J E S E N

29.08.2018.













''Ljude ne upoznajemo kad oni dolaze k nama, moramo poći k njima da bismo saznali kakvi su.''
J.V. Goethe







SVJETLOST...

28.08.2018.

Image and video hosting by TinyPic

"Čovjek sanja toliko sjajnu svjetlost, koliko mračnija je noć oko njega i u njegovu srcu."

Ivan Cankar







PLANETA

26.08.2018.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
slike: digital artists

Image and video hosting by TinyPic
(autor slike: Kagaya)

Image and video hosting by TinyPic

Walt Whitman je jednom napisao:

"Zemlja; to je dovoljno meni

ne želim da sazviježđa dođu išta bliže

ja znam da ona vrlo dobro stoje gdje jesu,

znam da dostaju onima koji njima pripadaju."







GOTOVA JE

25.08.2018.




gotova je moja 14. zbirka poezije







IZVANZEMALJACI




osjećam se kao izvanzemaljka na ovom blogu - sve sami "novi" blogeri i blogericezujozujozujozujozujozujozujo







KRATKO, ALI JASNO

23.08.2018.


Image and video hosting by TinyPic







SVIJET ĆE PROMIJENITI NOVA DJECA - riječi koje je napisao VIDOVNJAK ALEN JAKOVINA

22.08.2018.

Image and video hosting by TinyPic

''ALEN JAKOVINA, autor članka, najpoznatiji je hrvatski prekognicist koji je u 25 godina rada stekao uvid u 40 tisuća života, a posredno preko njih vidio i 200 tisuća drugih. Samo za Sensu govori o svom iskustvu temeljenom na prekognicističkom talentu koji mu omogućuje da sagleda našu prošlost, sadašnjost i budućnost...

U vrijeme kad oko sebe vidimo samo loše, propast ekonomije, uništavanje planeta, ljudskih odnosa i raspad obitelji, želim vam reći da postoji nada za čovječanstvo. Ona je u našoj djeci. I to nije samo floskula, nije ono što je puno puta ponavljano, nije ono što se od svake nove generacije očekuje, nego je ono “drugačije” koje nam se već događa...

Mi još uvijek jasnije percipiramo njih nego oni nas

Da se nešto promijenilo u djeci rođenoj od devedesetih do danas, shvatio sam tek kad sam i sam dovoljno stasao da to primijetim. Ne mogu reći da takvih pomaka u svijesti nije bilo i prije. Uvijek sam ih mogao percipirati i kod odraslih ljudi, ali bili su to pojedinačni slučajevi.

Sad sam sasvim siguran da sve više novorođenčadi dolazi na svijet s naglašenijom osobnosti i finijom energijom koju nisu baštinili od prijašnjih generacija. Takvu djecu nazivaju indigo djecom, kristalnom djecom, daju im razne nazive, pokušavajući nam predočiti tu različitost, tu drugačiju vrstu energije, ali to je samo pitanje naziva. Ja mogu iz svog iskustva i prakse potvrditi da ona doista postoje. Problem je što mi još uvijek jasnije percipiramo njih nego oni nas. Ali i to će se promijeniti.

Od početka 90-ih

Tu energiju koju ćutim mogao bih nazvati višom frekvencijom koja se manifestira ovim osobinama: dublja svijest, izrazita kreativnost i naglašena karakterna stabilnost. Ono što sam kod drugih generacija primjećivao tijekom godina bilo je stjecanje takve percepcije sebe i okoline tek življenjem, iskustvom, meditacijom ili radom na sebi, da bi se onda manifestirale u takvu očitljivost. S novom generacijom je drugačije. Oni daju impresiju o “pomaknutom startu”. I više nisu iznimke koje potrđuju pravilo, nego sami postaju pravilo.

Pojavljuju se učestalo, u valovima od početka devedesetih i danas se rapidno šire. Prije bi u obitelji bilo rođeno samo jedno takvo dijete, a sad primjećujem da ih je i dvoje, troje u jednoj obitelji. To pokazuje dinamičku progresiju, ali bilo bi pogrešno reći da su sva djeca takva. Kod nekih se to i dalje ne primijeti.

Djeca s "dodatnom opremom"

Djeca “pomaknutog starta” puno ranije izražavaju svoju kreativnost i kao djeca lakše detektiraju svoje potencijale, pa bih za njih mogao reći da su već "specijalizirani", odnosno pripremljeniji od početka. Ti novi generacijski valovi djece proširenije percepcije od nas događaju se na globalnoj razini, a ne samo kod nas.

Valovi “pripremljenih od početka” stvarat će u budućnosti masu koja će, kad dođe njihovo vrijeme zrelosti, za 20 do 30 godina, prevagnuti i donijeti promjenu cijelom svijetu. Ta viša vibracija punije i zrelije svjesnosti, "sjest" će svojim oplemenjivanjem i stečenim životnim iskustvom na nove tehnologije i stvoriti onaj pomak u evoluciji ljudskih bića koji će se primijetiti. Mi to ne možemo učiniti. Ne možemo mijenjati društvo i odnose u kojima smo zapeli jer nemamo tu povišenu unutrašnju frekvenciju potrebnu za promjenu. Oni je imaju. Njome će rušiti naše vrijednosti i uspostavljati svoje.

Dobrih će biti više!

Dolazi nam generacija koja zna što hoće i koja će učiniti ono što hoće. Moram ipak upozoriti da će i u toj generaciji biti polariteta, pa će neka od te djece povećane senzibilnosti skrenuti u autodestrukciju ili biti ozbiljno okrutniji nego bilo tko prije njih. Na žalost, bit će razvijeniji i u tom negativnom smislu. Ali tješi me to što vidim da će ta viša, dobra svijest ili svijest o onom što je dobro – nadvladati. Rađat će nam se sve bolji i bolji ljudi, ljudi dobrih karakternih osobina – tako da će dobrih ipak biti više!

Oni će mijenjati društvene paradigme i biti kreatori novog društva, razvijajući novu sferu energija, nešto prema čemu će današnji pojam interneta biti zastarjela tehnologija. Vidim ih danas, neki od njih su već tinejdžeri. U doba njihove zrelosti ostvarit će ono što ja zovem “živom evolucijom”.

Je li moguće da takvo što govori malo dijete?

Njihovim roditeljima, koji mi često dolaze po savjet jer se ne znaju nositi s “različitošću” svojih tek rođenih potomaka, objašnjavam da je to kao s napretkom tehnologije. Kao što je nekad dodatna oprema za automobile bila luksuz, rijetka i skupa - a danas je postala standard, tako je i s djecom. Većina ih “to” već ima pa su zahtjevnija u svakom pogledu. Iskazuju ranu volju, ali na dječji način.

Kad roditelj primijeti da mu dvogodišnje dijete jasno zna što hoće, da je empatično do te razine da se od njega ne može sakriti bilo kakva emocija, od radosti, ljutnje pa do tuge, kad počinje komunicirati neprestano, a ne samo povremeno, slažući misli i rečenice na način za koji je potrebna zrelost – to nije slučajno. Dijete nije samo “bubnulo”. Njihova pitanja idu u filozofske dubine i ne zadovoljavaju se tipično dječjim odgovorima, nego zahtijevaju konkretne odgovore. Naravno da to roditelje buni i plaši jer se ne mogu načuditi da određene komentare čuju iz usta malog djeteta.

Savjet za roditelje

Ovisno o socijalnom ili religijskom elementu prisutnom kod roditelja, znaju mi doći prestravljeni s pitanjima poput: “Je li moje dijete zaposjeo nečiji duh? Razgovara li moje dijete s anđelom? S nekim entitetom? Ne znam odakle mu to! Dijete mi govori stvari koje ni ja ne znam! Imam osjećaj da svoje dijete nemam čemu naučiti. Kao da ono uči mene, a ne ja njega. Ja učim od svog djeteta!”

Moj savjet roditeljima koji su u ovome prepoznali svoju djecu jest da im uz ljubav koju im pružaju, budu prijatelji i da bude njihove interese. Da im ponude izbor, a ne da ih prisiljavaju. Da im budu pratitelji, a ne vođe. To je jako važno. Jer ta djeca neće trpjeti ničiji autoritet. Oni koji to ne shvate, napravit će veliku grešku.

Zbog odrastanja u nerazumijevanju i zabranama, njihova će djeca kasnije pokazivati poremećaje u ponašanju, od potpunog povlačenja u sebe do izrazite agresije. Razmislite malo, ako se naši roditelji nisu mogli nositi s nama i našim “vremenom napretka”, mi ćemo se još teže moći nositi s njima. Jer oni su već u startu “opremljeniji” od nas.''


http://www.alenjakovina.com/

http://www.sensaklub.hr/clanci/blogovi-strucnjaka/svijet-ce-promijeniti-nova-djeca

A svoje svjedočanstvo o susretima sa Alenom opisala sam na mom blogu ovdje:


https://blog.dnevnik.hr/shadowofsoul/2014/12/1631905472/vidovnjaci-alen-jakovinamoje-svjedocanstvoiz-6-zbirke-dusa-andela.2.html

Image and video hosting by TinyPic







DRAGOCJENOST

20.08.2018.

Image and video hosting by TinyPic


''Ljepota nije u vanjštini, ljepota je svjetlo u srcu.'' - K.Gibran







znanstvenici otkrili kako je izgledao Isus Krist!

16.08.2018.


slika: link je ispod teksta

''Njegova slika oduševila svijet!

Godinama znanstvenici lome koplja oko poznatog platna dugog gotovo pet metara s obrisima visokog čovjeka duge kose i brade te krvavim mrljama na dijelovima gdje bi bila zamotana stopala, zapešća i bok, mjesta koja odgovaraju Isusovim ranama. Dokazano je naime, da platno datira iz vremena Isusa Krista… Torinsko platno, jedno od najslikovitijih prikaza katoličke vjere i autentično je – oko toga su se složili su se znanstvenici. Međutim upravo ta autentičnost Torinskog platna zbunjuje znanstvenike, jer to je trenutak u kojem znanost prestaje i počinje vjera, jer iako je platno autentično znanstvenici još nisu postigli dogovor oko toga kako je ono uopće nastalo i tko je čovjek na Torinskom platnu! To je trenutak kad znanost nema odgovore pred Božjim i znanstvenici to priznaju.

No, neke odgovore ipak mogu dobiti. Nova otkrića CNRa (Consiglio Nazionale delle Ricerche) i Sveučilišta u Padovi objavljena u znanstvenog časopisu SAD-a pokazuju da su znanstvenici na platnu pronašli krv i to ne bilo kakvu. Naime, elektronskom mikroskopijom analizirano drevno vlakno: pronađene nanočestice željeza feritina i kreatinina, tipična za slučajeve teške traume potvrđuju – To je krv mučena i ubijena čovjeka.

Rezultat istraživanja koje su proveli prestižni znanstveni centri od velikog je interesa i potvrđuje hipoteze s prethodnih istraživanja kao što su one koje je 1990. godine proveo biokemičar Alan Adler. Više nema nikakve sumnje da je platno umotalo tijelo čovjeka koji je bio mučen i ubijen na isti način kao što je u Evanđeljima opisano Isusovo Raspeće pa je samim time vjera da je Torinsko platno platno u koje je doista bio umotan Isus ojačana! No, i bez znanstvenih istraživanja koja potvrđuju muku našeg Spasitelja, vjernicima je jasno što Torinsko platno zapravo jest.

A kako je izgledao čovjek umotan u Torinsko platno? Odnosno kako je izgledao Isus Krist? To su također otkrili znanstvenici koji su na temelju Torinskog platna svijetu dali rekonstrukciju lika Isusa Krista i ta slika je oduševila na tisuće ljudi diljem svijeta koji u ovoj fotografiji vide ono što Krist doista jest bio – SVE.''


https://www.dnevno.hr/vjera/vjera-kultura-i-znanost/foto-predivno-znanstvenici-otkrili-kako-je-izgledao-isus-krist-1063121/







ŠTO SE DOGAĐA SA NAMA KAD ČITAMO POEZIJU?

14.08.2018.



"U znanstvenom časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience objavljena je studija pod naslovom Emocionalna moć poezije (‘The Emotional Power of Poetry’), u kojoj se skupina njemačkih i norveških znanstvenika pokušala odgovoriti na pitanje kakve reakcije u mozgu izaziva čitanje poezije. Rezultati pokazuju da čitanje ili slušanje poezije aktivira dijelove mozga koji ostaju neaktivni tijekom konzumiranja drugih vrsta umjetnosti, poput gledanja filma ili slušanja muzike

Eugen Wassiliwizky, Stefan Koelsch, Valentin Wagner, Thomas Jacobsen i Winfried Menninghaus znanstvenici su s njemačkog Instituta za empirijsku estetiku Max Planck koji su odlučili istražiti neurološko djelovanje poezije na ljudski mozak, a kao reziltat tih istraživanja nastala je zanimljiva studija nedavno objavljena u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Znanstvenici su okupili skupinu Njemica srednjih dvadesetih godina i zamolili ih da slušaju snimke recitiranja pjesama na njemačkom jeziku niza poznatih pjesnika. Znanstvenici su izabrali pjesme, između ostalih,Friedricha Hölderlina, Friedricha Schillera, Theodora Fontanea i Otta Ernsta, ali su ostavili i prostora ženama koje su sudjelovale u eksperimentu da same izaberu neke pjesme što ih žele slušati tijekom istraživanja, pa je uključena i poezija Williama Shakespearea, Johanna Wolfganga von Goethea, Friedricha Nietzschea, Edgara Allana Poea, Paula Celana i Rainera Marije Rilkea.

Dok su sudionice eksperimenta slušale poeziju, znanstvenici su mjerili njihov puls, snimali posebnom kamerom izraze njihovih lica, tražili od njih da pritisnu poseban gumb ako osjete trnce ili im se naježi koža i na razne druge načine bilježili reakciju njihova tijela i mozga na čitanje poezije. Cilj znanstvenika bio je istražiti ‘estetsko iskustvo’ koje pruža poezija, a rezultati pokazuju da ona aktivira dijelove mozga koje ne aktivira, primjerice, muzika.

Svaka sudionica eksperimenta u jednom trenutku pritisnula je gumb koji znači da su osjetile kako ih prolaze trnci, a kamere su zabilježile da se kod 40 posto žena naježila i koža dok su slušale poeziju.

Znanstvenici tvrde da su našli i dokaze koji dokazuju da uživanje u poeziji uključuje podsvjesno očekivanje vlastite emocionalne reakcije na značajan dio pjesme: oko pet sekundi prije nego bi ispitanice pritisnule gumb ostali prikupljeni podaci već su pokazivali da slijedi emocionalna reakcija."

Cijelu studiju možete pročitati na sljedećem linku:


https://academic.oup.com/scan/article/3778354/The-emotional-power-of-poetry
————————
Preveo i i obradio: Nenad Grbac
————————
Sva prava i Copyright: Nenad Grbac & Impero present
https://digitalne-knjige.com/?p=2301







LJUDI

13.08.2018.







CRVENE RUŽE I SVETI LOVRO

10.08.2018.


autor slike: ZDRAVKO DUBIĆ

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic


slika: https://www.facebook.com/Ru%C5%BEe-491224064355205/


slika: https://www.facebook.com/Ru%C5%BEe-491224064355205/

''Sveti Lovro (Huesca oko 225. - Rim, 10. kolovoza 258.) - kršćanski je svetac, rimski đakon a pogubljen je za vrijeme cara Valerijana.

Rođen je u rimskoj provinciji Hispania Tarraconensis u gradu Osca. To je danas grad Huesca u Španjolskoj. U vjeri ga je poučio arhiđakon Siksto. Kada je Siksto postao papa 257. godine, Lovro je postao đakon i dobio je službu upravljanja nad crkvenim blagom te skrbi nad siromašnima. Prema legendi, među blagom bio je i sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri. Lovro je prema legendi poslao sveti gral u Španjolsku i danas se čuva u Valenciji, ali se ne može potvrditi autentičnost. Bio je jedan od prvih arhivista u Crkvi pa je zaštitnik knjižničara.
Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Odrubljena mu je glava 6. kolovoza 258. godine.

Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, Lovro je sreo papu Siksta II. kada su ga vodili na pogubljenje i rekao mu:
"Gdje ideš, dragi oče bez svoga sina? Gdje se žuriš sveti svećeniče bez svoga đakona? Prije nisi nikada pohodio oltar žrtvovanja bez svoga sluge, a sada želiš to učiniti bez mene?"

Papa je prorokovao, "da će ga slijediti nakon tri dana". Lovru su uhitili. Rimski prefekt dao mu je tri dana, da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovro je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je zavapio: "Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!"

Zagovornik je u bolima od opeklina i križobolja.Sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca. Slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Budući, da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, naziva se i "suze sv. Lovre".''




Tekst i slika:
https://www.facebook.com/karmelicanisplit/







LJUDI

09.08.2018.







slike: internet







PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO

06.08.2018.


slika: internet

''Preobraženje Isusovo je događaj iz Isusova života opisan u Novom zavjetu.

Isus se vratio dolinom rijeke Jordan u Galileja i s apostolima popeo se na visoku goru. U Svetom Pismu ne spominje se njeno ime, no smatra se, da je to gora Tabor. U podvečer Isus je s apostolima bio u podnožju gore Tabor. Tu je zapovijedio apostolima, da ga pričekaju, jer se ide pomoliti. Pozvao je samo apostole Petra, Ivana i Jakova i s njima se popeo na vrh gore. Ta tri apostola više su se isticali u vjeri i gorljivosti.

Kada su došli na vrh, Isus je potražio samotno mjesto i molio se. Apostoli su također molili, ali su zaspali. Kada su se probudili ugledali su veličanstven prizor Isusova preobraženja. Isus je imao i dalje isto tijelo i lice, ali ga je obasjala nebeska svjetlost i Isusovo lice zasjalo je kao sunce. Od sjaja, odjeća mu je postala bijelija od snijega.

Pokraj Isusa ukazali su se Mojsije i Ilija kao nebeski svjedoci. Bili su u svom pravom tijelu, a ne kao prikaze. Njih dvojica glavni su predstavnici Staroga zavjeta. Mojsije je oslobodio židovski narod iz egipatskog ropstva, preveo ga preko pustinje i proglasio židovski zakon. Ilija je najveći prorok Staroga zavjeta. Isus se našao uz njih kao najveći prorok i zakonodavac. Njih dvojica su svjedočili, da je Isus Mesija koji će ispuniti židovski zakon. Mojsije i Ilija razgovarali su s Isusom o svršetku Isusovu tj. o muci, uskrsnuću i uzašašću. Kada je završavao Isusov razgovor s njima, kojeg su slušali trojica apostola,, Petru je bilo žao, da to završi pa je rekao: "Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu. (Mt 17,4)" U Svetom Pismu je dodano, da je Petar to rekao ne znajući što govori. Bio je zanesen prizorom.

Dok je Petar još govorio, sjajan oblak spustio se s neba i nestali su Mojsije i Ilija apostolima s vidika. Bog se u Starome zavjetu javljao Židovima u obliku oblaka, jer oči ne bi mogle podnijeti Božji sjaj. Ukazao se u obliku oblaka i priikom Isusova krštenja na rijeci Jordan i kasnije prilikom Isusova uzašašća.

Bog je progovorio apostolima iz oblaka: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga! (Mt 17,5)".

Isusovo preobraženje, Mojsije i Ilija te glas Boga Oca imali su zadatak uvjeriti apostole, da je Isus doista Sin Božji, makar ga čeka muka i smrt.

Židovi su bili uvjereni, da će umrijeti ako Boga vide ili čuju pa su trojica apostola od straha pali na zemlju i pokrili su lica rukama. Kada je sve već bilo gotovo, Isus im je rekao: "Ustanite i ne bojte se! (Mt 17,7)" Tada je već Isus bio u svakidašnjem izdanju bez sjaja. Dok su se spuštali s gore, Isus im je zapovijedio da ništa nikome ne govore, "dok Sin Čovječji ne uskrsne od mrtvih". Taj događaj apostolima je bio utjeha u budućim naporima i mukama, kada je Isus bio mučen.

Sveti Petar napisao je u svojoj drugoj poslanici: "Ta nismo vam navijestili snagu i Dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva. Od Oca je doista primio čast i slavu kad mu ono od uzvišene Slave doprije ovaj glas: Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, u njemu mi sva milina! Taj glas, koji s neba dopiraše, čusmo mi koji bijasmo s njime na Svetoj gori (2 Pt 1,16-18)". A apostol Ivan zapisao je: "I vidjesmo slavu Njegovu - slavu, koju ima kao Jedinorođenac od Oca (Iv 1,14)"...."


izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Isusovo_preobra%C5%BEenje







OLUJA

05.08.2018.

Image and video hosting by TinyPic

hvala našim hrvatskim braniteljima za našu Domovinu, našu lijepu Hrvatsku

Image and video hosting by TinyPic







PORUKA

04.08.2018.







GOSPA OD ANĐELA

03.08.2018.


slika: internet

''Gospa od Anđela stara je svetkovina koja potječe iz prvih franjevačkih dana, a slavi se 2. kolovoza. Na ovaj dan vjernici se prisjećaju obraćenja svetog Franje koje se dogodilo 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza. U franjevačkoj povijesti, ta crkva je poznata kao Porcijunkula.

Na svetkovinu Gospe od Anđela, u svim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili POTPUNI OPROST od vremenitih kazni, ako danas pohode franjevačku ili župnu crkvu ili katedralu. Osim toga, trebali bi biti u stanju milosti (ispovjediti se ukoliko je potrebno), sudjelovati na svetoj misi i pričestiti se te izmoliti na nakanu Svetoga Oca: Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu.

Oprost je 1216. godine sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkule. Slaveći Gospu od Anđela, vjernici dobivaju također i poticaj da se sjete svog anđela čuvara, da mu upute zahvalnost za sve trenutke kad ih je štitio i čuvao, a nisu ni znali kako se to dogodilo.

Porcijunkula je kolijevka franjevaštva. Ta crkvica podno Asiza, postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika i ishodište franjevaštva. U njoj su se braća sabirala, slavila kapitule, a napose molila. Porcijunkula je zapravo jedno malo svetište sv. Marije Anđeoske koju je sv. Franjo osobito volio, jer je smatrao da je u njoj Majka Gospodinova osobito prisutna te iz tog mjesta osobito pomaže sve koji traže utjehu.

Crkvica Porcijunkula nalazi se danas unutar bazilike Sv. Marije Anđeoske koja je građena po nalogu pape Pija V. od 1569. do 1679. godine. Pio X. uzdigao je baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je „Majka i Glava svih crkava Franjevačkog reda“.


slika: internet

Porcijunkula

Sveti Franjo, osoba skromna, ponizna srca, niska stasa, dok je još boravio u svijetu, za sebe i za svoje, odabrao je komadić svijeta, jer nije drugačije mogao služiti Kristu. Spomenuto mjesto koje je imalo pripasti onima što su željeli da od svijeta nemaju ništa, nije bez božanskoga nadahnuća nazvano Porcijunkula. Samo ime Porcijunkula dolazi iz latinskog jezika, a znači komadić. U tom je mjestu bila podignuta crkva djevičanske Majke.

Tu je rođen Red male braće, tu je od mnogobrojna mnoštva „povrh čvrsta temelja podignuta veličanstvena građevina“. Svetac je ovo mjesto više volio nego ostala. Braći je naredio da ga s posebnim poštovanjem časte. Htio je da se ovo mjesto uvijek čuva u poniznosti i najvećem siromaštvu kao ogledalo redovništva. Pravo vlasništva je ostavio drugima, a sebi i svojima je samo zadržao pravo upotrebe...

U Porcijunkuli se u svemu obdržavala najveća stega, kako u šutnji i postu, tako i u ostalim redovničkim uredbama. Nitko nije onamo imao pristupa, nego samo posebno određena braća. Ovi su bili odasvud sabrani i svetac je htio da zaista budu Bogu odani i u svakom pogledu savršeni. Isto tako je svakoj svjetovnoj osobi bio zatvoren ulaz. Nije htio da braća, koja su ondje boravila u ograničenom broju, po općenju za svjetovnjacima udovoljavaju radoznalosti, da ih ne bi prekidanje kontemplacije po brbljavcima od nebeske stvari odvlačilo zemaljskima. Neprekidno, danju i noću su oni koji su boravili u tome mjestu, bili zauzeti božanskim pohvalama; oko sebe su širili divan miris pobožnosti, provodili su život anđeoski.

Jedne noći godine Gospodnje 1216., dok je Franjo bio uronjen u molitvu i meditaciju u Porcijunkuli kod Asiza, iznenada je crkvicu obasjala jaka svjetlost, a Franjo je nad oltarom ugledao Krista, njemu s desna njegovu presvetu Majku, a okruživalo ih je mnoštvo anđela. Franjo se licem do zemlje poklonio svome Gospodinu bez riječi.

Upitali su ga što želi za spas duša. Franjo je odmah odgovorio: „Presveti Oče, iako sam bijedan grešnik, molim te da svima onima koji se pokaju i ispovjede pa dođu posjetiti ovu crkvu, udijeliš potpuno oproštenje svih grijeha.“

„To što tražiš, brate Franjo, velika je stvar“, reče mu Gospodin, „ali ti si dostojan i većih stvari, pa ćeš ih i dobiti. Prihvaćam, dakle, tvoju molitvu, ali uz uvjet da zatražiš u moje ime taj oprost od moga Namjesnika na zemlji.“

I Franjo je odmah otišao papi Honoriju III, koji se tih dana nalazio u Peruđi, i sa žarom mu je ispričao viđenje koje je imao. Papa ga je pažljivo saslušao i poslije nekih nedoumica dao je svoj pristanak. Zatim je rekao: „Na koliko godina želiš ovaj oprost?“ Franjo je žustro odgovorio: „Sveti Oče, ne tražim godine, nego duše.“ I sretan je krenuo prema vratima, ali ga je Papa pozvao natrag: „Kako to, ne želiš nikakav dokument?“ A Franjo će: „Sveti Oče, meni je dosta Vaša riječ! Ako je ovaj oprost Božje djelo, On će se pobrinuti da svoje djelo očituje. Meni ne treba nikakav dokument; taj papir neka bude Presveta Djevica Marija, Isus bilježnik, a anđeli svjedoci.“

I nekoliko dana kasnije zajedno s biskupima iz Umbrije, kazao je kroz suze narodu okupljenom u Porcijunkuli: „Braćo moja, želim vas sve poslati u raj!“..."

(usp. Diploma di Teobaldo, FF 2706/10)


http://www.laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Gospa-od-Andela.aspx







TEK DIO...

01.08.2018.


Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

slike: digital artists

"Ti tražiš radost u svijetu oko sebe. Zar ne znaš da radost može rasti samo iz dubine srca?"

Tagore








<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.