Vijesti za nekretnine, nekretnine

petak, 12.04.2013.

G.Eltz: Porez na nekretnine unazadit će hrvatski turizam

Najavljeni porez na nekretnine uvelike bi unazadio hrvatski turizam, rekao je Georg Eltz Vukovarski, predsjednik Uprave Valamara, na devetoj međunarodnoj konferenciji o tržištu nekretnina koja se u organizaciji Filipović savjetovanja održavala u utorak i srijedu u Zagrebu.

Grof Eltz objasnio je da njegova tvrtka i sada na ime raznih davanja na nekretnine plaća 35 milijuna kuna godišnje, no u slučaju uvođenja poreza, u obliku kakav se najavljuje, taj bi im se trošak povećao pet do sedam puta, odnosno za više od 100 milijuna kuna. Godišnje uplatimo u državni i lokalne proračune više od 300 milijuna kuna.
To pokazuje da smo ozbiljni i dugoročni igrač koji očekuje da mu se za to osiguraju fer uvjeti poslovanja. Iznos poreza na nekretnine vjerojatno bismo uspjeli platiti, ali to bi značilo da moramo obustaviti planirane investicije, što bi nam unazadilo poslovanje. Smatram da u konačnici od toga nitko ne bi profitirao, naveo je predsjednik Uprave Valamara.
Imamo slučaj Brijuni rivijera, koji su projekt od državnog interesa. Sama država raspisala je natječaj za strateškoga partnera koji je upoznat sa svim pravima, obvezama i ograničenima u tom projektu. I kada se projekt trebao pokrenuti, Ministarstvo kulture proglasilo je cijelo to područje kulturnim dobrom. Time je cijeli natječaj poništen jer je riječ o posve drugim uvjetima, istaknula je Lorena Prebanda.
Kako objašnjava Una Barac, direktorica britanske tvrtke za turistički menadžment Scott Brownrigg, Hrvatska ima puno strože kriterije za turizam i investiranje u njega od mnogih zapadnoeuropskih zemalja. Dužnosnici u Francuskoj i Švicarskoj kazali su mi kako im se čini da je Hrvatska jako bogata zemlja. Naime, kažu da bi i oni htjeli sebi dopustiti standarde koji vrijede u Hrvatskoj, no ne mogu jer bi im to bilo preskupo, kaže Barac mali oglasnik.

Oznake: mali oglasnik

- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #