Komentari

teutinaljubav.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


 • Čuvarica pinkleca

  svaki put nešto novo....da je lijepo ,to smo već naučili....zanima me kako ste savladavali izgovor...ja na primjer ne znam kako bi izgovorila to chozuya, mada mi se sviđa to ritualno pranje ( ruku, misli, negativnih emocija, krivo izgovorenih riječi.... )

  avatar

  08.07.2016. (13:05)    -   -   -   -  

 • Klik

  Ovo sa stajanjem (samo) na jednoj strani pokretnih stepenica kako bi se omogućio hodajući prolazak žurnijima vrijedio je disciplinirano, primjerice, u Švedskoj još u sedamdesetima (!)... što je bilo iznimno efikasno zbog njihovih ponegdje ekstremno dubokih stanica tunnelbane i dugačkih (dakle sporih) stepenica.

  U jednom "običnom" Beču to također vrijedi otkada pamtim, odnosno otkada sam bio po prvi puta u njihovom sustavu U-bahna. Samo iznimno netko se tamo zaigra pa se rasprostre po cijeloj širini...

  Kod nas, kada iz autoškola (dakle edukacije!) izlaze vozači od kojih samo 1/10 zna ispravno signalizirati žmigavcima svoje kretanje kroz kružni tok, teško je očekivati ikakve pomake u pogledu shvaćanja (!) glađe pješačke komunikacije "formalno-needuciranog" pučanstva. Četrdeset (40) godina poslije Stockholma.

  Kada ovdje nekoga tko stoji na sredini pokretnih stepenica i s raširenim rukama se drži za oba gumena pokretna rukohvata zamolim da mi se pomakne da prođem, obično me dočeka pogled kao da sam mu opsovao mater.

  avatar

  08.07.2016. (13:10)    -   -   -   -  

 • Bocaccio

  Vjerovao ili ne, ali nakon Irske godine, i sam sam nekako počeo primjenjivati pravilo lijeve strane. A primijetio sam i kako se ono po Europi sve više i više počinje (samoinicijativno?) primjenjivati.

  avatar

  08.07.2016. (13:11)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  @ Čuvarica ... Ch se čita kao č (čozja, japanci ne čitaju u ilii npr arigatou gozaimasu ... arigatogozaimas hvala lijepo)

  avatar

  08.07.2016. (13:12)    -   -   -   -  

 • Kunigunda

  Pravo lijeve strane ???

  Haa..............izgleda kao da su Japanci postali ljevičari ! Sreća nisu, ali poštuju "ono lijevo"

  avatar

  08.07.2016. (14:01)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  discipliniranost tog dalekog naroda me uvijek fascinirala i to kako su se od zaostale zemlje dignuli u jednu od tehnološki najnaprednijih zemalja svijeta
  samo, žao mi je što ih tresu silni potresi, jer to otočje je nestabilno, ali oni vole svoju zemlju bez obzira kakva bila - nakon svakog potresa, oni sve lijepo opet dovedu u red ...

  avatar

  08.07.2016. (14:19)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  @ Shadow ... Ja često pogledam stranicu Potresi u Japanu. Zanimljivo je vidjeti kako se oceanske ploče podvlače pod azijsku ploču i kako se potresi dešavaju u toj zonu subdukcije. Kada to čovjek vidi jasno je zašto je taj čitav "vatreni prsten" izvor geoloških nestabilnosti, vuklana i potresa.

  avatar

  08.07.2016. (15:12)    -   -   -   -  

 • modrinaneba

  krasne fotke...uživala sam u njima!!!

  avatar

  08.07.2016. (15:12)    -   -   -   -  

 • Dinaja

  fasciniraju me njihovi hramovi i njihova mitologija...
  oduševljava me njihova discipliniranosti,a
  volim i njihovo pjesništvo, ne samo Haiku...
  Imam ilustriranu zbirku japanske poezije iz 1897 godine...
  svilenkasti papir oslikan motivima njhove civilizacije...
  pjesme o vodi, zmajevima, trešnjama, carevima... ljubavi, žiivotu...
  a ti i Teuta nam sada približavate njihovu svakodnevicu...
  veslim se i uživam u svakoj objavi i tvojim divnim fotografijama... :)

  avatar

  08.07.2016. (15:34)    -   -   -   -  

 • White Lilith

  sada znam koji je to zmaj koji mi se svidio iz teutina prijašnjeg videa:)
  a Japanci - za uvođenje reda - majstori, ali čini mi se da su oni rođeni, odgajani, obrazovani, žive... u takvom svojevrsnom redu i da je taj mentalni sklop već stoljećima i više u njihovim glavama, zato i jesu jedno od najrazvijenijih gospodarstava....
  p.s.
  ne moram reći da me je zmaj opet fascinirao:D

  avatar

  08.07.2016. (16:13)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  @More ljubavi - pogledala sam predloženu stranicu, a frapantno je ovo:
  "12 earthquakes in the past 7 days" - ne mogu zamisliti, ali oni sužive sa tom pojavom, jer sjećam se kad sam zadnji put osjetila potres - bilo je stvarno neugodno i osjećaj je bio: "tako sam malena prema ovome sada što se događa", misleći pri tome na to koliko smo svi beznačajni u odnosu na prirodne katastrofe

  avatar

  08.07.2016. (16:39)    -   -   -   -  

 • Demetra

  Nije to dakle samo u uređenom Japanu. Doživjela sam to u milanskom metrou. Da bi bilo lijepo kada bi svatko mislio i na onog drugog bi. Najčešće se svojata sve i svuda kao osobno pravo. Bit će bolje. Pozdrav.

  avatar

  08.07.2016. (18:27)    -   -   -   -  

 • lion queen

  a pogle na zadnjoj fotki kako malica nosi zaštitu preko usta, da ne zarazi druge ljude.. a kod nas u busu jednom rukom drže mobitel, drugom rukohvat, a kašlju i kišu u susjeda.. i onda se mi čudimo što nam zdravstvo propada, pa kako neće propasti kad su ljudi nekulturni i bezobrazni pa šire gripu, kašalj i prehladu na sve strane.. fuj, gade mi se naši ljudi, kad vidim tvoje fotke iz japana...

  avatar

  08.07.2016. (20:20)    -   -   -   -  

 • teuta

  Mornaru moj i to smo naučili a dobro se sjećam kako nisam znala što s tom posudicom dok mi jedan uljudan Japanac nije pokazao. Baš je bilo interesantno. Što se tiče lijeve strane, zaboravio si napomenuti da je negdje i desno pravilo zavisi o kojem se mjestu radi. Isto tako uvijek se ostavlja mjesto za one kjoje se žure, znači uvijek se hoda uz rub. Ma Japanci su zakon u svemu. Cmokić.

  avatar

  08.07.2016. (20:44)    -   -   -   -  

 • sewen

  Volija bi otić u Japan!

  avatar

  08.07.2016. (23:41)    -   -   -   -  

 • O-da životu!

  Da mi je uživati u hramu i svojoj tišini. Morali su uvesti reda kad ih je tako puno.To se vjerovatno ući tradicijski, kao što se kod nas više ne uči.

  avatar

  09.07.2016. (10:12)    -   -   -   -  

 • builderica

  Prekrasne slike i opisi...osjetih se kao da bijah tamo i ja...po gotovo ta lijeva strana...uvijek se penjem i prolazim sklanjjajuci se u lijevu stranu :)

  avatar

  09.07.2016. (11:14)    -   -   -   -  

 • samo za vranju

  Kod nas vrijedi pravilo desne strane, al ga se svi ne pridržavaju. Mi učimo djecu da hodaju desnom stranom hodnika, pločnika, pješačkog prijelaza, stepenicama. I eto problema kad naletimo na tebe. Ha, ha, ha...

  avatar

  09.07.2016. (13:06)    -   -   -   -  

 • NF

  da, tog reda je bilo više i ranije u njemačkoj.

  avatar

  10.07.2016. (22:48)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...