Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnine11

Marketing

Rast vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi u trećem kvartalu

Pritom situacija u građevinarstvu ostaje i dalje vrlo teška, na što upućuje činjenica da su ovogodišnji podaci znatno niži od onih ostvarivanih u istim razdobljima pretkrizne 2008.
U trećem tromjesečju 2015. nastavljen je rast vrijednosti izvršenih radova započet u prvom tromjesečju, ali nešto sporije. U trećem je kvartalu vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima iznosila 3,5 milijardi kuna, što je 7,4 posto više nego u istom razdoblju lani, objavio je HGK.
Pritom je vrijednost radova na zgradama nakon pet kvartala uzastopnoga međugodišnjeg rasta smanjena 1,3 posto, ali je drugi kvartal zaredom porasla vrijednost
radova na ostalim građevinama, ovog puta za visokih 13,9 posto.
Kumulativno je u prvih devet mjeseci 2015. u odnosu na isto razdoblje 2014. zabilježen 8,3-postotni rast vrijednosti izvršenih radova vlastitim radnicima, pri čemu je porast vrijednosti radova na zgradama bio nešto izraženiji (10,7 posto) od rasta vrijednosti radova na ostalim građevinama (6,4 posto).
Vrijednost novih narudžbi u trećem tromjesečju 2015. iznosila je 3,9 milijardi kuna što je 6,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom su narudžbe u prvih devet mjeseci ove godine 4,8% veće nego u istom razdoblju lani, na temelju čega bi se moglo zaključiti da se očekuje povećanje vrijednosti radova i u narednim mjesecima.
Podaci povezani s građevinskom aktivnošću zasad su mješoviti i ne pokazuju jasne tendencije budućih kretanja. S jedne strane bilježi se rast vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi, a s druge strane podaci o fizičkom obujmu građevinske aktivnosti osciliraju oko prošlogodišnje razine, dok podaci o izdanim građevinskim dozvolama i dalje ne sugeriraju porast potencijalnih novih poslova.
Pritom situacija u građevinarstvu ostaje i dalje vrlo teška, na što upućuje činjenica da su ovogodišnji podaci znatno niži od onih ostvarivanih u istim razdobljima pretkrizne 2008. godine, pri čemu je vrijednost izvršenih radova 45,1% manja, vrijednost novih narudžaba 45,5% manja,
fizički obujam građevinske aktivnosti 47,1 % manji, a broj izdanih građevinskih dozvola 46,6% manji iznajmljivanje stanova

Post je objavljen 18.12.2015. u 08:17 sati.