Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Novi dokaz da su u napadima Armije BiH velik udjel imale postrojbe El-Mudžahid





Autor Ana DRMAČ





Iz dokumenta koji je 20. siječnja 1993. godine o preuranjenom sukobu s Hrvatskim vijećem obrane u svim gradovima HZ Herceg-Bosne potpisao zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH general Enver Hadžihasanović, postalo je jasno da je Armija BiH odgovorna za početak sukoba između njezinih postrojba i HVO-a u središnjoj Bosni.
Kasnije zapovijedi vrha Armije BiH potvrđuju koliko su zapravo bošnjačke postrojbe računale na pomoć arapskih dobrovoljaca u svojim redovima. Zapovijedi generala Rasima Delića (inače haaškog optuženika) o promaknuću u više činove potvrđuju da su se pripadnici odreda "El-Mudžahidin" ravnopravno borili s ostalim pripadnicima Trećeg korpusa kojim je zapovijedao Enver Hadžihasanović te su u skladu sa zaslugama nakon sukoba s HVO-om u središnjoj Bosni promaknuti u više činove. Radi okupljanja vjernika na platformi borbe s agresorom i poštivanja vjerskih principa u organizaciji života u postrojbi te uspjeha koje su ostvarile, uz ostalo, i zbog čišćenja Ovnaka i Vlašića na području Travnika, novotravničke i općine Fojnica od ustaških snaga, Delić je u travnju 1994. godine predložio da se Sedmoj muslimanskoj brigadi, koja je bila u sastavu Trećeg korpusa i kojom je zapovijedao pukovnik Amir Kubura, pridoda epitet slavna.

Isto je predloženo i za 370 brdsku brigadu Donji Vakuf, koja je također bila u sastavu Trećeg korpusa. Njoj je Delić, uz ostale, pripisao i zasluge za zauzimanje kote Mala Suljaga na tromeđi Bugojna, Kupresa i Donjeg Vakufa. Od srpskih snaga taj su lokalitet zauzele postrojbe HVO-a. Nakon što je pridodao epitet slavna postrojbama koje su počinile brojne zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni, zapovjednik Štaba vrhovne komande Oružanih snaga Republike BiH general Rasim Delić odlučuje nagraditi i pojedince koji su se istaknuli u zločinima. Odlukom od 5. kolovoza 1994. godine u čin satnika promiče i Abu Maalija, zapovjednika Odreda "El-Mudžahidin" Trećeg korpusa Armije BiH. Istom odlukom u činove natporučnika promaknuti su i zapovjednici prve i treće čete Odreda "El-Mudžahidin" Asim Ramulj i Adnan Pezo, te u činove poručnika pomoćnici zapovjednika za moral prve, druge i treće čete Odreda "El-Mudžahidin" Muris Ribo, Nedim Haračić i Abdulmelik Bašić.

U zloglasnom odredu "El-Mudžahidin" dakle, ravnopravno su se borili arapski i domaći muslimanski dobrovoljci na platformi islamske vjere, a svi su bili pod izravnim zapovjedništvom Armije BiH. Haaški je sud svojim dosadašnjim presudama Seferu Haliloviću, Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi tu činjenicu potpuno zanemario. Ostaje vidjeti hoće li promijeniti svoj stav u žalbenom postupku ili prilikom izricanja presude generalu Rasimu Deliću.

vecernji list


Post je objavljen 26.04.2006. u 19:45 sati.