Uskoro livanjski sintetski dizel
[ # ]


U tijeku je postupak izdavanja koncesije Vlade Hercegbosanske županije investitoru tvrtki "Intoo-Alphakat" iz Zagreba koja će realizirati projekt proizvodnje sintetskog dizela na bazi lignita iz ...


... Livanjskog polja potvrdio je predsjednik hercegbosanske Gospodarske komore Ivo Ćavar. Po njegovim riječima, investitor je podnio zahtjev za izdavanje koncesije za eksploataciju lignita na 30 godina te da će sve što je vezano uz njezino izdavanje biti završeno do konca svibnja.

"Općinskom sudu u Livnu podnesen je zahtjev za registraciju dioničkog društva 'Inteza Livno', koje je utemeljeno ugovorom o osnivanju mješovitog društva između Općine Livno, Hercegbosanske županije i navedene tvrtke", izjavio je Ćavar.

On je dodao da bi se odmah nakon izdavanja koncesije moglo pristupiti realizaciji projekta čija je vrijednost oko 89 milijuna eura i koji će, kad omogućiti zapošljavanje oko 250 radnika.

Od ovog projekta ovisi i dugoročan opstanak livanjskog rudnika Tušnica, a sve pripremne radnje oko realizacije ovog projekta, prema Čavarovim riječima, teku planiranom dinamikom.

On je podsjetio da inozemni investitor za realizaciju ovog projekta osigurava cjelokupna financijska sredstva i da bi on u cijelosti mogao biti završen u sljedeće dvije i pol godine.

(Fena)

26.04.2006. ...19:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Novi dokaz da su u napadima Armije BiH velik udjel imale postrojbe El-Mudžahid
[ # ]





Autor Ana DRMAČ





Iz dokumenta koji je 20. siječnja 1993. godine o preuranjenom sukobu s Hrvatskim vijećem obrane u svim gradovima HZ Herceg-Bosne potpisao zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH general Enver Hadžihasanović, postalo je jasno da je Armija BiH odgovorna za početak sukoba između njezinih postrojba i HVO-a u središnjoj Bosni.
Kasnije zapovijedi vrha Armije BiH potvrđuju koliko su zapravo bošnjačke postrojbe računale na pomoć arapskih dobrovoljaca u svojim redovima. Zapovijedi generala Rasima Delića (inače haaškog optuženika) o promaknuću u više činove potvrđuju da su se pripadnici odreda "El-Mudžahidin" ravnopravno borili s ostalim pripadnicima Trećeg korpusa kojim je zapovijedao Enver Hadžihasanović te su u skladu sa zaslugama nakon sukoba s HVO-om u središnjoj Bosni promaknuti u više činove. Radi okupljanja vjernika na platformi borbe s agresorom i poštivanja vjerskih principa u organizaciji života u postrojbi te uspjeha koje su ostvarile, uz ostalo, i zbog čišćenja Ovnaka i Vlašića na području Travnika, novotravničke i općine Fojnica od ustaških snaga, Delić je u travnju 1994. godine predložio da se Sedmoj muslimanskoj brigadi, koja je bila u sastavu Trećeg korpusa i kojom je zapovijedao pukovnik Amir Kubura, pridoda epitet slavna.

Isto je predloženo i za 370 brdsku brigadu Donji Vakuf, koja je također bila u sastavu Trećeg korpusa. Njoj je Delić, uz ostale, pripisao i zasluge za zauzimanje kote Mala Suljaga na tromeđi Bugojna, Kupresa i Donjeg Vakufa. Od srpskih snaga taj su lokalitet zauzele postrojbe HVO-a. Nakon što je pridodao epitet slavna postrojbama koje su počinile brojne zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni, zapovjednik Štaba vrhovne komande Oružanih snaga Republike BiH general Rasim Delić odlučuje nagraditi i pojedince koji su se istaknuli u zločinima. Odlukom od 5. kolovoza 1994. godine u čin satnika promiče i Abu Maalija, zapovjednika Odreda "El-Mudžahidin" Trećeg korpusa Armije BiH. Istom odlukom u činove natporučnika promaknuti su i zapovjednici prve i treće čete Odreda "El-Mudžahidin" Asim Ramulj i Adnan Pezo, te u činove poručnika pomoćnici zapovjednika za moral prve, druge i treće čete Odreda "El-Mudžahidin" Muris Ribo, Nedim Haračić i Abdulmelik Bašić.

U zloglasnom odredu "El-Mudžahidin" dakle, ravnopravno su se borili arapski i domaći muslimanski dobrovoljci na platformi islamske vjere, a svi su bili pod izravnim zapovjedništvom Armije BiH. Haaški je sud svojim dosadašnjim presudama Seferu Haliloviću, Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi tu činjenicu potpuno zanemario. Ostaje vidjeti hoće li promijeniti svoj stav u žalbenom postupku ili prilikom izricanja presude generalu Rasimu Deliću.

vecernji list

...19:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Bošnjacima i Srbima po pola BiH,
[ # ]

U jednom se slučaju traži kazna za optužene Hrvate pred međunarodnim sudom u Haagu zbog "zločinačkog pothvata u pokušaju diobe BiH", dok u drugom slučaju predstavnici međunarodne zajednice prijete nekim sankcijama ukoliko se ne usvoje ustavne promjene koje praktično sankcioniraju podjelu BiH na dva entiteta. Nije li to apsurdno?
Dva događaja ovih dana zaokupljaju pozornost u BiH. Prvi je početak suđenja šestorici čelnih Hrvata za ratna zbivanja u BiH, a drugi usvajanje novog Ustava u Zastupničkom domu i Domu naroda BiH. Oba slučaja, izravno ili neizravno, tiču se diobe BiH.
S tom razlikom da se u prvom slučaju traži kazna za optužene Hrvate pred međunarodnim sudom u Haagu zbog "zločinačkog pothvata u pokušaju diobe BiH", dok u drugom slučaju predstavnici međunarodne zajednice prijete nekim sankcijama ukoliko se ne usvoje ustavne promjene koje praktično sankcioniraju podjelu BiH na dva entiteta. Nije li to apsurdno?
Valjda bi svakomu trebalo biti jasno da je rat u BiH s ciljem okupacije većeg dijela i etničkog čišćenja poveo Beograd, a dovršili JNA skupa s vojnim i paravojnim snagama nekada takozvane, a danas tako zvane Republike srpske. Okupirano je i etnički očišćeno od nesrba više od sedamdeset posto bh prostora, a brojni su Bošnjaci stjerani na hrvatske prostore ili su spas potražili u Republici Hrvatskoj.
Pošto je međunarodna zajednica sve to motrila bez miješanja, hrvatskim se čelnicima učinilo da će ona nakon rata ponašati po Rojsovu načelu: Što je tko jamio - jamio, pa je kao preventivna zaštita i okvir za opstanak fromirana prvo Hrvatska zajednica, a kasnije nekada tako zvana, a danas takozvana Hrvatska republika Herceg-Bosna. A pošto se na malom prostoru našlo previše prognanih i ojađenih ljudi, moralo je doći do sukoba, a pošto u ratu najlakše pucaju nacionalni šavovi, to je došlo do bošnjačko-hrvatskog sukoba po scenariju stranih obavještajnih službi.
Nakon svega se dogodilo da se Daytonskim sporazumom Republika legalizira, a Herceg-Bosna proglašava takozvanom, čak fašističkom tvorevinom zbog koje se sudi ne samo čelnim Hrvatima, nego i Republici Hrvatskoj kojoj se ovim procesom pokušava dokazati agresija na BiH. I to nije sve.
Za čitavo to vrijeme bošnjački prvaci na čelu s Alijom Izetbegovićem javno se zalažu za građansku i cjelovitu BiH. Tim više čudi pristanak Izetbegovićevih sljedbenika u SDA, a još više komuniste Lagumdžije da prihvate ponuđene ustavne promjene kojima se cementira podjela prema kojoj je i Srebrenica u Republici Srpskoj. Iz toga je razdoblja samo Silajdžić ostao dosljedan u zahtjevu za nepodijeljenom BiH.
Na tragu njegove politike su u tom smislu i većina hrvatskih zastupnika, a bosanski franjevci, evo, predlažu ukidanje entiteta. Pred nevoljama koje donosi novi ustav, čak bi brojni Hrvati pristali na tu opciju. Ako se već ne može dobiti vlastiti entitet, onda je bolje da i ne postoje.
Godinama slušam priče protiv trećeg entiteta. Ali nikada nisam ni od koga čuo razložne argumente za to. Jer, ako Srbi kao suveren i konstitutivan narod mogu imati entitet, zašto to ne bi mogli imati i Hrvati i Bošnjaci? Također je apsurdno da se Hrvati, koji su ostali praznih šaka, optužuju za diobu BiH, da bi je sada Srbi i Bošnjaci uz asistenciju međunarodne zajednice umjesto na tri podijeli na dva entiteta. U Republiku Srpsku vratilo se dva posto prognanih, veli biskup Komarica.

piše Petar MILOŠ

...13:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Altöm
[ # ]

Altöm cine Alexis Cornet i Thomas Dubreuil iz Pariza.


Image Hosted by ImageShack.us

Poceli su sa zajednickim radom kao Altöm prije 4 godine, a njihov prvi album, "Hologram", probio ih je na svjetsku scenu. Album je izasao na Neurobiotic Records , u ljeto 2002 godine. Od tada, svirali su na mnogim party-ima i najvecim festivalima u Meksiku, Brazilu i Japanu, a njihove trackove mozete pronaci na labelima poput TIP, Spirit Zone, Spun, Maia, Liquid and Solid kao i Neurobiotic. Od svog prvog albuma su stekli veliku reputaciju u svijetu i veoma dobre reakcije publike. Novi album se zove "Groove Control", koji je prosirio granice psychedelic trance muzike na veci nivo.



Pišu Mirza Aljić i Anđelka Brešić

...12:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

D-Nox
[ # ]

D-Nox

Image Hosted by ImageShack.us

Svoju DJ karijeru je poceo prije 13 godina. Od tad pa do danas, D-Nox je postao svjetski renomiran izvodjac, postivan od strane DJ-a i publike, prepoznatljiv po svojim inovativnim i neobicnim setovima.

Stil njegovih DJ setova je takav da uvrstava velik spektar zvukova iz house glazbe, varirajuci kroz progressive i techhouse, i sve to prozimajuci kroz techno i trance atmosferu. Njegov skill sa vinylima, njegov odlican odabir pjesama, i njegova jedinstvena karizma, proizvode jedinstven osjecaj i nezaboravno iskustvo kod clubbera.

Sa svojim talentima, D-Nox moze obicnu party noc pretvoriti u elektronski karneval. Ovakav nacin mixanja i ovakva sposobnost su ga odveli u cijeli svijet, po nekim od najvecih klubova i najvecih partya na svijetu. Dosad je nastupao u gradovima : Buenos Aires, Tokyo, Melbourne, Vienna, Budapest, Mexico City, Sao Paolo, London, Lisbon, Berlin, Copenhagen, Oslo, Barcelona, Zurich, Zagreb, Tel Aviv i mnogi drugi.

Pored svega, svirao je na nekim od najvecih festivala : VOOV Experience, Rainbow Serpent, Labyrinth, Boom Festival, Universo Paralello, Lovefield, Arvika Festival, ...

Pored sto se bavi DJ-ingom, D-Nox je i vlasnik Sprout Labela, kao i Plastik Park labela iz Njemacke. I jedan i drugi label se distribuiraju sirom svijeta preko Intergroove-a. Umjetnici koji su dosad izdavali za njegov label su : Fitalic, Absolut & Blade, Groove Express, Beckers, Air Bureau i drugi.
Mnoga prethodna izdanja na ovim labelima zavrsila su na playlistama mnogih poznatih DJ-a kao sto su John Digweed, Pete Tong, Marc O Tool, Piliavin & Zimbardo i Oliver Moldan.

U posljednjih nekoliko godina, D-Nox je radio na sopstvenoj produkciji. Prvo medjunarodno probijanje u svijetu produkcije dogodilo se 2003 godine, pod projektom Groove Express na Sprout Labelu, dok mu je najnovije izdanje remix pjesme "We Shine" od Air Bureau. Uskoro bi trebao da izda nekoliko 12" , neki od njih ce zavrsiti na labelu Polaroid (novi Infusion Vinyl Label), a druge na labelu Kasey Taylora - Vapour Recordings.

Pišu Mirza Aljić i Anđelka Brešić

25.04.2006. ...10:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Sretan vam Uskrs
[ # ]


Sretan vam Uskrs!!!



Image Hosted by ImageShack.us

13.04.2006. ...16:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Osniva se poslovna zona u Livnu
[ # ]


Općinsko vijeće Livna krajem prošle godine usvojilo je odluku prema kojoj su cijene građevinskog zemljišta u vlasništvu općine snižene i do 80 posto, što je privuklo brojne lokalne poduzetnike u područje grada oko bivše Tvornice boja i lakova «Unimax», gdje se stvara prava poslovna zona. Prema informaciji iz općinskog poglavarstva, preko javnog natječaja do sada je prodano šest parcela lokalnim poduzetnicima i jedna investitoru iz Republike Hrvatske, a cijela zona je parcelizirana.

Uskoro će krenuti i radovi na asfaltiranju pristupnih cesta, pa će gospodarstvenici na raspolaganju imati svu potrebnu infrastrukturu.

(NINA) nv

12.04.2006. ...14:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Planet B.E.N.
[ # ]

Planet B.E.N.
Image Hosted by ImageShack.us

Još od 1983 godine, DJ i producent Planet B.E.N. je radio sa elektronskom glazbom i svirao diljem svijeta. Njegovi projekti Planet B.E.N. i Organic Noise su stekli veliko poštovanje i popularnost u cijelom svijetu. Njegov glazbeni rad je karakterističan, i uvijek kvalitetan, dobro produciran i uvijek inovativan, kao i pouzdan. Njegov stil je dubok, pun energije i apsolutno TRANCE.
Njegov produkcijski rad je bio zastupljen u mnogim velikim bendovima, a takodjer je radio kolaboracije sa nekim od največih zvijezda elektronske glazbe. Često se pojavljivao na mnogim charts listama u samom vrhu, kao i na mnogim radio emisijama, takodjer i na TV (MTV, Viva) , časopisima poput Wax Magazine, Spex, Max, itd. Njegovi setovi koje je svirao zajedno sa gotovo svim zvijezdama trance glazbe doveli su ga u status svjetski poznatog DJ-a sa visokom medjunarodnom reputacijom.

Što se tiče njegovih izdanja, u početku je radio kao kollaborant sa X-Dream. Njegove trackove možete naci na labelima poput TIP records, Twisted, Flying Rhino, Naja, Superstition, Nova-Tekk, u suradnji sa projektima "organic noise" zatim sa Jan iz X-Dream na TIP records,

Pišu Mirza Aljić i Anđelka Brešić

...10:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Loše vrijeme onemogućilo potragu za nastradalim Bugojancem
[ # ]



Zbog loših vremenskih uvjeta na području Jablanice danas neće biti organizirana potraga za bugojanskim gimnazijalcem Emirom Gurbetom, koji je u petak nesretnim slučajem upao u rijeku...


...Neretvu, potvrdio je Feni zapovjednik Civilne zaštite Jablanica Ibrahim Dune Čilić.

On je kazao kako u Jablanici pada kiša i puše vjetar te da je jezero izuzetno valovito, što onemogućava nastavak potrage.

Potraga će biti nastavljena, kako je kazao, kada se poboljšaju vremenski uvjeti.

(Fena)

11.04.2006. ...19:18 [ Komentari (1) ] Isprintaj

Bošnjaci sve glasniji
[ # ]


Na današnjoj sjednici Općinskoga vijeća Livno predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskome vijeću Sead Hadžijahić zatražio je... da se s dnevnog reda današnje sjednice skinu 2. 3. i 4 točka, odnosno razmatranje i davanje suglasnosti na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji općinskog organa Uprave općine, razmatranje i davanje suglasnosti na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji stručne službe OV Livna i razmatranje i davanje suglasnosti na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji općinskog javnog pravobraniteljstva u Livnu.
Po njegovim riječima, broj Bošnjaka u tijelima i organima općine, ako bi se spomenute točke usvojile, sveo bi se na 5 posto, od nekadašnjih 20, odnosno sadašnjih 10 posto.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Stipe Barun rekao je da u mnogim javnim livanjskim institucijama i ustanovama radi veći broj Bošnjaka od njihova postotka u livanjskoj općini i da bi trebalo vidjeti koliko Hrvata radi u javnim ustanovama u Bugojnu i Travniku.

Općinski načelnik Luka Čelan rekao je da je sve prošlo zakonsku proceduru i reviziju Agencije za državnu službu.

Kako općinski načelnik, kao predlagatelj, nije povukao te tri točke dnevnog reda, predsjednik Kluba vijećnika SDA Sead Hadžijahić zatražio je stanku od pola sata i sjednicu Kolegija OV koja je i održana i koja je trajala sat vremena.

Poslije toga Klub vijećnika SDA održao je svoju sjednicu, nakon koje je predsjednik Kluba Sead Hadžijahić kazao da zbog neskidanja navedene tri točke s današnje sjednice vijećnici SDA, zajedno s predsjednikom Općinskoga vijeća dr. Edinom Brkićem, napuštaju sjednicu i zamrzavaju svoj daljnji rad u svim upravnim tijelima livanjske općine.

Nakon toga Sjednica je nastavila s radom pod vodstvom zamjenika predsjednika Općinskog vijeća dr. Veselka Perkovića.

Poskok.info

...19:03 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POČELO OBNOVLJENO SUĐENJE U PREDMETU „LIVNO-BUS“
[ # ]

LIVNO (NINA) – Pred novim vijećem Općinskog suda u Livnu, kojim predsjeda sudac Veljko Kreić, danas je počelo obnovljeno suđenje vlasniku i direktoru „Livno-busa“ Iliji Čečuri, koga optužnica zamjenice glavnog županijskog tužitelja Nevenke Ćorić tereti za nezakonitosti i zloporabe u procesu dokapitalizacije tog bivšeg društvenog poduzeća.

Predsjednik Općinskog suda Niko Cvitanović potvrdio je za agenciju NINA da će saslušanje svjedoka i izvođenje dokaza trajati svakodnevno od 10. travnja do završetka postupka u vremenu od 9 do 16 sati, a kao svjedokinja u utorak bi se pred sudom trebala pojaviti i aktualna ministrica pravosuđa Federacije BiH Borjana Krišto koja je 1998. bila djelatnica „Livno-busa“ na poslovima pravnice i koja je prema optužnici bez znanja Upravnog odbora potpisala ugovor o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću temeljem kojeg su Ilija Čečura i njegov ortak Žarko Vidović postali vlasnici 60 posto kapitala poduzeća, iako obveze iz ugovora o dokapitalizaciji nisu izvršili.

Postupak pred sudom pokrenuli su 1999. bivši djelatnici „Livno-busa“ Miodrag Garić, dipl.ing. prometa i koordinator za promet i tehniku te Mirko Popović, ekonomist i šef komercijalno-financijske službe u poduzeću.

Županijski sud u Livnu u listopadu 2005. poništio je prvostupanjsku presudu kojom je Ilija Čečura nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora i predmet vratio na ponovni postupak zbog bitnih povreda kaznenog postupka, te naložio da se ponovljeno suđenje obavi pred potpuno izmijenjenim vijećem Općinskog suda.

(NINA) nv



...15:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Jackomo
[ # ]

Jackomo
Image Hosted by ImageShack.us


Pravo ime : Jürg (Jack) Fretz
Rodjen : 26.03.1970.
Drzava : Svicarska
Poceo sa DJ-ingom : 1999
Stil : Full on psy-trance


Nastupao na :

- Earthworm Family Party '03
- Walk to the Light '03 (Kokopelli/Svicarska)
- Antaris Project '03 (Njemacka)
- Electronic Air '03 (Nandan/Svicarska)
- Nalanda/Absolut Pleasure '03 (Frankfurt/Njemacka)
- Nalanda/Absolut Pleasure '03 (Nova godina/Essen/Njemacka)
- Full-, Half- and Blackmoon Party '04 (Koh Pha Ngan/Thailand)
- Streetparade (Zűrich/Svicarska)
- Antaris Project '04 (Njemacka)
- Psychedelic Circus '04 (Njemacka)
- VooV Experience '04 (Njemacka)
- Kokopelli Party '04 (Svicarska)
- Earthworm Family Party '04
- KitKat Club '04 (Berlin/Njemacka)
- Area 51 '04 (Hamburg/Njemacka)
- Anlantis Move Project '04 (Njemacka)
- Nalanda New Year Party '04 (Essen/Njemacka)
- Odysee 2005 (Berlin/Njemacka)

Vise informacija o nastupima pronadjite na http:www.jackomo.ch

Najdraži artisti :

- Bizzare Contact
- Silent Scream
- X-Noize
- Alternative Control
- Astrix
- Hypersonic
- Psycraft
- Goma
- Rumble pack
- Electro Sun
- System Brothers
- GMS , itd.


Jack Fretz aka Jackomo je psychedelic trance DJ od 1999 godine. Njegov uspon je bio dug i težak, od malih nastupa u Švicarskoj do največih trance festivala u Europi. Stil kojeg radi je melodični full on, posebno u toku noći i ujutro. Vrlo je poznat u Švicarskoj i Njemačkoj, gdje je nastupao u mnogim klubovima, i sudjelije na mnogim partyima. Pored DJ-inga, glavni hobi mu je skijanje, a kako kaže, voli i putovati.

Pišu Mirza Aljić i Anđelka Brešić

...10:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Načelnica Drvara još nije odgovorila na pismo biskupa Komarice
[ # ]



Načelnica općine Drvar Anka Papak-Dodik kazala je da još nije odgovorila na pismo banjolučkom biskupu dr. Franji Komarici koji ponovno traži od općinskih vlasti lokacijske dozvole za gradnju župne crkve, umjesto ...


...porušene crkve i župnog stana u ovom gradu. Kao glavni razlog što to još nije učinila, drvarska načelnica navodi izradu regulacijskog plana općine, koji će uskoro biti gotov i mišljenja je da u vezi s dodjelom lokacijske dozvole za gradnju katoličke crkve u Drvaru ne bi trebalo biti problema.

"Osobno nisam protiv gradnje katoličke crkve, ali o tome ne odlučujem ja kao načelnica, nego Općinsko vijeće, koje će odlučiti o molbi dr. Franje Komarice. U razgovoru s biskupom Komaricom složili smo se da nitko nema pravo osporavati drugome slobodu vjere, što uključuje i posjedovanje nužnih objekata za okupljanje vjernika", istaknula je načelnica Anka Papak-Dodik.

(Fena)

10.04.2006. ...20:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Radio Drvar mora započeti emitiranje do 30.travnja
[ # ]



Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) uputila je dopis načelnici općini Drvar Anki Papak-Dodik i ravnatelju JP Radiopostaja Drvar Miji Brkiću, kojim ih upozorava da je krajnji rok za početak emitiranja programa te radiopostaje 30. travanj 2006. U protivnom će, kako su istaknuli iz RAK-a, biti pokrenut postupak oduzimanja dugoročne dozvole za zemaljsko emitiranje programa.

U dopisu se navodi da su predstavnici RAK-a 4. travnja u Sarajevu odrľali sastanak s načelnicom Drvara Ankom Papak-Dodik i članom Upravnom odbora JP Radiopostaje Drvar Ljiljana Dodik, kojem nije bio nazočan ravnatelj radiopostaje Mijo Brkić, te da su tom prilikom ponovili stavove RAK-a u vezi s prekidom emitiranja programa u skladu s uvjetima dozvole za zemaljsko emitiranje, odnosno da RAK neće tolerirati nekorištenje dodijeljenih resursa, te da će poduzeti sve mjere koje im stoje na raspolaganju.

(NINA) nv

...20:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Registrirano osam oboljelih od TBC-a
[ # ]


Tijekom 2005. na području šest općina Hercegbosanske županije registrirano je ukupno osmero oboljelih od tuberkuloze (TBC), od čega po tri osobe s područja općina Kupres i Drvar, dok u općinama Glamoč i Bosansko Grahovo zdravstvene ustanove nisu registrirale nijedan takav slučaj. Prema podatcima iz izvješća o radu Županijskog zavoda za javno zdravstvo u Livnu, u 2004. na području HBŽ-a zdravstvene ustanove nisu registrirane nijedan slučaj oboljenja od TBC-a, dok je broj oboljelih u od te zarazne bolesti u 2005. u odnosu na 2003. manji za oko 50 posto.

Dr. Marijana Petro, specijalistica za pluća bolesti Županijske bolnice „Fra Mihovil Sučić“ u Livnu i članica Nacionalnog odbora za borbu protiv TBC-a, izjavila je da na području HBŽ-a problem TBC-a nije izražen, te da je broj oboljelih od te bolesti među najnižim u BiH, iako naša država spada među države s visokom incidencijom, jer je na 100 tisuća stanovnika registrirano oko 50 oboljelih.

Govoreći o tom problemu na razini FBiH, ustvrdila je da zdravstvene ustanove godišnje registriraju prosječno oko 2.000 oboljelih od TBC-a, ali da svijest o opasnosti koju nosi ova zarazna bolest, prepoznavanje simptoma i važnost prevencije, kod stanovnika BiH sve više jačaju.

(NINA) nv

...12:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Trinaest zahtjeva za otpremnine
[ # ]


Predsjednik Općinskog vijeća Livno dr. Edin Brkić izjavio je da je do sada trinaest djelatnika općinskih tijela uprave podnijelo zahtjev za prijevremeni obilazak u mirovinu uz isplatu otpremnine u iznosu od 10.000 maraka, što je u svezi s racionalizacijom općinske administracije predviđene novim Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji. Prema njegovim riječima, novim pravilnikom, koji je predložio općinski načelnik Luka Čelan, a čiji prijedlog osporava Općinski odbor SDA i Klub vijećnika te stranke u Općinskom vijeću, u jedinstvenom tijelu općinske uprave Livna bila bi zaposlena ukupno 102 djelatnika, uključujući i dvije čelne dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, odnosno načelnika općine i predsjednika Općinskog vijeća, a odlaskom u mirovinu i isplatom otpremnine, viškom bi bila proglašena samo dva do tri djelatnika.

Govoreći o razlozima zbog kojih SDA i bošnjački predstavnici u Općinskom vijeću osporavaju predloženi Pravilnik o unutarnjoj organizaciji jedinstvenog tijela općinske uprave, dr. Brkić je rekao da u općinskoj administraciji ima 12 Bošnjaka, a po novom Pravilniku bilo bi ih samo šestero ili 50 posto manje, što je neprihvatljivo ako se zna da je po popisu iz 1991. u općini Livno bilo između 17 i 20 posto Bošnjaka, pa im sukladno Ustavu BiH i Zakonu o državnoj službi pripada i 16 do 20 radnih mjesta u općinskih tijelima uprave.

(NINA) nv

...12:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Draško Krišto osuđen na tri mjeseca zatvora!
[ # ]


Zbog počinjenog kaznenog djela zloporabe položaja ili ovlasti u procesu privatizacije u razdoblju od 26. lipnja 2006. do 18. lipnja 2003., bivši direktor Agencije za privatizaciju HBŽ-a Draško Krišto iz Livna i ...šef Sektora pravne službe te agencije Ivan Stipić iz Šuice, općina Tomislavgrad, osuženi su na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Prema informaciji iz Općinskog suda Livno, Krišto i Stipić zloporabili su položaj i ovlasti prilikom oglašavanja prodaje bivših državnih poduzeća ili dijelova poduzeća 25. maj, Jadovnik, Non-stop, Prehrana, Voće i još nekih, uglavnom na području općine Drvar, tako što su natječaje za prodaju objavljivali u samo jednim dnevnim novinama u BiH, što je sud okvalificirao kao namjeru da se pribavi korist drugome, odnosno da se povrijede prava drugoga.

Sukladno zakonu, osuđenima je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a pruža im se i mogućnost da se pravomoćna zatvorska kazna zamijeni novčanom, s tim da za svaki dan zatvora plate po 50 maraka.

(NINA) nv

...12:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Ivona Kaselj prerasla konkurenciju u BiH
[ # ]


Skijanje – Perspektivna Livanjka na otvorenom prvenstvu Herceg Bosne osvojila prvo mjesto
Ovdje nema kvalitetnih stručnjaka za pojedine discipline. S druge strane, za kvalitetno skijanje potrebni su dobri serviseri i cijeli tim ljudi.

Piše: DRAŽEN MAMIĆ


Livno – Iako samozatajan rad mlade livanjske skijašice Ivone Kaselj i njezinih trenera Igora Mandušića i Darka Jozića nije ostao nezamijećen. Naprotiv, unatoč brojnim teškoćama, Ivona je svojim rezultatima cijelu proteklu sezonu privlačila pozornost stručnjaka i ljubitelja skijanja, Učinila je to i na posljednjem ovosezonskom natjecanju, otvoreno prvenstvo Herceg Bosne na Blibinju, kada je u konkurenciji juniorki osvojila prvo mjesto. Veleslalomsku stazu prošla je brže od prvaka u muškoj konkurenciji.

Skijaški dragulj

Ta petnaestogodišnja učenica skojanja se bavi tek tri godine. Njezin napredak i usvajanje novih elemenata začuđujući su i prava šteta bila bi do kraja ne izbrusiti taj skijaški dragulj – kaže Mandušić.

Čini se da su za daljnji Ivonin napredak potrebne nekakve promjene.
Ona je u uvjetima kakvi vladaju u BiH dostigla svoj maksimum. Usudio bih se reći da je počela stagnirati kazao je Mandušić, dodavši da njezin talent i upornost jamče dobre rezultate.

„Ivonine vožnje zapele su za oči stručnjaka Skijaškog saveza Zagreb“

Razloga za to je puno. Prije svega, u BiH nema kvalitetnih stručnjaka za pojedine skijaške discipline. S druge strane, za kvalitetno skijanje potrebni su dobri serviseri i cijeli tim ljudi.
Tu je i dužina sezone, koja u BiH završava s topljenjem snijega.


Financijske mogućnosti

Rijetki su oni, uglavnom sarajevski klubovi, koji imaju financijske mogućnosti slati skijaše na glečer. No, i njihovi nastupi u jačoj konkurenciji upozoravaju na nedostatak stručnjaka, pogotovo u tehničkim disciplinama.
Ivonine vožnje zapele su za oči stručnjaka Skijaškog saveza Zagreb.
Upravo ovih dana njezin trener razgovara o mogućnostima treniranja s članovima toga saveza, u kojem su logistički uvjeti znatno bolji. Hoće li to značiti preseljenje u Zagreb ili pak ima mogućnosti za zajedničko treniranje, u ovom trenutku teško reći. Za sada je izvjesno da će Ivona postojeću sezonu treniranjem glečerima nastaviti sa skijašima ovog saveza.


Vrlo uspješna u FIS natjecanju

Svojim rezultatima u FIS natjecanjima ove sezone Ivona je, unatoč obiteljskoj tragediji i izostanku s triju utrka u konkurenciji znatno starijih i iskusnijih skijašica, došla do 90 bodova.




...10:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Milenijska fotografija: Poziv za pomoć u organizaciji
[ # ]

Prenosimo poziv potencijalnim sponzorima kojeg, ako ste u mogućnosti, predlažemo proslijedite na adrese Kuprešaka, prijatelja Kupresa i svih ljudi dobre volje za koje prosuđujete da bi mogli pripomoći organizatorima u realizaciji ovog projekta:


Poštovani,
Ovih dana pripremam snimanje milenijske fotografije “KOSCI NA KUPRESU” koju će napraviti naš poznati fotograf i snimatelj Šime Strikoman. Gospodin Šime Strikoman poznat je široj Hrvatskoj i svjetskoj javnosti po svojim radovima kao što su: ”Majke doilje na Jarunu”, ”Tisuću planinara na Dinari”, ”Svi Janjevci u Hrvatskoj”, ”Vatrogasci na Šibenskoj rivi” itd.

Gospodin Šime Strikoman bio je također i snimatelj dokumentarnog filma “Kupres boje mora”, kojeg smo zajedno radili 1992. u Baškoj Vodi, kad su Kuprešaci bili u izbjeglištvu.
Želja mi je okupiti što veći broj Kuprešaka i prijatelja Kupresa; negdje na Kupreškom polju krajem mjeseca lipnja 2006. godine. Treba samo zamisliti stotine kosaca u polju punom cvijeća (zelenkada), bojama kakve čovjek samo poželjeti može.
Ja sam uvjeren, da je Kupreški kosac najzaslužniji za opstojnost Kupresa i Kuprešaka. On bi svake godine ukosio dovoljno “piće”, tako da bi zajedno sa svojom obitelji i blagom preživjeli počesto duge i hladne zime, kakvih je nekada na našoj Visoravni bilo. Zahvaljujući tako Kupreškom koscu, ovom milenijskom fotografijom, ostavili bi neizbirsiv trag, kako kupreških kosaca tako naše kulture, vjere, ljubavi prema cijeloj našoj “Visoravni u cvatu”, kako je nazva i naslika Grabrijel Jurkić..
Kupres je već poznat po svom imenu i ljepoti, no ovom milenijskom fotografijom dali bismo mu i njegov vizualni identitet i efekat, kojim bi bili prepoznatljivi širom svijeta. Kao što je Alkar simbol Sinja i Cetinjske krajine, tako bi KOSAC postao simbol Kupresa i Kupreške visoravni. Uz snimanje milenijske fotografije želio bih snimiti i jedan kratki dokumentarni (promidžbeni) film o prirodnim ljepotama Kupresa, o samim koscima i ako Bog da, na zimu tu čarobnu idilu s postojećim skijaškim sadržajima i mogućnostima kojih Kupres ima u izobilju.
Dragi prijatelji, da bih ostvario ovu ideju, koja bi bila za dobrobit svim Kuprešacima i njihovim prijateljima, Vaša pomoć mi je stoga neophodna. Ovim vas pismom molim za sponzorstvo prema Vašim mogućnostima u ovom projektu. Ime vaše tvrtke biti će naravno poznato i objavljeno, te će te tako i vi biti jedan od onih koji Kupresu ostavlja neizbriziv trag, i tako uzvraćate za ljubav Boga Stvoritelja, koji nam pokloni takvu ljepotu.
Uvjeren, da će te naći vremena i pročitati ovo moje pismo, očekujem Vaš skori odgovor i mišljenje o ovoj mojoj ideji. Ukoliko niste u mogućnosti udovoljiti mojoj zamolbi i dalje imate moje poštovanje.
Na kraju vas srdačno pozdravljam i želim blagoslovljen i sretan Uskrs.

Miro Mioč
fax 00385 1 634 2595
mob 00385 99 634 8230
miro.mioc@hrt.hr

Sve novosti po ovom predmetu objavljujemo i na posebnoj stranici www.kupres365.com/kosci


Izvor: Kupres365.com 07.04.2006.
Autor: Miro Mioč, producent




...09:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Četvrti susret vojnih kapelana u Livnu
[ # ]


U Uredu katoličkog dušobrižništva u Vojarni 1. Bojne kombiniranih rodova "Anto Bruno Bušić" na Orlovači kod Livna održan je u ponedjeljak 27. ožujka 2006. godine s početkom u 10,00 sati četvrti sastanak vojnih kapelana. Bio je to prvi sastanka koji je organiziran i održan izvan Sarajeva. Ovom četvrtom sastanku nazočili su ravnatelj Ureda katoličkog dušobrižništva Ministarstva obrane BiH vlč. Tomo Knežević, svi vojni kapelani Oružanih snaga BiH: vlč. Željko Čuturić i vlč. Pero Tunjić iz Rajlovca kod Sarajeva, vlč. Jakov Pavlović iz Drage kod Busovače, fra Marko Oršolić iz Bosanske Posavine, fra Ćiril Lovrić iz Livna, vlč. Donald Marković iz Stojkovića kod Novog Travnika te novi djelatnik Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH viši stručni suradnik vlč. Marcel Babić.
Sastanak je započeo misnim slavljem u kapelice ove vojarne. Misnom slavlju predsjedao je ravnatelj vlč. Tomo Knežević uz koncelebraciju svih vojnih kapelana. Kapelicu svojom nazočnošću ispuniše časnici, dočasnici, vojnici i lijepi broj policajaca s ministrom unutarnjih poslova Hercegbosanske županije. U svojoj propovijedi ravnatelj je pozvao sve nazočne da u svome svakodnevnom življenju u križu Kristovu traže i nalaze odgovor na sve križeve i poteškoće na koje nailaze u svome ovozemaljskom življenju. Potakao ih je da ne posustanu, nego da kvalitetnim življenjem i obnašanjem povjerene im službe budu živi uzori svima oko sebe.
Nakon misnog slavlja započeo je radni dio ovog četvrtog sastanka. Prvo je dobrodošlicu u ime ove Vojarne "Ante Bruno Bušić" izrekao sadašnji zapovjednik pukovnik Ilija Grbavac. Nakon molitve novi djelatnik Ureda katoličkog dušobrižništva MO BiH viši stručni suradnik vlč. Marcel Babić, koji je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, položio je Ispovijest vjere i stavivši desnu ruku na otvorena Evanđelja položio Zakletvu o odgovornom upravljanju povjerenim materijalnim dobrima. Na početku sastanka sve nazočne pozdravio je ravnatelj vlč. Tomo Knežević koji je i predsjedao ovom sastanku. Zahvalio se domaćinu vojnom kapelanu fra Ćirilu Lovriću na spremnosti da uz potporu zapovjednika ove postrojbe organizira ovaj sastanak.
Zatim su slijedila izvješća, a odnosila su se na vrijeme od zadnjeg sastanka. Ravnatelj se posebno osvrnuo na dostavljena izvješće za prošlu 2005. godinu te sugerirao neke promjene s obzirom na sadržaj i dostavljanje godišnjih i drugih izvješća središnjem Uredu u Sarajevu. Pojasnio je cjelokupnu situaciju nakon što je od 1. siječnja 2006. nestalo Federalno ministarstvo obrane i Vojska Federacije BiH, a nastalo Ministarstvo obrane BiH i Oružane snage BiH. Bolan je prijelaz, a njega osjećaju svi djelatnici MO BiH i pripadnici OS BiH. Nastajanje nove ustanove redovito je popraćeno mnogim poteškoćama. Od svega toga nije zaobiđeno ni rimokatoličko dušobrižništvo. U narednom vremenu brojni su zadaci na koje treba donijeti kvalitetno rješenje kako bi dušobrižništvo vojske ostvarilo puni smisao svoga postojanja. Završetkom cjelokupnog posla oko ustroja i mjesta na kojima će biti postrojbe moći će se urediti i slika nazočnosti vojnih kapelana.
Riječi je bilo i o ovogodišnjem 48. vojnom hodočašću vjernika-vjernika katolika u Lourdes u Francusku koje će biti u vremenu od 16. do 23. svibnja 2006. godine. Ravnatelj je izvijestio o prisutnim poteškoćama vezano uz odlazak u Lourdes. Stigla je radosna vijest da je, nakon otklanjanja svih poteškoća, o tome potpisana odluka da i vojnici vjernici-katolici i ove godine s drugim vojskama svijeta budu u Lourdesu.
Posebno je bilo interesantno izvješće vojnih kapelana o njihovoj nazočnosti u vojarnama i u postrojbama nakon prvih godinu dana. Prošlo je vrijeme oduševljenja i radosti zbog ulaska. Opće je mišljenje kako je donesena prava odluka. Na temelju iskustva kako vojnih kapelana tako i samih vojnika, dočasnika i časnika mogla se vidjeti opravdanost odluke i smisao života i rada s ovim dijelom naših vjernika. Ravnatelj je pozvao vojne kapelana na kvalitetno svećeničko življenje i svjedočenje na mjestima koja su im povjerena. Ne bi se smjelo dogoditi bilo što negativno u njihovom životu i radu, a što bi odmoglo u građenju odnosa prema Bogu i prema bližnjem. Pozvao ih je na činjenje dobra u ovim teškim vremenima za sve časnike, dočasnike i vojnike. Ne bi smjeli zaboraviti i na svoj dio odgovornosti i za policajce na koje ih obvezuje dekreti naših nad/biskupa.
Sastanak je završio zajedničkim ručkom u Župnom uredu Vidoši. Sljedeći sastanak zakazan je za ponedjeljak 6. lipnja 2006. godine u Uredu katoličkog dušobrižništva u Vojarni "Sinovi Posavine" u Bukovoj gredi kod Orašja.

(kta/t.k.)





...05:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RTV pretplata poskupila za 15 posto
[ # ]



Na području koje pokriva poduzeće HT Mostar, uplata RTV pristojbe od početka 2006. povećana je za oko 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i ima tendenciju daljnjeg rasta, izjavio je Drago Marić, generalni direktor Javnog RTV servisa BiH. Prema podacima Službe za naplatu RTVFBiH, nakon uvođenja plaćanja pristojbe perko računa za telefonske usluge, naplata je povećana i na području Hercegbosanske županije, gdje je do kraja prošle godine RTV pristojbu plaćalo manje od 20 posto vlasnika radijskih i TV prijamnika.

Činjenica je, međutim, da mnogi građani HBŽ-a i dalje izbjegavaju plaćanje RTV pristojbe u iznosu od šest maraka mjesečno, koja je uključena u račun za telefonske usluge, pa prilikom plaćanja telefonskih usluga računa HT-a umanjuju za šest maraka i popunjavaju posebnu uplatnicu kojom plaćaju samo iznos računa fiksne telefonske mreže.

(NINA) nv

09.04.2006. ...20:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SDA neće podržati Pravilnik o unutarnjoj organizaciji
[ # ]


ImageU postojećoj reformi livanjske općinske uprave, Klub vijećnika SDA neće podržati Pravilnik o unutarnjoj organizaciji jedinstvenog općinskog tijela uprave, kao ni njegovo uvrštavanje u dnevni red sljedeće sjednice Općinskog vijeća. O tome je Klub vijećnika SDA pismom obavijestio načelnika općine Livno Luku Čelena, upozorivši ga kako bi prema predloženom Pravilniku broj zaposlenih Bošnjaka u tijelima općinske uprave pao ispod pet posto, što je protivno Ustavu BiH, Ustavu FBiH i pravnim aktima Općinskog vijeća Livnu.

Klub vijećnika SDA upozorio je općinskog načelnika i na to da bi Pravilnik o unutarnjoj organizaciji jedinstvenog općinskog tijela uprave, trebao biti usklađen s popisom stanovništva općine iz 1991., te je zatražio da se prijedlog Pravilnika vrati u formu nacrta i obavi rasprava na sjednici Općinskog vijeća.

(NINA) nv

...12:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Tri mjeseca zatvora zbog privatizacije
[ # ]




Zbog počinjenog kaznenog djela zloporabe položaja ili ovlasti u procesu privatizacije u razdoblju od 26. lipnja 2006. do 18. lipnja 2003., bivši direktor Agencije za privatizaciju HBŽ-a Draško Krišto iz Livna i ...šef Sektora pravne službe te agencije Ivan Stipić iz Šuice, općina Tomislavgrad, osuženi su na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca javlja dopisnik NINA-e.

Prema informaciji iz Općinskog suda Livno, Krišto i Stipić zloporabili su položaj i ovlasti prilikom oglašavanja prodaje bivših državnih poduzeća ili dijelova poduzeća 25. maj, Jadovnik, Non-stop, Prehrana, Voće i još nekih, uglavnom na području općine Drvar, tako što su natječaje za prodaju objavljivali u samo jednim dnevnim novinama u BiH, što je sud okvalificirao kao namjeru da se pribavi korist drugome, odnosno da se povrijede prava drugoga.

Sukladno zakonu, osuđenima je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a pruža im se i mogućnost da se pravomoćna zatvorska kazna zamijeni novčanom, s tim da za svaki dan zatvora plate po 50 maraka.

(NINA) nv

08.04.2006. ...12:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Dj David Durst
[ # ]

Evo od danas počinjemo sa objavom biografija svakog producenta i DJ-a koji će nastupiti na festivalu, kako bi ih bolje upoznali (ako dosad niste imali priliku da ih slušate) :)

D-Tek (David Durst)


Image Hosted by ImageShack.us

Kao prvog smo odabrali jednu od najvećih zvijezda ovog festivala, a to je naravno D-tek (David Durst) iz Mexico City-a.
David je jedan od najvažnijih i najboljih producenata i DJ-a u Meksičkoj psytrance sceni, koja je u ubrzanom i velikom razvoju. Počeo je svoju karijeru 1987 kao DJ, a sredinom 90-tih počinje sa produciranjem, eksperimentirajući mnoge stilove, da bi na kraju evoluirao u trance producenta.
Sa dolaskom novog milenija, David je već imao izdanja na svjetski poznatim labelima kao što su TIP, Maia Records, Neurobiotic, Sony Music, Shiva Space Japan, Transient, AP Records, Spun Records, Trama Records (Brasil), Planet B.E.N. Records, i Exotic Native Japan.

"Earth Technologies", njegov prvi album, izašao je 2003 godine i odmah je ušao u top-selling albume u svojoj vrsti.
Do sad, Davidove Live Act izvedbe , kao i DJ nastupe, vidjeli su i čuli ljudi širom svijeta : Japan, Israel, Costa Rica, USA, Holandija, Njemacka, Portugal, Španjolska, Švicarska, Brazil, Kanada, cijeli Mexico, i u srpnju Bosna i Hercegovina Nastupao je na mnogim festivalima u navedenim zemljama, sa najvećim zvijezdama psytrance glazbe iz cijelog svijeta.
Prema njegovim riječima, danas radi na pripremama za novo izdanje, za koje još ništa nije objavljeno.

Pišu Mirza Aljić i Anđelka Brešić

07.04.2006. ...17:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Sve o Rumpeltanzchen Festival kad, gdje i kako!
[ # ]

Livno na ljeto postaje urbano europsko odredište. Budući da će ga tada europska i BiH mladež kolonizirati, točnije okolicu rijeke Sturbe. Ante Dolić jedan je od organizatora Rumpeltanzchen festivala i prema najavama prodaja karata u Europi već je krenula. U BiH će cijene biti oko 50KM

Image Hosted by ImageShack.us

Najavljuje se preko 25 DJ-a, kampiranje, kupanje, planinarenje i jednom riječju nekoliko dana nezaboravnog druženja s mladima iz cijele Europe.
Sve informacije o ovome za sjevernu Hercegovinu ne svakidašnjem događaju možete pronaći na adresi : Rumpeltanzchen

Image Hosted by ImageShack.us

- Naš šatorski logor nalazi se uglavnom u sjeni drveća...okolo cijeloga logora teče Sturba, rijeka koja izvire par kilometara dalje, voda bistra, hladna pogodna za kupanje. Podloga je zelena trava.

- Planiran je i Obiteljski kutak

- Zahodi kao i mjesto za pranje, postavit će se centralno u dovoljnom broju.

- Tuširanje će biti omogućeno na obali rijeke.

- Našˇ šatorski logor se otvara već u ponedjeljak 24.07.2006

- Preko tjedna ponudit ćemo miješani glazbeni program, a za to će se pobrinuti DJ-i iz cijeloga svijeta.

- Pogledati pod Artist tamo možete puno toga saznati o našim umjetnicima.


- U petak navečer (28 srpnja) otvara se Mainfloor, sa neprekidnim glazbenim spektaklom koji će trajati sve do ponedjeljka poslijepodne. (31 srpnja).
Znači, sedam dana slavlja, sunca, ples, predivna i kvalitetna trance glazba (predstavljat će je neki od najboljih psy/progressive live actova i dj-a na svijetu), susreti s prijateljima, upoznavanje novih, odmor, smijeh, kupanje, pijača, ljubavi, ponekada i spavanje.


Image Hosted by ImageShack.us

- Od ponedjeljka (24.7) otvaraju se prodajna mjesta za pića kao i jelo.

- Ponuda će biti specijaliteti iz Bosne, Hrvatske, Bugarske i Njemačke, kao i po cijelom svijetu poznata pizza, thai, sendvič, falafel, itd


Za one koji žele malo bolje upoznati Livno i okolicu...te poduzeti nešto pripremili smo čitav niz ponuda :

- Kao prvo, u blizini mjesta održavanja nalazi se Avio-klub Livno, let i razgledavanje odozgo je moguć.

- Paragliding takodje.
Image Hosted by ImageShack.us

- Desetak km dalje je Buško blato kao i devedesetak km udaljeno Jadransko more, svakodnevni izleti su mogući.

- Za one koji vole visine bit će organizirano penjanje na Cincar(2005m.n.v) ili Kamešnicu(1800m.n.v):D.

- Rafting-Tour kanjonom Cetine je isto tako u programu.


Sve u svemu, ovo će biti spektakl kojeg nitko ne bi smio propustiti, prvenstveno zbog toga što će ovime oživjeti psytrance scena u BiH, i svi oni koji imaju barem malo ljubavi prema elektronskoj glazbi, trebali bi se družiti sa nama od 24-31 srpnja u predivnom gradu Livnu :D i njegovim prirodnim bogatstvima... :) Dođite, zabavite se s nama, i uživajte u svakom magičnom trenutku kojeg ćemo vam pružiti u najboljem svjetlu i sa mnogo ljubavi i truda! :)
Evo i Line up :

Image Hosted by ImageShack.us

LIVE ACT :

Image Hosted by ImageShack.us

D-Tek (Planet B.E.N./Mind Funk - Mexico)
Blackout ((Planet B.E.N . - Israel)
FM (Planet B.E.N. - Germany)
Planet B.E.N. (Flying Rhino - Germany)
Goma (Spliff Music - Switzerland)
Dari Sana (Simato - Indonesia)
Lani (Kairoo - Belgium)
Motion 040 (Get Physikal - Germany)
Pinkpowderpuff (Germany)


DJ ACT :

Image Hosted by ImageShack.us

Planet B.E.N. (Planet B.E.N./Flying Rhino - Germany)
Shawnodese (Mindfunk/Planet B.E.N. - Holland/Venezuela)
T-ground (Planet B.E.N. - Albania)
Sabaii Sabaii (Spirit Zone, Thailand)
Axel (Spirit Zone, Germany)

Wedran (Triptonite /radio 202/ , Bosna i Hercegovina)
Arronax (Symbiosis Label , Bosna i Hercegovina)
Taurus Gemini (Zenica, Bosna i Hercegovina)
D-Nox (Sproud - Germany)
Bisturi (Planet B.E.N. - Albania)
Space Safari (Polaroid - Germany)
Doc (Candyflip - Greece)
Jay Pauli (Force Sense - Germany)
Da Hosh (Paloma - Germany)
D-Tek (Planet B.E.N./Mind Funk - Mexico)
Magical (Planet B.E.N . - Germany)
Fabio (Planet B.E.N. - Germany)
Jackomo (Sound of earth, Switzerland)
Blackout (Planet B.E.N. - Israel)
El Tani (Planet B.E.N. - Albania)
Vanja (Liquid and Solid - Macedonia)
Sid Gautama (Simato - Indonesia)
BjĂrn (Germany)
Polypsyphunk (Germany)
Jumanji (Germany)
Club Dich Tod - DJ-Team (Germany)
Daywalker (Germany)
Alice-D (Germany)


Svaki dan će biti objavljena biografije jednog od dj-a koji će nastupiti na festivalu!

...15:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Ombudsmani otvorili 137 novih predmeta
[ # ]


Ured federalnih ombudsmana za Hercegbosansku županiju koji pokriva općine Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar u prva tri mjeseca ove godine otvorio je 137 novih predmeta po žalbama građana za zaštitu njihovih ljudskih prava. U istom razdoblju, građanima je u još 289 slučajeva pružena stručna pomoć ombudsmana.

Prema podatcima iz izvješća o radu, u razdoblju siječanj – ožujak 2006. ombudsmani su riješili 64 predmeta otvorena u tekućoj godini ili 47 posto od ukupnog broj otvorenih predmeta, od čega je 41 žalba riješena pozitivno, a 23 žalbe ili 36 posto ocijenjeno je neprihvatljivim.

Od 225 intervencija, urgencija, odluka o kršenju prava i preporuka ombudsmana, pozitivni odgovori protivne strane uslijedili su u 138 slučajeva ili 61 posto, neadekvatan ili negativan odgovor u šest posto, dok u 33 posto slučajeva nije bilo nikakvog odgovora.

(NINA) nv

...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Vlada HBŽ-a financira beneficirani staž deminera
[ # ]


Vlada Hercegbosanske županije preuzet će obvezu da do 2010. financira doprinose za zdravstveno i mirovinsko-invalidsko osiguranje, te beneficirani radni staž članova deminerskih timova Civilne zaštite te županije. Tu je informaciju potvrdio direktor Uprave civilne zaštite HB županije Frano Laštro, koji je kazao da je za financiranje doprinosa županijskih deminerskih timova godišnje potrebno osigurati oko 72.000 maraka, a ta sredstva bit će namaknuta iz županijskog i federalnog proračuna.

Prema njegovim riječima, do kraja 2005. poslove uklanjanja minskoeksplozivnih sredstava u BiH financirala je Europska komisija, a prema programu razminiranja do 2010., koji je usvojila Vlada Federacije BiH, troškove razminiranja zajednički će snositi federalna Vlada i vlade županija.

(NINA) nv

...14:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Županijska bolnica nije potpisala ugovor o financiranju
[ # ]


Ravnatelj županijske bolnice „Fra Mihovil Sučić“ u Livnu Stipo Pavić izjavio je da ova zdravstvena ustanova još nije potpisala ugovor o financiranju za 2006. sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegbosanske ľupanije, jer iznos predloľenih sredstva nije dostatan za normalno funkcioniranje bolnice.
Prema njegovim riječima, prijedlogom ugovora predviđeno je da se županijskog bolnici osiguraju sredstva u iznosu od 4,936.000 maraka, što je za oko dva milijuna manje u odnosu na prošlu godinu, radi čega je Upravno viječe bolnice zauzelo stav da se takav ugovor ne potpisuje.

Zaključeno je i da se obave dodatni razgovori s čelnicima županjskog zavoda zdravstvenog osiguranja kako bi se pokušalo doći do iznos koji bi bilo pribliľan uslugama koje bolnica pruľa osiguranicima te ustanove.

čelni čovjek županijske bolnice objasnio je da je ta zdravstvena ustanova u prvih šest mjeseci 2005. za financiranje zdravstvenih usluga potrošila 3,655.000 maraka, što znači da je za godinu dana potrebno osigurati oko 7,2 milijuna maraka, radi čega prijedlog Zavoda zdravstvenog osiguranja nije prihvatljiv.

(NINA) nv

...14:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Usmrtio ga laserom tijekom operacije žuči
[ # ]







MOSTAR - Već dva dana mostarsku bolnicu Južni logor potresa afera oko zagonetne smrti 42-godišnjeg pacijenta Omera Škore iz Mostara, radnika komunalnog poduzeća Komos. On je preminuo nakon operativnog zahvata koji je u utorak izmedu 9 i 13 sati predvodio dr. Sejo Butrović, ravnatelj Opće bolnice u Konjicu. Četrdesetpet minuta kasnije uslijedile su komplikacije uslijed drenaže, odnosno isisavanja suvišne tekućine iz organizma, pa je izveden novi zahvat, no pacijent je umro na operacijskom stolu.
Za to vrijeme se preko Radija Mostar tražila krvna grupa O negativ, a obitelj je tek naknadno doznala za tu iznenadnu smrt oca dvoje malodobne djece. Prema njihovom kazivanju, radilo se o rutinskom zahvatu laserske operacije žuči, zbog koje je nesretni Škoro samo dva posljednja tjedna osjećao bolove u trbuhu. U međuvremenu je bio skupio svu potrebnu liječničku dokumentaciju i u ponedeljak ujutro sam došao u bolnicu.

O kakvom je slučaju riječ, govori i podatak da ga je liječnicko osoblje potom vratilo kući do večeri, kako bi ga mogli pripremiti za zahvat sljedećeg jutra. Odmah je zatražena obdukcija, što je podržao i ravnatelj bolnice Južni logor dr. Safet Omeragić, a koju je u srijedu u mostarskoj mrtvačnici Sutina obavio sarajevski sudski vještak Ilijas Dobrača.

Njegovi nalazi se tek očekuju za desetak dana, kada bi se i trebao rasvijetliti ovaj slučaj. Uz Dobraču, ni konzilij te bolnice se nije mogao izjasniti što je stvarni uzrok smrti Omera Škore, koji je više od 40 puta dobrovoljno darivao krv, što govori o njegovom dobrom zdravlju. Istragu vodi Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije. Inače, u toj se bolnici potkraj prošle godine dogodila još jedna slična smrt, a i tada je operacija obavljena laserski.

Autor Robert Soldo
vecernji list

...13:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Kardinal Puljić: Dva entiteta su smrt za hrvatski narod
[ # ]




"Pitanje koje muči Hrvate u BiH je egzistencijalnog karaktera. Ne postoji nikakvo sigurno uporište ni nakon deset godina nakon Daytona. Hrvati u BiH puno puta su iznevjereni, a dva entiteta su smrt za hrvatski narod, kazo je kardinal Puljić.



SARAJEVO - Hrvati u BiH su puno puta iznevjereni, a dva entiteta su smrt za hrvatski narod, kazao je kardinal Vinko Puljić tijekom jučerašnjeg susreta s američkim veleposlanikom u BiH Douglasom McElhanyijem.

"Pitanje koje muči Hrvate u BiH je egzistencijalnog karaktera. Ne postoji nikakvo sigurno uporište ni nakon deset godina nakon Daytona. Hrvati u BiH puno puta su iznevjereni, a dva entiteta su smrt za hrvatski narod. Potrebno je pronaći mehanizam jednakopravnosti, a to sam spomenuo i na susretu u Bruxellesu", rekao je kardinal Puljić te dodao kako je hrvatski narod uvijek bio i uvijek će biti spreman za europske integracije.

Tijekom susreta veleposlanik je upoznao kardinala Puljića s novim prijedlogu Ustava te izvijestio kardinala kako su uporno radili s političkim liderima te kako je to težak proces, jer su političari 'zarobljeni' svojim stavovima.

Kod njih je vidljiv i strah jer se plaše ako se nečega odreknu da neće dobiti ništa zauzvrat. Veleposlanik je bio prisutan kad se pokušalo razmatrati o izmjeni Daytonskog ustava. Ideja koje su se oni držali je ta kako političke predstavnike u BiH ujediniti za jednim stolom da kažu sami viziju budućnosti ove zemlje.

"Prilike za bolji život postoje, a na političarima je da to provedu u djelo", kazao je veleposlanik McElhanyja. On je razjasnio i princip biranja predsjednika u SAD-u, te je rekao kako tradicionalno rotiranje predsjednika u našoj zemlji ima za učinak da svaka strana želi imati svog predstavnika.

Veleposlanik je istaknuo kako je mišljenje svake strane vrlo važno, jer je za usvajanje novog ustava potrebno dvije trećine glasova. Veleposlanik je naglasio i činjenicu kako trenutni sustav u BiH troši više novca nego što se izdvaja za potrebe građana.

Veleposlanik McElhanyja je tražio i mišljenje kardinala Puljića na što je kardinal Puljić odgovorio kako nije stručnjak za civilno pravo, nego da je teolog te da savjete vezane za civilno pravo treba tražiti od stručnjaka. Kardinal je također iskazao žaljenje za situaciju među hrvatskim političarima, te rekao kako su oni sustavno dovedeni u ovakvu tešku situaciju.

On je naglasio i trenutno stanje crkve u BiH, jer u vrhbosanskoj nadbiskupiji nedostaje polovica prijeratnih vjernika.

"Nije im omogućen dostojan povratak. Oni koji su se vratili nemaju jednaka prava kao druga dva konstitutivna naroda. Nije to slučaj samo u Banjoj Luci, nego i u Sarajevu", rekao je kardinal Puljić.

Na kraju susreta američki veleposlanik u BiH je predao kardinalu Puljiću prijedlog ustavnih promjena, te su izrazili mogućnost ponovnog susreta nakon uskrsnih blagdana.

7.4.2006.
Pincom.info / KTA

...13:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Anka Papak-Dodik: Nisam protiv izgradnje crkve
[ # ]


ImageNačelnica općine Drvar Anka Papak-Dodik izjavila je da osobno nije protiv gradnje katoličke crkve u Drvaru, ali da o tome ne odlučuje ona kao načelnica, nego Općinsko vijeće koje će odlučiti o zamolbi banjolučkog biskupa, dr. Franje Komarice za dodjelu lokacijske dozvole za gradnju crkve. Govoreći o tome i pismu kojim je biskup Komarica ponovno tražio dopuštenje općinskih vlasti za gradnju župne crkve umjesto porušene crkve i župnog stana u Drvaru, drvarska načelnica izjavila je za agenciju NINA da još nije odgovorila na to pismo jer Općinsko vijeće treba usvojiti regulacijski plan općine čija je izradba u završnoj fazi, a kojim će biti riješeno i to pitanje.

Potvrdila je da ju je biskup Komarica i osobno posjetio, te da su se u razgovoru složili kako nitko nema pravo osporavati drugome slobodu vjere, što uključuje i posjedovanje nužnih objekata za okupljanje vjernika.

„Obećavamo da ću odgovoriti na pismo biskupa Komarice, a glavni razlog što to nisam učinila je izradba regulacijskog plana općine koji će uskoro biti realiziran“, kazala je načelnica Anka Papak- Dodik, dodavši kako misli da u vezi s dodjelom lokacijske dozvole za gradnju katoličke crkve u Drvaru ne bi trebalo biti problema.

(NINA) nv

...12:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Profesori Bosnić i Kostadinović izdali 65 lažnih diploma !
[ # ]


Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije podnijelo je jučer županijskom tužiteljstvu u Livnu izvješće protiv Pere Bosnića, rođenog 1947. u Drvaru, i Zdravka Kostadinovića, rođenog iste godine u Glamoču, obojica profesori Srednje škole "Marija Bursać" u Drvaru, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo krivotvorenja isprava Glasnogovornik Uprave policije MUP-a HBŽ-a Ivica Vrdoljak izjavio je za agenciju NINA da su osumnjičeni u razdoblju od 1996. do 2004. u svojstvu odgovornih osoba Srednje škole "Marija Bursać" u Drvaru nezakonito koristili matične knjige koje su preuzeli na privremeno čuvanje i u koje su naknadno upisivali učenike iz raznih područja bivše Jugoslavije, a zatim im izdavali svjedodžbe ili diplome o završnoj srednjoj školi. Vrdoljak je kazao da je istragom kriminalističke policije utvrđeno da su osumnjičeni na taj način izdali ukupno 65 lažnih diploma različitih stručnih kvalifikacija o završenoj Srednjoj školi "Marija Bursać" u Drvaru, čime su počinili kazneno djelo opisano u članku 371./1 Kaznenog zakona FBiH.
Pincom.info

06.04.2006. ...19:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Autocesta do Ploča
[ # ]


STOP IZ MMF-a Većina bošnjačkih političara očekivala je financiranje putem zaduženja, no takvo što MMF ni slučajno ne dopušta. Kad je to propalo, najave o izgradnji autoceste postale su šuplje priče ili, slikovitije rečeno, Potemkinovo selo
piše Zlatko TULIĆ

Nakon što je proteklog vikenda probijen tunel na dionici autoceste od Banje Luke do Gradiške, a izvođači radova najavili kako će već na jesen krenuti u izgradnju trase od Mahovljana do Gradiške, državna vlada još uvijek raspravlja o autocesti na koridoru 5C. Naime, Vijeće ministra BiH na sjednici u utorak prihvatilo je izvješće Ministarstva prometa i komunikacija o izradi plansko-studijske dokumentacije za autocestu na koridoru 5c.
Na istoj sjednici usvojena je i odluka o određivanju koncedenta za dodjelu koncesije radi izgradnje ceste. Ministar prometa i komunikacija Branko Dokić je nakon sjednice izjavio kako će njegovo ministarstvo biti subjekt koji će, ako dođe do toga, dodjeljivati koncesije. Isto tako, dana je suglasnost Ministarstvu prometa i komunikacija da raspiše javni poziv za izražavanje interesa za izgradnju koridora 5c kroz koncesije.
U izjavi za naš list Dokić je kazao kako će se uskoro raspisati javni poziv, a on je napravljen na temelju standarda Svjetske banke.
Prema Dokićevim riječima, u ovom je trenutku važno saznati koliko i koje su kompanije iz svijeta uopće zaintersirane za izgradnju autoceste na koridoru 5C putem koncesije. Zanimljivo je spomenuti kako ovaj javni poziv neće imati nikakve pravne posljedice, jer nije kvalifikacija u smislu stvaranja liste zainteresiranih. Drugim riječima, to znači da se zainteresiranim kompanijama neće dostaviti krajnji natječaj. Što se pak tiče priprema vezanih uz potrebnu dokumentaciju, Dokić je istaknuo kako je idejni projekt u završnoj fazi predaje, a u početnoj fazi izrade je krajnja studija izvodivosti koja bi trebala biti gotova do kraja srpnja ove godine. Zanimljivo je istaknuti izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara Adnana Terzića koji je kazao kako će se tek završetkom idejnog projekta stvoriti temelj za realiziranje projekta na koridoru 5C. Prema njegovim riječima bez tog projekta sve dosadašnje priče i najave o investorima bile su "šuplja priča pojedinih političara". Zašto je Terzić ovo izrekao nekon dvije i pol godine kada je i on sam sudjelovao u takozvanim "šupljim pričama" o izgradnji autoceste na koridoru 5C? Nije teško zaključiti, većina bošnjačkih političara iz državne vlade očekivala je financiranje putem zaduženja, no takvo što MMF nije dopuštao.
Sad kada je sve propalo, dosadašnje najave o izgradnji autoceste postale su šuplje priče ili slikovitije rečeno, Potemkinovo selo.
No, za razliku od političara iz Federacije, političari iz manjeg bh entiteta uspjeli su od Europske banke "izvući" kredit" za financiranje dionice Banja Luka-Gradiška. Stoga nije čudno što će glavni grad BiH i dalje ostati slijepo crijevo u prometnom povezivanju s drugim zemljama.
Prema nekim informacijama, u RS-u već razmišljaju o izgradnji autoceste Banja Luka-Kupres, za što, inače, već postoji projektna dokumentacija koju su napravili Francuzi.

...18:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Prvotravanjska šala iz Duvna
[ # ]


Prvog travnja mnogi portali objavili su pokoji lažni i šokantan tekst nastojeći da posjetitelji nasjednu na podvalu. Prenosimo zanimljiv prvotravanjski tekst sa www.tomislavcity.com.
Ante Jelavić se pokajao i predao!

Kada su ga najmanje očekivali, pred sudom u Sarajevu pojavio se Ante Jelavić, ratni logističar HVO, bivši predsjednik HDZ B i H i bivši član Predsjedništva B i H.

Nakon nepravomoćne presude od 10 godina zatvora Jelavić je pobjegao u Split i živio u jednom od svojih luksuznih stanova.
-Proradila mi je savjest i više nisam mogao mirno spavati kada sam vidio prosvjede članova HVIDR-e Herceg-Bosne i shvatio u kakvom siromaštvu žive oni koji su četiri godine bili na prvoj crti bojišta. Odlučio sam prodati svu svoju imovinu kupljenu novcem koji je bio namijenjen tim ljudima, i vratiti im ono što im pripada. Pozivam i sve one koji su se obogatili na lopovluku i kriminalu da učine isto.

To se odnosi u prvom redu na sve one kojima sam dijelio novac i kredite, stanove i automobile bez ikakvog zakona i pravila. Bilo je takvo vrijeme, mi smo mislili da će naša matična država RH nastaviti s dijeljenjem novca i da će doteći svima. Zato sam prve milijune maraka dao sebi i svojoj družini, svojim suborcima s vatrene linije- od skloništa do fotelje i natrag! Vjerujem da će poslušati ovaj moj poziv i svi vozači i dostavljači koji su prevozili jugo dinare iz Republike Hrvatske početkom rata i za njih ovdje kupili marke, da ih sada izvade iz trapove, garaža, čarapa i jastuka i podijele braniteljima.

Oni koji su taj novac investirali neka svu dobit podijele s istinskim ratnim stradalnicima. Tako ćemo usrećiti svoj narod, umiriti svoju savjest, olakšati dušu i oslobođeni od grijeha dočekati najveći kršćanski blagdan. Hoće li nas i sud osloboditi krivnje, manje je važno, važno je da nam oprosti narod- izjavio je, između ostaloga, Ante Jelavić s pokajničkim suzama u očima.


Čim je to dojavljeno aktualnom predsjedniku HDZ Draganu Čoviću, a koji se u petak, 31. ožujka nalazio na Kongresu Europske pučke stranke u Rimu, rame uz rame sa Sanaderom, pozdravio je Jelavićev čin i izjavio da će se i on odazvati pozivu, ali će novac dati nezaposlenima i onima koji su u privatizaciji istjerani s radnih mjesta. Čovićev glasnogovornik je kazao kako njegov šef predlaže da se akcija čišćenja savjesti vodi pod sloganom «Vraćaj koke što si pozobala». E, sve to nije moglo proći bez legendarnog Roleta, koji je preko noći izmijenio svoj čuveni slogan.
-Odazvat ću se pozivu svoga kompanjona Jelavića, ali neka se akcija odvija pod parolom»Ko je jamio, samo je zajmio , a došlo je vrijeme vraćanja»-izjavio je narodni čovjek Role.
Tijekom današnjeg dana stižu SMS poruke podrške hrabrom i nadasve poštenom činu Ante Jelavića, od znanih i neznanih branitelja, koji su najavili prekid prosvjeda. I mi upućujemo podršku Jelaviću i družini uz poruku:»Čist obraz je najveće bogatstvo»!


( Agencija BHDZ TRESS)


DATUM OBJAVE: 1.TRAVANJ ILI 1. APRILILILILI…

www.tomislavcity.com


05.04.2006. ...20:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SDA Livna se buni...
[ # ]



Image Hosted by ImageShack.us
Općinski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Livno smatra da bi davanje suglasnosti na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji jedinstvenog općinskog tijela uprave bilo legalizirano postojeće stanje ...i još više pogoršana nacionalna struktura zaposlenih u općinskim tijelima.

Kako ističu iz te stranke, to bi se dogodilo jer bi broj Bošnjaka koji nakon ratnih događanja iznosi 10 posto, pao ispod pet post, iako je njihov postotak u općini od 17 do 20 posto.

U reagiranju u povodu najave sjednice Općinskog vijeća na čijem bi se dnevnom redu našlo davanje suglasnosti na spomenuti Pravilnik, Općinski odbor SDA Livno naglašava kako bi u slučaju njegova usvajanja bio legaliziran diskriminirajući odnos prema Bošnjacima, jer bi od ukupno 35 državnih službenika u općinskoj administraciji njih 34 bili Hrvati, a samo jedan Bošnjak.

Općinski odbor SDA Livno stoga traži od predsjedavajućeg Općinskog vijeća i vijećnika te stranke da se predložena točka skine s dnevnog reda, a predloženi pravilnik vrati u redovitu proceduru u formi nacrta kako bi se prije usvajanja obavile kvalitetna rasprava.

U protivnom, navodi se u priopćenju, ta stranka zahtijeva od Kluba vijećnika SDA i predsjedavajućeg Općinskog vijeća da se povuku iz rada tog vijeća i svih drugih radnih tijela dok ne dobiju jamstva da će novim pravilnikom biti ispoštovana nacionalna struktura zaposlenih, te da se novim rješenjem broj Bošnjaka u općinskim tijelima uprave neće smanjiti iz razloga što je taj broj i sad diskriminirajući.

(NINA) nv

...20:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EPHZHB potpisala ugovore s 30 novih stipendista
[ # ]



Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne danas je potpisala novih 30 ugovora o stipendiranju mladih budućih elektroinženjera, informatičara, ekonomista, pravnika i geodeta, priopćeno je iz tog ...


... kriterijima koji se odnose na materijalni i imovinski status i prosjek ocjena te nakon provedenoga odabira, budući stipendisti potpisuju ugovore. Od svoga utemeljena do danas EPHZHB ima 150 stipendista iz svih stručnih oblasti.

U priopćenju EPHZHB navodi kako je ovo još jedan od načina pomaganja mladim stručnjacima da ostanu na ovim prostorima i tako doprinesu razvitku gospodarstva i napretku ove regije.

(Bljesak)

...20:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Država - to sam ja"
[ # ]

Image Hosted by ImageShack.us
Nakon najnovijih stegovnih postupaka protiv još tri visoka dužnosnika HDZ-a Filipa Andrića, Vinka Zorića i Ivana Madunića dalo bi se zaključiti da u najjačoj stranci nas Hrvata u Bosni i Hercegovini, zaista, vlada red, rad i stega.
Ipak, izgleda da «stegovne mjere» nedovoljno «stežu». Dojučerašnji stranački poslušnici sada sve više «bezobrazno misle svojom glavom». A što nakon toga slijedi, ZNA SE - stegovna mjera. Nakon Josipa Merdže, Bože Ljubića i Martina Raguža stranačku šibu osjetili su i Zorić, Andrić i Madunić.

Ostade li i'ko? Ovaj izraz, stegovna mjera, podsjeti me na vojsku. Stegovnom mjerom kažnjava se nedisciplina, svaka radnja na svoju ruku, nevojničko ponašanje itd. Uostalom, vojnik i nije vojnik da bi filozofirao i raspravljao, nego izvršavao naređenja, što će reći, zapovijedi.

Kako je počelo, izgleda da se «vojska» u HDZ-u osipa, dezertira i da je nedisciplinirana. Stanje isto kao u, sada bivšem HVO-u, nema ratnih veterana, a «guštera» sve manje. Ostaje li to general sam i bez vojske? Kako god, ima tu još onih koji su «zavrijedili» stegovne mjere, što će reći, onih koji misle svojom glavom - biskupi. Očekuje li i njih kakva stegovna mjera? Podsjećam, k'o grom iz vedra neba pukla je vijest da su biskupi podržali HDZ-ove neposlušnike.

Iako su biskupi «u rukavicama» pojasnili zašto su protiv potpisivanja, poruka je i više nego jasna - Nije dobro. A možda da ipak malo bolje pričuvaju svoje štapove. Tko zna možda i njih čeka neka stegovna mjera?! Kraj Luj XIV. rekao je «Država - to sam ja».

Njegove riječi ušle su u povijest, kao i njegova vladavina. No, ipak, teško da će povijest značajnije obilježiti aktualna previranja u vodećoj stranci Hrvata. Htjela to većina Hrvata priznati ili ne očito «osipanje» HDZ-ova kadra trenutačno samo budi tužnjikavu nostalgiju. Izgleda da će od svega ostati samo «zakonom zaštićena slova», a ispod njih - sam kralj.

A kakav kralj, takva mu i «država».

Vera Soldo /dn.list


...19:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVJETSKA BANKA POMAŽE BiH U PRAĆENJU PTIČJE GRIPE
[ # ]



SARAJEVO (NINA) – Na današnjoj konferenciji za novinare, koju je organizirala Svjetska banka, istaknuto je da je ta banka odlučila pomoći BiH u praćenju i eventualnom otkrivanju ptičje gripe po najboljim svjetskim standardima.

Kako je rečeno, bit će dodijeljen kredit od četiri milijuna dolara Međunarodne asocijacije IDE po standardnim uvjetima, a tu će se uključiti i Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena asocijacija, Europska komisija, USAID, te UNICEF.

Jelena Ravlija iz federalnog Zdravstvenog fonda na današnjoj konferenciji za novinare, koju je organizirala Svjetska banka, ustvrdila je da će u BiH peradari morati zatvoriti svoje pogone jer bez obzira što nema ptičje gripe, građani sve manje kupuju pileće proizvode, javlja dopisnik NINA-e.

Ona je dodala da kad je u pitanju zaštita zdravlja životinja, BiH to radi već 12 mjeseci shodno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije

„Mi nismo imali ni jedan slučaj ptičje gripe kod domaće peradi. Trenutno na skladištima u našoj zemlji imamo oko 5.000 tona zamrznute piletine i čija cijena pada ispod dvije marke. Dogodilo se to i u drugim zemljama, ali naš slučaj je teži jer smo malo tržište i zemlja smo u razvoju, pa nas to više pogađa“, rekao je Nihad Fejzić, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo.

(NINA) rd

...18:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Nastavak suđenja u slučaju HB šume
[ # ]


Iskazom dvojice novih svjedoka optužbe pred vijećem Županijskog suda u Livnu, kojim predsjeda sutkinja Ana Krstanović, nastavljen je glavni pretres optuženima za nezakonite radnje u JP Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres. Iskaz su dali Goran Radanović, nezaposleni agronom iz Glamoča, koji je bio član Upravnog odbora poduzeća HB šume od kolovoza 2000 do lipnja 2001. i Ivica Marijan iz Livna, predsjednik UO u istom razdoblju, sada zaposlen u Šumariji u Livnu.

Svjedok Radanović izjavio je da je kao član UO-a, uz još neke, bio protiv davanja enormnog rabata od 30 posto poduzeću Finvest iz Drvara, ali da je HDZ Livna zbog njihova protivljenja poslao pismo svim članovima UO-a Hrvatima da se s Finvestom potpiše ugovor po unaprijed pripremljenom tekstu jer je to i „političko pitanje“.

Ustvrdio je da je nakon što su on, Ivica Marijan i još neki članovi UO-a odbili potpisati ugovor koji je Finvest stavljao u povlašteni položaj u odnosu na druge kupce, rad kompletnog UO-a bio zamrznut, njegovu ulogu preuzela je Vlada HB županije, a kasnije je imenovan novi UO koji je donio nezakonitu odluku.

Prema optužnici, nezakonitom radnjama u Hercegbosanskima šumama u razdoblju od 1998. do 2002. to su poduzeće , Federacija BiH i država oštećeni za oko devet milijuna maraka .

Proces se nastavlja 26. travnja iskazima novih svjedoka optužbe.

(NINA) nv

...14:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Osnovana udruga branitelja "Sektor Rujani
[ # ]


U Livnu je održana osnivačka skupština Udruge branitelja „Sektor Rujani“ kojoj je nazočilo 45 mještana iz četrnaest sela općine Livno, od Srđevića do Donjih Rujana, koji su bili uključeni u obranu Livna, a pripadali su sektoru Rujani. Izabrano je Predsjedništvo Udruge, za čijeg je predsjednika izabran Ivan Kelić, dopredsjednik je dr. Branko Perić, a tajnik Jakov Dujić.

Udruga je utemeljena s ciljem okupljanja bivših pripadnika HVO-a, Sektor Rujani, aktivnosti u vezi s obilježavanjem 14. obljetnice uspješne obrane općine Livno od 13. do 23. travnja 2006., promicanja i zaštite prava branitelja, te suradnje s drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata na području Hercegbosanske županije i šire regije.

Novinska agencija NiNA

...12:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Gotovo testiranje
[ # ]

Tri dana testiranja bilo je dovoljno za spoznaju da postoji interes za slušanje Radio Livna putem interneta i da tehnički sve ide uredno prema serveru.Danas 04.04.2006 u 22 sata završavamo sa testiranjem. No to ne znači da prelazimo na stalno emitiranje, već to znači da se do daljnjeg nećemo čuti online.
Razlog je jednostavan: još uvijek nemamo ADSL-a, pa imamo dodatnih troškova emitiranja, jer emitiramo ISDN-om, a na taj način plaćamo vrijeme a ne protok podataka. No to sigurno znate.
Prema informacijama kojima raspolažemo, vrlo skoro bi u Livnu trebala biti puštena u rad ADSL veza, a to bi rezultiralo prelaskom na tu vrstu veze, a samim time i razlog zakupa servera, domene, i online emitiranja programa jer nebi stvaralo dodatne troškove.
Zahvaljujemo g.Zoranu Karadži na ustupljenom prostoru na serveru, prometu, savjetima, upustvima, itd... web portalima livno-online i livno1 na promociji ...

Nadamo se skoro ADSL-u a tada očekujte Radio Livno ponovno Online.

Do slušanja!

Radio Livno


...11:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Osnovana udruga branitelja "Sektor Rujani"
[ # ]


U Livnu je održana osnivačka skupština Udruge branitelja „Sektor Rujani“ kojoj je nazočilo 45 mještana iz četrnaest sela općine Livno, od Srđevića do Donjih Rujana, koji su bili uključeni u obranu Livna, a pripadali su sektoru Rujani. Izabrano je Predsjedništvo Udruge, za čijeg je predsjednika izabran Ivan Kelić, dopredsjednik je dr. Branko Perić, a tajnik Jakov Dujić.

Udruga je utemeljena s ciljem okupljanja bivših pripadnika HVO-a, Sektor Rujani, aktivnosti u vezi s obilježavanjem 14. obljetnice uspješne obrane općine Livno od 13. do 23. travnja 2006., promicanja i zaštite prava branitelja, te suradnje s drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata na području Hercegbosanske županije i šire regije.

(NINA) nv

...11:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Prikupljeno za 20 posto više poreza
[ # ]


U prva dva mjeseca 2006. naplaćeni prihodi od poreza na plače zaposlenika u javnom i privatnom sektoru, uključujući i oporezivanje dodatnih primanja, na razini Federacije BiH iznosili su više od 24 milijuna maraka, a povećanje tih prihoda najveće je u Hercegbosanskoj županiji – 20 posto , izjavila je za agenciju NINA Amela Mulavdić, savjetnica direktora Porezne uprave FBiH. Ona je kazala da je Porezna uprava FBiH u siječnju i veljači naplatila oko 307 milijuna maraka svih izravnih poreznih prihoda i doprinosa za zdravstveno osiguranje, mirovinski staž i nezaposlenost, što je za 20,7 milijuna ili oko sedam posto više u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.

Istaknula je da su porast zabilježili i naplaćeni prihodi na dobit i porezi građana, koji su veći za 11,2 posto, odnosno sedam posto, te prihodi od poreza na imovinu koji je ostvaren u većem iznosu čak za 53 posto u odnosu na isto razdoblje 2004., ustvrdivši da je bolja naplata rezultat pojačanog inspekcijskog nadzora i postizanja većeg stupnja porezne discipline.

Objasnila je, također, da je Porezna uprava FBiH i s manjim brojem inspektora, u prva dva mjeseca izvršila 625 kontrola i dodatno utvrdila 15,2 milijuna maraka manje obračunatih i uplaćenih obveza po osnovi javnih prihoda, te da je protiv poreznih obveznika podnesena 151 prekršajna prijava.

(NINA) nv

...11:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Sud? Zatvor? Livno, Duvno???
[ # ]


TOMISLAVGRAD - Zahtjev Federalnog ministarstva pravosuđa za gradnju zatvora u Tomislavgradu nije naišao na simpatije većine Tomislavgrađana. Eventualna gradnja zatvora u tom gradu samo je podgrijala «crv sumnje» koji je već neko vrijeme prisutan među građanstvom. Naime, kako prevladava mišljenje, većina građanstva sumnja u projekte koji se nude Tomislavgradu, dok Livno puno bolje prolazi.

Izgledno referendumsko izjašnjavanje

«Tomislavgradu nije ponuđeno ništa kvalitetno. Sjedište županijske vlade, županijskih uprava i zavoda je u Livnu. Nedavno je iz Tomislavgrada premješten i Županijski porezni ured kojem smo davali besplatne prostore, a sada u Livnu prostore plaćaju 5.000 maraka, dok smo mi, uz velike napore, odjel Poreznog ureda vratili u Tomislavgrad. Sve to navodi na zaključak da ima više negativnih, nego pozitivnih događanja, a to naše građane dovodi u sumnju», rekao je za naš list Zdravko Prka, načelnik općine Tomislavgrad. O gradnji zatvora u Tomislavgradu još će se raspravljati, tim više što su i vijećnici Općinskog vijeća podijeljenog mišljenja. O gradnji zatvora najviše će odlučivati Tomislavgrađani, jer planira se održavanje javnih tribina, radioemisija, a nije isključeno ni izjašnjavanje preko referenduma. «Zahtjev za gradnju zatvora nije od jučer, ali se Ministarstvo pravosuđa počelo žuriti. Zakon o kazneno popravnim ustanovama donijet je 1998. u kojem stoji da se osniva kazneno-popravna ustanova u Tomislavgradu. Ispostava ili odjel te kaznene ustanove je u Busovači, s tim što u Busovači već postoji taj odjel. Navodno da se vodi kao Kazneno-popravna ustanova Tomislavgrad, odjel Busovača. Zanimalo me je zbog čega se čekalo sedam godina ako je 1998. donesen zakon o utemeljenju. Prvi korak koji će se napraviti je pozvati ministricu i neke od njezinih pomoćnika zaduženih za tu problematiku, kao i određene stručnjake iz takvih ili sličnih ustanova koji će pojasniti i iznijeti više informacija da bi se stekla jasnija slika o toj ustanovi», pojasnio je načelnik Prka.

Besplatno zemljište za zatvor

Priči o zatvoru u Tomislavgradu i nakon javnih rasprava neće biti kraj. Naime, prema Prkinim riječima, iz resornog ministarstva očekuju da općina Tomislavgrad za gradnju zatvora besplatno ustupi zemljište. «Iako je naša općina površine skoro 1.000 četvornih metara, nije toliko bogata da bilo kome zemljište daje besplatno. Iz Ministarstva nastupaju «s visoka», naglasio je Prka, kako će se ako ipak dođe do gradnje zatvora, nastojati da to bude izvan grada, a istovremeno ne tako daleko da se ne može riješiti pitanje infrastrukture. U budućem kazneno-popravnom zavodu, jednostavnije, zatvoru otvorenog tipa, višegodišnje kazne bi izdržavali osuđenici s područja BiH. Međutim, otvaranje novih radnih mjesta i novo zapošljavanje zanemariva je činjenica jer se ipak radi o zatvoru, gdje, kako izgleda, Tomislavgrađani ne žele raditi. Ako rezultat referenduma bude «ne» zatvoru, resorno ministarstvo morat će iznaći novu lokaciju, ali i općinu koja će biti voljna zemljište za njegovu gradnju dati besplatno. V. Soldo



...11:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U tijeku akcija "Žetva"
[ # ]


Na području općina Livno i Bosansko Grahovo u tijeku je operativna akcija prikupljanja naoruľanja, minskoeksplozivnih sredstava, streljiva i druge vojne opreme zaostale iz rata. Glasnogovornik Uprave policije MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak potvrdio je za agenciju NINA da se akcija provodi u suradnji s EUFOR-om dragovoljnom predajom nelegalno posjedovanog naoružanja i metodom «od vrata do vrata», s ciljem stvaranja sigurnog okružja za život Gračana.

Dodao je da će naoružanje biti prikupljano do kraja tjedna u Ljubunčiću, Lusniću, Strupniću, Kovaiću i Čelebiću, na području livanjske, te Bojmuntima, Radanovicma, Vrbici i Bogdašima, na području općine Bosansko Grahovo.

Novinska agencija Nina

...10:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RAK oduzima koncesiju radio postaji Drvar
[ # ]


Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) uputila je pismo načelnici općine Drvar Anki Papak-Dodik i ravnatelju Javnog poduzeća Radiopostaje Drvar Miji Brkiću. RAK ih u pismu upozorava na moguće posljedice u vezi s nepoštivanjem točke 154. Dozvole za zemaljsko emitiranje radioprograma, jer je ta radijska postaja zbog štrajka djelatnika od 16. veljače obustavila emitiranje programa.

U pismu poslanom 29. ožujka navodi se da je područje općine Drvar vrlo slabo pokriveno RTV signalom, radi čega je očuvanje i funkcioniranje lokalne radiopostaje od izuzetne važnosti, zbog čega RAK neće tolerirati nekorištenje dodijeljenih resursa, nego će poduzeti mjere koje joj stoje na raspolaganju.

„S ciljem iznalaženja mogućih rješenja i prevladavanja nastale situacije, pozivamo vas da nazočite zajedničkom sastanku u prostorijama RAK-a u Sarajevu u utorak, 4 travnja u 11 sati, na kojem ćemo razgovarati o mogućim posljedicama neemitiranja programa radiopostaje Drvar“, stoji u pismu koje je potpisala direktorica Sektora za emitiranje RAK-a Dunja Mijatović.

(NINA) nv

...08:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LIVNO: ČELNICIMA AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU TRI MJESECA ZATVORA
[ # ]



LIVNO (NINA) – Zbog počinjenog kaznenog djela zloporabe položaja ili ovlasti u procesu privatizacije u razdoblju od 26. lipnja 2006. do 18. lipnja 2003., bivši direktor Agencije za privatizaciju HBŽ-a Draško Krišto iz Livna i šef Sektora pravne službe te agencije Ivan Stipić iz Šuice, općina Tomislavgrad, osuženi su na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca javlja dopisnik NINA-e.

Prema informaciji iz Općinskog suda Livno, Krišto i Stipić zloporabili su položaj i ovlasti prilikom oglašavanja prodaje bivših državnih poduzeća ili dijelova poduzeća 25. maj, Jadovnik, Non-stop, Prehrana, Voće i još nekih, uglavnom na području općine Drvar, tako što su natječaje za prodaju objavljivali u samo jednim dnevnim novinama u BiH, što je sud okvalificirao kao namjeru da se pribavi korist drugome, odnosno da se povrijede prava drugoga.

Sukladno zakonu, osuđenima je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a pruža im se i mogućnost da se pravomoćna zatvorska kazna zamijeni novčanom, s tim da za svaki dan zatvora plate po 50 maraka.


nina

04.04.2006. ...20:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Ivan Cvitković ''Hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini''
[ # ]



U izdanju izdavačke kuće "Synopsis" objavljena je nova knjiga sociologa Ivana Cvitkovića "Hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini - Hrvati između nacionalnog i građanskog". Ivan Cvitković (1945.) ...


... diplomirao je sociologiju na FPN-u u Sarajevu,magistrirao na FPN-u u Zagrebu, a doktorat iz sociologije stekao je na Fakultetu za sociologiju, novinarstvo i političke znanosti u Ljubljani. Redovni je profesor Sociologije religije na FPN-u Sarajevo. Objavio je osamnaest knjiga.

"Hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini" sociološka je studija pisana jasnim jezikom, bliskom i prosječnom čitaocu. Također, ova knjiga razmatra moguća pitanja ne samo hrvatskog identiteta u BiH nego nacionalnih i vjerskih identiteta uopće.

Baveći se ključnim pitanjima tj.- međunacionalnim odnosima, jezikom, konfesijom, nacionalnom homogenizacijom, konstitutivnošću naroda, nacionalnom sviješću, promašenošću nacionalnih politika u ratu, suživotom i dijalogom s drugima... profesor Cvitković ukazuje na segmente društva i življenja koji se nameću i u skladu s kojima treba živjeti.

(Fena)

...11:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Što se desi kada policiji isključite struju radi dugova!?
[ # ]


Image Hosted by ImageShack.us
Pokušaj naplate duga od 8400 KM, koliko je Policijska uprava Drvar za četiri mjeseca dužna isplatiti Elektro-Drvar, okončan je uhićenjem direktora Stjepana Vukančića i četvorice djelatnika ovog poduzeća ...
... protiv kojih nakon informativnog razgovora policija najavila podizanje krivične prijave. "Kratki spoj" dogodio se prije desetak dana, kada su radnici Elektro-Drvar, u znak upozorenja, na dva sata isključili zgradu PU-Drvar s naponske strujne mreže, kako bi tako primorali odgovorne da nagomilani dug saniraju.

Samo minutu nakon što se njihova zgrada našla u mraku, policajci PU-Drvar uhitili su i na informativni razgovor priveli četvoricu djelatnika poduzeća Elektro-Drvar. Nakon što je njihov direktor Stijepo Vukančić zatražio da mu puste djelatnike ubrzo je i on, kaže, službeno pozvan na informativni razgovor zbog, smatra načelnik PU-Drvara Borislav Kelčević, nezakonitog isključenja, koje je obavljeno bez prethodne obavijesti i predočenog naloga.

Umjesto podmirenja duga, direktor drvarske Elektre mogao bi zaraditi i krivičnu prijavu zbog, pojašnjava načelnik PU Borislav Kelčević, sumnji da ima elemenata zlouporabe službenog položaja. Prvi čovjek drvarske policije cijeli je slučaj okarakterizirao kao međunacionalni sukob, jer je uvjeren da se dužnici u poduzeću Elektro-Drvar svrstavaju po nacionalnoj strukturi, što se vidi iz naših pruženih asistencija ovom poduzeću. Umjesto očekivane solidarnosti i prozivki za segregaciju po nacionalnoj osnovi, optuženi Stijepo Vukančić je, kaže za naš list, preko posrednika dobio prijetnju Marinka Mihaljevića, županijskog ministra MUP-a Hercegbosanske županije "kako bi mogao završiti u Zeničko-dobojskoj županiji jer u Drvaru provodi hajdučiju".

- Nije istina da smo struju isključili bez naloga - priča direktor Vukančić, dodajući da su zbog neizmirenog duga PU-Drvar dvaput poslali pismenu obavijest na koju nitko od odgovornih nije reagirao. Glasnogovornik policije Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak smatra da direktor Elektro-Drvar u ovom slučaju nije ispravno postupio jer prema odluci koju je 1997. donijela županijska Vlada zbog neplaćenih računa za utrošenu električnu energiju ne može se obustaviti isporuka struje: objektima, uređajima i postrojenjima županijskih organa, među kojima je MUP.

Njegovo tumačenje kontraargumentima, osporava privedeni direktor Stijepo Vukančić, koji smatra da je ovakva ureda nevažeća jer su poslije nje doneseni opći uvjeti o isporuci električne energije na razini Federacije BiH. - Ja sam pročitao i tu odluku Vlade Federacije BiH u kojoj stoji da se isporuka električne energije ne može spriječiti subjektima i poduzećima značajnima za zaštitu života i zdravlja ljudi.

Što da je u tom trenutku trebala hitna policijska intervencija, a PU Drvar bila je bez električne energije sat i pol - pita se glasnogovornik Ivica Vrdoljak. Na popisu dužnika Elektro-Drvara našla se Općina Drvar s više od 4000 KM duga, Veterinarska stanica sa 2464 KM, Radio Drvar sa 2750, dvije srednje škole s oko 1200 KM, ali su, za razliku od policijske uprave, njihovi čelnici spremni dug i platiti.

U Vladi Hercegbosanske županije, koja je dugove svojih proračunskih korisnika dužna podmiriti, "kratki spoj" između policije i Elektro Drvara nisu željeli ni prokomentirati. Hoće li zbog incidenta biti smjena u PU Drvar, pitanje je na koje odgovor nismo jučer mogli dobiti u uredu za informiranje EU-IPM.

U pismenoj izjavi koju je u PU Drvar dao direktor Elektro-Drvar Stijepo Vukančić, među ostalim piše kako ga je policija pitala je li i kada je služio vojsku. Nakon što je Vukaničić kazao da je vojsku služio 1983. u Zaječaru, uslijedilo je pitanje ima li čin rezervnog vojnog starješine koji se inače davao oficirima JNA u bivšoj Jugoslavije.

(Večernji list)

...11:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Isporučena 53 kontejnera
[ # ]


U sklopu projekta poboljšanja upravljanja krutim otpadom na području Hercegbosanske županije, općini Livno u četvrtak su isporučena 53 kontejnera kapaciteta 1.100 litara, od čega 27 za metalni i plastični, te 26 kontejnera za papirni otpad. Prema riječima Marinka Mostarca, pomoćnika ministra graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi HBŽ-a, kontejneri za selekcionirano odlaganje sekundarnog otpada bit će podijeljeni za svih šest općina te županije – Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar.

Donacija kontejnera realizirana je u sklopu projekta CARDS i Programa regionalnog pristupa upravljanju krutim otpadom u BiH, koji provodi Europska komisija.

(NINA) nv

03.04.2006. ...19:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MISS AUSTRIJE, PRAVA LIVANJKA
[ # ]

Na natjecanju za miss Austrije pobijedila je Livanjka Tatjana Batinić. Rođena u Austriji, ali je podrijetlom iz Livna.

Tekst iz skinut s Indexa.hr
TATJANA BATINIĆ, 20-godišnja Miss Beča, osvojila je titulu Miss Austrije. Obzirom na prezime, nema dvojbe da je lijepa djevojka koja će na izboru za najljepšu djevojku na svijetu predstavljati Austriju, porijeklom iz Hrvatske.
Image Hosted by ImageShack.us
Studentica rođena u austrijskoj metropoli je u konkurenciji 18 natjecateljica ponijela naslov, a diči se mjerama 86-62-93, dok je visoka 1.75 cm. Figura u kombinaciji sa plavom kosom, zeleno-plavim očima i naravno, osobnošću, pomogla joj je pri pobjedi i osvajanju Chevroleta Kalos.

"Presretna sam i jedva čekam još ovako sličnih i svečanih događaja, a posebno se veselim upoznavanju novih ljudi", izjavila je po krunidbi.

Potencijalne udvarače će zaintrigirati podatak da se Tatjana još nikom nije obećala, ali pri odabiru kandidata za njenog pratitelja u obzir dolaze samo ljepotani viši od nje i po mogućnosti slični Benu Afflecku.

Priznala je da ne bi odbila ulogu u romantičnoj komediji i kako joj je omiljena sportašica - Janica Kostelić.
(index.hr)

...13:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Registrirana trihineloza kod divlje svinje
[ # ]


Veterinarska stanica u Livnu ovih dana registrirala je prvi slučaj trihineloze kod divlje svinje koja je ulovljena na području općine Bosansko Grahovo, javlja dopisnik NINA-e. Prema riječima Bore Krište, ravnatelja Veterinarske stanice, analizom uzoraka mesa domaćih svinja tijekom svinjokolje na području općine Livno i Hercegbosanske županije nije registriran nijedan slučaj zaraze truhinelom iako je veterinarski pregledano više od deset tisuća uzoraka svježeg svinjskog mesa.

Krišto je podsjetio da je trihineloza češća kod divljih svinja uglavnom zbog drukčijeg načina prehrane, upozorivši još jednom na obvezan veterinarski pregled svježeg svinjskog mesa prije upotrebe.

(NINA) nv

...11:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Radio Livno online
[ # ]


Image Hosted by ImageShack.us

RASPORED EMITIRANJA 03.04:
16:40 - Start - reemitiranje Novosti od 16 sati.
17:00 - 18:00 - Glazba i marketing
18:00 - Dnevnik Radija Herceg Bosne (cca. 20 min)
18:30 - 19:30 - Radio Jukebox ( glazbenih želja s Dragom Krištom)
19:00 - Vijesti Radio Splita (cca. 5 min)
20:00 - reemitiranje dnevne emisije
21:00 - Info blok Radio Livna (cca. 5 min)
22:00 - Kraj emitiranja.
Forum: Caffe Radio- Radio Livno- Livno online


...11:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

300 000 KM za otpuštene djelatnike
[ # ]


Proračunom općine Livno za 2006. planirana su sredstva u iznosu od 300.000 maraka za isplatu naknada djelatnicima općinskih tijela uprave koji su nezakonito otpušteni s posla 1993., a koji su kod Općinskog suda pokrenuli postupke protiv Općine za vraćanje na posao i isplatu pripadajućih plaća. Prema riječima predsjednika Općinskog vijeća Livno dr. Edina Brkća, koncem prošle godine po pravomoćnim presudama Općinskog suda dvije bivše djelatnice Općinskog fonda za stambeno-komunalne djelatnosti, koje su otpuštene s posla zbog etničke pripadnosti, obeštećene su na ime neisplaćenih plaća za 130.000 maraka bez kamata, a ove godine očekuje se još nekoliko takvih presuda jer su sudski postupci u tijeku.

Čelnik općinske zakonodavne vlasti potvrdio je da je razgovarao sa sucima Općinskog suda te da je stekao dojam kako će se tužbe biti riješene u korist djelatnika koji su otpušteni s posla bez rješenja i zakonskog osnova.

Podsjetio je da je i sam kao liječnik livanjskog Medicinskog centra 1993. bio otpušten s posla samo zato što je Bošnjak i bez rješenja o otkazu, te da 19 mjeseci nije radio u toj zdravstvenoj ustanovi, ali da nije podnio tužbu za isplatu pripadajućih plaća za razdoblje u kojem nije radio.

(NINA) nk

...11:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Zaustavljen pad nataliteta
[ # ]

Image Hosted by ImageShack.us
Prema podatcima Matičnog ureda u Livnu, u 2005. na području te općine rođeno je 474 djece, što je za 16 posto više u odnosu na godinu ranije, a tijekom iste godine umrlo je 319 osoba ili 9,2 posto više nego 2004. Ti pokazatelji govore da je nakon 12 godina općina Livno zabilježila pozitivnu stopu nataliteta i prirodnog priraštaja stanovništva jer je broj rođenih veći u odnosu na broj umrlih za 153 osobe ili 48,6 posto.

U prošloj godini povećan je i broj zaključenih brakova za oko jednu petinu ili oko 20 posto, a zaključeno je 180 brakova za razliku od 150 zaključenih 2004.

Kao i drugdje u BiH i livanjska općina od 1992. do 2004. bilježila je stalni pad stope nataliteta, što se dovodilo u vezu s ratom i poraćem, zbog čega je sve veći broj mladih odgađao stupanje u bračnu zajednicu ili su bračni parovi odgađali roditeljstvo.

(NINA) nv

...11:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Edukacija o drogi počinje u vrtićima
[ # ]

Image Hosted by ImageShack.us
Predstavnici javnih institucija, ustanova i medija okupljenih u radnu skupinu Vlade Hercegbosanske županije izradili su godišnji program borbe protiv ovisnosti o opojnim drogama. Strateški cilj programa su koordinirano, učinkovito i sustavno suzbijanje zlouporabe psihoaktivnih droga na području te županije.
Županijsko Ministarstvo unutarnjih poslova, kako se navodi u programu, zaduľit će se za evidenciju i analizu stanja na tržištu, smanjenje ponude te razne druge policijske mjere protiv zlouporabe droga. Edukacija policijskih kadrova te njihovo tehničko opremanje također je predviđeno ovim dokumentom, kao i hitno otvaranje posebne telefonske linije pri Odjelu za droge ovog ministarstva.

Ustrojiti psihijatrijsku službu

Za preventivni dio posla bit će odgovorno Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta. U dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama to ministarstvo bi, prema programu, prije svega edukacijom, anketiranjem, otkrivanjem rizičnih skupina te izvannastavnim aktivnostima nastojalo spriječiti zlouporabu droga. Osim škola, Zavod za javno zdravstvo i Centar za socijalnu skrb pomogli bi ovom ministarstvu u obavljanju njegovih zadataka. Prema programu, županijsko resorno ministarstvo je zaduženo za pitanja utjecaja droge na zdravlje ljudi, liječenje, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika te županije, kao i informiranje nadležnih institucija o pojavi novih droga i njihova zdravstvenog utjecaja. Tim načinom izvršit će se ustroj bolničkog Odjela psihijatrijske sluľbe i osiguravanje programa metadonske terapije za ovisnike.

Učinkovitije pravosuđe

U županijski Zakon o prekršajima ugradit će se mogućnost testiranja na korištenje psihoaktivnih droga i propisati odgovarajuće kazne, navodi se u programu o ulozi Ministarstva pravosuđa i uprave, koje bi trebalo predlagati učinkovitija rješenja u istraľnom postupku. Za realizaciju programa iz županijskog proračuna potrebno je izdvojiti oko 147.200 maraka. Naime, riječ je o najmanjem mogućem iznosu, uzimajući u obzir financijsku situaciju u toj županiji, a potpora u realizaciji programa očekuje se i od međunarodne zajednice.

Crna statistika
Prema evidenciji MUP-a HBŽ-a od 1996. do 2000. uništeno je 20 zasada, a zaplijenjeno 3.000 stabljika indijske konoplje. Težina zaplijenjene marihuane iznosila je 100 kg. Od 2003. do kraja veljače 2006. otkriveno je i zaplijenjeno 1.200 grama marihuane, 2,2 grama heroina, pet tableta metadona, dva zasada indijske konoplje - teških 30-40 kg marihuane, dvije tablete ecstasyja i pet grama hašiša. Kriminalistički su obrađene 62 osobe. Podneseno je 19 kaznenih prijava protiv 23 osobe. Izvršeno je 25 pretresa obiteljskih kuća i stanova, 16 vozila i 38 racija ugostiteljskih objekata. Dvije osobe iz Tomislavgrada su preminule zbog zlouporabe opojnih droga.
M. S.

02.04.2006. ...15:48 [ Komentari (2) ] Isprintaj

Mladež HDZ priprema vodiče za studente
[ # ]

Image Hosted by ImageShack.us
Zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti, MUP Hercegbosanske županije podnio je kaznenu prijavu Županijskom tužiteljstvu u Livnu protiv Mirka Mihaljevića (44) bivšeg predsjednika Vlade HBŽ-a i Mile Vidića (41), bivšeg tajnika Vlade HBŽ-a, potvrdio je za agenciju NINA glasnogovornik Uprave policije županijskog MUP-a Ivica Vrdoljak. Prema njegovim riječima, osumnjičeni su u razdoblju od 12. veljače 1999. do prosinca 2000. kao odgovorne osobe u Vladi HBŽ-a, koristeći svoj položaj i ovlasti, odobravali i davali suglasnost na nezakonitu isplatu novca s računa stručnih službi Vlade na račun tvrtke Sunce osiguranje d.d. Livno, mimo odluke ili zaključka Vlade i time oštetili županijski proračun za iznos od 50.667,97 maraka.

01.04.2006. ...21:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SKANDAL: Pušiona i sex na Fabusu!
[ # ]


Image Hosted by ImageShack.us
Težak je život današnjeg podobnog HDZ staleža. Osim što za svoje turbo-folk diplome isplaćuju nekoliko tisuća maraka keša moderne hercegovačke bolonjce poharala je nova pošast. Profesori sastavljeni od odbačenog kadra sa raznoraznih sveučilišta oće seksa!

Prema svjedočenju gospođe Z.K ugledne hercegbosanske HDZ-ovke čiji je slučaj procurio u javnost, među agentima profesorima koji na Kupresu uzimaju novac i podatke o "studentima" koji prosljeđuju na ovjeru u Vojvodinu ima i pravih perverznjaka nastrane seksualne naravi.

Njoj osobno jedan od njih trojice koliko ih ordinira sa pristupnicama u tom kraju tražio je eksplicitno oralni seks kao "predkvalifikacijski uvjet" za ugledni srpski menadžerski studij. To je još ništa, veli gospođa Z.K koja je kaže dobro i prošla jer druga dva agenta pucaju i na muške kandidate i traže i gore stvari od pukog felacia.

Dotična je to naravno kao ugledna kršćanka i HDZ-ovka odbila i tako ostala bez diplome od koje ju je djelio sam jedan felacio i 1700 eura . Međutim mnoge druge Hrvatine i Hrvatice od Čapljine preko Širokog do Livna uspješno su diplomirali taj zahtjevni srpski studij što o svom trošku što o trošku svog naroda.

Koliko ih je popušilo diplomu a koliko "položilo" ostaje do daljnjeg nepoznanica.

Zanimljiva koincidencija je i ta da su istovremeno u posljednje vrijeme hercegovački domovi zdravlja imali pune ruke posla budući da se među određenim brojem HDZ-ovaca pojavila epidemija šepavice. Mnogi HDZ-ovci jednostavno ovih dana šepaju a medicinska struka taj fenomen nikako ne može pojasniti.

Otkud u tolikoj mjeri i zašto kod pripadnika samo jedne stranke? Možda je odgovor na vidiku!



Marin Ivić / poskok.info


...20:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Natjecanje u Livnu 15.04.2006.
[ # ]


Povodom Dana obrane Livna na rijeci Sturbi će se održati natjecanje u športskom ribolovu umjetnom mušicom. Očekuje se dolazak ribolovaca iz BiH i Hrvatske.
USR Livno organizira povodom Dana obrane Livna 15.04.2006. natjecanju u sportskom ribolovu umjetnom mušicom. Natjcanje će se održati na rijeci Sturbi točnije na reviru. Rijeka Sturba je duga oko 4 km, prosječne dubine 0.70m. Najveća dubina 4m, namanja 0.30 m. Bogata je potočnom i kalifornijskom pastrvom. USR Livno redovito je poribljava. Zadnjih godina je zamjećen i dobar mrijest. Rijeka je čista i bistra cijelim tokom. U blizini nema nikakvih većih zagađivača. Na ovoj rijeci se nalazi i revir dužine oko 500 m. U ovo vrijeme je najbolje loviti na nimfe, mokre mušice te strimere. Već je najavljeno nekoliko ekipa iz raznih USR-a. Prijava i natjecanje je besplatno. Sva ulovljena riba će se nakon vaganja i mjerenja vratiti u vodu. Prva nagrada je 150 KM, druga 100 KM, treća 50 KM. Svi sportski ribolovcu su dobrodošli. Bistro!
Ribolov online


...16:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Grbavica u Livnu 7 dana
[ # ]


Igrani film «Grbavica» redateljice Jasmile Žbanić, dobitnik Zlatnog medvjeda na nedavnom međunarodnom festivalu u Berlinu, početkom travnja imat će priliku vidjeti i Livnjaci, javlja dopisnik NINA-e.


Projekcije filma «Grbavica» u kinu Narodnog sveučilišta Livnjaci će moći gledati u razdoblju od 3. do 9. travnja, a zanimanje za dugometražni prvijenac mlade sarajevske redateljice iznimno je i gotovo jednako onome koje je svojedobno u Livnu izazvao Oscarom nagrađeni film bh. redatelja Danisa Tanovića «Ničija zemlja».

više:

http://www.grbavica.ba/

(NINA) nv



...15:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Kovačić očekuje "deprimirajuće" dug proces "Prliću i ostalima"
[ # ]



Sudačku procjenu da bi dokazni postupak optužbe na skorom suđenju bivšim čelnicima HR Herceg Bosne pred Haškim sudom mogao trajati tri, a cijeli proces i šest godina, jedan od branitelja optuženih, odvjetnik Božidar Kovačić...
ocijenio je realnom ali i "deprimirajućom" za sve sudionike u
postupku.

Predraspravni sudac Jean-Claude Antonetti upozorio je da će uz
najavljenih 400 svjedoka i 9.500 dokumenta dokazni postupak optužbe
trajati dulje od tri godine a cijelo suđenje, uz isto vrijeme za
obranu, šest godina, za što sud po njemu "nema vremena".

"Sudac je procijenio da bi samo tužiteljev predmet, s minimalnim
unosima koji su krajnje podcijenjeni, morao trajati više od tri
godine. Tužitelj bi bio gotov tek u travnju 2009. To je strašno
deprimirajuće za sve", kazao je u petak u telefonskom razgovoru
Kovačić, branitelj generala Slobodana Praljka pred ICTY-em.

Ono što određuje trajanje suđenja je opseg i konstrukcija optužnice i
"sud na taj način sugerira Tužiteljstvu da ispita opravdanost
optužnice" koja je apsurdno preširoka, ocijenio je.

Suđenje Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valentinu
Ćoriću, Berislavu Pušiću i Slobodanu Praljku počet će 25. travnja,
potvrđeno je na statusnoj konferenciji u četvrtak.

Brojku od 400 svjedoka, Kovačić, ocjenjuje pretjeranom, no tužitelj
po njemu mora izvesti najmanje 150 svjedoka, pa je teško očekivati
znatnije skraćenje procesa.

"Kada bi svi mehanizmi za skraćivanje suđenja bili maksimalno
iskorišteni i kada bi obrana bila maksimalno kooperativna, što nije
dužna, to bi proces skratilo najviše 10 do 15 posto", ocijenio je.

Rekavši da ICTY jednostavno nema na raspolaganju toliko vremena,
sudac Antonetti je podsjetio kako je Vijeće sigurnosti UN odredilo da
sud mora završiti sva suđenja do kraja 2008. a sve žalbene postupke do
kraja 2010.

"Obrana poštuje volju osnivača da završi projekt ICTY-a do 2008.
odnosno 2010., ali ispred tog zahtjeva postoji zahtjev za pravično
suđenje", naglasio je Kovačić. Suđenje se može skraćivati ali onda
"neće biti pravično", rekao je.

Objasnio je kako su branitelji optuženih u sadašnjoj situaciji
pasivni i da od tužitelja ovisi hoće li prihvatiti sugestiju za
skraćenje optužnice, zbog čega je sudac Antonnetti na iduće ročište
12. travnja pozvao glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte.

"Nije na obrani da pomažemo tužitelju završiti predmet. Naše je da
branimo od krivnje i rušimo sve što treba rušiti", kaže Kovačić.

Jedan od argumeneta tužitelja je da je u pripremnoj fazi sud odbio
niz modusa za skraćenje glavne rasprave - kao što su svjedočenja iz
drugih predmeta, te presuđene i notorne činjenice.

Primjerice, nedavno je od tužiteljevih ponuđenih 550 "presuđenih
činjenica" odobrio 80, a notorne činjenice su sve odbijene zbog
pogrešne interpretacije, naveo je odvjetnik.

Prlić i ostali terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom
pothvatu s ciljem da se "politički i vojno potčine, trajno uklone i
etnički očiste" Bošnjaci i drugi ne-Hrvati s teritorija HR
Herceg-Bosne, koji je trebao biti pripojen Hrvatskoj.

(Hina)

...15:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

 

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv