FRANCUZI u Solinu

29.08.2007.



Predsjednik Gradskog vijeća dr. Kajo Bućan, gradonačelnik Blaženko Boban te tajnik Grada Ante Ljubičić i gradonačelnik francuskog grada Contignaca Jean Pierre Veran u nazočnosti pet gradskih vijećnika iz Contignaca potpisali su Sporazum o prijateljstvu dvaju gradova na području športa, kulture i gospodarstva.. Sporazum o prijateljstvu ovih dvaju gradova potvrda je višegodišnje sportske suradnje koju je inicirao Mravinčanin pok. Mirko Peroš koji je dugo vremena živio u Francuskoj. Prije točno deset godina NK Sloga, MO Mravince te delegacija grada Solina bili su gosti ovog gradića na samom južnom dijelu Francuske. Contignac je gradić s dvije tisuće stanovnika, udaljen od Marseilla 60 km put unutrašnjosti, a širom je poznat po vinogradarstvu i veoma kvalitetnom vinu.
Tijekom godina, suradnja i prijateljstvo dvaju gradova je ojačalo, što je dovelo do današnjih konkretnih kontakata zahvaljujući ujedno i kćerima pok. Mirka Peroša, Tihani i Tamari koji se ostvaruju u obliku organiziranih izleta i sportskih susreta.
Prilikom posjeta Solinu gosti iz Francuske među kojima se našao i bivši gradonačelnik Contignaca, Marco Allouch su posjetili i staru Salonu koja ih nije ostavila ravnodušnim, a oduševljenju nije bilo kraja kada su vidjeli i Gospin Otok. Osim znamenitosti prijatelji iz Contignaca posjetili su i posljednje počivalište Mravinčana Mirka Peroša te Stipe Šupića. Neki ponovni susreti i neka nova odmjeravanja sportskih snaga su već dogovorena na večeri uz ugodno društvo mješovite klape KUD-a Salona na obostrano zadovoljstvo.


Radojka BUĆAN
preneseno iz "Solinske kronike"

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.