Vijesti za nekretnine, nekretnine

četvrtak, 31.10.2013.

Država uredila pravila i načine upravljanja vlastitom imovinom

Vlada je donijela novu uredbu kojim se uređuju oblici i načini raspolaganja nekretninama u državnom vlasništvu. Kako se navodi, prodaja nekretnina u državnom vlasništvu provodi se javnim nadmetanjem, javnim prikupljanjem ponuda, kombinacijom javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda i iznimno bez javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda.
Ovom se uredbom propisuju navedeni načini prodaje, zatim sadržaj javnog poziva, obveza uplate jamčevine od strane osoba koje sudjeluju u postupku prodaje, poslove povjerenstva za provedbu postupka prodaje.
Također, Uredbom se propisuje i postupanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovino u slučaju kad se nekretnine ne uspiju prodati u postupku javnog nadmetanja ili u postupku javnog prikupljanja ponuda.
Uređene su i mogućnosti prodaje nekretnina bez javnog nadmetanja i bez prikupljanja ponuda i to u slučajevima u kojima to predviđa i članka 52. Zakona o upravljanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.
Što se tiče razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina između Hrvatske i drugih osoba, isto se provodi geometrijskom diobom, a u slučajevima kad to nije moguće ili se ne radi o slučajevima razvrgnuća suvlasničke zajednice obveznom isplatom propisanom zakonom provodi se isplatom i po tržišnoj cijeni ako tijelo nadležno za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske to ocijeni gospodarski opravdanim za državu.
Kad su u pitanju zamjene nekretnina u državnom vlasništvu sa nekretninama koje su u vlasništvu drugih osoba samo u svrhu realizacije projekata od interesa za državu ili jedinicu lokalne ili područne samouprave. Odluku o utvrđivanju interesa za zamjenu donosi tijelo koje raspolaže sa nekretninama posebnom odlukom.
Naknada za osnivanje prava služnosti na nekretninama u državnom vlasništvu predstavlja iznos umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine usljed osnivanja prava služnosti, a ovisi o utjecaju osnovanog prava služnosti na tržišnu vrijednost cjelokupne nekretnine.
Vrijednost umanjenja tržišne vrijednosti nekretnine usljed osnivanja prava služnosti određuje se primjenom važećih pravnih pravila instituta zakupa, a u odnosu na predviđene intervencije na nekretnini kojima se smanjuje ili ograničava njena najbolja iskoristivost novogradnja Split

Oznake: novogradnja Split

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.10.2013.

Povoljan najam stanova u Zagrebu

Uz 6.637 stanova koje u svom vlasništvu posjeduje Grad Zagreb, u planu je preuzeti još 581 prazan stan od Zagrebačkog holdinga i tako riješiti problem mladim obiteljima. Namjera grada Zagreba je pomoć mladoj populaciji, kako bi lakše odlučili gdje će živjeti i raditi, rekla je Branka Škrnjug iz Uprave za imovinsko-pravne odnose grada Zagreba.
Uvjet dobivanja gradskog stana u najam, prema izvještavanjima medija, više neće biti onaj da osoba mora biti iz Zagreba ili da u svom vlasništvu nema nekretninu. Ali, jedna od određenih stavki je visina plaće koja bi morala iznositi minimalno 1.930 kuna, s obzirom da će se cijena najma kretati oko 20 kuna po četvornom metru. Tako bi za 60 četvornih metara najamnina iznosila 1.200 kuna.
Prođe li gradski prijedlog u Skupštini, Grad bi mogao preuzeti stanove već od Nove godine, a najam bi krenuo od siječnja 2014. godine nekretnine Rijeka

Oznake: nekretnine Rijeka

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.10.2013.

Novi izvor sufinanciranja javnih projekata u turizmu

Projekt je u skladu sa strateškim dokumentima i pozitivno utječe na turistički razvoj grada. Upravo je to cilj aktualnog natječaja nacionalnog Fonda za razvoj turizma za 2013.
Vrijednost ulaganja mora biti veća od 7.100.000 kuna, a područja ulaganja javna infrastruktura u turizmu (građevine javnih subjekata kojima se unapređuje konkurentnost turističkog odredišta razvojem različitih oblika turističke ponude - kongresni, zdravstveni, kulturni i drugi oblici turizma) te turističke atrakcije (objekti uništene kulturne, povijesne i prirodne baštine koji će se vrednovati u sklopu turizma) nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.10.2013.

Neplanirani izdaci prekrojili proračun

Načelnik općine Marčana Marijan Kostešić na nedavnoj je sjednici Općinskog vijeća vijećnicima podnio izvješće o prvoj preraspodjeli sredstava u općinskom proračunu za ovu godinu.
Razlog preraspodjele 115 tisuća kuna, koja se dogodila krajem lipnja, bilo je neplanirano povećanje određenih izdataka pa su ti troškovi pokriveni smanjenjem planiranih izdataka na nekim drugim stavkama. Primjerice, troškovi za službena putovanja povećani su za deset tisuća kuna više od planiranog.
Pročelnik Zlatko Cetina objasnio je vijećnicima da je načelnik neplanirano morao više puta poslovno putovati u Zagreb.
Za vanjske usluge vezane uz pripremu projekata za strukturne fondove EU, konkretno za kandidiranje projekta asfaltiranja nerazvrstanih cesta u IPARD program, bilo je potrebno izdvojiti pet tisuća kuna, no nije objašnjeno na što je utrošeno 15 tisuća kuna koje se vodi kao ostali nespomenuti financijski rashodi.
Ovih 30 tisuća kuna skinuto s proračuna za plaće za redovan rad Jedinstvenog upravnog odjela. Nadalje, načelnik je deset tisuća kuna iz sredstava planiranih za program predškolskih ustanova preusmjerio u školstvo, a za 85 tisuća kuna smanjena su sredstva namijenjenih gradnji objekata i uređaja komunalne infrastrukture.
Taj je iznos transferiran u dodatna ulaganja u ostale objekte u sklopu programa gradnje i investicijskog održavanja. U prvom polugodištu ove godine zabilježen je rast prihoda u odnosu na ostvarenje prošle godine, i to za 113 posto, ponajviše zahvaljujući prihodima od poreza.
U prvih šest mjeseci čak se ostvario i dio očekivanih prihoda od prodaje građevinskog zemljišta, od čega se u općinsku blagajnu slilo više od 470 tisuća kuna. Budući da je iz prethodnih godina prenesen manjak od gotovo 403 tisuće kuna, krajem lipnja Općina je imala ukupan manjak od gotovo 524 tisuće kuna. Da bi se redovito uspijevale podmirivati obveze, u lipnju je Općina Marčana iskoristila dopušteno prekoračenje po žiro-računu, a od dozvoljenih 500 tisuća kuna minusa uzeto je 175.573 kune nekretnine oglasnik

Oznake: nekretnine oglasnik

- 14:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #