Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Registrirano osam oboljelih od TBC-a


Tijekom 2005. na području šest općina Hercegbosanske županije registrirano je ukupno osmero oboljelih od tuberkuloze (TBC), od čega po tri osobe s područja općina Kupres i Drvar, dok u općinama Glamoč i Bosansko Grahovo zdravstvene ustanove nisu registrirale nijedan takav slučaj. Prema podatcima iz izvješća o radu Županijskog zavoda za javno zdravstvo u Livnu, u 2004. na području HBŽ-a zdravstvene ustanove nisu registrirane nijedan slučaj oboljenja od TBC-a, dok je broj oboljelih u od te zarazne bolesti u 2005. u odnosu na 2003. manji za oko 50 posto.

Dr. Marijana Petro, specijalistica za pluća bolesti Županijske bolnice „Fra Mihovil Sučić“ u Livnu i članica Nacionalnog odbora za borbu protiv TBC-a, izjavila je da na području HBŽ-a problem TBC-a nije izražen, te da je broj oboljelih od te bolesti među najnižim u BiH, iako naša država spada među države s visokom incidencijom, jer je na 100 tisuća stanovnika registrirano oko 50 oboljelih.

Govoreći o tom problemu na razini FBiH, ustvrdila je da zdravstvene ustanove godišnje registriraju prosječno oko 2.000 oboljelih od TBC-a, ali da svijest o opasnosti koju nosi ova zarazna bolest, prepoznavanje simptoma i važnost prevencije, kod stanovnika BiH sve više jačaju.

(NINA) nv



Post je objavljen 10.04.2006. u 12:59 sati.