ponedjeljak, 30.12.2013.

1500,00 kunića

Badnji uranak..
Pasja zora, poput aktivista na demagogiji ( nekih prošlih i budućih izbora i referenduma) bijesno i pomahnitalo trga i ždere zadnje ostatke noći. To je ono čudno, maglovito doba između sna i jave, između zbilje i mašte, između svega i ničega.
Mrak oglodan i proždran nestade.
Svjetlost tek u tragovima, stidljiva, neodlučna i plašljivo zakočena.
Nisam spavala 48 sati. Ne mogu zaspati.Ne mogu spavati. Ne mogu sanjati.Nasukana sam između budnosti i ludila.Polubudno, poluludilo, slično buđenju poslije narkoze.
I tad zazvoni mobitel
. Vidim nepoznat broj Ja se veselo i prpošno javim ( ko svatko na onom narko)" Dobro jutro, kako Vam mogu pomoći i uljepšati Vam dan!"Muk s druge strane, jer tko se još tako javlja, u pasju zoru s krmeljima u očima ( a ja ni krmelja, tek u glavi limeni orkestar i Ravelov Bolero).
I tad poče ( bez dobro jutro, bez pomoz bog, bez ja sam taj i taj i zovem zbog tog i tog): " Vi dugujete državi i dobili smo okružnicu iz Zagreba da sve takve ( zločeste- moja opaska) blokiramo, ako danas ne platite".
U istom trenu nestade i Ravela i orkestra i nasukanosti, mozak mi postade britak poput skalpela i ispali elekto impuls - OTPOR ( iako je ostatak, sazdan iz iskustva znao da je svaki otpor uzaludan) i ja uljuđeno, pristojno i svojim najslađim glasom rekoh: " Vjerojatno je došlo do zabune jer ja strogo pazim na granicu od 2000,00kuna tako da Vam sad dugujem 357,00 kuna s kamatama za HGK ( roleksi,mede i podrum), 68,oo kn za PDV i oko 1000,00 kn za porez na dobit, sve skupa manje od 1500,00 kn.
Da vidim ja to u sistemu- reče ona,bezimena- ali da dugujete i lipu moramo Vas blokirati jer je Zagreb tako odlučio, dobili smo mail.Osim toga to je malo pa platite, ali još obvezno danas, jer u protivnom pišem ovrhu."
Ja joj velim , nažalost nemam, poželje sve najbolje njoj i njenoj obitelji (bezimenoj) sve najbolje za predstojeće blagdane . Ona poklopi, bez doviđenja i ne poželje mi ništa osim ovrhe. i blokade ( za pod bor).
I sad si ja kontam (, mozak je već za vrijeme razgovora kao superračunalo, obradio sve moguće scenarije vezane za tih 1500,00 kuna)- Vide vraga kako su znali da ja baš imam 1500,00 kuna ( ušteđevina od 10 mjeseci koja podrazumjeva nefarbanje, nedepilaciju, ne kupovanje novih gaća i čarapa, kemijanje sa sodom bikarbonom i octom itd itd) za platiti HEPI-HEP-u, telefonsoj kompaniji,iznijeti nešto na stol za blagdane, kupiti bor itd itd. Sve Vam je jasno.
I mislim si 1500,00 kuna neće spasiti proračun (ionako im treba za novo ksenon svjetlo na nabrijanim autima ili za novi punjač za nove pametne mobitele, a pašteta imaju i previše)a meni je tih 1500,00 kuna kao JACK POT.
Nakon te odluke, zaspala sam kao beba.
Doduše, kad sam, poslije dobro naspavana i odmorena, pročitala da se ova kokošja koalicija opet zadužila,bila sam sigurna da je to zbog mojih neplaćenih 1500,00 kuna. I sad opet loše spavam.

- 12:52 -

Komentari (21) - Isprintaj - #

petak, 27.12.2013.

čovjek kako to nepotrebno zvuči

Čitam.....naša mala bolnica na kraju grada ( brojčano najveća tvrtka u našem gradu) pripaja se velikoj bolnici na kraju drugog grada ( 50 km udaljenom) i eto konačno mi je sve jasno. Ima logike u svemu što se radi na "nivoju" već 20 i nešto godinica, a zadnje dvije intezivno
.Iskreno što će nama bolnice i liječnici pri tom? Nešto ti nije dobro i nazoveš svoju dobru doktoricu zakazati termin i što se dogodi. Kaže ti da si 5864 u redu čekanja i da ćeš doći na red 29.veljače 2016 godine,a u međuvremenu kupi bronhi bombone ( lakše se diše)
Što će nama hitna služba jer ako imaš više od 70 godina niti ne dođu na poziv, jer to je tvoj roditelj i ti se skrbi za njega, ako nemaš auto, bolesnog, nepokretnog roditelja u invalidska kolica pa na minus 6, uzbrdo, kroz snijeg njima u ordinaciju. Sad ću isto tako, samo 50 km dalje.
Što će nama rodilišta? Od Zagreba do Osijeka , četiri rodilišta. Previše, treba ih sve zatvoriti.Tko normalan želi stvarati novi život, kad se i ovaj postojeći sveo na preživljavanje, alkemiju, na svakodnevni pronalazak vlastitog bozona ( oni u Cernu su amateri).
Slijedom napisanog ne trebaju nam niti vrtići, niti škole. Ma ne treba nam ništa jer smo sistematski uništavani od idijota.
Faza prva ( u tijeku) očistiti domove od ljudi.
Faza druga ( u tijeku) očistiti gradove od ljudi.
Faza treća ( u tijeku) očistiti državu od čovjeka.
Jedan velikan je ne samo rekao nego i u praksi provodio - Nema čovjeka, nema problema. Smrt sve rješava.
Pa dragi moji SRETNA nam jebeno nepotrebna 2014.godina.
HoHoHoHohooooooo!

- 12:10 -

Komentari (22) - Isprintaj - #

utorak, 24.12.2013.

ubili su ga ciglama





On je rekao: „Tko je bez grijeha, neka baci kamen prvi.“
Oni kamenja nisu imali i mislili su da nemaju grijeha. Imali su samo cigle i ubili su ga ciglama.Zašto? Samo tako, bez žaljenja, jer kamenja nisu imali.Bio je samo on i cigle. A oni su bili bez grijeha. I sagradili su kulu Babilonsku na njegovim kostima, a njihov ponos se cijedio zidovima jer htjeli su dodirnuti kraljevstvo nebesko. Slagali su ciglu, crvenu, narandžastu, žutu, pravokutnu, na ciglu kvadratnu, zelenu, lažljivu, iskrenu , beskrajno ponosni, bez grijeha i žaljenja na temeljima njegovih kostiju. Gradili su mjesec, dva, godinu, deset godina , pedeset i jednu godinu, ali nisu stizali do nebesa. Temelji su počeli pljesnjiviti, cigle se počele gnojiti, crvljivo meso padati sa stropova. Trulež je vonjala, a oni su i dalje slagali cigle.Nebesa su bila još daleko, nedostižna i nedodirljiva. A oni su bili umorni, jer drugi se nisu rađali. Oni su postali ogorčeni jer drugih nije bilo da im se dive. Oni su, konačno, stali jer ni cigle više nije bilo. I zapitali su se, prvi put , jesmo li pogriješili. Sumnja je zatamnila njihov ponos i njihov trud. Grijeh se nadvio nad njihove cigle, crne, smrdljive, gnojne i trule. Padoše na koljena i zavapiše:“ Što učinismo jer kamenja nismo imali, ni grijeha, ni kajanja, a sve Njemu u slavu“ Tada se nebo otvori i poče plakati suzama bez suza, a anđeli izgubiše svoja krila i spoji se nebo i zemlja na tren. Uto, njegove kosti zavapiše: „ Da ubili su me ciglama, da na mojim kostima gradiše beskrajni zid prema Tebi, ali oprosti im jer nisu znali što rade, kamenja nisu imali, grijeha do tada nisu počinili, ali sad znaju, sad shvaćaju, sad su na tvoju sliku i priliku.“
Tad se razdvojiše nebo i zemlja, a kula njihove sramote i kajanja uz tresak, prašinu i dim nestade u sjeni Njegove milosti. I otvori se zemlja, a iz njegovih kostiju rodi se ČOVJEK
-

- 09:48 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 17.12.2013.

jednostavno...ljubav

Ljubav je poput neke teške, dugotrajne i egzotične bolesti. Simptomi su čudni, zbunjujući, ugodni, neugodni i nadasve proturječni. Tvoje malo srce ima neki novi ritam i kuca u slogovima njegovog imena. Ti koja si uvijek spavala snom pravednika…. ili ne možeš spavati…..,ili ti snovi liče loše izrežiranom hororu s primjesom meksičkih sapunica. Znojiš se toliko obilno da ne pomaže niti Rexona , sigurna zaštita od znojenja dvadeset četiri sata na dan. Mucaš, zamuckuješ, krivo izgovaraš riječi iako,do sada,nisi nikad imala problema s dikcijom i slikovitim izražavanjem. Jednostavno, osim njegovog imena sve drugo što izgovoriš podsjeća ne nesuvisle zvuke iz savane. A učenje? Trudiš se, učiš, pišeš ,i zapisuješ, prepisuješ, ali umjesto formule iz kemije, kao neki čudom, spoznaš da je napisano njegovo ime.I dolazak Hrvata na ove prostore, počinje i završava njegovim imenom. Parabola čak počinje ličiti na njega, a ameba ima njegov osmjeh.Odjednom počneš slušati srceparajuće pjesme koje inače ne bi slušala ni da te muče inkvizicijskim spravama.
Plače ti se na glupe ljubavne filmove koje mrziš iz dna duše.
A tek gastro-ortopedni problemi! Ili ti se odsjeku noge kad ga vidiš ili imaš neke čudne grčeve za koje zapravo ne znaš da li ti gode ili te bole.
Uz sve to i tvoja okolina se počne čudno ponašati. Mama te stalno hoće voditi liječniku jer njeno zlato ne jede, ne spava, ne uči , ne sluša, ne razgovara, ne pjeva čak se ni ne svađa. Tata preko naočala i dnevnih novina,za sve krivi globalno zatopljavanje, ozonske rupe, ultraljubičasto zračenje, koje je eto i njegovoj curici udarilo u glavu. Bake i djedovi vade prašnjave bilježnice s narodnim i prirodnim receptima, jer ništa nije bolje od domaće kamilice i rukom razvijene savijače s, naravno, nešpricanim jabukama.
A sve je zapravo vrlo jednostavno. Njihova djevojčica se, ma fuj,(teško mi je to i napisati) zaljubila.I logopedi, kardiolozi i ostali specijalisti tu ne mogu pomoći. Lijek moraš naći sam.Ustvari, kad malo bolje razmislim, da i postoji cjepivo protiv ljubavi, ja se ne bih cjepila. A vi?

- 13:53 -

Komentari (22) - Isprintaj - #

O ciglama i još ponečem

Ubili su ga ciglama


On je rekao: „Tko je bez grijeha, neka baci kamen prvi.“
Oni kamenja nisu imali i mislili su da nemaju grijeha. Imali su samo cigle i ubili su ga ciglama.Zašto? Samo tako, bez žaljenja, jer kamenja nisu imali.Bio je samo on i cigle. A oni su bili bez grijeha. I sagradili su kulu Babilonsku na njegovim kostima, a njihov ponos se cijedio zidovima jer htjeli su dodirnuti kraljevstvo nebesko. Slagali su ciglu, crvenu, narandžastu, žutu, pravokutnu, na ciglu kvadratnu, zelenu, lažljivu, iskrenu , beskrajno ponosni, bez grijeha i žaljenja na temeljima njegovih kostiju. Gradili su mjesec, dva, godinu, deset godina , pedeset i jednu godinu, ali nisu stizali do nebesa. Temelji su počeli pljesnjiviti, cigle se počele gnojiti, crvljivo meso padati sa stropova. Trulež je vonjala, a oni su i dalje slagali cigle.Nebesa su bila još daleko, nedostižna i nedodirljiva. A oni su bili umorni, jer drugi se nisu rađali. Oni su postali ogorčeni jer drugih nije bilo da im se dive. Oni su, konačno, stali jer ni cigle više nije bilo. I zapitali su se, prvi put , jesmo li pogriješili. Sumnja je zatamnila njihov ponos i njihov trud. Grijeh se nadvio nad njihove cigle, crne, smrdljive, gnojne i trule. Padoše na koljena i zavapiše:“ Što učinismo jer kamenja nismo imali, ni grijeha, ni kajanja, a sve Njemu u slavu“ Tada se nebo otvori i poče plakati suzama bez suza, a anđeli izgubiše svoja krila i spoji se nebo i zemlja na tren. Uto, njegove kosti zavapiše: „ Da ubili su me ciglama, da na mojim kostima gradiše beskrajni zid prema Tebi, ali oprosti im jer nisu znali što rade, kamenja nisu imali, grijeha do tada nisu počinili, ali sad znaju, sad shvaćaju, sad su na tvoju sliku i priliku.“
Tad se razdvojiše nebo i zemlja, a kula njihove sramote i kajanja uz tresak, prašinu i dim nestade u sjeni Njegove milosti. I otvori se zemlja, a iz njegovih kostiju rodi se ČOVJEK

- 13:48 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.12.2013.

mega božićni ukrasi

Na hitroj telefonskoj sjednici Vrhuška se dogovorila kako svom razjedinjenom, posvađanom i frustriranom narodu pokazati kako su oni složni. Svrha cijelog dogovora bila je unijeti malo predbožićne čarolije u srca svog naroda koji više u njihove bajke ne vjeruje. Rekoše, idemo okititi(, zajedno i složno) božićno drvce. To će drvce blistati od mega ukrasa naših uspjeha i njegova ljepota i raskoš otopiti će i najsmrznutije srce naših kritičara i izmamiti blažen osmjeh naših ozbiljnih i zabrinutih pučana. Rečeno učinjeno.Dovukoše iz svih institucija ogromne kutije sa ukrasima. Jedino im je malo nelagodu i češkanje po glavi izazvalo samo božićno drvce- kržljavo, očerupano, trč-trč grana.Odgovornost onog tko je takvo drvce nabavio nisu imali volje niti vremena preispitivati- budu (možda).Imenovaše glavnog za kićenje - Vladu. Vlado snimi drvce i pomisli - izdržaće, izdržalo je ono i gore i bolje stvari od naših ukrasa.
Na vrh stavi veličanstvu mega zvijezdu od milja nazvanu- budžet. Ona veselo zasjaji i svako toliko ispusti zvučni efekt ( jer je tako programirana) - 17 milijardi manje.
Odmah ispod, smjesti mega ukras- 400.000 nezaposlenih. To je jedan vrlo živ ukras, jer svaki dan zasjaji s 50- 80 novih lampica. Do njega, nimalo ne zaostajući za ostalim mega ukrasom smjesti 300000 ovršenih i blokiranih, znajući da će i taj ukras iz dana u dan biti sve više mega veličanstven. Zadovoljan ( jer tko će sad imati njega kritizirati da ne radi) poče vaditi i kititi i ostale mega ukrase- mega deložacije, mega vozni park, mega mobitele ( ionako se ne znaju s njima služiti), kokošije paštete.
Stavi i rasvjetu te poče s drvca blinkati u svom svom sjaju- monetizacija, rasprodaja, depresija, demokracija( ona je gadno štekala). Htio je staviti i reforme i mega investicije ali se one nisu htjele upaliti- negdje je nastao kratki spoj, ali kako je to skroz nevažan ukras nije zvao stručnjake.
Već je drvce bilo bogato okićeno i na dnu kutija ostadoše ostali patetični ukrasi, te on odluči uopće ih ne staviti. Ukrasi kao što su ljudskost, empatija, socijalna inteligencija, tolerancija, božićnice, regresi, stipendije i ostale nevažne drndarije.
Svi su bili presretni radovali se djeca. Ukrasi mega veličanstveni na jadničko malo drvce.
Sve to je, sa strane, gledao mali Hrvoje i pomislio - Bude se srušilo, ukrasi nisu ravnomjerno raspoređeni, najveći i najteži su na vrhu, bude opalo uz tresak do neba.
Iz svog džepića ( jaknu je naslijedio od svoje starije sestre) izvuče i na malom dlanu odnese do drvca - NADU.
Zaštitari ga otjeraše.
Nije plakao, nego je svojoj obitelji odnio taj mali vrijedni ukras.

- 09:13 -

Komentari (18) - Isprintaj - #

petak, 06.12.2013.

LIVADA

Bila jedna livada. Bogom dana livada, baš kakva treba biti, sa svim blagodatima da bi njeno stado bilo sito, napito,
zbrinuto, ponosno i dostojanstveno. Baš savršena livada,
Na njoj pasle krave (na zelenijoj, bujnijoj, sočnijoj strani) i kravice (one su pasle što su imale i što je i ako je išta preostalo). Svete krave i obične domaće kravice, poznatije kao kravice muzare.
Svete krave, dobro uhranjene, nisu imale potrebu išta raditi, nego su po cijele dane mukale samo gluposti i smišljale načine kako još više otežati život običnih kravica te im oteti njihov dio livade.Obične kravice su živjele svoj obični život, brinule se o potomstvu, o precima, o svom djeliću livade, a svete krave su ih nemilosrdno muzle.
Nisu ih ništa pitali osim kad su trebali njihovo mu ili mu-mu da bi bile samoproglašene svete krave bar na četiri godine.
Jednog dana jedna od svetih krava, snagom svoje nedodirljive svetosti donese presudu ( i to se odmah ukleše u kamen kako i priliči svim Bogovima): GURANJE PRSTA U ŠUPAK JE RUKOVANJE. To se odmah prihvati kao sveto uobičajeno pravo ( jer obična kravica nije mogla tu ništa promjeniti) i svete krave se dogovoriše da sve obične kravice ubuduće tako pozdravljaju- svima im gurnuše budžet u stražnjicu. Tako riješiše i problem globalnog zatopljavanja, jer se zna da su za to krive kravice ( one obične). S budžetom u guzici, kravice više nisu imale potrebu jesti, sexati se, vršiti bilo kakvu nuždu, niti puštati vjetrove, a bogme niti mukati. Nisu joj bile potrebne niti zdravstvene usluge pa je još jedna sveta krava došla na svoje - dobra kravica, mrtva kravica.
I tako su svete krave praveći se da iz nereda prave red, ustvari pravile KAOS. Kaos koji dovodi kod svih svetih krava do kravljeg ludila jer su zaboravile tri osnovne stvari:
- da su dio istog stada koje ih je dovelo do njihove svetosti i koje ih hrani
- da nakon četiri godine na njihovo mjesto dolaze neke druge svete krave, a one će završiti ili kao obične kravice ili u bivšesvetomkravljam paklu zvanom Remetinec
- da i obične kravice muzare imaju rogove

Livada, savršena kakva jest bit će i dalje na istom mjestu, ali neće biti više običnih kravica, kravica muzara, a bez njih nema ni svetih krava, MUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

- 17:24 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.12.2013.

teorija RUPE

Ova teorija nije zasnovana na znanstvenim činjenicama. To je moja teorija. Dakle:

Život počinje u rupi.
Život izlazi iz rupe.
Život završava u rupi.
Sve između je:
ZBOG rupe,
ZA rupu,
U rupu,
IZ rupe.

I to je to jer bilo bi stvarno neumjesno napisati da zbog rupe(tine) u državnom proračunu,ja nemam s čim obrisati svoju rupu, jer je u mom novčaniku ostavila RUPU..

- 14:16 -

Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

JA SAM
kći, sestra,supruga,majka,tetka,ujna, strina,snaha i zaova.
Ja sam domaćica, kuharica, spremačica,higijeničarka,slastičarka.
Ja sam privatnica, radnica, dostavljačica i reduša.
Ja sam ljubavnica, njegovateljica,isljeliteljica, odgajateljica
Ja sam besramna, al i svetica.
Ja sam anđeo i vražica.
Čistunica sam i prljavica.
Ja sam vještica i čarobnica.
Ptica sam i zmaj.
Ja sam bijelo i crveno.
Tragedija sam, komedija i satira.
Ljubim i mrzim.
Plešem sa životom.
S životom se borim.
Kraljica sam i prosjakina.
Vatra sam i voda.
Ja sam svjetlo, ja sam tama.
Lovim i lovljena sam.
Gospodarica sam i robinja.
Bit ću punica i svekrva i baka.
djevojčica-starica.

Čovjek sam snažan
al Žena sam meka .


tražim samo
POŠTOVANJE

Linkovi