Mikitarije

03.08.2020., ponedjeljak

Promjena zanimanja - zasad samo misao

Rado bih promijenila zanimanje. Očekivala sam da će mi posao biti to lakši što ga duže radim, ali nije. Ova me je godina, a koga nije, opteretila kao dvije – tri, a možda i kao pet – šest. Najgore mi je za vrijeme godišnjeg odmora jer tada stignem razmišljati, a Onaj Moj zna kroz šalu reći da to nije dobro.
Najčešće razmišljam, a i pričam sama sa sobom pa čak i zapjevam, dok vozim bicikl (imam nekoliko zgodnih pričica vezanih uz vožnju biciklom, ali o njima u nekoj drugoj objavi). Ne primijetim kilometre koje ostavljam iza sebe niti tisuće okretaja pedalama, ali me zato počesto zaustavi kakav poseban prizor kojeg ne stignem fotografirati, a možda je i bolje tako jer se sjetim da su nekad mislili da fotografija uzima dušu, a nju prirodi ne želim uzeti (premda ne mogu odoljeti i često fotografiram jer komadićem duše prirode liječim i krijepim svoju – sad mi to nekako sebično zvuči). Uživam u trenutku koji je više odmor za misli nego za tijelo i nastavljam dalje. Uzbrdo, nizbrdo – nije toliko ni bitno. Ukoliko je vožnja dulja, dođem i do nekih zaključaka, ali nikako da zaključim tu misao o promjeni zanimanja.
Teško se maknuti od svog tereta (da ne kažem okova), jer premda je težak, naš je i poznat nam je i znamo ga rasporediti da ga što bolje podnesemo. I tu je ta kvaka 22. Poznato, sigurno, odradiš, dobiješ plaću i tako iz mjeseca u mjesec, iz godine i godinu… dokle – pa do mirovine. Prošla sam više od pola radnog staža i do pune starosne mirovine mi treba 17, 18 godina. Nekad sam sanjala o tome da odem ranije u mirovinu, ali projekcije iznosa moguće mirovine ne daju mi mira. Imam li vremena, i volje, već ovako pomalo sažvakana životom, tražiti nešto novo, iznova učiti? Možda bih trebala najprije biciklom krenuti nekom novom dionicom jer stari putevi (načini) rijetko vode do novih odredišta.
Noge mi govore da ću i sutra u vožnju biciklom, i to onu podulju, a ako se i ne domislim ničemu vožnja će dobro doći kao trening za sve one naredne kilometre koje ću proći razmišljajući o promjeni, a možda i krenem nekim novim nepoznatim putem jer "stalna na tom svijetu samo mijena jest".



Oznake: promjena, put, cilj


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.