Komentari

penetenziagite.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


 • nisan EL DIABLO

  Božeee, od kad nisan pročita ovoliko teksta na postu! :)
  Ali isplatilo se, odlično je... i poučno!

  avatar

  30.12.2021. (00:12)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  Hvala za tekst o Meštru, meni je svaka njegova rečenica otkrivenje od samog početka, a počeo sam ga, slučajno, baš Aretejom, Kolumbom i ostalim dramama, a tek onda polako širio na novele i romane i eseje, pa na Zastave koje su to sve ujedinile, pa na Glembajeve i na kraju Banket u Blitvi, i svijestan sam da neću Krležu dočitati, kao što veliš, ostat će tu uvijek nedočitan, kao karmička neriješena križaljka ili unos u enciklopediji trajući par yuga, ne onih naših starodržavnih nego indijskih a svi balegari koji su po njemu kenjkali već će odavno biti iščitani i bačeni u smetlište propale civilizacije, gdje je njima do njega, nisu mu ni za šešir počistiti, istomštogođ!

  avatar

  30.12.2021. (00:13)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  I mene je, kao i mnoge, Krleža inicijalno formirao kad mi je bilo 16 ili 17. Prvo Dostojevski, a onda Krleža. Bio sam fasciniran njegovim stilom i asocijacijama, egzistencijalističkim mentalnim slikama koje sam upijao kao spužva. Krleža, nažalost, nije genij pozitivnog i konstruktivnog, on je genij negativnog i dekadentnog, sumornog i depresivnog, genij slijepe ulice egzistencijalizma. Smatram da to treba glasno reći. Ja se i danas divim mnogim njegovim djelima, poglavito Banketu u Blitvi i Zastavama (usprkos svim pretencioznim suvišnostima u tim djelima kojih ima mnogo), no valja istaknuti da se nakon čitanja Krleže nećemo osjećati dobro, ni duhovno ispunjeno, slično kao ni nakon gledanja filmova Woodya Allena, ma koliko obožavali tog režisera i sve mu opraštali iz ljubavi. :) Krleža čovjeka čini praznim, ali ne pozitivno, već negativno praznim. Opustošenim. On iz čitatelja izažimlje duševnu energiju. I u tom je smislu, nažalost, možda i protiv svojih najintimnijih estetskih preferencija, bio zakonit unutarnji, suptilni predstavnik socijalističke diktature, njezin okamenjeni bard. Ja sam se kao mladić potpuno predao Krleži i njegovoj duševnoj signaturi intelektualnog očajanja nad besmislom svijeta, čak i u dijelovima koji su sasma estetski, i ne mogu sa sigurnošću reći da sam se do danas uspio od toga oporaviti. Možda i nisam. Toliko je on snažno i hipnotički na mene djelovao. S druge strane, dao mi je hrabrost da gledam u taj bezdan i ne maknem pogled. Stoga, možda je vrijedilo. :)) Tvoj je tekst dragocjen u svakoj rečenici i treba ga polako i pažljivo čitati.

  avatar

  30.12.2021. (02:35)    -   -   -   -  

 • Demetra

  Ne samo fasciniran, rekla bih, nego i preuzeo nastaviti putovanje tamo gdje je virtuoz riječi završio životno putovanje, a istom snagom krležijanskog izričaja.

  avatar

  30.12.2021. (07:52)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  volim krležinsk rečenice... i tvoje su moćne...

  avatar

  30.12.2021. (08:47)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Bio je gromada od pisca

  avatar

  30.12.2021. (09:25)    -   -   -   -  

 • litterula

  Pokušala sam počitati Zastave, al nije ušlo, dosta godina je prošli otada pokušat ću ponovo, sutra idem u banku pa ću svratit i u knjižnicu

  avatar

  30.12.2021. (09:40)    -   -   -   -  

 • Annabonni

  da autor ne može objasniti djelo, ali djelo može objasniti autora; jer ako je pravo - onda je samo sebi dovoljno i ne treba mu više nikakav autor.

  paradoks, ali sjajan i točan i dakako, primjenjiv i na autore nižeg ranga a krležijanskog nauma opstanka u književnosti.

  Krleža ti je u tekstu bio poluga za sve reminiscencije sebe, kao osebujnog čitatelja ( dalje se ne usudim imenovati i dati značenje ) i drago mi je, da si dao širu lepezu krležijanstva od mog osvrta s odlomkom "Na rubu pameti"....

  PS: možda znaš---------jedna rečenica kod Povratka F. Latinovicza ima 168 riječi..............Meni je to preeeeeeedivnooooooooooo

  avatar

  30.12.2021. (13:55)    -   -   -   -  

 • Pozitivka

  Krleža je poseban izazov u književnosti, ti si izazov na blogu.No,odlična posveta tom velikanu.Bravo za post.

  avatar

  30.12.2021. (21:46)    -   -   -   -  

 • Mrs. Galaxy

  Veličanstven, ali nije autor kojeg biram. :) Dodatno bi zamračio moju tamu. Ugasio bi svaku svjetlost.

  avatar

  31.12.2021. (03:44)    -   -   -   -  

 • nema garancije

  Na čitanje posta ću se vratit, sad me vrijeme stišće, samo
  upućujem čestitke za Novu i neka ti je sretna:)

  avatar

  31.12.2021. (16:23)    -   -   -   -  

 • luki2

  Krleža - "Zastave". Ljeto neke, sada daleke godine - sama sam se javila za referat o "Zastavama"...:))))) Isplatilo se! Predivan tekst, divno o Krleži! S uživanjem sam ga pročitala. I proživjela....Sve najljepše još jednom Tebi i Tvojima u Novoj, 2022.! Ljubim!

  avatar

  31.12.2021. (18:08)    -   -   -   -  

 • luki2

  Tvoj komentar kod mene: u pravu si, more postaje zimi sve privlačnije! Baš uživam! Sve najljepše još jednom Tebi i svima Tvojima! Ljubim!

  avatar

  31.12.2021. (18:58)    -   -   -   -  

 • Dvi, tri rici...

  Krleža je svoje rečenice ispisao, a vjerujem da je i živio da bi pisao, pisao da bi živio, i ostavio je generacijama šansu da se upoznaje s njim kroz riječi. O drugome ne bih, ne znam...
  Tebi, vjetre, osim toga što si sam poželio, upućujem i ja jednu skromnu željicu: dijeli svoje misli s nama čim dulje: lijepe su.

  avatar

  01.01.2022. (08:42)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...