13.11.2013., srijeda

Tako se to radi u Danskoj

Koncept termoelektrane na bioplin i biomasu Maabjerg u Danskoj osniva se na održivim energetskim rješenjima kojima se iskorištavaju lokalne sirovine. Uz to, projekt spaja različite proizvodnje energije s ciljem povećanja učinkovitosti proizvodnje svake od njih.
Rezultat takvog pristupa je istodobna proizvodnja električne i toplinske energije iz prethodno proizvedenog bioplina, ali i proizvodnja gnojiva od ostataka proizvodnje, a u budućnosti i biogoriva. Termoelektrana Maabjerg s pripadajućim biopfinskim postrojenjem najveći je ostvareni projekt takve vrste u Danskoj.
U njemu se istodobno proizvodi električna energija za pokrivanje potreba okolnih naselja, pri čemu se kao goriva koriste bioplin i otpad.
Jedan dio tog bioplina iskorištava se odmah, za potrebe procesa u samom postrojenju, drugi se plinovodima odvodi do toplana u obližnjim naseljima, a treći dio izgara u kotlu termoelektrane proizvodeći električnu i toplinsku energiju za potrebe toplinarskih sustava u obližnjim gradovima Strueru i Holstebrou.
Kao sirovina za proizvodnju bioplina najvećim se dijelom koristi gnojevka koja se svakodnevno iz 150 farmi u okruženju do postrojenja dovozi kamionima, a nakon što se iskoristi za proizvodnju bioplina, u obliku humusa se istim kamionima vraća na iste te farme gdje služi za obogaćivanje poljoprivrednih površina.
Ipak, kako količina gnojevke iz tih, okolnih farmi nije dovoljna, 16 km od postrojenja je izgrađena dodatna prihvatna stanica, od koje se gnojevka cjevovodom dovodi do postrojenja, dok se kroz drugi, usporedni cjevovod iz njega vraća humus.
Postrojenje je izvedeno kao jedinstvena građevina, čime je gradnja bila ekonomski povoljnija, a omogućeno je i smještanje svih tehnoloških procesa na jednom mjestu, čime je istodobno olakšavana kontrola procesa i održavanje. Kako se u neposrednoj blizini nalazi termoelektrana, postrojenje ne obuhvaća kotao čime su dodatno sniženi investicijski troškovi nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #