Maca Šumarica

utorak, 21.12.2021.

Zimsko (o)kruženje po Samoborskom gorju, KT SPO 10 i KT 6

Napokon su nam se zaredali vedri zimski vikendi i vjerujem umnožili planinarski dnevnici i izvještaji (https://pdizletnik.hr/izvjestaji/). Osim drage Strahinjščice, koju mi je želja posjetiti sa svojim Izletnicima i sljedeće godine (i to Putevima orhideja), nisam propustila skočiti do Samoborskog gorja po još malo sunca za novi tjedan. Sa mnom je drug koji je za ovu kružnu rutu pokazao zavidnu formu, baš kakva je za ovu rutu bila potrebna. Krećemo od Šoićeve kuće prema ostacima Lipovec-grada, smještenog na brdu koji izgleda poput, jedne skoro pravilne piramide - što znači da je put nešto strmiji. Stari grad izgrađen je u 13. st. kao manja kopija Okić-grada, a dao ju je izgraditi knez Ivan Okićki.


Put nas vodi dalje gore-dole sve do Pl. doma Željezničara na Oštrcu. Bila je izvrsna vidljivost, pa smo imali priliku i pogledati slovenske bijele vrhove. Na zadnjoj fotki je pogled s doma desno prema Medvednici.


Nakon ispijanja odličnog kuhanog vina u domu, uputili smo se do Pl. doma "Ivica Sudnik" u Velikom dolu (naziv je dobio po dugogodišnjem predsjedniku HPD Japetića), koji je također dio SPO-a i često odmorište biciklista koji dolaze iz Ruda. Uskoro smo već mahali ovom neiscrpnom izvoru lijepih vidika, kojem se rado uvijek vraćam.

- 20:16 - Komentari (9) - Isprintaj - #