošljavala i više od tisuću radnika, a upokojena je u privatizacijskom prahu i stečaju 2001. godine, rezultat je inicijative Općine.
Vodstvu Zavoda lokalna uprava obratila se, nakon što su joj se pismima namjere javila tri potencijalna istarska ulagača iz proizvodnih djelatnosti. Ne želim otkrivati njihova imena jer će tek natječaj pokazati jesu li još uvijek zainteresirani za ulaganje na ovom području, veli Paliska Bolterstein i naglašava da se u međuvremenu javilo još nekoliko potencijalnih najmoprimaca.
Prvomajska je od osnutka početkom šezdesetih iz radionice za popravak rudarske opreme izrasla u jednog od najpoznatijih proizvođača alatnih strojeva u Jugoslaviji sa svjetskom slavom. Hrvatski fond za privatizaciju na pragu 21. stoljeća nije našao model opstanka tvrtke.
Tvornicu je 2004. godine preuzeo slovenski poduzetnik Matija Jager, najavljujući pritom dinamičan razvoj, no sve je ostalo samo na - najavama nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka


- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Splitski Studentski dom za nagradu Piranesi

Piranski dani arhitekture održat će se 23. studenog, s glavnom temom Etika arhitekture. Dodijelit će se i nagrade za najuspješnije realizacije izvedenih projekata arhitektonskih praksi iz osam država. Objavljene su i nominacije za nagradu Piranesi.
Hrvatski selektori izabrali su Studentski dom i Studentski centar Split, Nene Kezića i Emila Šverka, Polivalentnu dvoranu i trg u Krku, Arhitektonskog biroa Turato, Muzej vučedolske kulture, Radionice arhitekture, obiteljsku kuću u Zagrebu, Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića, te Mrtvačnicu Resnik, Damira Gamulina i Igora Presečana iznajmljivanje stanova Beograd

Oznake: iznajmljivanje stanova Beograd


- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.11.2013., utorak

Poduzetnike uče kako povući 33 milijuna eura od EU

Ministarstvo poduzetništva i obrta potpisalo je jučer ugovore o tehničkoj pomoći s 19 odabranih malih i srednjih poduzetnika kojima će biti pružene usluge savjetovanja sa ciljem da što bolje pripreme svoje projektne prijedloge za prijavu na buduće natječaje za korištenje 33 milijuna eura Europskog fonda za regionalni razvoj. Na javni poziv za iskaz interesa poduzetnika za pripremu projektnih prijedloga zaprimljeno je 227 projektnih prijedloga, a odabrano je njih 19. Među odabranima je deset projekata iz sektora malog i srednjeg poduzetništva te devet projekata iz turizma. Ugovore je u ime Ministarstva potpisao ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je istaknuo kako je ukupna vrijednost stručne pomoći koja će biti pružena poduzetnicima u pripremi projekata 335 tisuća eura, EU u tom iznosu sudjeluje s 85 posto, a državni proračun s 15 posto.
Poduzetnicima se neće isplaćivati financijska potpora, nego će im se pružiti stručna pomoć u pripremi projekata, koja može uključivati pripremu studije izvodivosti, tehničkog dijela projekta, natječajnu dokumentaciju i slično. Maras je kazao kako će u idućih sedam godina Hrvatska iz europskih fondova imati gotovo milijardu eura pomoći i poticaja za malo i srednje poduzetništvo koje treba iskoristiti. Istaknuo je i kako je s 19 izabranih projekata pokrivena čitava Hrvatska i to je ono što treba posebno isticati - ravnomjeran razvoj Hrvatske.
To znači da i u Vukovaru možemo imati kvalitetnu proizvodnju i vratiti ga na pozicije koje je imao nekada. Moramo ponuditi građanima Vukovara nove investicije i nova radna mjesta, kazao je Maras. Napomenuo je i kako mu je posebice drago kada se Slavoniji pomogne bilo kojim projektom, jer je riječ o regiji koja gospodarski najlošije stoji te joj je nužna pomoć i države i lokalnih zajednica i političara. Ovo je također poruka lokalnim političarima da se okrenu temama koje će Hrvatskoj dati bolju budućnost, da se ne vraćaju u prošlost, jer smo neke stvari zatvorili i sada se treba okrenuti budućnosti, otvarati nova radna mjesta, naglasio je Maras stanovi Zagreb Centar

Oznake: stanovi Zagreb Centar


- 15:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.11.2013., petak

PROJEKTANTI IGH: Prugu u centru Zagreba treba dignuti na vijadukte ARHITEKT FABIJANIĆ: Dragi kolege inženjeri, to je velika budalaština!

Grad Zagreb i Hrvatske željeznice u sukobu su oko urbanističko-arhitektonske studije Integrirani grad. Sukob je, naravno, izbio zbog željezničke pruge koja je alfa i omega cijelog tog projekta.
Prema viziji autorskog tima Fabijanić - Koružnjak - Domić - Pološki - Braun - Knežević, ta studija predviđa spuštanje željezničke pruge u centru pod zemlju duž sedam kilometara, čime se, uvjereni su njeni kreatori, oslobađa prostor za nove javne sadržaje, trgove i parkove. Upravo se s takvim razmišljanjem slažu i u Gradu Zagrebu, što nije nimalo čudno jer je Grad naručitelj studije.
Gradski oci bi najradije da se pruga uistinu smjesti ispod zemlje jer bi se time ostvarilo povijesno ujedinjenje sjevernog i južnog dijela metropole. Međutim, u Hrvatskim željeznicama, koje upravljaju tom infrastrukturom, imaju nešto drugačije planove. Ta bi državna tvrtka, koja je već nekoliko godina u fazi restrukturiranja, prugu digla u zrak na razinu od pet-šest metara real estate Croatia

Oznake: real estate Croatia


- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2013., srijeda

Tako se to radi u Danskoj

Koncept termoelektrane na bioplin i biomasu Maabjerg u Danskoj osniva se na održivim energetskim rješenjima kojima se iskorištavaju lokalne sirovine. Uz to, projekt spaja različite proizvodnje energije s ciljem povećanja učinkovitosti proizvodnje svake od njih.
Rezultat takvog pristupa je istodobna proizvodnja električne i toplinske energije iz prethodno proizvedenog bioplina, ali i proizvodnja gnojiva od ostataka proizvodnje, a u budućnosti i biogoriva. Termoelektrana Maabjerg s pripadajućim biopfinskim postrojenjem najveći je ostvareni projekt takve vrste u Danskoj.
U njemu se istodobno proizvodi električna energija za pokrivanje potreba okolnih naselja, pri čemu se kao goriva koriste bioplin i otpad.
Jedan dio tog bioplina iskorištava se odmah, za potrebe procesa u samom postrojenju, drugi se plinovodima odvodi do toplana u obližnjim naseljima, a treći dio izgara u kotlu termoelektrane proizvodeći električnu i toplinsku energiju za potrebe toplinarskih sustava u obližnjim gradovima Strueru i Holstebrou.
Kao sirovina za proizvodnju bioplina najvećim se dijelom koristi gnojevka koja se svakodnevno iz 150 farmi u okruženju do postrojenja dovozi kamionima, a nakon što se iskoristi za proizvodnju bioplina, u obliku humusa se istim kamionima vraća na iste te farme gdje služi za obogaćivanje poljoprivrednih površina.
Ipak, kako količina gnojevke iz tih, okolnih farmi nije dovoljna, 16 km od postrojenja je izgrađena dodatna prihvatna stanica, od koje se gnojevka cjevovodom dovodi do postrojenja, dok se kroz drugi, usporedni cjevovod iz njega vraća humus.
Postrojenje je izvedeno kao jedinstvena građevina, čime je gradnja bila ekonomski povoljnija, a omogućeno je i smještanje svih tehnoloških procesa na jednom mjestu, čime je istodobno olakšavana kontrola procesa i održavanje. Kako se u neposrednoj blizini nalazi termoelektrana, postrojenje ne obuhvaća kotao čime su dodatno sniženi investicijski troškovi nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.11.2013., četvrtak

Prodate li stan bez energetskog certifikata, završit ćete na sudu

U Hrvatskoj u ovom trenutku djeluje više od 500 tvrtki ovlaštenih za certificiranje, a postupak izrade certifikata podrazumijeva terenski pregled stana (lasersko mjerenje duljine vanjske fasade, mjerenje staklenih površina), pregled jedinica za toplu vodu (bojleri, radijatori i peći), proučavanje projektne dokumentacije i režijskih troškova u objektu.
Za taj se posao, ovisno o starosti i veličini objekta, jednokratno plaćaju iznosi do maksimalno 7400 kuna immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia


- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #