Maca Šumarica

utorak, 07.12.2021.

Brgudačka Korita na snježnoj Ćićariji, KT HPO 10.4.

Napokon sam dočekala prvi izlet sa svojim planinarskim društvom PD Izletnik. Skupilo nas se deset, a po porukama sam mogla očitati da se radi o mladolikom društvu koje se već manje-više poznaje. Predložena kružna ruta vodi mjestačcem Brgudac do Velikog i Malog Planika te natrag preko Korita tzv. kozjom stazom (može se i konjskom stazom, no onda ne vidite Korita). Prvo što se primjeti u spomen selu Brgudac su brojni spomenici i natpisi na kućama koji govore o antifašističkom otporu mještana.


Kroz kojih sat vremena stiže se do putokaza točno između Velikog Planika (1272 m) i Malog Planika (1265 m). Tu smo stali i zamalo vijećali, no netko je glasno uzviknuo da nema glasovanja jer "vidite do kud nas je to dovelo u državi". Zanimljiva i potpuno pogrešna teza ako mene pitate (i učiteljicu života). I tako smo se nekonsenzualno uputili prema vrhu Mali Planik što je na kraju ispalo dobro jer je vrh "čisti", bez stabala i veće vegetacije te se pruža lijep pogled na more i na planinu Učku s desne strane.
Polako se spuštamo, potom uspinjemo na Veliki Planik gdje nas posjećuje vukoliki gost koji je nanjušio špek.Nakon zakuske, ubrzo stižemo do Planinarske kuće Korita te lagano krećemo prema izvorištu Korita i livadi podno Brajkovog vrha.
Izvorište Korita i livada imali su u prošlosti važnu vodozahvatnu i higijensku funkciju za Brgučane. Voda za piće točila bi se direktno iz izvora, prvo korito služilo je za umivanje, u drugom se peru noge, a na ostale se puštalo blago (prema navodima bilo je čak 3000 grla). Danas su ta korita ponovno drvena.
Nakon ove atrakcije uslijedio je povratak i zajednička zdravica za naredna druženja u prirodi!

Oznake: ćićarija

- 16:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #