Mehagina kći https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

nedjelja, 05.09.2021.

Mrčare

Sve se kanim napisati o nenaseljenom otoku Mrčara, preko puta Ublija-Lastova, ali nikako mi se ne da. Evo nedjelja mi je dozvolila da sjednem i uz šolju čaja nešto otipkam. Ipak,kažem sebi, zaboravi se puno informacija, a dobro je kad nešto zabilježiš na papir što se čulo, ali to trebaš uradit što prije.

Kao što sam i rekla Mrčara je nenaseljeni otok , ali tu živi neka likovna umjetnica sa porodicom. Imaju konobu i 4 brvnare koje izdaju za robinzonski turizam. Za cijene brvnara nisam ni pitala naravno, jer vjerujem da je skupo. Električna energija postoji na otoku, jer je nekad davno sprovedena za vrijeme Jugoslavije.

Mrčara je bila cijela militalizirana. Njoj nisu imali pristupa civili. Ono što je ostalo od JNA, je kasarna sa velikim krugom tj. dvorištem, gdje je vojska vjerovatno koristila teren za rekreaciju/sport. Ima još par manjih objekata koji su pod mojom pretpostavkom služili kao kuhinje, prodavaonice, čitaonice, te možebiti i neki objekat tipa kafića. U biti prostor koji zauzima kasarna i sve to skupa je jako mali. Na vrhu Mrčare (najviša kota 123), je vojni bunker.

Lastovnjaci pričaju da je otok bio samo za najuglednije generale, a pošto pristupa nije bilo civilima, tu su se dovodile ljubavnice. Za Mrčaru nemate nikakvog prijevoza, ali možete zamoliti da vas za sitne novce neko od mještana odvede do tamo. Topla preporuka. Žao mi samo što nisam otišla na drugu stranu otoka....ali ima i drugi put.

















05.09.2021. u 19:16 • 18 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.