ponovo jedan lijepi dan....ovaj put uz kestene i gljive....volim kesten pire, onaj pravi, no često podvaljuju kombinaciju pire krumpira, graha i ruma... lp
16.10.2017. (08:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
presušio potok?... upalo mi to u oko, jer sam jučer gazila od izvora Vrela Cetine, preko izvora do slapa Krčića, ma ni kapi vode koritom, ni s od onog impozantnog "slapa s dugom", kakvog pamtim, sve kamen na kamen, kao da smo gazili pustinjom :( neusporediva razlika :( ... ali bilo je dobro, lijep i sunčan dan :)... i ja bih ćoknula svašta nešta, tu kod tebe :)
16.10.2017. (10:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
rastopil si me s ovim slikicama i opisima. kostanji u lovranskoj dragi, krasni mali izlet. ovo s gljivama me pomalo plaši, treba slušati iskusnog gljivara. bila sam krajem kolovoza do slapa u dragu, ali od vode ni v, iako je dan ranije padala kiša. lijepa je to šetnja prema gore, a lijepa i ona prema ićićima. moj te se frend sjetio!
16.10.2017. (11:07)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Lastavica, to su mi najbolji kolači, kupio sam pire i sam ću kasnije raditi. @Dinaja, miris maruna na obroncima Učke je posebno lijep. @Čuvarica..., zato sam i nabavio pravi pire od maruna, grah i krumpir mogu na placi kupiti za puno manje. @kamena, skoro, u Iki sam vidio kako Banina ipak utiče u more. Na slici se vidi vlažna stijena i malo jezerce ispod, a može biti i veliko sa potokom koji se ne može proći. @stara teta, ovaj put nisam bio do slapa iznad Lovranske Drage, ali nakon kiša ću doći i poslikati ga. Putem do slapa se može i nabrati marune koji su pali na stazu, samo ne dirati one skupljene na kupove pod stablima. Često imam gljive na tanjuru, berem samo one koje poznam, a vrganjevke, sunčanice, rujnice, puhare, gnojištarke, šumsko pile i bukovače je lako za prepoznati. Pupavke su samo za gledati, ali je obavezno i njih poznavati uz druge otrovne. Mislim da je najviše trovanja sa gljivom zavodnicom koja sliči na lisičarke.
16.10.2017. (12:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Volim marune, gljive nešto manje (krem juhe i pohane). Fotografije su odlične, a zanimljiva mi je i Računica. Ja sam išla u prvi osnovne 1948. i imali smo samo dvije knjige: POČETNICA I ČITANKA (dopola i odpola) te RUČUNICA.
16.10.2017. (13:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Volim sve jestivo, gljive posebno, na sve načine, kod nas baš nema maruna pa tako ni navike konzumiranja, no, lako se naviknuti. Osjećam se pozvanom na gulaš ako nisi sve "potaraca". Loviš lijepe detalje, pokazuješ neviđeno, hvala:)
16.10.2017. (15:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Predobro! Ja sam marune jela na Bundeku, i bili su fini uz mlado vino...:)))) I da - domaći proizvodi uvijek su najbolji, drago mi je da se slažeš! Pusa, L+B+G
16.10.2017. (22:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@sjećanje..., znao sam da će nekoga zanimati i ova stara 'Računica'. Nekad je svako selo imalo školu. @Čarapa..., kad je sezona maruna i gljiva šteta ne iskoristiti. @nema garancije, moraš doći probati, bilo je ljudi sa svih strana svijeta. Gulaš je potaracan (inače mađ. gulyas znači govedar, čoban, slično kao kauboj, ali može i ovako, sa gljivama), ali valjda gljiva ima u tvojoj blizini. @modrinaneba, nisi ni daleko, dođu ovdje biciklom iz LJ u jednom danu. Mislim da i kod vas ima neka fešta od kestena. @Deseta..., u Beču se prodaju lovranski maruni, kod tebe bi moralo biti bar običnih kestena, ima ih puno oko Kostajnice. @Nisa, cijeli listopad je u znaku maruna u ovom kraju ,a vikendom su fešte. Dođi barem na zadnju Marunadu u Lovranu i nabavit ću ti "ovčice" i teranino. @luki 2, nema do domaćeg, makar je na marunadi bilo i maruna iz Italije, koji također nisu "za bacit". Ide i mlado vino uz njih, još da si imala pogled na more kao ja. @Razmišljanja..., nadam se da ćeš doći na slijedeću, ovakvih mirisa nema u slastičarnici ni u škrinji.
17.10.2017. (01:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lijepo je čuvati tradiciju, a ova manifestacija dobro to prikazuje, imala sam prilike samo čuti za nju na televiziji. Jesen ne bi bila to, da nije kestena i gljiva... Odlične slike! :))
17.10.2017. (14:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
uf, ala si se ti nauzivao: video prirode, prosetao, zasladio se kestenjem, kolacima sa kesten pireom, nabrao gljiva, izbegao zelenu pupavku i obicnu amanitu - ali nabrao suncanice imozda jos ponesto jestivo i sve to popapao! :) Uzgred, ako kestenje uspeva tako dobro, znaci da je tlo veoma kiselo. A to znaci i da bi se mogle gajiti borovnice, one prave (sumske) jer one ne mogu (bas kao i jestivi kesten) bez kiselog zemljista... Jel bilo likera od borovnice, priznaj? :))))
19.10.2017. (00:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Obožavam kestenje, ali ovde tek proleti ako ga donesu iz Makedonije. Inače gljive se ne usudim brati...iako sam učila o njima dosta...za svaki slučaj:))
19.10.2017. (17:27)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Dokusurio si me s kolačima od maruna... obožavam ih.
16.10.2017. (06:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
marunade, najbolji maruni i divan miris... i opet odličan fotoosvrt... tvoj... :)
16.10.2017. (07:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Čuvarica pinkleca
ponovo jedan lijepi dan....ovaj put uz kestene i gljive....volim kesten pire, onaj pravi, no često podvaljuju kombinaciju pire krumpira, graha i ruma...
lp
16.10.2017. (08:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kamena
presušio potok?... upalo mi to u oko, jer sam jučer gazila od izvora Vrela Cetine, preko izvora do slapa Krčića, ma ni kapi vode koritom, ni s od onog impozantnog "slapa s dugom", kakvog pamtim, sve kamen na kamen, kao da smo gazili pustinjom :( neusporediva razlika :( ... ali bilo je dobro, lijep i sunčan dan :)... i ja bih ćoknula svašta nešta, tu kod tebe :)
16.10.2017. (10:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stara teta
rastopil si me s ovim slikicama i opisima. kostanji u lovranskoj dragi, krasni mali izlet. ovo s gljivama me pomalo plaši, treba slušati iskusnog gljivara. bila sam krajem kolovoza do slapa u dragu, ali od vode ni v, iako je dan ranije padala kiša. lijepa je to šetnja prema gore, a lijepa i ona prema ićićima. moj te se frend sjetio!
16.10.2017. (11:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Lastavica, to su mi najbolji kolači, kupio sam pire i sam ću kasnije raditi.
@Dinaja, miris maruna na obroncima Učke je posebno lijep.
@Čuvarica..., zato sam i nabavio pravi pire od maruna, grah i krumpir mogu na placi kupiti za puno manje.
@kamena, skoro, u Iki sam vidio kako Banina ipak utiče u more. Na slici se vidi vlažna stijena i malo jezerce ispod, a može biti i veliko sa potokom koji se ne može proći.
@stara teta, ovaj put nisam bio do slapa iznad Lovranske Drage, ali nakon kiša ću doći i poslikati ga. Putem do slapa se može i nabrati marune koji su pali na stazu, samo ne dirati one skupljene na kupove pod stablima. Često imam gljive na tanjuru, berem samo one koje poznam, a vrganjevke, sunčanice, rujnice, puhare, gnojištarke, šumsko pile i bukovače je lako za prepoznati. Pupavke su samo za gledati, ali je obavezno i njih poznavati uz druge otrovne. Mislim da je najviše trovanja sa gljivom zavodnicom koja sliči na lisičarke.
16.10.2017. (12:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sjećanje i osvrti
Volim marune, gljive nešto manje (krem juhe i pohane).
Fotografije su odlične, a zanimljiva mi je i Računica. Ja sam išla u prvi osnovne 1948. i imali smo samo dvije knjige: POČETNICA I ČITANKA (dopola i odpola) te RUČUNICA.
16.10.2017. (13:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Savršeno. Maruni,gljive gulaš. SUPER.
16.10.2017. (13:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nema garancije
Volim sve jestivo, gljive posebno, na sve načine, kod nas baš nema
maruna pa tako ni navike konzumiranja, no, lako se naviknuti.
Osjećam se pozvanom na gulaš ako nisi sve "potaraca". Loviš
lijepe detalje, pokazuješ neviđeno, hvala:)
16.10.2017. (15:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrinaneba
SUPER Si uživao dragi Gogoo...i ja bi, da sam bliže:))) sigurno ima nešto slično i kod nas...moram se razpitat!!!
16.10.2017. (18:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Deseta umjetnost-enigmatika
Kod mene nema maruna. Nisam ih nikada kušao.
16.10.2017. (19:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nisa
Ajme kako ja volim marune i svake godine kažem da ću dogodine na Marunadu, pa nikako :(
Sačuvaj mi koju kestenjastu ovčicu :)
16.10.2017. (19:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki 2
Predobro! Ja sam marune jela na Bundeku, i bili su fini uz mlado vino...:)))) I da - domaći proizvodi uvijek su najbolji, drago mi je da se slažeš! Pusa, L+B+G
16.10.2017. (22:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Razmišljanja jedne žene
Aaaa, još mi mirišu lanjski maruni. Ove godine nisam mogla ići i baš mi je žao.
Zato si Ti sve lijepo slikom i riječju dočarao.
Pozdrav:))
16.10.2017. (23:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@sjećanje..., znao sam da će nekoga zanimati i ova stara 'Računica'. Nekad je svako selo imalo školu.
@Čarapa..., kad je sezona maruna i gljiva šteta ne iskoristiti.
@nema garancije, moraš doći probati, bilo je ljudi sa svih strana svijeta. Gulaš je potaracan (inače mađ. gulyas znači govedar, čoban, slično kao kauboj, ali može i ovako, sa gljivama), ali valjda gljiva ima u tvojoj blizini.
@modrinaneba, nisi ni daleko, dođu ovdje biciklom iz LJ u jednom danu. Mislim da i kod vas ima neka fešta od kestena.
@Deseta..., u Beču se prodaju lovranski maruni, kod tebe bi moralo biti bar običnih kestena, ima ih puno oko Kostajnice.
@Nisa, cijeli listopad je u znaku maruna u ovom kraju ,a vikendom su fešte. Dođi barem na zadnju Marunadu u Lovranu i nabavit ću ti "ovčice" i teranino.
@luki 2, nema do domaćeg, makar je na marunadi bilo i maruna iz Italije, koji također nisu "za bacit". Ide i mlado vino uz njih, još da si imala pogled na more kao ja.
@Razmišljanja..., nadam se da ćeš doći na slijedeću, ovakvih mirisa nema u slastičarnici ni u škrinji.
17.10.2017. (01:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Auroraisa
Od ovih fotki odmah se želudac javi :)
pozzz
17.10.2017. (12:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pozitivka
Lijepo je čuvati tradiciju, a ova manifestacija dobro to prikazuje, imala sam prilike samo čuti za nju na televiziji. Jesen ne bi bila to, da nije kestena i gljiva... Odlične slike! :))
17.10.2017. (14:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
cookandplay
Obožavam kestene... mirišu preko ekrana:) Odličan post!
18.10.2017. (00:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Auroraisa, od ovih delicija se mora nešto probati.
@Pozitivka, jesen u ovom kraju je zbilja bogata, a tradiciju treba čuvati.
18.10.2017. (01:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@cookandplay, maruni imaju poseban miris koji golica nepce, a dobro dođu i kad je hladno.
18.10.2017. (23:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki 2
Hvala na rođendanskim čestitkama kod mene. A Tvoja nabavka - znači, za zimu opskrbljen! :))))) Bravo! Pusa, L+B+G
19.10.2017. (00:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
VladKrvoglad
uf, ala si se ti nauzivao: video prirode, prosetao, zasladio se kestenjem, kolacima sa kesten pireom, nabrao gljiva, izbegao zelenu pupavku i obicnu amanitu - ali nabrao suncanice imozda jos ponesto jestivo i sve to popapao! :)
Uzgred, ako kestenje uspeva tako dobro, znaci da je tlo veoma kiselo. A to znaci i da bi se mogle gajiti borovnice, one prave (sumske) jer one ne mogu (bas kao i jestivi kesten) bez kiselog zemljista...
Jel bilo likera od borovnice, priznaj? :))))
19.10.2017. (00:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Auroraisa
evo me po još malo maruna :)
19.10.2017. (09:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Obožavam kestenje, ali ovde tek proleti ako ga donesu iz Makedonije.
Inače gljive se ne usudim brati...iako sam učila o njima dosta...za svaki slučaj:))
19.10.2017. (17:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Olja Angel
Obožavam marune, a u tebe je prava fešta od maruna
19.10.2017. (22:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...