Kardinal Puljić: Dva entiteta su smrt za hrvatski narod
[ # ]




"Pitanje koje muči Hrvate u BiH je egzistencijalnog karaktera. Ne postoji nikakvo sigurno uporište ni nakon deset godina nakon Daytona. Hrvati u BiH puno puta su iznevjereni, a dva entiteta su smrt za hrvatski narod, kazo je kardinal Puljić.



SARAJEVO - Hrvati u BiH su puno puta iznevjereni, a dva entiteta su smrt za hrvatski narod, kazao je kardinal Vinko Puljić tijekom jučerašnjeg susreta s američkim veleposlanikom u BiH Douglasom McElhanyijem.

"Pitanje koje muči Hrvate u BiH je egzistencijalnog karaktera. Ne postoji nikakvo sigurno uporište ni nakon deset godina nakon Daytona. Hrvati u BiH puno puta su iznevjereni, a dva entiteta su smrt za hrvatski narod. Potrebno je pronaći mehanizam jednakopravnosti, a to sam spomenuo i na susretu u Bruxellesu", rekao je kardinal Puljić te dodao kako je hrvatski narod uvijek bio i uvijek će biti spreman za europske integracije.

Tijekom susreta veleposlanik je upoznao kardinala Puljića s novim prijedlogu Ustava te izvijestio kardinala kako su uporno radili s političkim liderima te kako je to težak proces, jer su političari 'zarobljeni' svojim stavovima.

Kod njih je vidljiv i strah jer se plaše ako se nečega odreknu da neće dobiti ništa zauzvrat. Veleposlanik je bio prisutan kad se pokušalo razmatrati o izmjeni Daytonskog ustava. Ideja koje su se oni držali je ta kako političke predstavnike u BiH ujediniti za jednim stolom da kažu sami viziju budućnosti ove zemlje.

"Prilike za bolji život postoje, a na političarima je da to provedu u djelo", kazao je veleposlanik McElhanyja. On je razjasnio i princip biranja predsjednika u SAD-u, te je rekao kako tradicionalno rotiranje predsjednika u našoj zemlji ima za učinak da svaka strana želi imati svog predstavnika.

Veleposlanik je istaknuo kako je mišljenje svake strane vrlo važno, jer je za usvajanje novog ustava potrebno dvije trećine glasova. Veleposlanik je naglasio i činjenicu kako trenutni sustav u BiH troši više novca nego što se izdvaja za potrebe građana.

Veleposlanik McElhanyja je tražio i mišljenje kardinala Puljića na što je kardinal Puljić odgovorio kako nije stručnjak za civilno pravo, nego da je teolog te da savjete vezane za civilno pravo treba tražiti od stručnjaka. Kardinal je također iskazao žaljenje za situaciju među hrvatskim političarima, te rekao kako su oni sustavno dovedeni u ovakvu tešku situaciju.

On je naglasio i trenutno stanje crkve u BiH, jer u vrhbosanskoj nadbiskupiji nedostaje polovica prijeratnih vjernika.

"Nije im omogućen dostojan povratak. Oni koji su se vratili nemaju jednaka prava kao druga dva konstitutivna naroda. Nije to slučaj samo u Banjoj Luci, nego i u Sarajevu", rekao je kardinal Puljić.

Na kraju susreta američki veleposlanik u BiH je predao kardinalu Puljiću prijedlog ustavnih promjena, te su izrazili mogućnost ponovnog susreta nakon uskrsnih blagdana.

7.4.2006.
Pincom.info / KTA

07.04.2006. ...13:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< travanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv