Maca Šumarica

srijeda, 23.08.2023.

Ludbreškom planinarskom obilaznicom, 02.06.2023.

Ovu predljetnu sezonu očijukanja s obilaznicama, započela sam početkom lipnja zaputivši se u Centar svijeta. Upravo tamo počinje zanimljiva, premda mi sve upućuje na to da nije često posjećivana - Ludbreška planinarska obilaznica. No, dok su se neki od mojih planinarskih poznanika hvatali u koštac sa visokogorskom stijenjadi, na jedan dan sve koprive LPO-a čekale su poljubiti samo moje noge. I jesu, više puta!
LPO je osmislilo Planinarsko društvo Ludbreg, put je kružni sa osam kontrolnih točaka. Obilazak započinje i završava u središtu svijeta, a put je kojih 23 kilometara dug (više ako idete na Vinkov vidikovac ili se gubite po koprivama).

Staza prvo prolazi kroz prirodne ljepote Otoka Mladosti čvrstim tlom uređenog, močvarnog područja pa pored Bednje i povijesnog Budima te se iza Slanja uspinje na vrh Lijepu Goricu, a zatim nenadano izlazi iz šume u idilično vinogradarsko naselje Graci gdje prevladavaju lijepi i dalekosežni pogledi na dugu ravnicu između Kalničkog gorja i susjedne Mađarske. Nastavak puta slijedi preko brdovitog područja ludbreških vinograda do simpatičnog vinogradskog grebena Sigečaka, a put izlazi van u naselju Globočec. Markacije nadalje, cestom, vode u Ludbreg do poznatog svetišta gdje trasa i završava. Put prolazi kroz doline, polja, šume, vinograde, brežuljke, te mala izdvojena naselja. Sa puta povremeno se otvaraju lijepi vidici prema Ivanšćici, Varaždinu, Čakovcu i Međimurskim brijegovima, na Ludbreg, prema Mađarskoj, na Podravsku ravnicu i prema Koprivnici.
Piše da se put može proći za 7 sati (nisam tempirala ovaj put), ali preporučam budućim hodočasnicima da si rezerviraju taj dan i uživaju u krajolicima jer ima se što vidjeti (a možda vas netko i ponudi vinom:).
I da, par dijelova puta je zaraslo, pa su duga odjeća i neka "mačetica" najbolja opcija, ali nemojte se obeshrabriti.

- 15:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #