Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnine11

Marketing

Rijeka od torpeda želi učiniti brand

Nakon te izložbe građa o torpedu bit će ponovno izložena ovaj put u skladišnom prostoru na Žabici. Ovoga će puta biti izloženi i novi predmeti koji tada još nisu bili dostupni, kao i najnoviji predmeti nedavno izučeni iz mora. Gotovo su svi eksponati, osim onih nedavno izvučenih iz mora, restaurirani i stručno obrađeni te će se moći vidjeti predmeti kojima će biti cjelovito prikazan razvoj pojedinih izuma, poput najznačajnijega - žiroskopa, bez kojega ne bi bila moguća ni današnja svemirska navigacija.
No, najvrjedniji dio eksponata nekadašnjeg tvorničkog muzeja, još od 1980. nalazi se u Pomorskom muzeju Split, budući da ga je Jugoslavenska ratna mornarica povodom svečanog otvaranja odvezla iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i izložila u Ratnoj luci Lora te kasnije pohranila u spomenutom muzeju. Trenutno se radi na tome da se eksponati vrate iz Splita u Rijeku, kazala je ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić.
Podsjetila je da je muzej još 1969. preuzeo zbirku očuvanih torpeda i dijelova od nekadašnje tvornice Torpedo. Izum torpeda bio jedan od događaja koji je Rijeku postavio na važno mjesto na karti svijeta. To nije samo ubojito oružje nego je tada bio tehnološki savršen proizvod zbog kojeg su u Rijeku dolazili znanstvenici i stručnjaci te razvijali njeno gospodarstvo, podsjetio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.
Prema njegovom mišljenju, budući muzej svoje mjesto trebao bi imati u prostoru bivše tvornice Torpedo, gdje se i proizvodio. Danas torpedo nije samo povijest i uspomena, nego i turistički potencijal, a priča o torpedu i industrijskoj baštini jedan je od aduta Rijeke u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture. Obersnel je najavio još intenzivniji rad na otvaranju muzeja torpeda i obnavljanju lansirne rampe, a što se planira realizirati sredstvima europskih fondova.
Jedan od središnjih događaja obljetnice izuma torpeda je zajednička stalna izložba Muzeja grada Rijeke i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, pod nazivom "Prvi na svijetu - Stotinu i pedeset godina riječkog torpeda“. Rad na zbirci tvorničkog muzeja Torpedo u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka intenzivirao se 2007. kada je u PPMHP oformljena Tehnička zbirka.
Povodom 150. godišnjice izuma torpeda priredit će se prigodna izložba fotografija velikog formata na Korzu stanovi Zadar

Post je objavljen 25.12.2015. u 19:24 sati.