Vijesti za nekretnine, nekretnine

četvrtak, 31.12.2015.

Otvoren Lidl u Dubravi: 88. trgovina u Hrvatskoj, 13. u Zagrebu

Trgovinu u Dubravi svečano je otvorila voditeljica trgovine Valentina Teubelja uz pomoć svima dobro poznatog Lidlovog zaštitnog lica Olivera Dragojevića. Otvorenje je moderirarao stand-up komičar Goran Vugrinec Goc, a tamburaši HKUD Bosiljak Čučerje prisutne su razveselili glazbenim programom. Za sve posjetitelje Lidl je pripremio i podjelu svojih finih peciva, slatkiša, kave, čaja i balona, kao i likovne radionice te oslikavanje lica, koje su posebno oduševili one najmlađe.
Lidl Hrvatska nedavno je započeo s primjenom novog koncepta gradnje i uređenja trgovina kako bi nove Lidlove trgovine kupcima pružile još ugodniju kupovinu. Trgovina u Dubravi ima 96 parkirnih mjesta, a ukupna kvadratura objekta je 6.637 m2, dok je prodajna površina 1.350 m2. Svoje radno mjesto u Lidlovoj trgovini u Dubravi našlo je 20 zaposlenika,
dok je u gradnju trgovine uloženo više od 60 milijuna kuna nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.12.2015.

Prvi pad loših kredita na godišnjoj razini

Dosad su u dva navrata nenaplativi krediti rast prekidali kratkotrajnim padom između kvartala.
Od gotovo 280 milijardi kuna koje su pozajmile građanima, gospodarstvu i državi, banke ne mogu naplatiti 47,6 milijardi kuna, što je 17,05 posto, pokazuju najnovije brojke HNB-a.
Udio nenaplativih kredita, koji je u krizi skočio tri i pol puta, krajem rujna time se po prvi puta smanjio na godišnjoj razini. Vrijedi primijetiti da je ranije, u dva navrata, pokazatelj loših kredita svoju uzlaznu putanju prekidao kratkotrajnim padom između kvartala, pred kraj 2012. te 2014. godine. Ovogodišnji rujan donio je sramežljivi pad loših kredita (sa 17,34 posto koncem drugog kvartala), no u odnosu na kraj prošle godine oni stagniraju, dok su na godišnjoj razini blago pali s razine od 17,24 posto.
12,1posto 'minusa' odobrenih građanima banke ne mogu redovno naplatiti stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.12.2015.

Rijeka od torpeda želi učiniti brand

Nakon te izložbe građa o torpedu bit će ponovno izložena ovaj put u skladišnom prostoru na Žabici. Ovoga će puta biti izloženi i novi predmeti koji tada još nisu bili dostupni, kao i najnoviji predmeti nedavno izučeni iz mora. Gotovo su svi eksponati, osim onih nedavno izvučenih iz mora, restaurirani i stručno obrađeni te će se moći vidjeti predmeti kojima će biti cjelovito prikazan razvoj pojedinih izuma, poput najznačajnijega - žiroskopa, bez kojega ne bi bila moguća ni današnja svemirska navigacija.
No, najvrjedniji dio eksponata nekadašnjeg tvorničkog muzeja, još od 1980. nalazi se u Pomorskom muzeju Split, budući da ga je Jugoslavenska ratna mornarica povodom svečanog otvaranja odvezla iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i izložila u Ratnoj luci Lora te kasnije pohranila u spomenutom muzeju. Trenutno se radi na tome da se eksponati vrate iz Splita u Rijeku, kazala je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić.
Podsjetila je da je muzej još 1969. preuzeo zbirku očuvanih torpeda i dijelova od nekadašnje tvornice Torpedo. Izum torpeda bio jedan od događaja koji je Rijeku postavio na važno mjesto na karti svijeta. To nije samo ubojito oružje nego je tada bio tehnološki savršen proizvod zbog kojeg su u Rijeku dolazili znanstvenici i stručnjaci te razvijali njeno gospodarstvo, podsjetio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
Prema njegovom mišljenju, budući muzej svoje mjesto trebao bi imati u prostoru bivše tvornice Torpedo, gdje se i proizvodio. Danas torpedo nije samo povijest i uspomena, nego i turistički potencijal, a priča o torpedu i industrijskoj baštini jedan je od aduta Rijeke u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture. Obersnel je najavio još intenzivniji rad na otvaranju muzeja torpeda i obnavljanju lansirne rampe, a što se planira realizirati sredstvima europskih fondova.
Jedan od središnjih događaja obljetnice izuma torpeda je zajednička stalna izložba Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, pod nazivom "Prvi na svijetu - Stotinu i pedeset godina riječkog torpeda“. Rad na zbirci tvorničkog muzeja Torpedo u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka intenzivirao se 2007. kada je u PPMHP oformljena Tehnička zbirka.
Povodom 150. godišnjice izuma torpeda priredit će se prigodna izložba fotografija velikog formata na Korzu stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 19:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.12.2015.

Najljepši Super Konzum u regiji otvoren u zagrebačkoj Radničkoj

U mesnici se, među pedesetak mesnih delikatesa nudi i čuvena kobe govedina i argentinska janjetina
Na mjestu bivšeg "Mercator Centra" u zagrebačkoj Radničkoj cesti otvoren je u četvrtak najljepši i najmoderniji Super Konzum u regiji. Otvorenje je popraćeno i prigodnom izložbom o povijesti nekadašnjeg društvenog poduzeća Unikonzum koje je prvu samoposlugu u Zagrebu otvorilo još 1957. godine, koje je Agrokor preuzeo 1994. i iz kojeg se razvio današnji Konzum.
U preuređenje 5.100 četvornih metara nekadašnjeg Mercator centra uloženo je više od 30 milijuna kuna. Trenutačno je zaposleno 166 radnika, a kako bude rastao promet trebao bi rasti i broj zaposlenih, najavio je predsjednik uprave Konzuma Darko Knez. Prema njegovim riječima u "zlatna vremena" Mercator je na toj lokaciji ostvarivao 300 milijuna kuna prometa godišnje, a u vrijeme Agrokorova preuzimanja 120 milijuna kuna.
U uređenju je učinjen konceptualni odmak u odnosu na standardne prodavaonice ove vrste, koji je, ističe se, prilagođeniji užurbanom stilu modernom kupcu. U ponudi je ukupno oko 37.000 artikala, a može se kupovati i sa "shop and touch" kolicima koja kupca najbližim putem navode do željenog artikla.
No, glavni je novitet što će na svakom odjelu kupcima biti ponuđen niz usluga i dodanih vrijednosti - u Juice baru čeka ih izbor svježe cijeđenih sokova,
na Gastroteci ponuda gotovih jela, sushi i wok proizvoda, roštilja, gableca, pizze i tjestenine, kave i kolača stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 19:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.12.2015.

Rast vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi u trećem kvartalu

Pritom situacija u građevinarstvu ostaje i dalje vrlo teška, na što upućuje činjenica da su ovogodišnji podaci znatno niži od onih ostvarivanih u istim razdobljima pretkrizne 2008.
U trećem tromjesečju 2015. nastavljen je rast vrijednosti izvršenih radova započet u prvom tromjesečju, ali nešto sporije. U trećem je kvartalu vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima iznosila 3,5 milijardi kuna, što je 7,4 posto više nego u istom razdoblju lani, objavio je HGK.
Pritom je vrijednost radova na zgradama nakon pet kvartala uzastopnoga međugodišnjeg rasta smanjena 1,3 posto, ali je drugi kvartal zaredom porasla vrijednost
radova na ostalim građevinama, ovog puta za visokih 13,9 posto.
Kumulativno je u prvih devet mjeseci 2015. u odnosu na isto razdoblje 2014. zabilježen 8,3-postotni rast vrijednosti izvršenih radova vlastitim radnicima, pri čemu je porast vrijednosti radova na zgradama bio nešto izraženiji (10,7 posto) od rasta vrijednosti radova na ostalim građevinama (6,4 posto).
Vrijednost novih narudžbi u trećem tromjesečju 2015. iznosila je 3,9 milijardi kuna što je 6,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom su narudžbe u prvih devet mjeseci ove godine 4,8% veće nego u istom razdoblju lani, na temelju čega bi se moglo zaključiti da se očekuje povećanje vrijednosti radova i u narednim mjesecima.
Podaci povezani s građevinskom aktivnošću zasad su mješoviti i ne pokazuju jasne tendencije budućih kretanja. S jedne strane bilježi se rast vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi, a s druge strane podaci o fizičkom obujmu građevinske aktivnosti osciliraju oko prošlogodišnje razine, dok podaci o izdanim građevinskim dozvolama i dalje ne sugeriraju porast potencijalnih novih poslova.
Pritom situacija u građevinarstvu ostaje i dalje vrlo teška, na što upućuje činjenica da su ovogodišnji podaci znatno niži od onih ostvarivanih u istim razdobljima pretkrizne 2008. godine, pri čemu je vrijednost izvršenih radova 45,1% manja, vrijednost novih narudžaba 45,5% manja,
fizički obujam građevinske aktivnosti 47,1 % manji, a broj izdanih građevinskih dozvola 46,6% manji iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 08:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 15.12.2015.

Rijeka: 2,8 milijuna eura za projektiranje kolodvora i terminala u riječkoj luci

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak ocijenio je kako je riječ o velikom uspjehu za riječki prometni pravac, Lučku upravu i grad Rijeku. "Na ovaj način uspjeli smo prvi put u Hrvatskoj, kao jedna luka, postati vodeći partner i uz pomoć sredstava iz EU projekta NAPA studije, osigurati 2,8 milijuna eura za projektiranje željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Brajdica i Zagrebačke obale", naglasio je.
Po Mezakovim riječima, projektom je stvoreno plodno tlo za kreiranje budućih infrastrukturnih projekata i razvoj luka sjevernog Jadrana. Njime se doprinosi razvoju multimodalnosti boljim povezivanjem lučke i željezničke infrastrukture, povećanju kapaciteta luke za prihvat i otpremu većih količina tereta, razvoju interoperabilnosti, modernizaciji infrastrukture u skladu s EU standardima, kao i razvoju transeuropske prometne mreže, istaknuo je.
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić ocijenio je da je riječ o jednom od ključnih koraka u potpunoj valorizaciji riječkog prometnog pravca, odnosno Rijeke kao glavne luke i jedne od najvažnijih luka na mediteranskom koridoru. "Budućnost prometnog razvitka Hrvatske, koja je definirana prometnom studijom, ovaj prometni pravac stavlja na prvo mjesto, a upravo to omogućava da će se ubuduće svi projekti na ovom koridoru moći sufinancirati s visokim postotkom sredstava", kazao je Antešić.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže kako je budućnost Rijeke, kao i njena prošlost, vezana uz razvoj luke. "Danas se prije svega mora voditi računa o multimodalnom pristupu u prijevozu tereta, što znači da nije dovoljno razvijati samo lučku infrastrukturu nego i ceste i željeznice, a na što ukazuje i ovaj projekt. Sada su u realizaciji dvije velike aktivnosti vezane uz razvoj luke i riječkog prometnog pravca - izgradnja Zagrebačke obale, kao novog lučkog terminala,
te izgradnja novog željezničkog kolodvora na terminalu na Brajdici", rekao je Obersnel i dodao je za oba projekta osigurano više od sto milijuna eura iznajmljivanje stanova Grocka

Oznake: iznajmljivanje stanova Grocka

- 22:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.12.2015.

U listopadu 2% manje građevinskih dozvola

ZAGREB - U listopadu su u Hrvatskoj izdane 602 građevinske dozvole što je dva posto manje u odnosu na prošlogodišnji listopad, podaci su Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola za prvih deset ovogodišnjih mjeseci manji je za 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
Tijekom listopada, 473 dozvole ili 79 posto izdano je za zgrade, a 129 odnosno 21 posto za ostale građevine. Prema vrstama radova, 65 posto dozvola tj. 394 izdano je za novogradnju, a 35 posto ili 208 za rekonstrukcije.
Prema izdanim građevinskim dozvolama u listopadu predviđena je gradnja 544 stana prosječne površine 97,8 četvornih metara.
Ukupna vrijednost radova prema dozvolama izdanim u listopadu je 1,93 milijarde kuna mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 18:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.12.2015.

Devetomjesečna dobit stambenih štedionica 53 mil. kuna

Ukupna imovina svih stambenih štedionica krajem rujna bila je vrijedna 7,7 milijardi kuna
Stambene štedionice u prvih su devet mjeseci 2015. poslovale s 53,5 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, objavio je HNB privremene nerevidirane podatke.
Najveću dobit u ovoj godini bilježi Prva stambena štedionica (22 milijuna kuna) i PBZ stambena štedionica (17 milijuna kuna), a slijede Wüstenrot (7 milijuna kuna), Raiffeisen stambena štedionica (6 milijuna kuna) te HPB stambena (0,8 milijuna kuna).
Ukupna imovina svih stambenih štedionica krajem rujna bila je vrijedna 7,7 milijardi kuna (1,86 posto ukupne imovine kreditnih institucija),
što je 0,93 posto manje nego krajem 2014. godine.
Evo i nekoliko podataka koje su nam na upit dostavile pojedine stambene štedionice, a koji ponešto govore o trendovima na tržištu stambene štednje: HPB stambena štedionica je krajem listopada imala oko 45.000 aktivnih ugovora ukupno ugovorene vrijednosti od 182 milijuna eura, a prikupljeno je oko 230 milijuna kuna stambene štednje. Do kraja godine u ovoj stambenoj štedionici očekuju da će se broj ugovora o štednji povećati na 48.000, te da će depoziti dosegnuti približno 275 milijuna kuna. S druge strane, ove je godine raskinuto oko 2.900 ugovora o stambenoj štednji, no od ugovora koji su sklopljeni u 2015. aktivno ih je više od 80 posto.
Prva stambena štedionica najviše štediša ima u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, zatim Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Navode kako se interes klijenata za nove ugovore o stambenoj štednji u 2015. nešto povećao u odnosu na prethodnu godinu, uz blagi rast volumena štednje. Ove su godine najviše kredita odobrili u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, zatim Primorsko-goranskoj te Zadarskoj županiji. Prosječni iznos odobrenih kredita u 2015. je iznosio 415.000 kuna i nešto je viši nego prethodnih godina.
Wüstenrot stambena štedionica je krajem listopada imala 120.694 aktivna ugovora o stambenoj štednji, a plan je da do kraja godine njihov broj dosegne 123.000. Zbog nemogućnosti nastavka štednje ugovor je prije isteka razdoblja štednje ove godine raskinulo 190 klijenata. Krajem listopada iznos prikupljenih depozita bio je 1,635 milijardi kuna, a plan je da do kraja godine dosegne 1,691 milijardu kuna. Najviše štediša imaju u Zagrebu i Dalmaciji, gdje je isplaćeno i najviše kredita.
Od početka godine do prvog dijela mjeseca studenoga isplaćeno je 429 novih kredita u ukupnom iznosu od 20,65 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine isplaćeno 360 novih kredita u iznosu od 17,079 milijuna eura. Proizlazi da se broj isplaćenih novih kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećao za oko 19 posto, a isplaćeni iznos za oko 21 posto. Prosječni iznos isplaćenog kredita ove je godine iznosio oko 48.000 eura,
nešto više od prošlogodišnjeg prosjeka koji se kretao oko 47.500 eura apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar

- 08:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.12.2015.

Rittal u Zagrebu otvorio regionalni centar

U Hrvatskoj posluje preko tvrtke kćeri kojoj velik dio posla čine rješenja za podatkovne centre koja omogućuju do 75% uštede energije.
Otvaranje centra povezano je s proslavom deset godina poslovanja u Hrvatskoj apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska

- 08:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 02.12.2015.

Poduzetnici ne nasjedajte na prevare s EBN brojem

Hrvatsku gospodarsku komoru je ponovno ovih dana kontaktiralo više hrvatskih tvrtki zbog loših iskustava s inozemnim tvrtkama koje su im uputile obrasce za uvrštenje u svoje međunarodne poslovne adresare, onako kako nije u skladu s dobrim poslovnim običajima, stoji u priopćenju iz HGK…
Naime, riječ je o obrascima kojima se hrvatskim poslovnim subjektima nudi mogućnost uvrštenja u inozemne poslovne adresare, a dostavljaju ih austrijska tvrtka CONSTRUCT DATA VERLAG AG (adresar FAIRGuide), nizozemska tvrtka EU BUSINESS SERVICES LTD (adresar EU COMPANY DIRECTORY), španjolska tvrtka EUROPEAN CITY GUIDE, švicarske tvrtke INTERCABLE VERLAG, EUCO DATA i NOVACHANNEL (adresar Tourist Directory), a odnedavna i nizozemska tvrtka EU BUSINESS REGISTER.
Obrasci su ispisani na engleskom jeziku i dostavljaju se uglavnom poštom ili elektronički stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #