Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Država - to sam ja"

Image Hosted by ImageShack.us
Nakon najnovijih stegovnih postupaka protiv još tri visoka dužnosnika HDZ-a Filipa Andrića, Vinka Zorića i Ivana Madunića dalo bi se zaključiti da u najjačoj stranci nas Hrvata u Bosni i Hercegovini, zaista, vlada red, rad i stega.
Ipak, izgleda da «stegovne mjere» nedovoljno «stežu». Dojučerašnji stranački poslušnici sada sve više «bezobrazno misle svojom glavom». A što nakon toga slijedi, ZNA SE - stegovna mjera. Nakon Josipa Merdže, Bože Ljubića i Martina Raguža stranačku šibu osjetili su i Zorić, Andrić i Madunić.

Ostade li i'ko? Ovaj izraz, stegovna mjera, podsjeti me na vojsku. Stegovnom mjerom kažnjava se nedisciplina, svaka radnja na svoju ruku, nevojničko ponašanje itd. Uostalom, vojnik i nije vojnik da bi filozofirao i raspravljao, nego izvršavao naređenja, što će reći, zapovijedi.

Kako je počelo, izgleda da se «vojska» u HDZ-u osipa, dezertira i da je nedisciplinirana. Stanje isto kao u, sada bivšem HVO-u, nema ratnih veterana, a «guštera» sve manje. Ostaje li to general sam i bez vojske? Kako god, ima tu još onih koji su «zavrijedili» stegovne mjere, što će reći, onih koji misle svojom glavom - biskupi. Očekuje li i njih kakva stegovna mjera? Podsjećam, k'o grom iz vedra neba pukla je vijest da su biskupi podržali HDZ-ove neposlušnike.

Iako su biskupi «u rukavicama» pojasnili zašto su protiv potpisivanja, poruka je i više nego jasna - Nije dobro. A možda da ipak malo bolje pričuvaju svoje štapove. Tko zna možda i njih čeka neka stegovna mjera?! Kraj Luj XIV. rekao je «Država - to sam ja».

Njegove riječi ušle su u povijest, kao i njegova vladavina. No, ipak, teško da će povijest značajnije obilježiti aktualna previranja u vodećoj stranci Hrvata. Htjela to većina Hrvata priznati ili ne očito «osipanje» HDZ-ova kadra trenutačno samo budi tužnjikavu nostalgiju. Izgleda da će od svega ostati samo «zakonom zaštićena slova», a ispod njih - sam kralj.

A kakav kralj, takva mu i «država».

Vera Soldo /dn.list




Post je objavljen 05.04.2006. u 19:56 sati.