hvala Gogoo....uz tebe se uvijek nešto nauči , ali i vidi ljepota.... pričom sa Krka podsjetio si me na Plastika na čijem sam blogu saznala puno o plastici....šteta što više ne piše...
23.08.2017. (05:51)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bazilike su prethodno bile tržnice ili sl. ali do 5v. su već odavno izgubile tu funkciju i pretvarane su u ranohrišćanske bogomolje. Postojale su i tzv. bazilike domus kao dio carske palače i meni bi više ličilo na to .... ali ne znam šta kaže istorija mjesta? :-)
Ono što mnogo bolje znam je to da su otvori veoma bitni elementi za čuvanje vrjednosnog statusa tradicionalne kuće. Istrunili dijelovi se moraju zamijeniti novim u istom obliku kakav je bio odstranjeni dio. Nema tu "pomirenja" starog sa "modernim", novim materijalima. Osnovni principi su: ne izmišljati, ne "kalemiti" tuđu tradiciju, ne prilagođavati tradiciju već novi sadržaj njoj i upotrebljavati prirodne materijale kao nekada što se radilo. ;)
23.08.2017. (08:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Čuvarica..., i u bližoj okolini kod nas zanimljivih predjela i šteta ih ne posjetiti. Nisi za motar i radić u puno maslin. ulja?! @Lastavica, puno stranaca posjećuje ovaj lokalitet, a u srpnju ima i gozba u rimskom stilu koja nije baš za mene, (ali ako bude jelovnik za robove, plebejce i sl. prijavit ću se). @Aneta, i kraljevski dvorac i javna zgrada za skupštine i sl., a restauracije ne pogode uvijek kako je bilo. Ovdje nisu prozori i vrata, a vjerojatno ni krov na dijelu objekta onakvi kakvi su bili ali to je više zbog zaštite, otvori su višemanje kao nekad. @kamena, uživaj na Pagu! (znači druge ti nisu lijepe, a dobro...).
23.08.2017. (11:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Predivno! Posebno mi se sviđa zadnja fotka :)))) Predivan i strpljivi wuf....Što se papanja tiče, po mome ukusu - ali, nekako mi se čini da bih pomalo i ostala gladna :)))) Pusa, pozdrav od L+B+G
23.08.2017. (21:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@kamena, sad si mi skinula kamena sa srca, ali nisam ni mislio da su ti ostale moje fotke za bacit, trudio sam se. @geomir, vidim da si ti bio na mnogim mjestima gdje i ja, mogli bi jednom skupa na taj kameniti vrh ili neki drugi ako je barem preko 500 m n/m. @.Čarapa..., nastojim da je divno dok boravim uz more i na planinama. @...tetica, zbilja je nekad bio velik, ali izgleda su ga neki došljaci (možda i moji preci) malo rasturili jer je bio slabo branjen, ali i ostaci su vrijedni za posjetu. @Dijana, ako si bila tamo onda znaš o čemu govorim, a zašto ne i ponoviti posjet. @...-enigmatika, mogli bi jednom susret zagonetača i na Krku, zar ne? Meni je blizu i svakotolko navratim. @modrinaneba, i pametan psić, drži se hladovine uz vodu. @luki 2, vidi se da su pudli najinteligentniji psi jer znaju kada i gdje treba biti strpljiv, a uz moju klopu sigorno ne bi bila gladna niti imala problema sa šećerom i ostalim, makar često prije napora uzimam UH-e. @mecabg, vidiš kako nije dobro pozabiti na mene, a ima još puno toga na otoku Krku što ni svi Boduli ne znaju.
23.08.2017. (23:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Već sam dvije godine zaredom na Krku, ali nikako da nađem vremena (obično je to od petka navečer do nedjelje popodne) da malo lutam uokolo. Istina, nije ni Krk baš mali pa da se luta po njemu samo tako :) Imam jedan word dokument u kojem sam zapisivao sve lokalitete na Krku za vidjeti koje sam pokupio isto na nečijem blogu i čak dobio savjete u komentarima što vidjeti, itd. Zapisat ću ovo pa možda jednom dođe na red!
A što se tiče onih vrhova sa slika, u pravu si! Julijske Alpe su u pitanju :)
24.08.2017. (12:58)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
1 kg brašna za dizana tijesta 2 dl ulja 50 g kvasa (svježega) 50 g šećera 5 dl mlijeka malo soli U mlako mlijeko stavite šećer i kvas te ostavite na toplom i čekajte dok se kvas ne digne. U posebnu zdjelu sipajte brašno i posolite ga. Kad se kvas dignuo, dodajte ga u brašno i dodajte ulje te toplo mlijeko. Izradite glatko tijesto i stavite ga da se diže. Kad je tijesto dva puta povećalo volumen, uzmite dio tijesta i razvaljajte ga tanko, režite trokute i rolajte od duljega kraja prema kraćem da dobijete klipić. I tako dio po dio tijesta dok sve ne potrošite. Klipiće slažite u nauljeni lim, premažite ih mlijekom ili vrhnjem i po želji stavite posip (sezamove sjemenke, drobljene bučine sjemenke, mak...). Pecite u zagrijanoj pećnici.
To je recept od moje majke (izašao je čak 1995. u kuharici koji je napisala). Budem našao neku sliku, ali ovi naši su manji od npr. varaždinskih domaćih klipića. Možeš nutra staviti šampinjone fino je :)
24.08.2017. (13:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Gurmanka, zbilja neka mjesta vrijedi ponovno posjetiti. (nisi za moja jela?) @mecabg, prvo upoznati svoj kraj, a onda možemo dalje. @...suspect, na Krku se može fino lutati, a nije baš ni velik ako imaš vozilo. Predlažem uz ovo i posjet Bašćanskoj dolini sa usponom do platoa Mjesec i na suprotnu stranu na vrh Obzovo. I vrbničku... u Vrbniku. -Dobar recept za klipiće, ali mlijeko ne koristim, a kvasac, šećer, i bij. brašno izbjegavam.
24.08.2017. (15:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Domenico, zato ih i treba obilaziti. @Pozitivka, puno toga lijepog i vrijednog na kvarnerskim otocima. @shadow-of-soul, ne bih imao ništa protiv da sam studirao arheologiju. @Vv, kad me ovakvi otvori privuku moram ih fotkati. A ima još zanimljivih stvari, pogotovo za arheologe.
25.08.2017. (22:58)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Čuvarica pinkleca
hvala Gogoo....uz tebe se uvijek nešto nauči , ali i vidi ljepota....
pričom sa Krka podsjetio si me na Plastika na čijem sam blogu saznala puno o plastici....šteta što više ne piše...
23.08.2017. (05:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
Bila na Krku, ovdje nisam bila. Prekrasan ti ej post.
23.08.2017. (07:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Aneta
Bazilike su prethodno bile tržnice ili sl. ali do 5v. su već odavno izgubile tu funkciju i pretvarane su u ranohrišćanske bogomolje. Postojale su i tzv. bazilike domus kao dio carske palače i meni bi više ličilo na to .... ali ne znam šta kaže istorija mjesta? :-)
Ono što mnogo bolje znam je to da su otvori veoma bitni elementi za čuvanje vrjednosnog statusa tradicionalne kuće. Istrunili dijelovi se moraju zamijeniti novim u istom obliku kakav je bio odstranjeni dio. Nema tu "pomirenja" starog sa "modernim", novim materijalima.
Osnovni principi su: ne izmišljati, ne "kalemiti" tuđu tradiciju, ne prilagođavati tradiciju već novi sadržaj njoj i upotrebljavati prirodne materijale kao nekada što se radilo. ;)
23.08.2017. (08:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kamena
nisam bila na Krku, još :) jučer me zvali za Pag u rujnu... ideeem, jedva čekam :) lijepa mi ona s voltima i prozorima :)
23.08.2017. (10:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Čuvarica..., i u bližoj okolini kod nas zanimljivih predjela i šteta ih ne posjetiti. Nisi za motar i radić u puno maslin. ulja?!
@Lastavica, puno stranaca posjećuje ovaj lokalitet, a u srpnju ima i gozba u rimskom stilu koja nije baš za mene, (ali ako bude jelovnik za robove, plebejce i sl. prijavit ću se).
@Aneta, i kraljevski dvorac i javna zgrada za skupštine i sl., a restauracije ne pogode uvijek kako je bilo. Ovdje nisu prozori i vrata, a vjerojatno ni krov na dijelu objekta onakvi kakvi su bili ali to je više zbog zaštite, otvori su višemanje kao nekad.
@kamena, uživaj na Pagu! (znači druge ti nisu lijepe, a dobro...).
23.08.2017. (11:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kamena
ma daj, sve mi je kod tebe lijepo, bez zezanja, posebno zato šta mi je nepoznato, pa onako pinkicu i zavidim :)
23.08.2017. (12:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
Morat ću se digoda opet zavrtit tamo.
Bio tamo prije 40 i kusur i uskoro ću prezentirati taj posjet!
Tada sam se čak i ja verao na jedan kameniti vrh. :-)
23.08.2017. (13:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
divno :)
23.08.2017. (14:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
stara teta
ouoououuuu! pa ovo je cijeli jedan grad!
23.08.2017. (15:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Gurmanka
Uvijek iznova i novim očima gledam mjesta koja vrijedi ponovno posjetiti, ti to tako lijepo prezentiraš, lijep pozdrav!
23.08.2017. (18:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinajina svijest o pokretu
hvala ti na prisjećanju i izazovu... da, moram ponovo tamo... :)
23.08.2017. (18:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Deseta umjetnost-enigmatika
Zbilja ideš u arheologe. A ja na Krku ne bijah.
23.08.2017. (19:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrinaneba
Krasne slike a psič mi je tolikoooo sladak...vidi ga maloga kako ćeka...joj te prelepe okice....Pozdrav veliki Tebi Gogoo!!!
23.08.2017. (21:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki 2
Predivno! Posebno mi se sviđa zadnja fotka :)))) Predivan i strpljivi wuf....Što se papanja tiče, po mome ukusu - ali, nekako mi se čini da bih pomalo i ostala gladna :)))) Pusa, pozdrav od L+B+G
23.08.2017. (21:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Mislila sam da Krk nema tajne za mene...zaboravila sam na tebe. Ti uvek pronadješ nešto novo ( staro nevidjeno)
23.08.2017. (22:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@kamena, sad si mi skinula kamena sa srca, ali nisam ni mislio da su ti ostale moje fotke za bacit, trudio sam se.
@geomir, vidim da si ti bio na mnogim mjestima gdje i ja, mogli bi jednom skupa na taj kameniti vrh ili neki drugi ako je barem preko 500 m n/m.
@.Čarapa..., nastojim da je divno dok boravim uz more i na planinama.
@...tetica, zbilja je nekad bio velik, ali izgleda su ga neki došljaci (možda i moji preci) malo rasturili jer je bio slabo branjen, ali i ostaci su vrijedni za posjetu.
@Dijana, ako si bila tamo onda znaš o čemu govorim, a zašto ne i ponoviti posjet.
@...-enigmatika, mogli bi jednom susret zagonetača i na Krku, zar ne? Meni je blizu i svakotolko navratim.
@modrinaneba, i pametan psić, drži se hladovine uz vodu.
@luki 2, vidi se da su pudli najinteligentniji psi jer znaju kada i gdje treba biti strpljiv, a uz moju klopu sigorno ne bi bila gladna niti imala problema sa šećerom i ostalim, makar često prije napora uzimam UH-e.
@mecabg, vidiš kako nije dobro pozabiti na mene, a ima još puno toga na otoku Krku što ni svi Boduli ne znaju.
23.08.2017. (23:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Ti si naša sveznalica i stručnjak za Kvarner...
24.08.2017. (07:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Unusual suspect
Već sam dvije godine zaredom na Krku, ali nikako da nađem vremena (obično je to od petka navečer do nedjelje popodne) da malo lutam uokolo. Istina, nije ni Krk baš mali pa da se luta po njemu samo tako :)
Imam jedan word dokument u kojem sam zapisivao sve lokalitete na Krku za vidjeti koje sam pokupio isto na nečijem blogu i čak dobio savjete u komentarima što vidjeti, itd. Zapisat ću ovo pa možda jednom dođe na red!
A što se tiče onih vrhova sa slika, u pravu si! Julijske Alpe su u pitanju :)
24.08.2017. (12:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Unusual suspect
Obećao sam pa ispunjavam :)
Domaći klipići
1 kg brašna za dizana tijesta
2 dl ulja
50 g kvasa (svježega)
50 g šećera
5 dl mlijeka
malo soli
U mlako mlijeko stavite šećer i kvas te ostavite na toplom i čekajte dok se kvas ne digne. U posebnu zdjelu sipajte brašno i posolite ga. Kad se kvas dignuo, dodajte ga u brašno i dodajte ulje te toplo mlijeko. Izradite glatko tijesto i stavite ga da se diže. Kad je tijesto dva puta povećalo volumen, uzmite dio tijesta i razvaljajte ga tanko, režite trokute i rolajte od duljega kraja prema kraćem da dobijete klipić. I tako dio po dio tijesta dok sve ne potrošite. Klipiće slažite u nauljeni lim, premažite ih mlijekom ili vrhnjem i po želji stavite posip (sezamove sjemenke, drobljene bučine sjemenke, mak...). Pecite u zagrijanoj pećnici.
To je recept od moje majke (izašao je čak 1995. u kuharici koji je napisala). Budem našao neku sliku, ali ovi naši su manji od npr. varaždinskih domaćih klipića. Možeš nutra staviti šampinjone fino je :)
24.08.2017. (13:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Gurmanka, zbilja neka mjesta vrijedi ponovno posjetiti. (nisi za moja jela?)
@mecabg, prvo upoznati svoj kraj, a onda možemo dalje.
@...suspect, na Krku se može fino lutati, a nije baš ni velik ako imaš vozilo. Predlažem uz ovo i posjet Bašćanskoj dolini sa usponom do platoa Mjesec i na suprotnu stranu na vrh Obzovo. I vrbničku... u Vrbniku.
-Dobar recept za klipiće, ali mlijeko ne koristim, a kvasac, šećer, i bij. brašno izbjegavam.
24.08.2017. (15:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
DOMENICO
Lipa Naša... najlipša... bogata kulturnim i prirodnim lipotama.. nismo ni svjesni koliko smo bogati :)
24.08.2017. (17:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pozitivka
Krk krije mnogo ljepote kulture, tradicije, životinjsko svijeta i gastronomije. Fascinantan spoj! :)
25.08.2017. (12:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
shadow-of-soul
volim te stare građevine, željela sam studirati arheologiju i upisala je, ali na žalost - život je odveo na drugi fakultet
25.08.2017. (13:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.
Lijep i zanimljiv post, kao i obično... a druga fotografija mi je posebno lijepa :)
25.08.2017. (21:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
@Domenico, zato ih i treba obilaziti.
@Pozitivka, puno toga lijepog i vrijednog na kvarnerskim otocima.
@shadow-of-soul, ne bih imao ništa protiv da sam studirao arheologiju.
@Vv, kad me ovakvi otvori privuku moram ih fotkati. A ima još zanimljivih stvari, pogotovo za arheologe.
25.08.2017. (22:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...