13.02.2018., utorak

U Dubaiju otvoren najviši hotel na svijetu


DUBAI - Emirat Dubaija, u stalnoj potrazi za rekordima, danas je otvorio najviši hotel na svijetu, visok 356 metara.
Hotel "Gevora" u velikoj Aveniji Šeika Zayeda, za jedan metar je viši od do sada najvišeg hotela u istoj ulici.
Taj prethodni hotel-rekorder, visok 355 metara, iz lanca "Marriott", i sam je oborio rekord po visini, koji je držao drugi hotel u istoj četvrti. To je hotel "Rose Rayhaan lanca "Rotana",
visok "samo" 333 metra.
Najnoviji hotel "Gevora" je kula zlatne boje sa 75 katova. Ima četiri restorana, bazen, luksuzni "spa centar" i gimnastičku dvoranu. Prvi gosti stižu sutra.
Dubai ima i najviši toranj na svijetu, "Burj Khalifu", od 838 metara. Vlasti su započele izgradnju novog, još višeg tornja čiju visinu drže u tajnosti, da ih ne bi pretekla konkurencija.
Grad-država Dubai jedna je od glavnih turističkih destinacija Zaljeva, a 2017. je imao rekordan broj od 15,8 milijuna turista, 6,2 posto više
nego 2016. godine nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.09.2017., četvrtak

Blagi rast obujma građevinskih radova u srpnju

ZAGREB - Obujam građevinskih radova u srpnju ove godine bio je 0,7 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podaci o indeksima građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova bio je u srpnju manji za 0,9 posto u odnosu na lipanj.
Na godišnjoj je razini obujam radova izvedenih na zgradama povećan za 5,8 posto, dok je na ostalim građevinama bio manji za 3,9 posto. Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu
zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.08.2017., srijeda

Hrvatski software za svijet bez cesta visokog rizika

Tvrtka Promet i prostor razvija softversko rješenje koje olakšava analizu opasnih dionica na prometnicama
Statistika Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) pokazuje kako se u posljednjih deset godina na hrvatskim cestama godišnje dogodi više od 45 tisuća prometnih nesreća pri
kojima čak 20 tisuća sudionika pretrpi neku vrstu ozljede, a više od 300 osoba pogine.
S druge strane, međunarodna istraživanja pokazuju kako se polovica od ukupnog broja najtežih prometnih nesreća zapravo događa na manje od 10 posto prometne mreže, što pokazuje da itekako postoji direktna veza između prometne infrastrukture i rizika od prometne nesreće. Danas je, na sreću, stupanj razvoja znanosti i tehnologije ipak dostigao razinu na kojoj je moguće predvidjeti potencijalno opasne dijelove cesta, a time i smanjiti rizik. Hrvatska tvrtka Promet i prostor d.o.o. u suradnji sa zagrebačkim Geodetskim Fakultetom i Fakultetom prometnih znanosti, razvija upravo jedno takvo softversko rješenje koje uvelike olakšava pronalaženje potencijalno
opasnih dionica na prometnicama nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.07.2017., petak

Nova Airbusova hijerarhija uprave


Nakon preustroja Airbusov komercijalni tim više neće odgovarati Bregieru već izravno izvršnom direktoru grupe Tomu Endersu.
Europski zrakoplovni div Airbus službeno je u ponedjeljak predstavio plan preustroja poslovanja koji cilja na fleksibilniju strukturu
i brže reakcije na promjene u poslovnom okruženju nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 08:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.09.2016., četvrtak

CIM Group kupuje Tribune Tower za 240 milijuna dolara

CHICAGO - CIM Group sa sjedištem u Los Angelesu pristao je kupiti čuveni Tribune Tower u Chicagu za 240 milijuna dolara.
Očekuje se da dogovor bude realiziran do kraja rujna, ali duznosnici nisu naveli konkretne planove za zgradu izgradjenu 1925. u stilu neogotike, koja je 1989.
proglašena za znamenitost grada.
Kako je objavio Chicago Tribune, zaposlenima u kompanija Tribune Media je rečeno da će "operativno sjedište" ostati u Chicagu, a da će osoblje biti premješteno u novi prostor, najvjerojatnije tokom drugog tromjesečja 2017. godine.
Dogovor je postignut u nastojanju Tribune Medie da proda svoju imovinu koja se procjenjuje na milijardu dolara nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 08:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.06.2016., srijeda

Investitori ulažu milijardu eura u proizvodnju energije od vjetra

Donošenjem podzakonskih akata otvorena vrata investitorima u obnovljive izvore, prvi na redu vjetropark Čibuk kod Kovina.
Vlada Srbije konačno je usvojila podzakonske akte koji investitorima omogućuju izgradnju vjetroparkove u toj zemlji. Uredba o povlaštenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, na koju se čekalo godinu i pol dana, predviđa ugovore između Elektroprivrede Srbije (EPS) i investitora, ali i banaka koje će kreditirati kompanije.
Ta odredba mogla bi donijeti čak milijardu eura investicija u proizvodnju energije od vjetra, a prvo je na redu izgradnja vjetroparka Čibuk u Kovinu,
snage 158 megavata, pišu Večernje novosti. Riječ je o projektu američke kompanije Continental Wind Serbia, vrijednom 290 milijuna eura,
čiji početak se planira za proljeće 2017. godine. Izgradnja tog vjetroparka trebala je početi prije dvije godine, ali je odgođena nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.12.2015., srijeda

Sud prekinuo Hidroelektrin predstečaj zbog 4 upravna spora

Zanimljivo je što je do odluke doveo uvid na web stranice Fine, i to najprije u izvršno rješenje od 25. ožujka kojim je utvrđeno da su za plan glasovali vjerovnici čije tražbine čine potrebnu zakonsku većinu (76,6%). Zatim u to da se više od deset vjerovnika neuspješno žalilo Ministarstvu financija, i na kraju da ih je četvEro pokrenulo upravni spor protiv rješenja Ministarstva kojim su žalbe odbijene. Ono što je stoga presudilo, pokazuje se, tužbe su tvrtki Mobiliti iz Zagreba i Gramiko iz Sesveta, te dva obrtnika.
I to iz razloga što sud smatra da sklapanje nagodbe ovisi o tome kako će biti riješeno tzv. prethodno pitanje koje konkretno glasi: je li postupak pred Finom zakonito proveden što se, pak, rješava u navedenim upravnim sporovima. Te će odluke Upravnog suda, navode, odlučiti o valjanosti izvršnog rješenje Fine, a ono je temelj za odlučivanje o tome hoće li Trgovački sud odobriti predstečajnu nagodbu posto jer to "ovisi o opstanku plana financijskog restrukturiranja.
S obzirom da su vjerovnici izglasali plan s 313 milijuna kuna vrijednih tražbina, pitanje je ipak koliko potražuju navedeni vjerovnici, no u odluci toga nema. Još prije prekida sudac Mislav Kolakušić odbio je prijedlog za sklapanje nagodbe zbog čega se Hidroelektra žalila. U međuvremenu sazvano ročište za 23. prosinca ipak je 7. prosinca odgođeno, tvrtka je izvijestila preko Zagrebačke burze, no navodno odgoda neće značajnije utjecati na ugovore kojima se nadaju.
Gubi se vrijeme i tempo, ali ključno je strpljenje, zaključak je izvora bliskog kompaniji nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2015., utorak

Pad cijena stanova u Kini

PEKING - Kinesko tržište nekretnina ostaje "anemično" i u travnju, a cijene novih stanova na mjesečnoj razini padaju u većini gradova, iako se cijene u većim gradovima održavaju zahvaljujući vladinim potporama. Prema istraživanju u 70 velikih i srednjih gradova, 48 ih je doživjelo pad cijena u travnju u odnosu na prethodni mjesec, stoji u izvješću koje je Državni zavod za statistiku objavio u ponedjeljak.
Nove cijene stanova su ostale iste u Shenyangu, Hefeiju, Jinanu i Changshau, dok je u 18 gradova, uključujući Peking, Šangaj, Guangzhou i Shenzen, od ožujka doživjelo rast.
U 34 gradova su cijene postojećih stanova doživjele pad na mjesečnoj razini, osam ih je zabilježilo iste cijene, a 28 povećanja, što je za 16 više u odnosu na prethodni mjesec.
Zbog zahlađenja na tržištu nekretnina i smanjivanja izvoza uslijed neujednačenog svjetskog gospodarskog oporavka, gospodarski rast drugog najvećeg gospodarstva u svijetu je u prvom tromjesečju pao na 7 posto, što je najniža stopa rasta od 2009.
Kako bi ublažila pritisak pada gospodarstva i smanjila financijske troškove tvrtki, središnja banka je od studenoga tri puta srezala referentne kamatne stope.
Od veljače je također dva puta smanjila obveznu pričuvnu stopu nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 13:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.04.2015., petak

Na jesen počinje gradnja hotela Intercontinental u Beogradu

BEOGRAD - U septembru ili oktobru trebalo bi da počne izgradnja hotela iz lanca "Intercontinental" na placu između "Delta holdinga" i "Hyatta", najavio je direktor "Crown Plaze" Živorad Vasić. U taj hotel od pet zvezdica biće uloženo oko 35 miliona evra, rekao je za Vasić za Kurir.
"Projekat je napravljen, dobijaju se dozvole, pravi se tender za arhitektonsko rešenje. Možemo da ga završimo do januara 2017. Hotel će imati 220 soba, veliki spa-centar i bazen, najluksuzniju kongresnu dvoranu sa 500 mesta",
rekao je Vasić i dodao da je plac na kojem se gradi hotel vlasništvo kompanije "Delta".
Na pitanje zašto se u Srbiji tako dugo čekalo na najpoznatije hotele, direktor Crowne Plaze, koja posluje u okviru "Intercontinental grupe", rekao je:
"Nije bilo sigurnosti. Dolazak brendova govori da Srbija ide ka Evropskoj uniji. Ne bi te kompanije ulagale, i to prilične svote novca od 40 do 50 miliona evra,
da ne vide da će biti bolje" nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 13:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.06.2014., petak

U travnju nastavak rasta broja zaposlenih na mjesečnoj razini

U pravnim osobama je broj zaposlenih iznosio 1.107.712 osobe što na godišnjoj razini predstavlja pad od 1,2% (mjesečno +0,7%). Nastavak negativnih trendova na tržištu rada u ovoj godini potvrđuje i podatak da je u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, broj zaposlenih u pravnim osobama niži za 1,8%. Padu na godišnjoj razini najviše je pridonio pad broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala te javnoj upravi i obrani, obvezno socijalno osiguranje koji ukupno čine udio u ukupnoj zaposlenosti u pravnim osobama od 43% a redom bilježe pad broja zaposlenih od -2%, -1,6% te -0,8% godišnje. S druge strane, broj zaposlenih u obrazovanju, s udjelom u ukupnom broju zaposlenih od 10% bilježi rast broja zaposlenih od 0,7%.
Rast broja zaposlenih na mjesečnoj razini ne čudi s obzirom na početak turističke predsezone i pripreme za glavnu turističku sezonu (u djelatnostima pružanja smještaja te priprema i usluživanja hrane zabilježen je porast broja zaposlenih od 13,6%) dok su pokazatelji pada broja zaposlenih na godišnjoj razini odraz dugotrajne teške situacije na tržištu rada (u odnosu na travanj 2008. broj ukupno zaposlenih je niži za gotovo 194 tisuće osoba) nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.11.2013., srijeda

Tako se to radi u Danskoj

Koncept termoelektrane na bioplin i biomasu Maabjerg u Danskoj osniva se na održivim energetskim rješenjima kojima se iskorištavaju lokalne sirovine. Uz to, projekt spaja različite proizvodnje energije s ciljem povećanja učinkovitosti proizvodnje svake od njih.
Rezultat takvog pristupa je istodobna proizvodnja električne i toplinske energije iz prethodno proizvedenog bioplina, ali i proizvodnja gnojiva od ostataka proizvodnje, a u budućnosti i biogoriva. Termoelektrana Maabjerg s pripadajućim biopfinskim postrojenjem najveći je ostvareni projekt takve vrste u Danskoj.
U njemu se istodobno proizvodi električna energija za pokrivanje potreba okolnih naselja, pri čemu se kao goriva koriste bioplin i otpad.
Jedan dio tog bioplina iskorištava se odmah, za potrebe procesa u samom postrojenju, drugi se plinovodima odvodi do toplana u obližnjim naseljima, a treći dio izgara u kotlu termoelektrane proizvodeći električnu i toplinsku energiju za potrebe toplinarskih sustava u obližnjim gradovima Strueru i Holstebrou.
Kao sirovina za proizvodnju bioplina najvećim se dijelom koristi gnojevka koja se svakodnevno iz 150 farmi u okruženju do postrojenja dovozi kamionima, a nakon što se iskoristi za proizvodnju bioplina, u obliku humusa se istim kamionima vraća na iste te farme gdje služi za obogaćivanje poljoprivrednih površina.
Ipak, kako količina gnojevke iz tih, okolnih farmi nije dovoljna, 16 km od postrojenja je izgrađena dodatna prihvatna stanica, od koje se gnojevka cjevovodom dovodi do postrojenja, dok se kroz drugi, usporedni cjevovod iz njega vraća humus.
Postrojenje je izvedeno kao jedinstvena građevina, čime je gradnja bila ekonomski povoljnija, a omogućeno je i smještanje svih tehnoloških procesa na jednom mjestu, čime je istodobno olakšavana kontrola procesa i održavanje. Kako se u neposrednoj blizini nalazi termoelektrana, postrojenje ne obuhvaća kotao čime su dodatno sniženi investicijski troškovi nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.07.2013., utorak

Bez milosti

U Zadarskoj županiji i dalje je velik broj nekretnina na bubnju, što zapravo i nije iznenađenje jer se brojni vlasnici istih nađu u takvoj situaciji zbog nepodmirivanja otplata kredita, ali i raznih drugih obveza uslijed čega ostaju bez imovine. Trenutno u našoj županiji dražbu čeka 36 nekretnina, a među njima ima stanova, kuća, zemljišta i sličnih nekretnina koje čekaju novog kupca. Prilična je to brojka ako se uzme u obzir da se radi o najavama dražbi u razdoblju od 20-ak dana, a u usporedbi s prošlom godinom, kada ih je bilo desetak, ovaj je podatak i više nego zabrinjavajuć.
U očevidniku nekretnina i porketnina, odnosno registru za dražbu, trenutno stoji brojka od 1.193 nekretnine i 26 pokretnina koje se nalaze na javnoj dražbi, a to je pak brojka koja je drastično porasla u posljednjih nekoliko godina. U tom se pak registru može vidjeti i o kakvim se nekretninama rada i vidljivo je da se na dražbama nalazi sve - od kuća do vikendica, vinograda, voćnjaka, oranica, ekonomskih dvorišta, tvorničkih hala i slične nekrentine. Nažalost, životne okolnosti, odnosno posvemašnja gospodarska kriza, utjecale su na to da je sve više nekretnina pod ovrhom, a razloga je nekoliko No, najčešći razlog tome je definitivno taj što vlasnici istih nisu uspjeli na vrijeme podmirivati kreditne obveze za kupovinu pojedinih nekretnina.
Obzirom da su na bubnju i stambeni objekti, jedan od najvrijednih koji će se prodavati putem javne dražbe je stambena zgrada sa četiri etažne stambene jedinice od 841 m2 u mjestu Dobropoljana na otoku Pašmanu. Ukupna vrijednost nekretnineje 8.464.872,20 kuna. Nešto manja je vrijednost industrijske betonare od 5.226 m2 u Zadru čija je vrijednost 8.093.806,07 kuna, a dražba je također zakazana za rujan. Inače, nekretnine koje se nalaze na bubnju nisu samo u gradskim središtima već i u mjestima po županiji nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar


- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.03.2013., petak

Na godišnjoj razini približno toliki ili upola manji iznos iz državnoga proračuna, pojedinačno, povuče za redovitu djelatnost čak 17 hrvatskih javnih instituta

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uselilo je o poslovni objekt PC MEPLING na Donjim Sveticama u vrijeme ministra Dragana Primorca jer im je bio preskup najam u zgradi na Trgu hrvatskih velikana, što je ovih dana učinilo Ministarstvo socijalne politike, a sprema se i Ministarstvo branitelja nekretnine Zadar.
Zgrada na Donjim Sveticama bila je nova i pod garancijom pa su mnogi troškovi, osim investicijskog održavanja, bili zanemarivi. Danas, kad je zgradi isteklo jamstvo, troškovi života u njoj, koji padaju na račun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, sve su veći.

Oznake: nekretnine Zadar


- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #