@Annabonni, ono što piše, ostaci stare utvrde. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres i nakon dogradnji kula u 15. st. neko vrijeme je stajao, sada je ustvari ruševina.
19.11.2024. (15:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mislim da čak postoji i vrsta mrazovca kojeg se ne smije dirati i udisati... kako bilo, meni su sad već i sunčanice opasne; u životu sam ih pojedo za nekih dva (mislim, života) pa sam prije dvije-tri jeseni očito razvio nekakvu reakciju; sada smijem šampinjone od kojih mi je prije bilo slabo, a sunčanice - ne, tako da ... zavidim :))))
19.11.2024. (17:00)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Dinaja, mrazovac je samo za gledati a miris ciklama se osjeti i bez dodirivanja. @j., mrazovac je zbilja opasna biljka ali nije ga teško raspoznati nakon što se uz nekog koji zna vidi prvi put. Sunčanice su mi među najboljim gljivama a ova velika (Macrolepiota procera) nema dvojnika. Možda si kušao kuštravu sunčanicu koja može kod nekih izazvati i bolove u stomaku.
19.11.2024. (17:18)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vole ljudi strpnuti stagod iz prirode, jer je gratis, to im je u prirodi! Ono, gljive, luk sremus, borovnice, jagodice...ali prvi put cujem da se neko polakomio na 'safran'?! Pa koliko cvetova moras ubrati da bi uopste mogao osetiti ukus safrana u jelu? Eventualno i boju (ponekad dodam safran u dagnje, da ih oboji narandzasto!)
19.11.2024. (17:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Vlad, volim začin od tučka šafrana ali to se bere uzgojeno na plantažama i treba puno ubrati za dobiti par grama i zato je skup a u prirodi ga se ne isplati brati. Mrazovac pogotovo ne, he. A ti bi dagnje, možda i vongole i kamenice, e. @Lastavica, dobro je biti znatiženjan ali ne i lakom i površan. Što se ne pozna ne treba dirati.
19.11.2024. (17:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Studeni je mjesec koji baš ne obiluje bojama ali ipak ti si uspio nama predočiti zanimljivu prirodu i u ovom mjesecu. To me podsjeća na kraj gdje sam nedavno živjela s Morskim što i nije čudno, zar ne? Ruku na srce ne bih se voljela vratiti u Rijeku iako svaki kraj ima svoju ljepotu i svoje zanimljivosti. Lp .
19.11.2024. (20:07)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@viatrix, još uvijek ih se može pronaći pa i vrganja, crnih trubača i gnojištarki a panjevčica se može naći i zimi. @nene, đumbir koristim i u sirovom obliku a može i u čaju. Jedino još nisam MAZO CRVA. @teuta, na Kvarneru je studeni prije jačeg zahlađenja kao u Slavoniji listopad. A uskoro bih mogao prikazati i slike sa snijegom.
19.11.2024. (20:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@luki2, jesen nudi lijepe boje a sad najavljuju snijeg. mecabg, kad medo i druge životinje pomno biraju što će pojesti u šumi mogli bi i ljudi, imamo i knjige i internet. @Blogokviz, dobro riješen štit, znači čitao si Gogolja.
20.11.2024. (10:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lijepe sunčanice! Divne vizure prirode. Uživam pogledati te fotografije, kad već ne mogu tamo biti u stvarnosti. Šumsko cvijeće nikad nisam brala, žao mi ih je,u vazi brzo umiru.
20.11.2024. (16:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@teuta, evo danas u goranskom mjestu Fužine koje nije daleko od Vinodola pada snijeg. @Mrr Mau, slažem se, šumsko cvijeće je ljepši ukras u prirodi nego ubran osim nešto malo bazge, kantariona, stolisnika i tratinčica što možemo i iskoristiti. A mrazovac i velebilje bolje ni ne dirati.
20.11.2024. (17:11)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Annabonni
Gljive su ti jestive to ti bolje znaš pd mene a maslina je neubrana pa te čeka.
Nego reci u komentaru, na drugoj slici ono grotlo otvoreno -što je to u kamenu, a okolo drveće ?
19.11.2024. (14:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Annabonni, ono što piše, ostaci stare utvrde. Stari je grad oštećen 1323. godine kada je Vinodol zadesio jak potres i nakon dogradnji kula u 15. st. neko vrijeme je stajao, sada je ustvari ruševina.
19.11.2024. (15:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
Svaka šetnja s tobom je divan doživljaj... i bogaćenje znanja...
19.11.2024. (16:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
j.
mislim da čak postoji i vrsta mrazovca kojeg se ne smije dirati i udisati... kako bilo, meni su sad već i sunčanice opasne; u životu sam ih pojedo za nekih dva (mislim, života) pa sam prije dvije-tri jeseni očito razvio nekakvu reakciju; sada smijem šampinjone od kojih mi je prije bilo slabo, a sunčanice - ne, tako da ... zavidim :))))
19.11.2024. (17:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Dinaja, mrazovac je samo za gledati a miris ciklama se osjeti i bez dodirivanja.
@j., mrazovac je zbilja opasna biljka ali nije ga teško raspoznati nakon što se uz nekog koji zna vidi prvi put. Sunčanice su mi među najboljim gljivama a ova velika (Macrolepiota procera) nema dvojnika. Možda si kušao kuštravu sunčanicu koja može kod nekih izazvati i bolove u stomaku.
19.11.2024. (17:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
VladKrvoglad
Vole ljudi strpnuti stagod iz prirode, jer je gratis, to im je u prirodi!
Ono, gljive, luk sremus, borovnice, jagodice...ali prvi put cujem da se neko polakomio na 'safran'?!
Pa koliko cvetova moras ubrati da bi uopste mogao osetiti ukus safrana u jelu?
Eventualno i boju (ponekad dodam safran u dagnje, da ih oboji narandzasto!)
19.11.2024. (17:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Hvala ti posebno za ciklamu. A ljudska znatiželja u prirodi
itekako može biti opasna.
19.11.2024. (17:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Vlad, volim začin od tučka šafrana ali to se bere uzgojeno na plantažama i treba puno ubrati za dobiti par grama i zato je skup a u prirodi ga se ne isplati brati. Mrazovac pogotovo ne, he. A ti bi dagnje, možda i vongole i kamenice, e.
@Lastavica, dobro je biti znatiženjan ali ne i lakom i površan. Što se ne pozna ne treba dirati.
19.11.2024. (17:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
viatrix
Zanimljivo da ove godine nisam našao niti jednu sunčanicu, nije da sam ih tražio, ali u ovo doba sam uvijek negdje naišao na njih.
19.11.2024. (18:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nene
Pomicaljka: ĐUMBIR, IĐIROT, KIČICA
Premetaljka: RAJČICA, PORILUK, MRAZOVAC, PAPRIKA, MASLINA, KRASTAVAC
Štit ostavljam Blogokvizu.
19.11.2024. (19:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Studeni je mjesec koji baš ne obiluje bojama ali ipak ti si uspio nama predočiti zanimljivu prirodu i u ovom mjesecu.
To me podsjeća na kraj gdje sam nedavno živjela s Morskim što i nije čudno, zar ne? Ruku na srce ne bih se voljela vratiti u Rijeku iako svaki kraj ima svoju ljepotu i svoje zanimljivosti. Lp
.
19.11.2024. (20:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@viatrix, još uvijek ih se može pronaći pa i vrganja, crnih trubača i gnojištarki a panjevčica se može naći i zimi.
@nene, đumbir koristim i u sirovom obliku a može i u čaju. Jedino još nisam MAZO CRVA.
@teuta, na Kvarneru je studeni prije jačeg zahlađenja kao u Slavoniji listopad. A uskoro bih mogao prikazati i slike sa snijegom.
19.11.2024. (20:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Fenomenalno! Fotografije - izložbeni. Bravo!
19.11.2024. (23:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Ići po šumi i jesti sve što vidiš. Koja to budala mora biti:))
Jučer sam pravila juhu od gljiva iz kesica....grozno
20.11.2024. (07:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Blogokviz
štit:
STUDENI
VUKOVAR
UDOLINA
REVIZOR
ZNANOST
20.11.2024. (09:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@luki2, jesen nudi lijepe boje a sad najavljuju snijeg.
mecabg, kad medo i druge životinje pomno biraju što će pojesti u šumi mogli bi i ljudi, imamo i knjige i internet.
@Blogokviz, dobro riješen štit, znači čitao si Gogolja.
20.11.2024. (10:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Istina, s obzirom na vrijeme i sve te promjene, moglo bi i do toga doći...
20.11.2024. (12:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mrr Mau
Lijepe sunčanice! Divne vizure prirode. Uživam pogledati te fotografije, kad već ne mogu tamo biti u stvarnosti. Šumsko cvijeće nikad nisam brala, žao mi ih je,u vazi brzo umiru.
20.11.2024. (16:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@teuta, evo danas u goranskom mjestu Fužine koje nije daleko od Vinodola pada snijeg.
@Mrr Mau, slažem se, šumsko cvijeće je ljepši ukras u prirodi nego ubran osim nešto malo bazge, kantariona, stolisnika i tratinčica što možemo i iskoristiti. A mrazovac i velebilje bolje ni ne dirati.
20.11.2024. (17:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...