Vijesti za nekretnine, nekretnine

četvrtak, 28.01.2016.

Orascom: Značajni planovi za restauraciju Mamule

TIVAT - Značajni planovi za restauraciju bivšeg zatvora na ostrvu Lastavica i u tvrđavi Mamula u Crnoj Gori su za jedan korak bliže ostvarenju nakon što su Vlada i Skupština Crne Gore odobrile investitoru - kompaniji Orascom Development Holding, da počne sa realizacijom prvih obaveza u vezi ovog projekta u koji će biti investirano 15 miliona eura. Razvoj i renoviranje Mamule, fascinantne napuštene tvrđave istorijske vrijednosti koja se nalazi na Jadranu na ulazu u Bokokotorski zaliv, bice pažljivo planirani kako bi se sačuvao strukturalni integritet postojecih objekata, tokom obnavljanja i renoviranja u "boutique" hotel&spa visoke klase. Uspostavljanjem memorijalnog muzeja biće prepoznata i odata počast istorijskoj vrijednosti ostrva. Razvoj muzeja o istoriji ostrva i tvrđave koji su tokom oba svjetska rata korišteni kao zatvor je ne samo obaveza iz Ugovora o dugoročnom zakupu na 49 godina, već iI zadatak koji Orascom preuzima sa velikim pijetetom. Ovaj projekat je moguće realizovati samo kao dio nekog drugog, većeg projekta, kakav je slučaj sa kompanijom Orascom koja na poluostrvu Luštica nadomak Tivta u Crnoj Gori, razvija projekat turističkog grada Luštica Bay. Mamula će značajno ojačati brend Luštica Bay.
Planovi Orascoma u pogledu rekonstrukcije ostrva i tvrđave dobili su podršku lokalnog udruženja veterana Drugog svjetskog rata, koje okuplja i porodice onih koji su poginuli ili su bili zatvoreni u tvrđavi Mamula.
"Mi, borci Drugog svjetskog rata i njihovi potomci, sinovi i kćeri, unuci i praunuci bokokotorskih antifašista i onih koji su robijali na ovom stradalničkom mjestu, uvjereni smo da nema više odlaganja zaštite ovog impozantnog spomenika koji već uveliko razjedaju rastinje, vrijeme i najveća pošast – ljudska nebriga", navodi se u otvorenom pismu koje je udruženje uputilo Skupštini Crne Gore.
"Mi smo veoma ponosni na činjenicu da veterani Drugog svjetskog rata, Skupština Herceg Novog i crnogorska Vlada i Parlament, podržavaju naše planove.
Radujem se danu kada će muzej na Mamuli biti otvoren i devastirana građevina biti renovirana i postati mjesto koje će pozvati svakog građanina Crne Gore i
turistu i postati nova atraktivna destinacija koja će se naći među prelijepim lokacijama ove prelijepe države. Radujem se danu kada će to mjesto ponovo
dobiti budućnost i biti u prilici da ono ispriča svoju fascinantnu istoriju", rekao je predsjednik Borda Orascoma Samih Saviris /Sawiris/.
Među onima koji su otvoreno podržali projekat Orascoma su i lokalna Skupština u Herceg Novom, Vlada i Skupština Crne Gore, kao i bivši Generalni sekretar Skupštine Ujedinjenih nacija Butros-Butros Gali.
„Istorija bi trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na ostrvu.", istakao je Gali u otvorenom pismu predsjedniku Borda Orascoma Samihu Savirisu.
Prema planskom dokumentu Državna studija lokacije - "Sektor 34", predviđena je turistička valorizacija ovog lokaliteta kao ekskluzivnog turističkog kompleksa otvorenog tipa, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, a koji, kako predviđa plan, treba bude dobro uklopljen u lokaciju i ne ugrožava kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje. Ostrvo i tvrđava su kategorisani kao kulturno-istorijski spomenik II reda.
Ostrvo i tvrđava su napušteni decenijama. Ne postoji nikakva infrastruktura na Lastavici. Vizija kompanije Orascom je da se, očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera, obnovi tvrđava Mamula i ostrvo Lastavica i na taj način stvori jedna od vodećih destinacija u Crnoj Gori, kao prvi i jedini Hotel&Spa i muzej na ostrvu.
Rekonstrukcija tvrđave i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima zaštite životne sredine. Svaka planirana konstrukcijska intervencija biće prilagođena integralnim svojstvima objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave.
Destinacija ce biti javna turistička atrakcija otvorena za sve i potpuno dostupna građanima Crne Gore i široj javnosti stanovi Kacunar

Oznake: stanovi Kacunar

- 09:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.01.2016.

Građevinski radovi porasli nakon tri mjeseca pada

Tako je, nakon tri mjeseca, zaustavljen pad građevinskih radova na godišnjoj razini. Naime, obujam građevinskih radova u listopadu prošle godine bio je smanjen 4,8 posto u odnosu na listopad 2014, dok je u rujnu međugodišnji pad iznosio 1,6, a u kolovozu 0,5 posto.
Prema izvornim indeksima, u studenome 2015. u odnosu na studeni 2014. građevinski radovi veći su također za 2,1 posto.
Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u studenome lanjske godine 44,9 posto satnice odrađeno je na zgradama, a 55,1 na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 58,6 posto odrađeno je na novogradnji, a 41,4 na ostalim radovima.
U razdoblju od siječnja do kraja studenoga 2015., 43,9 posto radnih sati utrošeno je na zgradama, a 56,1 na ostalim građevinama. Pritom je 53,4 posto sati odrađeno na novogradnjama, od čega 27,6 posto na zgradama, a 25,8 na ostalim građevinama.
U razdoblju od siječnja do studenog prošle godine, prema izvornim, neprilagođenim indeksima,
obujam građevinskih radova bio je niži za 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska

- 17:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.01.2016.

Cijene stanova u prva tri kvartala 2015. pale na godišnjoj razini

ZAGREB - Cijene stambenih objekata, mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina (ICSN), u sva su prva tri tromjesečja 2015. godine padale na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, koji je novi indeks razvio u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Prema ICSN-u, cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju 2015. bile su u prosjeku niže za 1,84 posto, u drugom 4,52, a u trećem tromjesečju 2015. za 3,05 posto u odnosu na ista razdoblja prethodne godine.
U prvom su tromjesečju 2015. u odnosu na prethodno tromjesečje te cijene bile niže za 1,07 posto, drugom u odnosu na prethodno niže su za 1,90 posto, dok su u trećem tromjesečju 2015. u prosjeku više za 0,74 posto.
Cijene novih stambenih objekata u prva dva tromjesečja 2015. u odnosu na prethodno tromjesečje u prosjeku su pale - u prvom tromjesečju 2015. za 5,61 posto, a u drugom za 2,19 posto, dok su u trećem tromjesečju 2015. u prosjeku porasle za 2,35 posto.
U odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, u sva tri tromjesečja 2015. pale su i prosječne cijene novih stambenih objekata - u prvom tromjesečju za 4,19, drugom 7,08 i u trećem 6,36 posto.
U odnosu na prethodno tromjesečje, postojeći stambeni objekti bilježe u prosjeku rast cijena u prvome (za 1,05 posto) i u trećem tromjesečju (0,04 posto) dok su u drugom tromjesečju 2015. cijene u prosjeku pale za 1,77 posto. U odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, cijene postojećih stambenih nekretnina u sva su tri tromjesečja 2015. u prosjeku pale i to u prvom za 0,83, drugom 3,40, a trećem za 1,49 posto.
Promatrano u odnosu na prethodno tromjesečje, Grad Zagreb i Jadran bilježe u prosjeku pad cijena u prvome (Zagreb za 0,53, Jadran za 1,76 posto) i drugome (Zagreb 1,76 i Jadran 2,50 posto) tromjesečju, dok u trećem bilježe u prosjeku porast cijena (Grad Zagreb za 0,08, a Jadran 1,56 posto).
Istodobno, ostali dio Hrvatske bilježi u prosjeku porast cijena u prvome (za 0,77) i drugom (za 0,30 posto) tromjesečju, a u trećem u prosjeku pad cijena za 1,35 posto.
Cijene stambenih objekata za Grad Zagreb, Jadran i ostali dio Hrvatske na godišnjoj razini u prosjeku bilježe pad cijena u sva tri tromjesečja 2015.
ICSN mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe. Vrijednost zemljišta uključena je u tržišnu cijenu. Obuhvaća sve podatke o transakcijama nekretnina (kuća i stanova/apartmana) na području Republike Hrvatske, prikupljene na temelju Prijave poreza na promet nekretnina u Poreznoj upravi.
Hrvatska narodna banka i DZS priopćili su u povodu prve objave ICSN-a kako je on razvijen u suradnji HNB-a i DZS-a te će se objavljivati kvartalno, na web stranicama DZS-a, a u bazi podataka Eurostata zamijenit će hedonistički indeks cijena nekretnina (HICN-a) koji je do sada reprezentirao kretanje cijena stambenih nekretnina u Hrvatskoj. Zaključno s drugim tromjesečjem 2015. Hrvatska narodna banka prestaje s konstrukcijom i objavom HICN.
Dok se HICN temeljio na kretanje ostvarenih cijena iz uzorka transakcija koje prikuplja Burza nekretnina, ICSN se temelji na značajno opširnijoj i obuhvatnijoj bazi podataka koja obuhvaća transakcije u trgovanju nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske i registrirane temeljem Prijave prometa nekretnina pri Poreznoj upravi Ministarstva financija. Dobra svojstva baze podataka na kojoj se temelji izračun ICSN-a, u prvom redu njen obuhvat i opširnost, omogućavaju konstrukciju indeksa koji vjerodostojnije odražava dinamiku ostvarenih cijena nekretnina u Hrvatskoj od HICN-a, smatra HNB.
Eurostat: Hrvatska među četiri zemlje EU-a s padom cijena nekretnina
Prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda, Hrvatska je u trećem kvartalu 2015. godine bila među četiri zemlje Europske unije (EU) koje su zabilježile pad cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini. Daleko najveći pad cijena zabilježila je Latvija, za 7,6 posto, a slijede Italija i Francuska, treće i drugo najveće gospodarstvo eurozone, s padom cijena od 2,3 posto, odnosno 1,2 posto.
Najviše su pak među zemljama EU prema raspoloživim podacima Eurostata na godišnjoj razini poskočile cijene stambenih nekretnina u Švedskoj, za 13,7 posto. Slijede Austrija, s rastom cijena od 9,3 posto, te Irska i Danska, gdje su one porasle za 8,9 odnosno 7,2 posto.
U EU u cjelini cijene stambenih nekretnina porasle su na godišnjoj razini 3,1 posto, pokazuju provizorni izračuni europskog statističkog ureda. U prethodnom su tromjesečju uvećane 2,7 posto.
Eurozona je također u trećem tromjesečju zabilježila rast cijena stambenih nekretnina, za 2,3 posto na godišnjoj razini. U prethodnom su tromjesečju uvećane 1,6 posto.
U usporedbi s drugim kvartalom 2015. godine, rast cijena usporio je u EU na 1,3 posto. U prethodnom su tromjesečju porasle 1,7 posto. Usporen je i u eurozoni, s 1,8 na 1,0 posto, pokazuju podaci Eurostata.
Među zemljama članicama čijim je podacima EUROSTAT raspolagao najizrazitiji rast cijena u trećem je kvartalu, prema prethodna tri mjeseca, zabilježen na Malti i u Irskoj, za 6,2 odnosno 4,5 posto. Nasuprot njima, najizrazitiji pad cijena u odnosu
na prethodna tri mjeseca imale su zemlje u hrvatskom okruženju, Mađarska i Slovenija, za 5,9 odnosno 3,5 % stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.01.2016.

Porasla samo trećina fondova

Od sedam posebnih fondova pet ih bilježi pad, a dva porast vrijednosti. Tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,43 posto koliko je rastao dobitnik tjednaRaiffeisen Harmonic do -2,96 posto koliko je zabilježio ZB Future 2040. Raiffeisen zaštićena glavnica bilježi porast od 0,06 posto. ZB Future 2055 bilježi tjedni minus od 2,93 posto, a ZB Future 2030 pao je za 2,70 posto, objavio je hrportfolio.
Četrnaest od petnaest mješovitih fondova zabilježilo je pad vrijednosti. Najveći pad bilježi ZB global sa -2,17 posto, a slijede ga OTP uravnoteženi (-1,93%) i PBZ Global (-1,44%). Porastao je samo Smart Equity(+0,09%).
Šest od deset obvezničkih fondova zabilježilo je rast. Najznačajniji tjedni porast bilježi HPB Obveznički (+0,19%). Slijedi Capital One kojem je vrijednost uvećana za 0,17 posto, a zatim Raiffeisen Classic s porastom od 0,14 posto. Najveći tjedni minus bilježi NETA Emerging Bond fond (-1,23%), a slijedi ga HI-conservative s padom za 0,33 posto.
Osamnaest od devetnaest novčanih fondova je raslo. Najveći rastzabilježio je NETA MultiCash s +0,29 posto. Po porastu vrijednosti slijede Locusta Cash i Auctor Cash, oba s +0,02 posto. Pao je samo HPB Euronovčani (-0,01%).
Promatramo li prinose ostvarene od početka 2016. godine, među dioničkim fondovima nema fondova s pozitivnom promjenom vrijednosti. Kod posebnih fondova najviše je rastao Raiffeisen Harmonic(+0,84%). Mješovite fondove predvodi Smart Equity sa +0,12 posto, a obvezničke HPB Obveznički(+0,42%). Slijede Erste Adriatic Bond i Raiffeisen Classic, oba s porastom za 0,23 posto. Na ljestvici novčanih fondova vrijednost je najviše uvećana fondu NETA MultiCash(+0,31%).
Prema rezultatima u zadnjih 12 mjeseci, dionički fondovi s najvećim prinosima u promatranom razdoblju su HPB Dionički(+3,26%) i A1(+2,98%). Među posebnim fondovima najveću pozitivnu promjenu bilježi Raiffeisen zaštićena glavnica(+0,05%). Najuspješnije mješovite fondove predvodi HPB Global s +5,72 posto, a slijede ZB global s prinosom od +5,55 posto te ICF Balanced (+3,84%). Kod obvezničkih fondova najveći prinos u zadnjih 12 mjeseci ostvario je fond NETA Emerging
Bond koji je rastao za 3,26 posto, a slijedi Capital One(+2,94%). Novčane fondove predvodi Locusta Cash s prinosom od1,48 posto stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 17:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.01.2016.

Na Wall Streetu cijene dionica ponovno oštro pale

Na londonskom je tržištu cijena barela u jednom trenutku zaronila ispod razine od 30 dolara, dok je na američkom tržištu skliznula na 30,10 dolara.
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, skliznuvši na najnižu razinu od rujna, jer su ulagači zabrinuti zbog pada cijena nafte, anemičnih poslovnih rezultata američkih kompanija i slabosti svjetskog gospodarstva.
Dow Jones skliznuo je 364 boda, ili 2,21 posto, na 16.151 bod, dok je S&P 500 potonuo 2,50 posto, na 1.890 bodova, a Nasdaq indeks 3,41 posto, na 4.526 bodova.
Pad S&P 500 ispod razine od 1.900 bodova, po prvi puta od rujna, posljedica je gubitaka u svih 10 sektora tog indeksa.
Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz kineskog gospodarstva i stabilizaciji tečaja juana, pa se činilo da će Wall Street zabilježiti dobitke treći dan zaredom.
Međutim, ulagače je kasnije pokolebao novi pad cijena nafte na najniže razine u 12 godina.
Tijekom dana činilo se da su se cijene 'crnog zlata' stabilizirale, no nakon vijesti da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna porasle, što ukazuje na slabost potražnje, cijene su promijenile smjer, a raspoloženje ulagača splasnulo.
Na londonskom je tržištu cijena barela u jednom trenutku zaronila ispod razine od 30 dolara, dok je na američkom tržištu skliznula na 30,10 dolara apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 12.01.2016.

Auro Domus kupio od Erstea opatijsku Villu Artemis

OPATIJA - Povijesna vila u najužem centru Opatije, Villa Artemis koja je dugi niz godina bila poznata kao sjedište ex Riječke banke, a danas Erste banke, promijenila je vlasnika.
Zgradu Erste banke u Opatiji, smještenu na prestižnoj i vrlo atraktivnoj lokaciji u središtu »stare dame«, na križanju Radničke i Spinčićeve ulice, a u kojoj se, uz poslovnicu banke u prizemlju, na gornjim katovima nalaze i uredski prostori, kupila je tvrtka Auro Domus iz Kastva, doznaje Novi list. Riječ je o grupaciji koja predstavlja vodeću hrvatsku kompaniju za proizvodnju i trgovinu plemenitih metala te najveći lanac mjenjačnica u zemlji.
- Ova nekretnina koja spada među najelitnije u Opatiji, već duže vremena tražila je kupca, no nije nikad bila na tržištu već se radilo o zatvorenoj prodaji. Nakon što je tvrtka Auro Domus pokazala interes, u pregovorima je definirana cijena koja je zadovoljila obje strane, a mogu reći da se svakako radilo o dobroj prilici za kupnju s obzirom na lokaciju na kojoj se zgrada nalazi, kazao je Milan Mandić, vlasnik agencije Smart Invest Immobilien koji je imao ulogu savjetnika na strani kupca, zbog svog iskustva u posredovanju pri prodaji ekskluzivnih nekretnina visoke vrijednosti.
Mandić međutim nije htio otkriti cijenu po kojoj je zgrada prodana, ali je kazao da se nekretnine na toj lokaciji cijene između 3.000 i 5.000 eura po četvornom metru,
a Villa Artemis ima gotovo 1.000 kvadrata iskoristive površine.
- Sama zgrada trebat će proći i prilično kvalitetnu rekonstrukciju, jer joj treba urediti i fasadu i interijer, što će zahtijevati dodatna ulaganja od strane kupaca. Ipak, treba reći da za ovakvim nekretninama postoji velika potražnja na tržištu, iako se prvenstveno traže kao rezidencijalni objekti, dodao je Mandić.
Vijest o tome da je Villa Artemis dobila novog vlasnika za javnost je ipak manje važna od najave koja će biti buduća namjena objekta, odnosno hoće li Erste banka i dalje raditi u istom prostoru. Kakao saznajemo, namjena zgrade Erste banke neće se mijenjati. Naime, donedavni i novi vlasnik dogovorili su dugoročni najam za
sadašnju poslovnicu banke koja će ostati na svojoj već poznatoj i među Opatijcima prepoznatoj lokaciji prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova

- 20:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.01.2016.

Wall Street oštro pao zbog Kine i cijena nafte

"Na tržišta uvelike utječe zabrinutost u vezi toga što se događa u Kini. Mislim da prevladava teza da će se zbog znatnog usporavanja Kine usporiti i rast globalnog gospodarstva", kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.
Najviše su jučer, 3,6 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za 4 posto.
Pritom je na londonskom tržištu cijena barela potonula na 34,13 dolara, najnižu razinu od srpnja 2004. godine, dok je na američkom tržištu cijena barela po prvi puta od 2009. skliznula ispod razine od 34 dolara.
Zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i njihove cijene, pa se pod snažnim pritiskom našao i rudarski sektor.
Znatno je na pad indeksa utjecao i pad cijene dionice Applea za 2 posto zbog naznaka usporavanja isporuka iPhonea, glavnog proizvoda tog tehnološkog diva.
Ulagače zbog svega toga nisu ohrabrili ni dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. Prema izvješću ADP-a, konzultantske tvrtke za zapošljavanje, u prosincu je u privatnom sektoru broj zaposlenih povećan za 257.000, više nego što se očekivalo.
Na zabrinutost ulagača ukazuje skok VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za 6,5 posto, na 20,59 bodova. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.
"Nismo vidjeli veliko povećanje obujma naloga po nižim cijenama. To pokazuje da nije puno ulagača paničarilo i pokušalo se povući s tržišta", kaže Scott Fullman, strateg u tvrtki Revere Securities.
Ipak, obujam trgovanja bio je jučer pojačan. Na američkim su burzama vlasnika zamijenile 8,2 milijarde dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.
I na europskim su burzama cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,04 posto, na 6.073 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,93 posto, na 10.214 bodova,
a pariški CAC 1,26 posto, na 4.480 bodova nepremičnine Hrvaška

Oznake: nepremičnine Hrvaška

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #