Mikitarije
05.09.2020., subota
Peći ili ne peći?
Dakako, riječ o kolaču. Isplati li se u današnje vrijeme uopće peći kolače? Prva misao je da je jednostavnije otići i kupiti gotove kolače, jer, za nas dvoje nema smisla peći – to često čujem od svojih roditelja, nekih prijatelja pa ponekad i sebe same. Međutim, domaći kolač nije samo nešto slatko to je i trud i vrijeme i volja i miris i ljubav. To je ono nešto domaće što nedjelju razlikuje od ostalih dana. (foto: Mikitarije) Žao mi je što ga još jučer nisam ispekla jer kolač i kava su mi omiljeni nedjeljni doručak (i suprugu i Luni – njoj bez kave). Uz pripremu ručka upala je i priprema jednostavnog kolača. Bacila sam pogled u hladnjak i uočila posni sir, vrhnje, jaja, maslac, maline i uz dodatak brašna, šećera i malo griza dobila sam savršeno jednostavan kolač. Tijekom pripreme dobila sam nekoliko zagrljaja, tu je i nezaobilazno lizanje metlica miksera, struganje i zadnjih ostataka biskvita i fila najdražom žličicom namijenjenoj upravo tome (jer mora se isprobati), ponos i zadovoljstvo jer sam ipak eto našla vremena i volje, miris koji pomalo podsjeća na djetinjstvo, na ugodu, na obitelj, na zahvalnost, na sreću i, naravno, na ljubav. Isplati li se – da, višestruko. |