Vijesti za nekretnine, nekretnine

ponedjeljak, 24.07.2017.

Bez svoje prerade, filtracije i rafinacije, teško se obraniti od uvoza jeftinog ulja

Čak 16 tisuća PG-ova ima manje od pola ha maslinika, a uljare prerade 1300 kg/h.
Većinom je prerada osnovna mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.07.2017.

Priliku u drugom krugu i onima koji su prvi 'prespavali'

Upravno vijeće CERP-a dalo je zeleno svjetlo za provedbu programa restrukturiranja.
Kroz tjedan dana investitori koji su dostavili ponude na natječaj za indikativno iskazivanje interesa u dokapitalizaciji Petrokemije dobit će pozive za ulazak u data room
i snimanje stanja kutinske tvrtke mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 07:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.11.2016.

Nastavljen pad nezaposlenosti mladih

U dobnoj skupini do 25 godina, stopa nezaposlenosti u EU u rujnu je smanjena na 18,2 posto, s 18,5 posto u mjesecu ranije. U rujnu prošle godine iznosila je 20 posto.
I u eurozoni je stopa smanjena, na 20,3 posto, s 20,6 posto u kolovozu i 22,2 posto u prošlogodišnjem rujnu.
U rujnu je u EU u cjelini bez posla bilo 4,125 milijuna mladih, od čega njih 2,875 milijuna u eurozoni. U odnosu na isti mjesec godine ranije na razini EU-a njihov
je broj smanjen za 425 tisuća, a u eurozoni za 243 tisuće mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 20.09.2016.

'Kad Šume vodi matematičar, onda imamo ovakav kaos'

Potkornjak hara Gorskim kotarom, a Hrvatska još nema nacionalnu strategiju gospodarenja šumama.
Tri godine šumama Gorskog kotara hara epidemija potkornjaka i već je uništeno 30-40 posto površina pod smrekom, no posljedice bi uskoro mogle biti još i pogubnije jer mjerodavne državne institucije šute i ne poduzimaju ništa, upozorili su jučer iz Hrvatskog drvnog klastera (HDK) uz neslužbenu procjenu da se dosadašnja šteta uzrokovana najezdom potkornjaka kreće između 50-60 milijuna eura.
"Slovenci su uz vlastite strojeve unajmili opremu iz Austrije. Tražili su i pomoć Europske unije te privatnim šumovlasnicima dali i financijsku potporu i gotovo su svoje šume očistili
od tog opakog nametnika, a Uprava Hrvatskih šuma u poslovnom izvješću hvali se kako su u 2015. na zaštitnim sredstvima uštedjeli 50 milijuna kuna", ilustrirao je dva različita pristupa
direktor HDK-a Marijan Kavran. Zbog spomenute uštede Hrvatskih šuma razmjeri golemih šteta bit će očiti za pet do deset godina, no tako je to kada upravu vodi ne šumar nego matematičar,
opominje Kavran. Europska komisija u srpnju je usvojila paket novog zakonodavstva u području politike ublažavanja klimatskih promjena u okviru Europske unije, gdje je posebno
apostrofirana upravo uloga šuma u smanjenju stakleničkih plinova, no RH bi mogla ostati uskraćena za moguće namjenske potpore.
"Hrvatska nije izradila nacionalni plan gospodarenja šumama za razdoblje 2016.-2020.", upozorila je europarlamentarka Marijana Petir podsjetivši "kako je to još jedan od repova što su ostali iza bivšeg ministra Tihomira Jakovine. Listu problema nadopunio je profesor na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivica Tikvić navodeći kako Hrvatska još nema ni plan pošumljavanja ni sustav za praćenje šteta. "Srbija je odlučila da će do 2030. sa sadašnjih 18 posto pošumljenosti dosegnuti europski prosjek od 38 posto, a mi nemamo konkretnih planova unatoč vrlom lošem stanju u šumama, posebno hrasta lužnjaka i smreke", ilustrirao je Tikvić navodeći da je trenutačno na Zavodu za zapošljavanje 170 osoba s diplomom inženjera šumarstva.
"Nitko se nije dosjetio angažirati ih možda na uzgoju rasadnog materijala za kojim postoji velika potražnja za izvoz", ističe Tikvić. Na razini EU, podsjetio je Kavran, nedavno je usvojena studija o kaskadnoj, višestrukoj uporabi drvne sirovine. Energetski lobiji, na krilima izdašnih potpora i vlastite financijske moći, drvnoj industriji sve agresivnije otimaju sirovinu. Tom studijom EK šalje poruku da drvnu sirovinu primarno treba koristiti u dugim ciklusima, za proizvode visoke dodane vrijednosti i potom je,
tek po isteku njihova vijeka trajanja, oporabiti mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 09:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 29.08.2016.

Ovo je razdoblje najveće potražnje za stanovima: Saznajte kako se kreću cijene najma

U ovom razdoblju godine studenti iz drugih gradova kreću u potragu za unajmljenim stanom u kojem će boraviti predstojeću akademsku godinu.
U posljednjih mjesec dana putem oglasnika Crozilla.com najviše su se pretraživali stanovi za najam na području Zagreba,
zatim Splita, Rijeke, Zadra i Osijeka mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 14:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 17.06.2016.

Zagrebačka Gradska skupština usvojila izmjene GUP-a

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić istaknuo je kako se radi o političkom dokumentu jer nema stručnih obrazloženja nego je jednostavno rečeno - "tražili su i mi smo to uvrstili". Brumnić smatra da je za dio odluka ipak trebalo raditi analizu, poglavito za građenja koja će na sebe navući veći promet ili zahtjevati dodatna ulaganja u infrastrukturu.
Vezano za infrastrukturne građevine i energetiku, očekivao je da će Grad Zagreb, sagledavajući prostore napadnute nelegalnom gradnjom koja je danas legalizirana u gradske projekte, pronaći prostora za njihovu sanaciju i oplemenjivanje. Glavni prijepor je oko gradskih projekta koji su bez analize dodani u GUP, kao i vraćanje nekih projekata koji su iz različitih razloga ispali iz prethodnih GUP-ova, a jedan od njih je i poznati "Krašograd".
Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ Mario Župan ocijenio je dobrim da se izmjenama GUP-a kreće u rješavanje problema brojnih građana, kao što je legalizacija njihovih objekata. Time će se riješiti ne samo problem građana Trnja nego i rubnih dijelova grada, dodao je.
Župan je rekao kako svaka gradska četvrt treba imati jedno reciklažno dvorište, međutim zagrebačka "Čistoća" opet treba tražiti lokaciju i dozvolu za takvo dvorište. Gradski zastupnici moraju odlučiti žele li se stvarno baviti otpadom, žele li ići u Plan gospodarenja otpadom,
u izradu strategije i analiza i reći građanima koliko taj model stoji mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 09:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.12.2015.

U listopadu 2% manje građevinskih dozvola

ZAGREB - U listopadu su u Hrvatskoj izdane 602 građevinske dozvole što je dva posto manje u odnosu na prošlogodišnji listopad, podaci su Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola za prvih deset ovogodišnjih mjeseci manji je za 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
Tijekom listopada, 473 dozvole ili 79 posto izdano je za zgrade, a 129 odnosno 21 posto za ostale građevine. Prema vrstama radova, 65 posto dozvola tj. 394 izdano je za novogradnju, a 35 posto ili 208 za rekonstrukcije.
Prema izdanim građevinskim dozvolama u listopadu predviđena je gradnja 544 stana prosječne površine 97,8 četvornih metara.
Ukupna vrijednost radova prema dozvolama izdanim u listopadu je 1,93 milijarde kuna mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 18:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.05.2015.

Saudijska Arabija dobit će najveći hotel na svijetu

LONDON - Najveći hotel na svijetu bit će otvoren u Saudijskoj Arabiji nakon što bude dovršen tokom 2017. godine.
Hotel će se zvati Abraj Kudai, a bit će izgrađen u gradu Makkah. Ukupno će imati čak 10.000 soba u 12 različitih tornjeva, zatim 70 restorana,
prostor za slijetanje helikoptera te veliku dvoranu za konferencije mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 07:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.03.2015.

Zakon o sustavu procjene nekretnina bit će donesen do ljeta

ZAGREB - Od 2008. cijene na tržištu nekretnina stalno padaju. Prošle godine pale su za 10%.
Kako bi se tržište dovelo u red, uz Zakon o prostornom planiranju i energetskom certificiranju, uskoro će na snagu stupiti i Zakon o sustavu procjene nekretnina,
nakon kojega vjerojatno slijedi Zakon o porezu na nekretnine.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja uvodi Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina, koji bi na snagu trebao stupiti sredinom godine.
- Cijene neće ići gore, nema tog pokazatelja, sve je svedeno u realne okvire, rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.
Agenti za prodaju nekretnina upozoravaju na problem neujednačenih cijena od strane prodavatelja i ističu kako brzina prodaje ne prati potražnju.
Kultura življenja u Hrvatskoj još je okrenuta prema posjedovanju, a manje najmu nekretnina. Stranci najviše kupuju kuće za odmor na moru i unajmljuju poslovne prostore.
Hrvatsko tržište je, kažu agenti za prodaju, prenatrpano starijim obiteljskim kućama i rabljenim stanovima do 60 četvornih metara i jednom spavaćom sobom,
a cijene su im precijenjene i do 30%. Nakon nekoliko godina stagnacije, građevinske tvrtke koje su opstale tek ove godine najavljuju blagi porast izgradnje novih stanova
te tvrde kako im prodaja i dalje ovisi o lokaciji target=_blank>mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 19:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.01.2015.

Lidl u 2015. počinje gradnju u Subotici

SUBOTICA - Lanac supermarketa Lidl u 2015. godini najverovatnije će krenuti sa izgradnjom objekta u Subotici, najavio je pomoćnik gradonačelnika Ljuben Hristov, istakavši da je ovaj nemački trgovinski lanac prehrambenih proizvoda, od svih gradova u Srbiji gde planira da investira, prvo u tom gradu dobio građevinsku dozvolu. "Veoma je izvesno da je Lidl taj koji najverovatnije u 2015. godini treba da počne sa investicijom, zato što je on od našeg grada dobio građevinsku dozvolu i to je prva lokalna samouprava u Srbiji koja je izdala građevinsku dozvolu ovakvom jednom gigantu", rekao je Hristov Tanjugu.
On je podsetio da je koncepcija Lidla takva da će sa gradnjom početi tek kada se stvore uslovi za izgradnju deset i više objekata.
"Prema podacima od pre mesec dana još dve lokalne samouprave bile su blizu izdavanja potrebnih dozvola. Nadam se da će novi zakon o građevinarstvu podstaći tu aktivnost i omogućiti zainteresovanim stranama da što lakše dođu do neophodnih dokumenata za početak aktivnosti", dodao je Hristov.
Prema njegovim rečima, tri do četiri meseca pre zvaničnog početka gradnje lokalna samouprava će biti obaveštena od strane ovog investitora, kako bi stvorili preduslove za izgradnju pristupne samobraćajnice na lokaciji budućeg Lidlovog mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 15:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.02.2014.

Otvoren Tevin Centar financijskih aktivnosti u Zagrebu

Andrea Zanke, viša direktorica Centra financijskih aktivnosti Zagreb, rekla je da su u proteklim mjesecima postignuti svi planirani rezultati te da se Centar pokazao iznimno uspješnim - Kolege s kojima sam surađivala na projektu su stručni i motivirani i zadovolsjtvo mi je voditi ovaj tim profesionalaca - rekla je Zanke.
Prvi je 'klik' u ovom sustavu prigodno napravio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je pritom rekao da su Pliva i Teva primjer 'kontinurano dobre poslovne priče'. Prethodne Plivine investicije, ovaj centar i investicije koje se najavljuju, potvrda su da je farmacija jedna od naših strateških industrijskih grana - rekao je Vrdoljak.
Prvi čovjek Plive najavio je još dvije investicije u ovoj godini, sto milijuna dolara vrijednu tvornicu u Savskom Marofu te investiciju u istraživanje i razvoj mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.12.2013.

Povoljni kvadrati u Ivanić Gradu

Razvoj poduzetničke zone u Ivanić Gradu u punom je zamahu. Promjenom lokalnih vlasti i dolaskom Javora Bojana Leša na gradonačelničko mjesto počeli su natječaji za poduzetničku zonu 6, koju krasi izvrstan položaj, što može privući potencijalne ulagače: jugoistočno je od državne ceste D-43 i uza željezničku prugu Zagreb - Beograd, a i u blizini izlaska na autocestu. Od 114 hektara trenutačno se prodaje 25 u vlasništvu Ivanić Grada.
Zona ima povoljnu cijenu od 75 kuna po četvornome metru, što je nisko u odnosu na druge zone. Također može biti i do pedeset posto jeftinija jer odobravamo popuste po djelatnostima, broju zaposlenih te još nekim mjerilima. Došle su četiri ponude, a imamo više od deset pisama namjere. Sve pristigle ponude bit će javno otvorene i onda ćemo znati koliko je četvornih metara prodano - rekao nam je Leš.
I Kinezi zainteresirani
Za sada je početku gradnje najbliže poduzeće Katran koje svoju proizvodnju seli iz Zagreba u Ivanić Grad. Kad počne proizvoditi, očekuje se da bi mogao zaposliti 150 ljudi. Gradit će u privatnom dijelu zone i pomoći zapošljavanju.
Nadamo se da ćemo Katranovim dolaskom smanjiti nezaposlenost sa sadašnjih devet posto, i to pogotovo onih sa srednjom stručnom spremom. U toj kategoriji imamo najviše nezaposlenih, zato podupiremo tvrtkin dolazak i učinit ćemo sve što možemo da joj mogućimo dobre poslovne uvjete i privučemo još ulagača - istaknuo je Leš.
Vlasnici plantaže aronije planiraju u poduzetničkoj zoni sagraditi tvornicu za proizvodnju soka. Grad im je već pomogao dovevši cestu do plantaže, a uskoro će im pomoći i s drugim infrastrukturnim projektima. S nekim proizvodnim tvrtkama razgovara se o dolasku u Ivanić, ali pregovori su u začetku. Traže se i potencijalni ulagači iz inozemstva; u kolovozu je u posjetu bila delegacija iz kineskog Tonglua koja zbog odlična geostrateškog položaja razmišlja o ulaganju.
Iako Grad zasad prodaje 25 hektara, nada se da će uskoro moći ponuditi još 10.
Nadamo se da će država uskoro prebaciti vlasništvo još 10 hektara u poslovnoj zoni na Ivanić Grad i da ćemo, kad sve završi, prodati i taj dio. Obavili smo razgovore i nadamo se skorašnjemu pozitivnom odgovoru. Ministarstvo nam je dalo novac za uređenje zone, zato vjerujem da mu je u interesu prebaciti vlasništvo kako bi mogle početi gradnja poslovnih objekata i proizvodnja - rekao je Javor Bojan Leš.
Nova gradska uprava odlično surađuje sa Zagrebačkom županijom i poduzetnicima predstavlja programe i mogućnosti za sufinanciranje projekata. Nudi i pomoć poduzetnicima u razgovoru s državnim službama, naravno, koliko je u njezinoj moći.
- Ne možemo se požaliti jer do sada nismo bili odbijeni u razgovorima s drugim službama i uvijek smo našli načine i putove za rješenje problema. Uvijek možemo računati na potporu Zagrebačke županije, a mi kao Grad poduzetnicima omogućujemo da se upoznaju s projektima koje će Županija poduprijeti. Odlično surađujemo s pročelnicima i poduzetnicima stojimo na raspolaganju - dodao je Leš.
Očuvanje ravnoteže
Glavni motor poduzetništva naftna je industrija jer su u gradu i okolici naftna polja. U tijeku je Inin projekt koji bi produljio vijek bušotina i povećao proizvodnju nafte, a naftna renta i dalje će biti važan dio gradskog proračuna, koji će u sljedećoj godini iznositi oko 65 milijuna kuna. Iako nafta slovi kao veliki onečišćivač okoliša, mnogo se pozornosti posvećuje upravo očuvanju flore i faune te se dodatno pazi na očuvanje ekološke ravnoteže.
- Imamo nekoliko aktivnih udruga za zaštitu okoliša, a naftna i plinska polja u ekološkoj su mreži. Unatoč razvijenoj plinskoj i naftnoj industriji te velikom iskorištavanju šuma je odlično sačuvana; u njoj se mogu naći i orlovi i zaštićene vrste, a i pristupačna je za posjetitelje - naglasio je Leš.
Ivanić Grad u prostorni je plan uvrstio i gradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom na granici s Općinom Brckovljani. Za početak gradnje samo se čeka odluka Ministarstva.
Osim razvoja poduzetničke zone novo gradsko vodstvo odlučilo je više pozornosti posvetiti razvoju lječilišta Naftalan, jedinstvenog u Europi. Građevinska je dozvola spremna, a sljedeće godine trebali bi početi radovi koji će uz 200 novih ležajeva omogućiti nove vanjske i unutarnje bazene te wellness. To se čini da bi se proširila gradska turistička ponuda.
Naftalan je u županijskom vlasništvu, pa zbog različitih političkih opcija nije imao potporu Grada. Došavši na vlast, to smo promijenili i odlučili mu pomoći za početak se odrekavši 2,2 milijuna kuna komunalne naknade. To je bio početak partnerskog odnosa između Grada i Naftalana. Želimo se više turistički pozicionirati i to je jedan od načina. Također organiziramo ‘Bučijadu’, koju je ove godine posjetilo 15 tisuća posjetitelja, a planiramo obnoviti i filmski festival. Želimo privući što više ljudi u Ivanić, koji je na samo 30 minuta vožnje od Zagreba - naglasioje Leš.
Ambiciozni planovi
Zbog blizine Zagreba Ivanić Grad poželjno je mjesto i za život jer nakon rekonstrukcije pruge do Zagreba će se stići za 25 minuta. Postoji i niskoenergetsko naselje u kojemu četvorni metar građevinskog zemljišta stoji 100 kuna uz potporu Grada. Dakle, za malo više od 80 tisuća eura može se sagraditi montažna kuća od 100 četvornih metara. Grad se nada da će se završiti i stambeni prostori Jadran u kojima bi trebalo biti 220 stanova. To bi omogućilo širenje grada koji danas ima gotovo 15 tisuća stanovnika. Leš se nada da će sljedeće godine poboljšati situaciju i za socijalno najosjetljivije kategorije.
Ivanić Grad nema hitnu medicinsku pomoć, zbog čega smo je odlučili sufinancirati kako bismo je imali stalno. Sufinancirat ćemo i logopeda kako roditelji ne bi morali s djecom ići u Zagreb. Udvostručit ćemo davanja za obrok u osnovnim školama i pokušati sniziti cijenu vrtića za dodatnih 100 kuna - iznio je socijalne planove za sljedeće razdoblje Leš.
Ipak, glavni je cilj prodajom zemljišta u poduzetničkoj zoni osigurati uvjete za rast i razvoj poduzeća i pomoći razvoju novih te omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Nova gradska vlast svjesna je da bez razvoja poduzetništva neće biti gospodarskog razvoja grada i regije mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 15:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.04.2013.

G.Eltz: Porez na nekretnine unazadit će hrvatski turizam

Najavljeni porez na nekretnine uvelike bi unazadio hrvatski turizam, rekao je Georg Eltz Vukovarski, predsjednik Uprave Valamara, na devetoj međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina koja se u organizaciji Filipović savjetovanja održavala u utorak i srijedu u Zagrebu.

Grof Eltz objasnio je da njegova tvrtka i sada na ime raznih davanja na nekretnine plaća 35 milijuna kuna godišnje, no u slučaju uvođenja poreza, u obliku kakav se najavljuje, taj bi im se trošak povećao pet do sedam puta, odnosno za više od 100 milijuna kuna. Godišnje uplatimo u državni i lokalne proračune više od 300 milijuna kuna.
To pokazuje da smo ozbiljni i dugoročni igrač koji očekuje da mu se za to osiguraju fer uvjeti poslovanja. Iznos poreza na nekretnine vjerojatno bismo uspjeli platiti, ali to bi značilo da moramo obustaviti planirane investicije, što bi nam unazadilo poslovanje. Smatram da u konačnici od toga nitko ne bi profitirao, naveo je predsjednik Uprave Valamara.
Imamo slučaj Brijuni rivijera, koji su projekt od državnog interesa. Sama država raspisala je natječaj za strateškoga partnera koji je upoznat sa svim pravima, obvezama i ograničenima u tom projektu. I kada se projekt trebao pokrenuti, Ministarstvo kulture proglasilo je cijelo to područje kulturnim dobrom. Time je cijeli natječaj poništen jer je riječ o posve drugim uvjetima, istaknula je Lorena Prebanda.
Kako objašnjava Una Barac, direktorica britanske tvrtke za turistički menadžment Scott Brownrigg, Hrvatska ima puno strože kriterije za turizam i investiranje u njega od mnogih zapadnoeuropskih zemalja. Dužnosnici u Francuskoj i Švicarskoj kazali su mi kako im se čini da je Hrvatska jako bogata zemlja. Naime, kažu da bi i oni htjeli sebi dopustiti standarde koji vrijede u Hrvatskoj, no ne mogu jer bi im to bilo preskupo, kaže Barac mali oglasnik.

Oznake: mali oglasnik

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.03.2013.

Bez parcelacijskog elaborata nema odluke

Tema poduzetničke zone Ungarija, početkom godine proširene za 20 hektara državnog zemljišta za što je Grad Umag izdvojio 2,4 milijuna kuna, bila je užarena loptica koju su si na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prebacivali dogradonačelnici Mauro Jurman i Veljko Ivančić te oporbeni vijećnici kojih je deset, pa imaju većinu mali oglasnik.
Vijeće je trebalo odlučiti o izmjenama i dopunama odluka o uvjetima za prodaju tamošnjih gradskih nekretnina i za odabir najpovoljnijih kupaca građevinskog zemljišta te mjerama za poticanje poduzetništva. Međutim, ni ovaj put materijal nije bio spreman pa je nakon poduže temperamentne rasprave točka (već skinuta s dnevnog reda 20. prosinca), uz podsjećanje da je oporba u više navrata inzistirala na tematskoj sjednici o tom pitanju i zaključak da odluku nije moguće donijeti bez parcelacijskog elaborata, ponovno odgođena.

Oznake: mali oglasnik

- 10:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.02.2013.

Vlada nagovara građevinare da osnuju konzorcij

Hrvatska vlada spremna je poduprijeti i pružiti pomoć konačnoj realizaciji stare ideje o stvaranju velikog domaćeg građevinskog konzorcija sastavljenog od više pojedinačnih tvrtki koje su danas na rubu opstanka. Glavni poticaj udruživanju je strah od propasti građevinskog sektora, a primjer susjedne Slovenije, u kojoj su domaći građevinari sasvim nestali s tržišta nedugo nakon ulaska te zemlje u Europsku uniju, stoji kao jasno upozorenje što se može dogoditi i hrvatskim građevinskim kompanijama za nekoliko mjeseci.

Prema izvorima u Vladi, ali i među građevinarima, u konzorciju bi svi voljeli vidjeti tvrtke poput Instituta IGH, Viadukta, Zagreb montaže, ali i Dalekovoda, koji je prvi među velikima završio na Zagrebačkom velesajmu na kojemu se vode postupci predstečajne nagodbe. Iz Vlade poručuju da se ne žele otvoreno miješati u stvaranje konzorcija jer su u pitanju privatna poduzeća mali oglasnik, ali daju do znanja kako su na mnoge načine spremni pomoći u okupljanju kompanija pod istu kapu i zajednički interes jer ne žele na ulici vidjeti dodatan broj nezaposlenih i uništenje još jednog industrijskog sektora.

Oznake: mali oglasnik

- 11:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.01.2013.

Žunac: Vremena su teška, no dali smo sve od sebe da život sugrađana učinimo boljim

Brojnim kulturnim, umjetničkim i sportskim događanjima Garešničani su tijekom cijelog prošlog tjedna slavili rođendan svoga grada. Tim su povodom održane izložbe, kazališne predstave, nastupi KUD-ova, predstavljanja udruga i društava te niz drugih aktivnosti. Domaćini su bili posebno radosni što su imali priliku ugostiti i nedavno oslobođenog hrvatskog generala Mladena Markača koji je u grad na Ilovi stigao na poziv tamošnjih braniteljskih udruga. Na svečanoj sjednici gradonačelnik Velimir Žunac osvrnuo se na 2012. godinu. -Svjesni smo vremena i trenutka u kojem živimo, kao i globalne gospodarske krize koja traje godinama. Kontinuirani pad izvornih prihoda i veliki problemi u funkcioniranju lokalnih samouprava nisu zaobišli niti naš grad mali oglasnik.

Sigurno da nama koji smo dobili povjerenje građana u Garešnici, nije pomogla niti činjenica da smo naslijedili mnoštvo problema, ali i velike financijske obveze koje još uvijek plaćamo - kazao je gradonačelnik. Jedan od važnijih projekata svakako je bila izgradnja novog objekta za gradsku Javnu vatrogasnu postaju, vrijednog gotovo 2 milijuna kuna. Valja spomenuti i dovršetak vodovoda Ciglenica - Kaniška Iva, u duljini od preko 9 kilometara, vrijedan 2,7 milijuna kuna te početak izgradnje nove distributivne vodovodne mreže u Kapelici, Malom i Velikom Zdenčacu i Trnovitičkom Popovcu te magistralnog vodovoda Uljanik - Duhovi. Projekti su to vrijedni 2,5 milijuna kuna. Završena je i druga faza rekonstrukcije pročistača otpadnih voda u vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna. Izgrađen je i novi bunar za opskrbu vodovodnog sustava, a u planu je i izgradnja novog u idućoj godini. Okrećemo se i prema odvodnji te ćemo raditi na izradi projektne dokumentacije za cijelo gradsko područje gdje odvodnja još ne postoji, uz rekonstrukciju postojeće, gdje se pokaže potreba - naglasio je gradonačelnik Žunac.

Oznake: mali oglasnik

- 10:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #