Kruh s orasima

nedjelja, 16.09.2018.









Zato što ja imam i blog koji je dobar k'o kruh, iiii.... because I'm an incredibly good person :P, e, baš bikoz ću ovaj podijeliti s vama. Recept, jasno... nisam baš sigurna da bi nam uspjela podjela i ovog kolača :O

Ali, zato vam za izradu sličnog ne treba skoro nikakvo posebno znanje i spretnost u kuhinji, već tek malo dobre volje... i nešto oraha, naravno.
Mi u našoj kući ovaj kruh radimo već trideset godina, ako ne i više... i još nam nije dosadio, a dolazak novih, svježih oraha, je, pored mog prvonavedenog :), još jedan od razloga zašto sam upravo sad ispekla ovaj najnoviji.... tj. jučer sam ga radila, ali pretpostavljam da znate na što sam mislila rolleyes









Sastojci:


- 400 g brašna
- 200 g šećera
- 400 g oraha narezanih na tanke listiće
- 250 ml mlijeka
- 1 razmućeno jaje
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo


Jedino na što trebate obratiti pozornost, kod ovog recepta, je da vam žličica za sodu i prašak za pecivo ne bude najmanja koju imate doma, upotrijebite nekakvu 'normalnu malu' :)... i ne morate ju prepuniti, ali ni ni pretjerano škrtariti, jer vam se u protivnom može dogoditi da umjesto lijepog i ukusnog kruha dobijete najobičniju, tvrdu ciglu... mislim, ne bih vam ja to rekla da nisam i sama to isprobala :))


Dakle, pomiješajte sve sipkave sastojke, dodajte mlijeko i razmućeno jaje pa sve dobro izmiješajte. Za miješanje vam ne treba mikser, dovoljna je kuhača.
U tijesto zatim dodajte narezane orahe, još jednom sve dobro izmiješajte i smjesu ostavite pola sata na toplom mjestu.
Pećnicu zagrijte na 180˙C, odmorenu smjesu izručite u dobro podmazani kalup i pecite kruh oko sat vremena, tj. dok ne dobije lijepu smeđu boju.
Kruh dobro ohladite i tek ga onda izrežite.
Ukoliko ne želite tvrdu koricu koju ovaj kruh ima, možete ga, napola ohlađenog, spremiti u plastičnu kutiju s poklopcem, pa će korica omekšati.





Kruh je odličan uz; šalicu čaja, mlijeka ili bijele kave... namazan maslacem ili Nutellom, linoladama, čokoladama... i svim drugim omiljenim vam namazima.


I polako guštajte :)














Vatra ft. Massimo - Nama se nikud ne žuri





'Kapkejkovi' s crnim vinom

utorak, 11.09.2018.














Danas smo imali goste, pa sam ja nakanila ispeći nekakav kolač... nešto 'lijeno', da se previše ne mučim.
No, kolač je toliko bio 'lijen' da ga gosti nisu dočekali... tj. nisu dočekali da ga dovršim :I
Al' sam zato ja dobila svašta nešto... lijepo i šareno.

A kolač k'o kolač, nije da su gosti propustili ne znam ti što... no, na blogu sam nedavno obećala vino, pa onda evo vino.
Nije da sam rekla u kakvom obliku će biti :O



I recept (jestivo je, mada preslatko jer sam upotrijebila kremu, koja je omiljena kod Amerikanaca, a radi se od maslaca i puno šećera u prahu):

Tijesto:

- 2 šalice (250 ml) brašna
- 3/4 šalice šećera
- 3/4 šalice ulja
- 1 šalica crnog vina
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 150 grama 'kapljica' od čokolade ili tamne čokolade narezane na manje kockice






Krema:

- 1 šalica crnog vina
- 4-5 žlica sitnog šećera
- oko 400 grama šećera u prahu
- 250 grama maslaca





Prije svega potrebno je pripremiti vino za kremu: u vino dodajte sitni šećer, stavite ga na vatru i reducirajte do polovice.
Ostavite da se ohladi.

Za tijesto dobro izmiješajte sve sastojke, dodajte čokoladu, smjesu sipajte u kalupe za muffine i ispecite kolačiće pazeći da se ne presuše.
Maslac izradite mikserom i postupno mu dodajte šećer u prahu (koliko mislite da je potrebno), a zatim i reducirano vino pa miješajte sve dok ne dobijete pjenastu kremu.
E sad... ja šećer nisam mjerila, nego sam ga dodala 'odoka' i izgleda malo previše jer mi se krema učinila prečvrsta. Kako bih je omekšala dodala sam u nju nekoliko žlica ukuhanog bobičastog voća (maline, kupine, borovnice, višnje...) koje sam spremala prije dva dana.
To je, naravno, kremi promijenilo okus, ali što se mene tiče - na bolje. Nedostajalo mi je malo te 'svježine' koju sam s ovim dobila.
Zbog tog voća na fotografija krema djeluje malo 'čupavo' ali zapravo nije takva - glatka je. Kolači su maleni, nisu viši od 4cm i snimani su izbliza, pa sve djeluje puno veće nego što zapravo je.

Vina koja se preporučaju su: merlot, cabernet sauvignon, frankovka, dingač, a dobar je i vranac...i upravo njega sam ja upotrijebila :)

Eto... vino :)






Dekoracija - 'grozdovi' od 'kraljevske glazure' (royal icing)





Ti koja imaš noge nevinije od mojih...






Šalim se... htjela sam pitati tko ima čiste noge (ja cijeli dan naokolo tapkam bosa :O)... treba vino raditi :party









<< Arhiva >>