KICKBOXING

ponedjeljak, 30.04.2007.

Odjeci Marinove pobjede


Evo, kako je o Marinu Rosi i njegovom osvajanju titule Europskog prvaka obaviještena javnost:








Lijepo, zar ne?


- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 29.04.2007.

I Damir Tovarović na europskom tronu

Još jedna odlična vijest o uspjehu naših boraca stiže iz Francuske. Naime, istog dana kada je u Italiji Marin Roso osvajao svoju titulu, gotovo istovremeno, u subotu 28. travnja 2007., u Bourgu en Bresse, 80 km sjeverno od Lyona, pred 3000 gledatelja, član splitskog kickboxing kluba „Pit Bull“ Damir Tovarović osvojio je titulu Europskog WAKO Pro prvaka u full contactu apsolutne kategorije +94,200 kg.

















Damirov protivnik bio je 130 kg težak i 2 m visok francuski gorostas Nicolas Comtet (gore, na lijevoj slici), a borba je dogovorena na 12 rundi. Ključna runda bila je jedanaesta do koje su se bodovne prednosti izmjenjivale čas na jednu čas na drugu stranu. U predzadnjoj rundi Damir odlučno kreće u finiš te već umornog Francuza zasipa žestokom ručnom serijom. Jedan udarac sjeda na pravo mjesto i ruši Nicolasa u nokaut, čime Tovarović osvaja titulu europskog prvaka.

S Damirom je bio njegov trener prof. Marko Žaja koji je i izbornik hrvatske full contact reprezentacije. Pored dva francuska suca i jednog iz Tunisa, ovaj meč je sudio i potpredsjednik Hrvatskog kickboxing saveza Miljenko Kutleša iz Imotskog.

Bravo Damire!


Slika nemam, na žalost. Nešto je svojim mobitelom snimio sudac Kutleša. Izgleda da je lakše bilo Tovaroviću doći do pobjede nego meni do Kutlešinih slika. Ali, nada uvijek postoji.


Ipak, blaženi internet i ko ga izmisli. Svašta se tamo može naći. Čak i love, kažu. Izgleda sve, osim pameti.

Evo nekoliko sličica:








Ako netko zna francuski, ovdje može pročitati nešto o borbi, a ima i jedna sličica.


Lijepo, zar ne?




- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 28.04.2007.

Marin Roso na europskom tronu

Katkada penjanje na tron izgleda dugotrajan i težak posao, a katkada to izgleda lako i jednostavno, toliko jednostavno da se čovjek zapita što se je toliko čekalo. Tako je bilo i ono što smo vidjeli u mjestu Luca u Italiji, gdje se je za titulu Europskog prvaka WAKO Pro federacije borio naš Marin Roso. Brzo, efektno i naizgled jednostavno Rosino penjanje na tron.

Ali, ipak svi znamo da je to penjanje počelo davno ranije, još u Maroku, kada je Marko osvojio srebrnu svjetsku medalju. Samo upornošću trenera Tomislava Bilandžića i silnom voljom i željom Marina Rose, te vjerom mnogih oko njih, Marin je uspio. Nimalo brzo, nimalo lako niti jednostavno.

Dakle, kako sam i najavio, Marin Roso, član osiječkog kickboxing kluba "Sveti Duh", kojeg vode trener Tomislav Bilandžić i predsjednik prof. Željko Vukić, pozvan je u talijansko mjesto Lucca na borbu za upražnjenu WAKO pro titulu prvaka Europe u low kicku po profesionalnim pravilima, u težinskoj skupini do 85,100 kg, a protivnik mu je bio talijanski šampion i iskusni pro borac Marco Vallei.

Borba je bila pretposljednja na priredbi "Resa dei Conti 10" - deseta po redu u posljednjih nekoliko godina promotora Cristiana Lenzija i Patrizia Rizzolija.



U sportskoj dvorani se je okupilo oko 2500 gledatelja, a imali su prilike vidjeti desetak borbi u shoot boksu, K1-style, full contactu i vale tudo-u, među kojima je bila i borba za WAKO Pro prvaka svijeta u low kicku, -66,900 kg između Pietra Falca i Dina Orosa (koju je obranio gostujući Dino Oroso).












Marin je u borbu ušao taman dovoljno "nabrijan" da ima dobru motivaciju, želju i beskompromisnost, ali ne previše pa da je zbog silne želje zasljepljen i neoprezan. Prva minuta prolazi u recimo, ravnomjernoj razmjeni udaraca, a onda, uvidjevši pravo stanje stvari, Marinov kut (Tomislav Bilandžić i Leonardo Komšić) "naređuje" kretanje u napad. Marin bez imalo ustručavanja i žestoko kreće, prvenstveno ručnim tehnikama. Dobro se kreće, i ono malo protivnikovih udaraca završava na Marinovim blokadama, Marin dobro kombinira, palo je i nekoliko efektnih high kickova, ali ipak razoran je sa svojim krošeima. Velleiu ostaje samo da se pokrije i brani od debakla. Gong spašava Velleia od brojanja i vjerojatno knock outa. Međutim, u pauzi nakon prve runde, iz kuta Marca Velleia pozvan je doktor koji odlučuje da Marco ne može nastaviti borbu. Time je borba završena, a novi WAKO Pro europski prvak postao je Marin Roso.

Bravo Marine!


Sama sportska priredba pobudila je dosta pažnje u talijanskim medijima, pogotovo elektronskim, a ovdje je jedan izvještaj s web portala "Fight or Die", a drugi s jedne od najpopularnijih talijanskih web stranica o borilačkim sportovima "Il Guerriero".


A evo i foto zapisa:



























































































































Na priredbi, kao i na večeri, sudjelovali su i ljubitelji Mirka Filipovića:


Sve u svemu, čistitke Marinu i svima koji su mu u tome pomogli.

Eto, lijepo zar ne?




- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.04.2007.

Marin Roso u napadu na WAKO Pro titulu


Predsjednik WAKO - Svjetske kickboxing organizacije Ennio Falsoni prije nekoliko mjeseci je na adresu Hrvatskog kickboxing saveza i njegovog predsjednika Predraga Znaora poslao zahtjev kojim traži da se član osječkog KBK Sveti Duh Marin Roso - aktualni vice prvak svijeta u disciplini low kick, bori za titulu prvaka Europe po profesionalnim pravilima u disciplini low kick u kategoriji do 85,1 kilograma.

U osječkom kickboxing klubu Sveti Duh sa zadovoljstvom su prihvatili poziv, pa je čelni čovjek hrvatskog kickboxing saveza potvrdio Falsoniju Rosin nastup. Meč za prvaka Europe po profesionalnim pravilima održati će se u subotu, 28. travnja u talijanskom mjestu Lucca u regiji Toscana, a suparnik osječkom borcu bit će domaći adut Marco Vellei.

U ringu će se borba održati prema profesionalnim pravilima u trajanju od pet rundi po tri minute.

Za najvažniji meč u svojoj dosadašnjoj karijeri Marin Roso aktualni amaterski viceprvak svijeta odradio je osam tjedana dugačke pripreme koje su vodili njegov trener Tomislav Bilandžić i boksački trener Branko Klasić. Dio priprema odrađen je u Poreču, gdje je Marin trenirao s borcima Kickboxing kluba King i njihovim glavnim trenerom Leonardom Komšićem - inače izbornikom nacionalne reprezentacije za disciplinu K1 style (ex. thai kickboxing), a sparirali su mu i vrlo jaki sparing partneri, svjetski prvak u thai kickboxingu do 91 kg Igor Jurković, te europski viceprvak u thai kickboxingu +91 kg Valentino Venturini.

U sklopu priprema Roso je sudjelovao i na državnom prvenstvu u low kicku u Viškovu, 1. travnja 2007., gdje je u kategoriji do 86 kg pokazao da je dobro pripremljen i motiviran. Nažalost, u finalnoj borbi protiv vječnog suparnika Stipe Stipetića iz Splita, Roso je zaradio veliku oteklinu ispod lijevog oka, pa je trener Bilandžić predao meč s ciljem da Rosu sačuva od ozbiljnije ozljede. Sve u svemu, takva organizacija priprema već je pokazatelj kako Roso u svojoj najvažnijoj borbi u karijeri ima velike ambicije.

Eto, sretno Marine.




Marin Roso u napadu - Photo by: Goran Mehanović


Vječiti suparnici: Stipe Stipetić (lijevo) i Marin Roso - Photo by: Goran Mehanović


- 23:44 - Komentari (36) - Isprintaj - #

Bilo je best u Bestu

Poštovani čitatelji i posjetitelji ovoga moga bloga - vrijeme je nezaobilazan faktor u našim životima, a vremena ko ni novca (rijetki će reći i pameti, a ja slobodno kažem) ni pameti - nikada dosta i iste te stvari nitko ne dijeli, na žalost. No, ne želim sada lamentirati o prolaznosti svega navedenoga već samo o tome da jednostavno sada nemam vremena pisati širi post s opisom borbi koje sam gledao u Bestu. A hoću. I slike ću uploadati (blaženi naš hrvatski).

Dok ne uhvatim vremena, a hoću, pozivam vas da pogledate nekoliko najava iz Večernjeg lista, i web portala Profightstore i bosanskog Bljesak info

Izvještaje možete pročitati na web portalima Index.hr, Profightstore i na internetskim stranicama Večernjeg lista

Komentare onih boljih i onih malo manje boljih poznavatelja možete pročitati na forumima; Nokaut i UF Forum.

A pogledajte i članak objavljen u Večernjaku:




Nadam se da su zainteresirani, kada nisu mogli vidjeti jedan drugome preko ramena u Bestu, ipak doznali informacije i rezultate. Ja ću evo sada ipak napisati rezultate i ilustrirati, nako - pamćenja radi.














1. borba: low kick, -91 kg, 3 x 2 min
Denis Marjanović (BiH) - Ivan Stanić (Cro) - 0:3
Nakon prve runde u kojoj je gubio, Stanić nadoknađuje i dominira u drugoj i trećoj rundi. Jednoglasnom odlukom sudaca Ivan Stanić zasluženo pobjeđuje.










2. borba: low kick, +91 kg, 3 x 2 min
Stanko Pavlović (Srb) - Zoran Dorčić (Cro) - Dorčić TKO 3.r,
Apsolutna dominacija Dorčića, nakon KO u drugoj rundi Pavlović se ne snalazi, u trećoj rundi u 51. sekundi drugi KD, a gotovo na samom kraju i treći KD, sudac odbrojava do 10. Tehničkim knock outom u 3. rundi pobijedio je Zoran Dorčić.




3. borba: low kick, +91 kg, 3 x 2 min
Mladen Božić (Srb) - Marin Došen (Cro) - 1:2
Vrlo izjednačena borba u prvoj rundi, u drugoj Došen stvara prednost, u trećoj iskusni Božić nadoknađuje. Podijeljena odluka sudaca i tijesna pobjeda Marina Došena.






4. borba: low kick, -91 kg, 3 x 2 min
Dalibor Kršić (BiH) - Stipan Ivić (Cro) - Kršić AB Ivića u 3.r.
Beskompromisna borba vrlo jakih udaraca. U početku izjednačeno, na samom kraju 2. runde Kršić obara Ivića. Na početku treće runde - 19. sekunda, nakon primljenog desnog krošea, Ivić traži liječničku pomoć, utvrđuje se da su mu izbijena 2 zuba i borba završava predajom Stipana Ivića zbog povrede.








5. borba: low kick, +91 kg, 3 x 2 min
Nikola Maletić (Srb) - Zoran Majkić (Cro) - 0:3
Nakon ujednačene prve runde, Majkić u drugoj i trećoj rundi ostvaruje prednost te jednoglasnom odlukom sudaca pobjeđuje.










6. borba: low kick, +91 kg, 3 x 2 min
Nikola Dimkovski (Srb) - Ivica Ivić (Cro) - Dimkovski TKO 3.r.
I mlađi brat Ivić beskompromisno ulazi u borbu. U početku izjednačeno, na samom kraju 1. runde Dimkovski obara Ivića desnim high kickom - čista Ivićeva nepažnja. U drugoj rundi Ivić se ne vraća snazi, gubi, a tako je počela i treća runda. Najprije Kršić nakon 9 sekundi obara Ivića, zatim nakon 1:02 minute Kršić ponovno obara Ivića, sudac odbrojava do kraja - i Ivica Ivić gubi tehničkom knockoutom u 3. rundi.








7. borba: K1 Style, -75 kg, 3 x 2 min
Dragan Mičić (Srb) - Mario Princ (Cro) - Princ KO 1.r.
Vrlo izhednačena i oštra borba od samoga početka. Princ nakon 1:51 minute obara Mičića, ali Mičić se vrlo brzo vraća u pravu borbu. I druga runda je izjednačena, ali iskusni Princ ne dozvoljava iznenađenja i nakon 1;40 snažno udara Mičića. Sudac broji, Mičić odmahuje glavom i sudac odbrojava do 10. NA kraju se ispostavlja da je Mičić odmahivao glavom jer se na slaže s brojanjem, a sudac je mislio da Mičić odmahuje glavom jer ne može više. Sve u svemu, Mario Princ pobjeđuje knock outom u 1. rundi.










8. borba: free fight, -84 kg
Stipe Bekavac (Piranya Gym - Opatija) - Damir Mirenić (Black Dragon - Zg)
Damir Mirenić pobjeđuje gušenjem protivnika.










9. borba; free fight, -93 kg
Igor Pokrajac (Cro Cop Team - Zg) - Slaven Planinić (Gracie Barra - Mostar)
Nakon GnP nokauta sudac prekida borbu i proglašava Igora Pokrajca pobjednikom.










Eto.


- 23:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 24.04.2007.

Best u Bestu

Poznati su svi parovi za borilačku priredbu koja će se u srijedu, 25. travnja 2007. s početkom u 20:30 sati održati u diskoteci "Best" na Jarunu u Zagrebu.

U organizaciji Dragana Majkića, zagrepčani će u odličnom ambijentu imati prilike vidjeti 8 borbi po K1 pravilima i 2 meča slobodne borbe.

Borbe večeri po MMA pravilima očekuju se između BJJ viceprvaka Europe Slavena Planinića (Gracie Barra, Mostar) i Cro Copovog sparing partnera Igora Pokrajca (Cro Cop Team), te Damira Mirenića (Black Dragon Alliance) i Stipe Bekavca (Piranha Gym, Opatija).

Osim najavljenih boraca po pravilima slobodne borbe, u ring će izaći borci u kickboxing disciplini - K1 style koji su među najboljim borcima s domaće strane - sve redom učenici trenera Dragana Majkića, a kojima će se suprostaviti borci istoga renomea iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Priredba se organizira pod pokroviteljstvom Hrvatskog kickboxing saveza kojeg će ovom prilikom predstavljati glavni tajnik Romeo Deša i Hrvatskog amaterskog saveza slobodne borbe kojeg će predstavljati predsjednik saveza Željko Banić.

Parovi:

K1 Style

· Stipan Ivić ("Klana" - Klana, Cro) vs.
- Bojan Glavaš ("Sektor" - Banja Luka, BiH)

· Mario Princ ("Klana" - Klana, Cro) vs.
- Dragan Micić ("Crvena zvezda" - Beograd, Srb)

· Ivica Ivić ("Klana" - Klana, Cro) vs.
- Stanko Pavlović ("Crvena zvezda" - Beograd, Srb)

· Zoran Majkić ("Klana" - Klana, Cro) vs.
- Sreten Miletić ("Crvena zvezda" - Beograd, Srb)

· Ivan Stanić ("Klana" - Klana, Cro) vs.
- Denis Marjanović ("Sektor" - Banja Luka, BiH)

· Zoran Dorčić ("Klana" - Klana, Cro) vs.
- Janko Kuzman ("Radnički" - Niš, Srb)

· Marin Došen ("Sv.Matej" - Viškovo, Cro) vs.
- Mladen Božić ("Crvena zvezda" - Beograd, Srb)


Slobodna borba:

· Igor Pokrajac (Cro Cop Team - Zagreb) vs.
- Slaven Planinić (Gracie Barra - Mostar)

· Stipe Bekavac (Piranha gym - Opatija) vs.
- Damir Mirenić (Black Dragon - Zagreb)




Dakle, vidimo se u Bestu.


- 22:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 22.04.2007.

Moj komentar Mirkove borbe

Manchester, 21. travnja 2007. UFC 70 - borba u superteškoj kategoriji
- Mirko Filipović (Hrvatska) vs Gabriel Gonzaga (Brazil)



Mirko Filipović - nije čest gost ovoga moga bloga. Ipak, Mirko je sada u ultimate fightu, nisam u tome na svome terenu, ne poznajem baš druge borce, a i jako puno kvalitetnih komentara ljudi koji poznaju UF scenu može se pročitati na forumima Nokaut i UF Forum kao i na web portalu Profightstore. Ipak sam ovaj moj blog
posvetio kickboxingu.

Ipak, Mirko je ponajprije kickboksač koji je svojim borbama u K1 napravio jako, jako puno u promociji kickboxinga i u Hrvatskoj i u svijetu. Mirko je u posljednje vrijeme u kontaktu s kickboksačima iz porečkog "Kinga" - Valentinom Venturinijem, Igorom Jurkovićem, Tomicom Paladi-
nom i Leom Komšićem - s kojima je sparirao, pa si eto, dopuštam malo slobode i komentirati jučer viđeno.

Kao prvo - Mirko je velik i najveći u borilačkom sportu ovoga trena u Hrvatskoj, pri samom vrhu je u svijetu i svakako zaslužuje naše maksimalno poštovanje. I nikako sada nije dobro bilo što kritizirati,
umanjivati, omalovažavati - treba biti pametan i izvući pouku, kako se greške ne bi ponavljale, kako bi se išlo dalje, poučen iskustvima, motiviran na nove pobjede. Siguran sam da će Mirko imati snage i u tome će imati svu podršku široke sportske javnosti. Jako mi je žao što se je to dogodilo i iskreno se nadam - ne ponovilo se.


Dok sam razmišljao napisati ovaj post, odlučio sam uopće ne pogledati niti jedan komentar, kako bih sačuvao u glavi ono što ja mislim, a ipak sam samo pogledao post koji sam pisao pred više od godinu dana - nakon borbe protiv Fedora Emalijanenka. Čitajući taj post, što sam tada napisao, sada mislim da bih ga skoro pa i mogao prepisati.


No, krenuti ću redom.

Nakon borbe s Emalijanenkom, Mirko je, po mome sudu, krenuo u dobrom pravcu. Povezao se sa Zelgom Galešićem iz Pule, povezao se s Leom Komšićem iz Poreča i počeo pripreme koje su rezultirale onim pravim - ponovnim korištenjem njegove najbolje strane - stand up borbe i high
kickova, a znao se je obraniti od zamki protivnika čija je specijalnost parter. Sve je to dobro uskladio sparirajući pored svojih standardnih sparing partnera i s kickboksačima Valentinom Venturinijem, Igorom Jurkovićem, Tomicom Paladinom, Leom Komšićem kojima se priključio i Zelg Galešić. Da je bilo dobro odabran pravac potvrđuju i borbe nakon Emalijanenka, a prije ove jučerašnje.

A ova jučerašnja borba nam je svima otvorila one stare rane, stara pitanja. Opet se je pokazao osnovni i uvijek prisutni problem kod Mirka - Mirko nema trenera. Trenera koji će ga voditi u pripremama, trenera koji će ga voditi iz kuta, trenera kojeg će Mirko slušati i poštivati, možda je bolje reći respektirati.


Trener, kakvog bi trebao imati Mirko treba imati najprije Mirkovo maksimalno poštovanje, respekt i Mirko ga mora slušati - slušati bespogovorno. Može li to Mirko? Ako želi dalje naprijed - mora.

Upravo taj trener bi kod Mirka trebao i dalje unapređivati ono gdje je Mirko najbolji - kickboxing (stand up, high kick u kombina-
ciji s odličnim ručnim tehnikama, krošeima, napad s distance), a istovremeno pripremiti Mirka da se zna obraniti od specijalnosti suboraca. Ne biti bolji, već da se zna izvući ako dođe na prtivnikov teren. Upravo taj i takav trener bi Mirku naredio da se kreće na svoju lijevu stranu, a ne da ide na desni kroše Gonzage, da ne križa noge u bočnom kretanju i slabi svoj udarac nogom, taj trener
bi mu trebao narediti da zadnjih desetak sekundi izbjegava borbu, a ne da Mirko dođe na kontaktnu distancu, da ... Ali, što bi bilo kad bi bilo, lako je sada biti pametan.

Na žalost, Mirko nema takvog trenera. Mirko poštuje svoje sparing partnere - cijeli niz njih, poštuje i cijeni prijatelje Zvonimira Lučića, Igora Pokrajca, ali u tom timu
nedostaje taj i takav trener koji će voditi i usmjeravati pripreme, koji će razrađivati taktiku za buduće protivnike, koji će iz kuta voditi strategiju i taktiku borbe.

Eto, tu ja vidim osnovne razloge Mirkovog gubitka jučerašnje borbe, ne bih se usudio reći poraza. A svakako dodati treba da je očito Mirko potcijenio Gonzagu, da nije znao
odgovora na laktove u parteru, da nije zadnjih 15 dana trenirao svoje specijalnosti, pa je prepustio inicijativu Gonzagi da preuzme centar kaveza, da u kutu nije imao trenera kojeg bi slušao i koji bi mu vodio taktiku i strategiju borbe, već je imao velikim dijelom goste, a i ono malo stručnjaka i prijatelja nije i ne sluša.

Dakle, sve je to dovelo do onog teškog knock outa nakon 4 minute i 50 sekundi borbe. Slijeda događaja kojeg smo priželjkivali i očekivali da će biti Mirko subjekt, a ne objekt.


I siguran sam da će Mirko (mada teško) psihički prebroditi ovu izgubljenu borbu, a nadam se da će biti pametan i izvući pouku,
poslušati mnoge, mnoge prijateljske savjete,
a to je - imati trenera kojeg će slušati.







Ali, sve je to samo moje mišljenje, i ništa više.









- 16:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Sretan rođendan HBD


U Vodicama je u subotu, 21. travnja 2007., na najljepši način proslavljen 10. rođenadan Športskog društva borilačkih vještina "Hrvatski branitelj dradovoljac" iz Vodica, koji u svom sastavu imaju ITF teakwon-do klub i kickboxing klub istoimenog naziva, a koje vodi i trenira hrvatski branitelj dragovoljac Denis Ivas.

U slavljeničkom duhu održan je Otvoreni kickboxing kup "10 godina HBD" u semi contactu za djecu, kadete i juniore. Pozivu na rođendan odazvalo se 270 natjecatelja (158 natjecatelja i 112 natjecateljica) iz 25 klubova - članova Hrvatskog kickboxing saveza.

Sve u svemu, natjecanje je prošlo u najboljem redu, kako to priliči rođendanskim proslavama, a i slike to dokazuju.

Proglašeni najboljima:
najbolja djevojčica: Kristina Ravlić, MAWASCHI - Makarska
najbolji djecak: Jure Beus, MAWASCHI - Makarska
najbolja kadetkinja: Mateja Abramović, KUTINA - Kutina
najbolji kadet: Romeo Grbavac, MAWASCHI - Makarska
najbolja juniorka: Andreja Ivas, HBD - Vodice
najbolji junior: Miroslav Grgić, MOSLAVAC - Popovača
najbolji klub: "Hrvatski branitelj dragovoljac" - Vodice (trener: Denis Ivas)


OSTVARENI REZULTATI

Dječaci, semi contact -19 kg
1. Patrik Harapin, MOSLAVAC Popovača
2. Tino Cvitić, LOTUS Split
3. Luka Pavičić, VELEBIT Benkovac

Dječaci, semi contact -22 kg
1. Matija Dokmanić, IVANIĆ GRAD Ivanić GRad
2. Rene Javorčić Ilić, BTI Zabok
3. Antonio Mlinac, TIGAR Karlovac

Dječaci, semi contact -25 kg
1. Matej Mlinac, TIGAR Karlovac
2. Luka Kordić, TIGAR Karlovac
3. Luka Čaljkušić, MAWASCHI Makarska

Dječaci, semi contact -28 kg
1. Jure Beus, MAWASCHI Makarska
2. Mate Merčep, MAWASCHI Makarska
3. Stipe Fistonić, HBD Vodice

Dječaci, semi contact -32 kg
1. Jure Beus, MAWASCHI Makarska
2. Karlo Valentić, TIGAR Karlovac
3. Jure Drlje, MAWASCHI Makarska

Dječaci, semi contact +32 kg
1. Luka Mesić, KUTINA Kutina
2. Mate Tabula, HBD Vodice
3. Jure Drlje, MAWASCHI Makarska

Djevojčice, semi contact -22 kg
1. Vanna Huljev, LOTUS Split
2. Ela Šulenta, MAWASCHI Makarska
3. Barbara Matošin, LOTUS Split

Djevojčice, semi contact -25 kg
1. Magdalena Medić, MAWASCHI Makarska
2. Sara Protulipac, TIGAR Karlovac
3. Valentina Jagušić, KRAPINA Krapina

Djevojčice, semi contact -28 kg
1. Kristina Ravlić, MAWASCHI Makarska
2. Nikolina Alac, MAWASCHI Makarska
3. Evita Lara Brkić, TIGAR Karlovac

Djevojčice, semi contact -32 kg
1. Ivona Mitrović, SVETI KRŠEVAN Zadar
2. Kristina Ravlić, MAWASCHI Makarska
3. Tena Kunović, TIGAR Karlovac

Djevojčice, semi contact +32 kg
1. Katarina Mijat, HBD Vodice
2. Dora Dereh, MAWASCHI Makarska
3. Tonka Lokas, HBD Vodice

Kadeti, semi contact -25 kg
1. Luka Čaljkušić, MAWASCHI Makarska
2. Luka Grabovac, MAWASCHI Makarska
3. Daniel Leo Bevanda, MAWASCHI Makarska

Kadeti, semi contact -28 kg
1. Jure Beus, MAWASCHI Makarska
2. Lovre Cvjetković, HBD Vodice
3. Mate Merčep, MAWASCHI Makarska

Kadeti, semi contact -32 kg
1. Hrvoje Stakor, MOSLAVAC Popovača
2. Petrit Rahmani, NOVSKA Novska
3. Marinero Ivas, HBD Vodice

Kadeti, semi contact -37 kg
1. Romeo Grbavac, MAWASCHI Makarska
2. Dorijan Blažević, IVANIĆ GRAD Ivanić Grad
3. Petrit Rahmani, NOVSKA Novska

Kadeti, semi contact -42 kg
1. Bruno Petković, HBD Vodice
2. Livio Družinec, PAKRAC Pakrac
3. Tomislav Miljan, IVANIĆ GRAD Ivanić Grad

Kadeti, semi contact -47 kg
1. Blaž Bareša, HBD Vodice
2. Filip Krezo, IVANIĆ GRAD Ivanić Grad
3. Jerko Loboja, MAWASCHI Makarska

Kadeti, semi contact -52 kg
1. Kristijan Bačić, KUTINA Kutina
2. Jurica Jelenčić, BTI Zabok
3. Tomislav Poljak, KRAPINA Krapina

Kadeti, semi contact -57 kg
1. Marko Beljan, TROGIR Trogir
2. Bruno Serdarević, VELEBIT Benkovac
3. Nikola Vrabec, BTI Zabok

Kadeti, semi contact -63 kg
1. Marko Abramović, KUTINA Kutina
2. Saša Ljubojević, PLANET SPORT Pula
3. Toni Matovina, DRAGA Rijeka

Kadeti, semi contact -69 kg
1. Marko Filipović, MOSLAVAC Popovača
2. Jozo Krželj, MAWASCHI Makarska
3. Marin Mindoljević, MORNAR Split

Kadeti, semi contact +69 kg
1. Josip Šimunović, KUTINA Kutina
2. Nato Cvitan, HBD Vodice
3. Zvonimir Čikotić, DALMACIJA Dugi Rat

Kadetkinje, semi contact -25 kg
1. Nikolina Zeman, DRAGA Rijeka
2. Magdalena Medić, MAWASCHI Makarska
3. Lara Gredičak, ZEMLJA ZRAK Stubičke Toplice

Kadetkinje, semi contact -28 kg
1. Kata Šare, VELEBIT Benkovac
2. Lea Fistonić, HBD Vodice
3. Paula Katuša, VIKTORIA HS Osijek

Kadetkinje, semi contact -32 kg
1. Marinela Pleše, MOSLAVAC Popovača
2. Dora Golac, DRAGA Rijeka
3. Dorina Ziberi, TIGAR Karlovac

Kadetkinje, semi contact -37 kg
1. Kristina Prenkaj, MOSLAVAC Popovača
2. Tea Šumić, HBD Vodice
3. Iva Grgurica, HBD Vodice

Kadetkinje, semi contact -42 kg
1. Mateja Abramović, KUTINA Kutina
2. Antea Krželj, MAWASCHI Makarska
3. Andela Paleka, LOTUS Split

Kadetkinje, semi contact -46 kg
1. Rina Čičin Karlov, HBD Vodice
2. Katarina Jelenčić, BTI Zabok
3. Tihana Jirasek, PAKRAC Pakrac

Kadetkinje, semi contact -50 kg
1. Ines Slavujević, PAKRAC Pakrac
2. Tihana Jirasek, PAKRAC Pakrac
3. Andela Bogdanović, HBD Vodice

Kadetkinje, semi contact -55 kg
1. Sara Milanja, DRAGA Rijeka
2. Mia Blagaić, LOTUS Split
3. Maja Gulin, HBD Vodice

Kadetkinje, semi contact -60 kg
1. Samantha Margan, DRAGA Rijeka
2. Ivona Baričević, DRAGA Rijeka
3. Tea Fistonić, HBD Vodice

Kadetkinje, semi contact -65 kg
1. Kristina Mijat, HBD Vodice
2. Iris Bareša, HBD Vodice

Kadetkinje, semi contact +65 kg
1. Karmen Birin, HBD Vodice
2. Antea Dedić, LOTUS Split
3. Mariola Stegić, HBD Vodice

Juniori, semi contact -63 kg
1. Matej Lebo, BENKOVAC Benkovac
2. Saša Ljubojević, PLANET SPORT Pula
3. Marko Abramović, KUTINA Kutina


Juniori, semi contact -69 kg
1. Miroslav Grgić, MOSLAVAC Popovača
2. Toni Majstrović, MORNAR Split
3. Mark Matić, KOBRA Glina

Juniori, semi contact -74 kg
1. Miroslav Grgić, MOSLAVAC Popovača
2. Josip Šimunović, KUTINA Kutina
3. Željan Ješić, MORNAR Split

Juniori, semi contact -79 kg
1. Dejan Gašparović, KUTINA Kutina
2. Kristijan Bilić, HBD Vodice
3. Goran Bunčić, HBD Vodice

Juniorke, semi contact -50 kg
1. Ervina Karaman, PLANET SPORT Pula
2. Petra Švaljek, KRAPINA Krapina

Juniorke, semi contact -55 kg
1. Andreja Ivas, HBD Vodice
2. Jelena Mandalinić, LOTUS Split

Juniorke, semi contact -65 kg
1. Iva Birin, HBD Vodice
2. Marina Krtalić, HBD Vodice

Juniorke, semi contact -70 kg
1. Nikolina Juričev Ivin, HBD Vodice
2. Kristina Mijat, HBD Vodice


Lijepo zar ne, a sve čestitke Denisu Ivasu i za uspješno organiziran turnir i za ređendan kluba, a najviše za sve uspjehe kojih je u ovih 10 godina bilo jako, jako puno i to onih najviših - i u teakwon-dou i u kickboxingu. Stoga, u pripremi je poseban post i o klubu i o najboljim pojedincima kluba Andreji Ivas, Antoniju Ivasu, Nikolini Juričev Ivin, Ivi Birin, Rini Čičin Karlov ...

- 12:19 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 20.04.2007.

2. Kickboxing memorijal "David Šain"

I veli meni i svima nama Sinke:
• dajte na stranu politiku, zanima nas izvještaj iz Poreča. (sinke 18.04.2007. 15:31)

Stoga, dosta politike, vraćam se i započinjem ovaj novi post:

Bravo Leo


eto, upravo tako želim započeti ovaj post. A evo zašto:

U nedjelju navečer, 15, travnja 2007. u Poreču je u organizaciji domaćeg Kickboxing kluba „King“ kojeg je mozak i duša Leonardo Komšić, održan je pozivni kickboxing turnir 2. Kickboxing memorijal "David Šain".




































Pred oko 1500 gledatelja, imali smo prilike vidjeti odličnih 9 borbi od planiranih 10. Evo kako su tekle borbe:

1. borba - full contact, -63,5 kg, 3x2 minute
Ivan Bilić - "Planet sport" - Pula vs.
Stefano Benčić - "King" - Poreč

Borba dva juniora, kod kojih se odmah, već po početnom gardu vidjelo da dolaze iz teakwon-do škole. Dakle, bočni gard i pretežito rad nogama. Tijekom cijele borbe Ivan Bilić aktivniji i realizira više čistih udaraca.

Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 pobjeda Ivana Bilića iz KBK "Planet Sport" iz Pule.












2. borba - full contact, -75 kg, 3x2 minute
Ante Gracin - "Pit Bull" - Split vs.
Mirzet Barjektarević - "King" - Poreč

Susret mladog i visokog Ante Gracina iz Splita i nakon dužeg vremena ponovno u kickboxing ringu, iskusnog Mirzeta Barjektarevića - ovaj puta u obrani boja porečkog "Kinga". Počelo je s oštrim napadima Mirzeta i relativno uspješnim eskivažama Ante, ali nažalost po Antu, samo nekih tridesetak sekundi. Mirzet, oštro, snažno, kao da želi pokazati da zbog odsustva s kickboxing ringova nije ništa izgubio niti oslabio. Serije udaraca Mirzeta su sve snažnije, a obrana Ante popušta i u četrdesetoj sekundi sudac procjenjuje da se Ante ne brani, broji prvi knock down. Ante se vraća u stav, nastavlja se borba, Mirzet bez milosti, Ante bez obrane, i već nakon sljedećih 40 sekundi - Ante je ponovno u knock downu. I kada se je ponovno vratio, i kada je sudac dao znak za nastavak borbe i taman kada je Mirzet ponovno krenuo, gong označava kraj prve runde i u stvari produžava borbu na sljedeću rundu.

I u drugoj rundi ista priča - Mirzet napada, Ante se bezuspješno brani, ide nazad, gubi kontrolu - sudac zaustavlja borbu s onim uzdignutim palcem s kojim započinje brojanje - ali ovaj puta broji do deset - treći knock down u borbi i borba je gotova.

Tehničkim knock outom u 30 sekundi 2. runde pobijedio je Mirzet Barjektarević.




























3. borba - K1 Style, -81 kg, 3x2 minute
Dejan Milošević - "Planet sport" - Pula vs.
Bojan Zec - "King" - Poreč

Početna razmjena udaraca, više bi se reklo ispitivanje protivnika. Bodovi gotovo pa ujdenačeni - blaga prednost Porečana Bojana Zeca i onda, odjednom, pedeseta sekunda prve runde, Bojanov desni high kick sjeda u glavu Dejana, Dejan gubi tlo pod nogama, pada ko pokošen i gotova borba. Sudac niti ne broji, odmah prekida brojanje, poziva liječnika, ali srećom, osim gubitka borbe i pauze u sljedeća 3 mjeseca, Dejan nema drugih posljedica.

Klasičnim knock outom u 1. rundi pobijedio je Bojan Zec.





















4. borba - low kick, -67 kg, 3x2 minute
Filip Čepo - "Sensei" - Metković vs.
Vinko Đirlić - "Pit Bull" - Split

Filip Čepo bio se još u Viškovu spremao na borbu s Vinkom Đirlićem, ali ždrijeb je htio drugačije - Filip je u četvrtfimalu izgubio od Renata Gogoševića, dok je Vinko Đirlić u finalu svladao Gorana Kovačevića. Ali, evo Filipove prilike.

Filip Čepo iznimno izdržljiv i tvrd borac, Vinko Đirlić opasan u kratkim krošeima, a povremeno i high kickovima iz okreta - efektno, ali neprecizno. Svejedno je otelo uzdah porečkoj publici koja je Vinka nagradila pljeskom. Od samoga početka - prednost, skoro pa i superiornost Vinka - ekektan, učinkovit i precizan. Mada je i Filip aktivan, ali udarci najvećim dijelom završavaju na Vinkovim blokdama. I u drugoj rundi Vinko ima inicijativu, snažniji je pa uspješno probija blokade Filipa. Filip i dalje vrlo žilav i stalno aktivan.

Ipak, nakon minute i 30 sekundi druge runde, Vinko iskorištava priliku spuštenih Filipovih ruku, desni kratki kroše i sudac prekida borbu i broji Filipu. Filip tvrd, odmah je u gardu i nastavlja gotovo istim tempom. Čak i pojačava. Vinko, siguran u svoju pobjedu, popušta, Filip podiže tempo i u trećoj rundi se i bodovno približava Vinku, ali - ipak je Vinko iskusniji i snažniji i s lakoćom je održavao prednost do kraja borbe.

Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 pobijedio je Vinko Đirlić.











5. borba - full contact, -71 kg, 3x2 minute
Nikola Matić - "Sensei" - Metković vs.
Sanjin Pol Vrgoč - "Mornar" - Split

Još jedan tvrdi Hercegovac - Nikola Matić i s druge strane prekaljeni, mirni, smireni, hladni, samo na pobjedu usredotočeni, ozbiljni, prvoklasni borac - Sanjin Pol Vrgoč. Na ring je Nikola izašao u efektnom stilu - dimna zavjesa, Thompsonovi "Geni kameni", crni mantil s kapuljačom preko glave, a iza Nikole dr. Lubina, s rukom na Nikolinom ramenu i s ručnikom i bocom vode u drugoj ruci. Efektno, nema što. Istovremeno, Sanjin je istrčao, otrčao u kut, a tek se iza njega razvila dimna zavjesa, dekoracije radi ali prekasno za Sanjina, a on već u svom kutu, nema on vremena za te efekte i protokole - borba, borba i samo borba.

Započela je ta borba, Sanjin precizan, učinkovit, niti jedan udarac nije bez razloga, cilja i učinka. Pogađa Nikolu, a Nikola svejedno napada, pokušava, uporan je ali je neprecizan. Sanjin, onako školski - blokada, udarac rukom, udarac nogom, serija krošea - onih kratkih, karakteristično boksačkih, izlaz i tako redom, probija blokade, postiže bodove i slabi Nikokinu obranu. Sve u svemu prva runda prolazi vrlo aktivno kod oba borca, porečka publika je vrlo zadovoljna.

U drugoj rundi Sanjin plasira i odličan high kick, a inače cijelo vrijeme gradi svoju borbu, skuplja poene na onaj svoj školski način. Uporno i dosljedno.

U trećoj rudni nastavlja se dominacija Sanjina, Nikola je na konopcima, ali tvrdi Hercegovac bi svakog drugog borca iznenedaio - Sanjin, niti se je iznenađivao niti si nije dozvolio nikakva iznenađenja. Kako je i počeo - temeljito, strpljivo i sustavno gradeći borbu - tako je i završio. A svima u publici je ostalo čuđenje - koliko taj tvrdi Hercegovac može izdržati i istovremeno stalno biti aktivan.

Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 pobijedio je Sanjin Pol Vrgoč član KBK "Mornar" iz Splita

































6. borba - K1 Style, -75 kg, 3x2 minute
Goran Plećaš - "Sveti Duh" - Osijek vs.
Marko Benzon - "Pit Bull" - Split

Mnogi forumaši sa zanimanjem su očekivali ovu borbu - susret Gorana Plećaša borca Muay Thai provenijencije i Marka Benzona - boksačko-kickboksačko odgojenog borca. Nekako si je Goran Plećaš uzeo za zadatak pokazati i sebi i publici da u srazu tajlandskog boksa i kickboxinga pobjedu odnosi onaj stariji sport koji ima višestoljetnu tradiciju .

Prva runda prolazi izjednačeno - Goran plasira više low kickova, Marko se oslanja više na ručne tehnike. Oba borca učinkovita i precizna. Goran dobro pogađa lijevu butinu Marka, a povremeno i probija blokadu potkoljenice i udara s unutrašnje strane desne Markove netkoljenice. Ali i Marko je efektan i učinkovit u svojim serijama krošea. Prva minuta runde svakako pripada Goranovim low kickovima, dok drugi dio Marko nadoknađuje ručnim tehnikama.

Druga runda opet izjednačena - jedan sudac daje prednost Goranu, dva suca daju prednost Marku, a sve u svemu razlika je kod sva tri suca po jedan bod. Sa zanimanjem se očekivala treća runda.

Gong je označio početak, Goranu je nos lagano krvav, ništa značajno, Marku je lijeva natkoljenica crvena, ništa značajno. Počela je ujednačena razmjena udaraca i - najedanput je Goran stao. Nije slušao kut, nije se uopće ponašao kao do tada. Naravno da je to iskusni Marko znao iskoristiti, žestoko je napadao pretežito ručnim tehnikama, a posebno mu je učinkovit bio desni kroše. Istovremeno, i ono malo Goranove kontre završava na blokadama i Goran nepotrebno gubi snagu u nefokusiranim low kickovima, koji više ne pogađaju, a i Marko ih bolje eskivira. I nakon izjednačene prve dvije runde, dominacija Marka u trećoj koja mu je i donijela pobjedu.

Jednoglasnom odlukom sudaca 3:0 pobijedio je Marko Benzon.

I sada čudna reakcija trenera Damira Posilovića - ljut na odluku sudaca, prije proglašenja povlači svog borca i demonstrativno odlazi u svlačionicu. Iznenađujući postupak, inače vrlo korektnog Posilovića. Ali, tko će znati što ga je nagnalo na ovakav postupak. Stvarno čudno, a i porečka publika je jasno i glasno pokazala svoje mišljenje - zviždala je Posiloviću i tako ga ispratila na putu do svlačionice, dok je Marka, koji je ostao na ringu pljeskom nagradila.




























7. borba - K1 Style, -75 kg, 3x2 minute
Josip Kizivat - "Sveti Duh" - Osijek vs.
Stipica Duspara - "King" - Poreč

Sada već iskusnom, mada još uvijek mladom domaćem borcu Stipici Duspari, suprostavio se još mlađi, i malo manje iskusni Jospi Kizivat kojeg se sjećamo s prošlogodišnjeg juniorskog državnog prvenstva u Zadru.

I od samog početka - nimalo impresioniran domaćim favoritom Josip kreće u napad, vrlo efektno koristi koljena, dobra borba u klinču, koristi se i udarcem koljenom u glavu, a općenito odaje dojam da je u posljednjih godinu dana znatno napredovao, očvrsnuo i unaprijedio svoju tehniku. I kada se mislilo da je iznenađenje, barem u prvoj rundi, na pomolu - iskusni Stipica, najprije plasira jedan oštar desni kroše koji ne ruši Josipa, ali vrlo brzo u 1' i 40" Stipica plasira desni high kick, koji sjeda na Josipovu glavu u ovaj ko pokošen pada. Srećom bez značajnijih posljedica. J

Josip je svoje neiskustvo - a ono se očitovalo u vrlo aktivnom na početku borbe, potrošku dosta snage, gubitku koncentracije te slabljenjem obrane - platio klasičnim knock outom, srećom bez ozbiljnijih posljedica.

Klasičnim knock outom u 1. rudni pobijedio je Stipica Duspara.


U sljedećoj borbi trebao je nastupiti Sanel Muslić - kako sam doznao - "samostalni strijelac", a manager mu je Mladen Kranjčec iz Opatije - tako barem kažu. Međutim Sanel je otkazao borbu zbog, po njemu, slabe novčane ponude promotora ovog memorijala Lea Komšića. Leo je Sanelu u startu ponudio više nego većini boraca. Mada nedokazano i nigdje moguće provjeriti, eto, priča se - svjetski prvak u Muay Thaiju, osvojio titulu u Tajlandu pred 10000 gledatelja, priča se - pa kaže Leo: "Eto, neka i dobije". Ali, i drugu, povišenu ponudu Sanel odbija, zatim Leo nudi i poseban dodatak ako Sanel pobijedi, što ovaj prihvaća, ali ipak, dan ranije otkazuje svoj nastup. Leo je opravdano bio vrlo ljut, a Sanel ... to će on sam morati razmisliti o svom postupku i daljnjim prilikama da povremeno nastupi na ovakvim priredbama i zaradi si nešto.

I ovdje uskače dr. Dominik Lubina s mladim i tvrdim borcem - Marijo Marković - novo ime u ringu Hrvatskog kickboxing saveza. Vrlo efektno je u Viškovu pobijedio u osmini finala, a u četvrtfinalu je iznenadio i pošteno namučio Franu Radnića (koji ipak nije dozvolio iznenađenja).


8. borba - K1 Style, -71 kg, 3x2 minute
Marijo Marković - "Sensei" - Metković" vs.
Dejan Tašić - "Sveti Duh" - Osijek

Već prilikom izlaska Dejana Tašića, iza kojeg je išao Damir Poslilović, publika je zviždanjem pokazala da nije zaboravila iznenadni Damirov postupak nakon borbe Gorana Plećaša. Ali ...

Susret mladog Marija i iskusnog Dejana - očekivanja su bila svakakva, ali sva na strani Dejana, pa ipak je iskusniji, ali i odličan borac. Gong, prvi sraz, bum, obostrani udarac i ... Dejan pada, diže se, tetura, pada, sudac nemilosrdno broji, Dejan tetura ko u betsžinskom stanju, pada na koljeno, hvata se za konopce, sudac maše sa svih deset prstiju pred očima Dejana, koji ih vidi, ali sigurno ne kuži što znače. Što je bilo? Sinergija, "lucky punch", dobro naciljani direkt ... novo ime ... tko će ga znati, vidjeti ćemo 5. svibnja ponovno u Poreču, ali sada ostaje samo jedno veliko iznenađenje - glasan uzdah publike i veselje Marija i dr. Lubine.

Knock outom u petoj sekundi prve runde pobijedio je Marijo Marković iz Metkovića.


I ovdje se moram osvrnuti na uspjeh dr. Lubine. Još su nam svima u sjećanju borbe njegovih starijih kadeta u light contactu i juniora u full contactu u nekoliko posljednjih godina i moglo se je reći da je to tek početak koji nije davao željene rezultate. Ove je godine sav taj rad i trud počeo davati dobre rezultate i evo nam nekoliko odličnih mladih, mada neskusnih, ali svakako tvrdih i tehnički dorađenijih boraca od kojih se već ove, ali svakako iduće godine mogu očekivati zapažene borbe u ringu. Da, upornost i trud se isplate.


I sada je trebala biti borba u super teškoj kategoriji između Ante Lovrića iz Andrijaševićevog "Thunderman Gyma" iz Splita i Jasnima Bečirovića iz koparskog "Tigra", svojevremeno viceprvaka svijeta u Muay Thaiju, a ujedno i dobrog prijatelja i sparing partnera Kingovaca.

Međutim, dan ranije, odnosno večer prije ekipa iz "Thunderman Gyma" - Ante Lovrić i Tomislav Jurić Grgić s trenerom Sinišom Andrijaševićem sudjeluje u boksačkoj priredbi u Stuttgardu, gdje su sudjelovali u predborbama u uvodnom dijelu boksačke priredbe koje je vrhunac bila borba za titulu WBA profi prvaka u super teškoj kategoriji između Ruslana Čagajeva i Nikolaja Valujeva (o tome više na Profightstore web portalu za borilačke sportove). Sudjelovali i slavno popušili tehničke knockoute (dakle obojica po 3 knock downa) u prve dvije runde. I odmah nakon borbe na put, u rano popodne dolazak u Poreč - i što se je moglo očekivati? Tomislav Jurić Grgić nestaje, Siniša Andrijašević ne zna što bi od sramote, Ante Lovrić pošteno prihvaća preuzetu obavezu.

Naravno da prije početka priredbe dolazi do promjene rasporeda. I dok se je čekalo da će se Tomislav Jurić Grgić ipak pojaviti odnekud, ponudio se Marijo Valentić da uskoči, ali nije se moglo dozvoliti da Marijo sa svojih osamdesetak kila stane ispred skoro pa 100 kilaša Bečireviča, pa se nastup Bečireviča otkazije, a kao posljednja borba na raspored se stavlja borba između Ante Lovrića i Valentina Venturinija - Tina.


9. borba - K1 Style, +91 kg, 3x2 minute
Ante Lovrić - "Thunderman Gym" - Split vs.
Valentino Venturini - "King" - Poreč

Valentino Venturini ponesen svojom publikom, a Ante Lovrić opterećen događanjima od večer prije - tako su i obilježili početak borbe - u stvari i cijelu borbu koja je trajala 1 minutu i 50 sekundi.

Valentino je odmah od početka oštro napadao, Ante se u početku koliko toliko branio, koristio je nožnim tehnikama, ali iako viši i dužih ruku, nije koristio tu svoju prednost. Valentino svojom silovitošću, snažnim udarcima, pretežito ručnim tehnikama je bio superiorniji. Pred kraj runde, u jednom silovitom napadu, Valentino udara desnim krošeom, zatim koljenom u skoku i Ante je knock outiran.

Knock outom u 1. rundi pobijedio je Valentino Venturini.


Na kraju su se suci suglasili i proglasili najboljeg borca 2. Memorijalnog kickboxing turnira "David Šain" - Stipica Duspara.


I na kraju treba reći - odlične borbe, odlična priredba, svi se veselimo 3. memorijalu.

Bravo Leo.



- 23:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 18.04.2007.

Tko piše ovaj blog?

Nešto se zaredale teške teme, pa tko anoniman, pa tko nije .. itd. I proziva me se. Nema problema, neka. Ali, dužan sam Vama odgovoriti na pitanje razloga moje anonimnosti. Jedini razlog moje anonimnosti i "skrivanja" iza nicka Lot333 jeste moja želja da saznanje o tome tko sam, što sam, kakav sam, ne stvori distancu između mene kao pisca ovoga bloga i Vas, kako napisaše neki: "Tvoja e-kipa" i time se onemogući diskusija, postavljanje pitanja, kritika. Samo zato.

Bilo je na jednom forumu postavljeno pitanje - tko se krije iza nicka Lot333, pa sam tada i napisao:

Tko je Lot333, tko piše ovaj blog?


To piše jedan zaljubljenik u kickboxing, kojemu nije žao ni truda ni vremena da napori stotina i tisuća njegovih kolega, suboraca, sportaša i mnogih drugih zaljubljenika u kickboxing budu pravilno vrednovani. To piše onaj kojemu je žao da svi ti silni sati treninga, vježbanja, borbi, rezultata, velikih rezultata ostanu nezabilježeni, da se na kickboxing odmahuje rukom, da se sve to omalovažava (što sam susreo čak i na ovom svom blogu od nekih pojedinaca).

To piše jedan zaljubljenik koji je prije nekih desetak ili nešto malo više godina svojoj majci rekao čime se počeo baviti, a ona mu je rekla "Sine, nije taj kingboksing za tebe", pa kada je susjedima rekao čime se bavi, ne mali broj je rekao "Ma što ti je to taj kiksboks?".

Sve to piše jedan zaljubljenik u sport kojemu je već na vrh glave čitati po duplericama kako je neki nogometaš mislio da je mislio pa je smislio. Žalosno je da se i tada, ali i danas za najbezveznijeg kriminalca zna više nego za jednog vrhunskog sportaša iz tog našeg "malog sporta" kickboxinga.

Vidio sam koliko je potrebno znoja, truda, vremena da bi se neki kickboksač spremio za natjecanje, pa odeš na natjecanje, zajebava te lova, zajebavaju te suci, zajebava te protivnik ... ma sve te jebe i na kraju nitko ne sazna da si pobijedio. Niti riječi u Sportskima, niti riječi u bilo kojim novinama. Možda neko nađe vezu pa nešto objavi, ali, u pravilu ništa.

Da, tada su Sportske novosti vijesti iz kickboxinga pisale u rubrici "Borilački sportovi" ili pod "Karate".

E tada sam ja sam sebi rekao da ću učiniti sve da moja majka bude ponosna na svoga sina, da moja okolina zna što, kako i koliko radim, ali i da šira javnost prihvati kickboxing, kickboksače i njihove rezultate - koliko god je to u mojoj moći, znanju i volji.

Jesam li uspio - ne znam, stvari se mijenjaju iz dana u dan na bolje, sve više ljudi zna i razumije kickboxing (ne samo zahvaljujući mome radu i pisanju), o ostvarenjima se piše, priznaju se rezultati, a i moja majka zna i reći i barem osnovno opisati kickboxing i ponosna je na svoga sina.

Eto, tko piše taj blog, tko se potpisuje s Lot333.

I lijepo molim sve koji me znaju da poštuju moju želju za anonimnošću, samo slobode komunikacije radi. Ni zbog čega drugog.

Hvala.



- 00:36 - Komentari (15) - Isprintaj - #

utorak, 17.04.2007.

Dragi moji čitatelji

poštovani i cijenjeni komentatori



Ovaj blog kada sam zamislio i počeo ga stvarati imao je osnovnu ideju biti prostor za:
"Razne teme i razmišljanja, komentari, ideje vezani uz kickboxing kao sport s ciljem približavanja kickboxinga široj sportskoj, ali i onoj drugoj javnosti."

I onda sam počeo pisati o događanjima u kickboxingu, rezultatima, natjecanjima, ostvarenim medaljam. Pisao sam i opisivao borbe, davao komentare na borbe, pa sam povremeno predstavio pokojeg borca ili borkinju, pokoji klub ... sve u svemu, s ubačenim fotografijama pokušao sam što više i što bolje i znane i neznane informirati o tome što i kako radi kickboxing savez, što i kako rade kickboksači.

Broj od više od 88000 posjetitelja u godinu dana (brojčanik sam stavio kasnije) govori mi da sam uspio u osnovnoj namjeri. To mi je drago, za to sam dobio od vas puno pohvala, i to mi daje poticaja da nastavim dalje.

Ali ...

u posljednje vrijeme učestali su neki komentari nekih komentatora s ciljem napada na pojedince, s ciljem napada, konkretno, na predsjednika Hrvatskog kickboxing saveza, a svi se skrivajući iza nadimaka, nickova ili tek sporadičnih "potpisa" svima nepoznatih. I sve to ocjenjujući "transparentnim", pa čak i demokratskim pravom: "Javnost treba znati", kažu.

To nije bio cilj ovoga bloga, da postane poligon za napade na bilo koga, pa ni za predsjednika.

Taj napadani predsjednik HKBS-a stupio je na tu dužnost 2000. godine, prva godina mandata protekla je u teškom i mukotrpnom radu i borbi protiv glasne nekolicine nezadovoljnika, pa je i neslavno završila ostavkom i ponovnom izbornom skupštinom 2001. godine, gdje taj predsjednik dobiva jednoglasnu podršku. Međutim, manjina se ne miri s porazom svojih destruktivnih ideja, pa se tuže, čak i državu tuže što je registrirala i priznala novo stanje. Novo stanje priznao je i podršku dao i Hrvatski olimpijski odbor, novo stanje priznala je i podršku dala i WAKO svjetska kickboxing federacije.

Svi su dali podršku osim te manjine, koja je osim jednoga i dalje ostala u savezu. I ta manjina vrlo brzo uvidjela svoju grešku (barem veći dio te manjine), uvidjela je da je s ovim predsjednikom i ekipom koju je on okupio oko svoje ideje samo nastavljen uspješni slijed razvoja saveza u svim elementima rada. Ta manjina je dobila i sudski odgovor na svoje tužbe koje su odbijene kao neosnovane.

Tada je Savez imao 32 kluba. Od tada, neumornim radom tog i takvog predsjednika, i radom njegovih suradnika s kojima je upravo on uspostavio suradnju, savez je do današnjih dana došao do brojke od 153 kluba - člana, pa kada bi smo rekli da svaki klub ima prosječno oko 50 članova, došli bi do brojke od više od 7500 sportaša. I te se zasluge ovom ovakvom predsjedniku svugdje priznaju - od ministarstva sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, WAKO svjetske federacije, pa do raznih drugih saveza i federacije i u Hrvatskoj i u svijetu.

Pod palicom tog i takvog predsjednika i sportski rezultati su bili u stalnom usponu, a kao vrhunac dobrog i organiziranog, uspješnog i ozbiljnog rada u savezu svakako je primitak Hrvatskog kickboxing saveza u punopravno članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora.

Taj i takav predsjednik, sa svim svojim manama i vrlinama, svake je godine otvoreno stao na Skupštini i prezentirao svoje uspjehe i neuspjehe, svoje završene i nezavršene radove, svoje obavljene i neobavljene aktivnosti i svaki puta, pa gotovo pa jednoglasno, dobivao podršku i povjerenje za daljnji rad i vođenje saveza.

Tako je bilo i na posljednjoj Skupštini, pa ma kako god ona loše izgledala ili se lošom htjela prikazati. Nažalost, nisam dobio zapisnik s te Skupštine (iz raznih objektivnih razloga) pa ga nisam ni komentirao ovdje na blogu, ali čim dobijem, i to ću učiniti, ali ne da napadam, već da informiram.

I što se nakon svega ovoga događa - napadi na predsjednika - pa baš u svakoj prilici, a sve već nekako poznato. Tako to ponovno miriše na onu manjinu. Nekako slični komentari, nekako poznati stavovi, nekako deja vu. Navalja ovo, nevalja ono, a ja si mislim - pa gdje ste dragi moji bili kada je trebalo stati pred tog i takvog predsjednika na Skupštini, stati pred ostale Skupštinare i sve ovo što sada anonimno nabacujete, bacite i njemu i svima ostalima u lice.

Čini mi se da neki ovdje prezentiraju neki svoj stil demokracije. Demokracija jeste argumentirati, diskutirati pa i boriti se za svoje ideje, glasati, sudjelovati u odlučivanju, a nakon toga jeste onako kako je većina rekla da jeste. A ne i dalje stalno osporavati odluku većine, jer, ja se s time ne slažem, pa je moje nekakvo, samo meni znano demokratsko pravo stalno osporavati. Ne, to nije demokracija. Demokracije jeste volja većine. Demokratsko pravo svakoga je sudjelovati, argumentirati, predlagati, glasati, odlučivati i poštivati odlučeno, ali nije demokratsko pravo nepoštivati odlučeno.

Ma nitko nije bezgrešan, neka takav baci kamen prvi, ali nema ni tog lopovluka, tih krađa, tih nepravilnosti, tih uzurpacija. Jednostavno - nema ma koliko god to poneki pojedinci željeli. I čini mi se da se opet stvara ta neprincipjelna koalicija glasne manjine protiv velike i šutljive većine.

Stoga, sve vas komentatore i "komentatore" različita imena i nadimka lijepo molim - ukoliko imate nešto reći predsjedniku - pošaljite mu e-mail. Njegova adresa je javno objavljena u Almanahu hrvatskog sporta i dostupna je svakome: predrag.znaor@vip.hr, pa mu pišite, pa raspravljajte s njime koliko god hoćete, ali nemojte ovu ideju bloga uništiti samo zbog želje što vam nešto drugo ne štima.

I na kraju, znam da će biti komentara na ovaj moj post. I neka ih bude, slobodno komentirajte, predlažite, pitajte - ali nikoga ne napadajte. Nije to cilj ovoga bloga, stvarno se napadi na nikoga ne uklapaju u ideju "približavanja kickboxinga široj sportskoj, ali i onoj drugoj javnosti."

Sve komentare - i anonimne i potpisane - koji napadaju, vrijeđaju, omalovažavaju i isamijavaju ja ću brisati.

Eto.

Iskreno Vaš Lot333


- 00:11 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.04.2007.

Benkovčani na German Openu

U subotu 14. travnja 2007. održan je jaki međunarodni kickboxing turnir "German Open 2007" u organizaciji WAKO njemačkog kickboxing saveza. Ovogodišnje se natjecanje po prvi put održalo u glavnom gradu Njemačke Berlinu. I ove godine su nastupili članovi kluba Kickboxing Kluba Benkovac kao jedini predstavnici Hrvatske na ovom natjecanju.

U konkurenciji od 530 boraca iz 15 država koji su se natjecali u semi, light i full contactu te glazbenim formama naši borci su ostvarili odlične rezultate:
- Matej Lebo - naš najbolji borac na ovom turniru osvojio je 1. mjesto u semi contactu te 2. mjesto u light contactu u kategoriji do 63 kilograma.
- Frane Opačak je u semi contactu u konkurenciji od 16 boraca, treću godinu za redom ostao neporažen i osvojio 1. mjesto.
- Boris Martinović u light contactu,
- Daniel Samirić u semi contactu i
- Mate Kulušić u full contactu
osvojili su 3. mjesto.
- Josip Čančar i Ines Samirić iako su pružili izvrsne borbe nisu uspjeli osvojiti odličja.

Ovim rezultatima borci Kickboxing Kluba Benkovac su nastavili poznatim putem osvajanja odličja te dokazali da su u vrhu hrvatskog kickboxinga. Postignuti rezultati najbolja su potvrda kvalitete radu u klubu.



















Bravo, čestitam.


- 23:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 14.04.2007.

Top Terme 2007


U subotu, 14. travnja 2007. je u Topuskom održan Otvoreni kickboxing kup "Top Terme 2007". Natjecanja su održana u semi contactu za mlađe i starije kadete i u light contactu za juniore. Na natjecanju je sudjelovalo 75 natjecatelja iz 14 klubova među kojima je i bio jedan klub iz Bosne i Hercegovine - KBK "Centar" iz Bihaća.

Izvšni organizator natjecanja bio je KBK "Sokol" iz Slunja, kojeg vodi Zdravko Begović.

Najboljima su proglašenj sljedeći natjecatelji:
- najbolji mlađi kadet u semi contactu: Halid Dizdarić - "Centar" - Bihać
- najbolja mlađa kadetkinja u semi contactu: Kata Šare - "Velebit" - Benkovac

- najbolji stariji kadet u semi contactu: Mario Šanko - "Viktorija" - Rijeka
- najbolja starija kadetkinja u semi contactu: Klara Begić - "Zmaj" - Bedekovčina

- najbolji junior u light contactu: Teo Mikelić - "Planet sport" - Pula
- najbolja juniorka u light contactu: Ivona Jakša - "Zmaj" - Bedekovčina

- najbolji klub na natjecanju: KBK "Viktorija" - Rijeka - trener: Ivica Marić

Ostvareni su sljedeći rezultati:

Mlađi kadeti semi contact -25 kg
1. Matija Dokmanić, IVANIĆ GRAD IvanIĆ Grad
2. Antonio Šoštarić, JASTREB Jastrebarsko

Mlađi kadeti semi contact -28 kg
1. Halid Dizdarić, BIHAĆ Bihać BIH
2. Sandi Dizdarić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Petar Premužić, JASTREB Jastrebarsko

Mlađi kadeti semi contact -32 kg
1. Danko Vukušić, VIKTORIJA Rijeka
2. Kristijan Katuša, VIKTORIA HS Osijek

Mlađi kadeti semi contact -37 kg
1. Dorijan Blažević, IVANIĆ GRAD Ivanić Grad
2. Lucijan Blažević, IVANIĆ GRAD Ivanić Grad
3. Luka Kunštić, NINJA Zabok
3. Davor Derek, VIKTORIJA Rijeka

Mlađi kadeti semi contact -42 kg
1. Ivan Premužić, JASTREB Jastrebarsko
2. Danijel Dokmanić, IVANIĆ GRAD Ivanić Grad
3. Matija Šoštarić, JASTREB Jastrebarsko
3. Ivan Šljivić, VIKTORIJA Rijeka

Mlađi kadeti semi contact +47 kg
1. Matej Paić, VIKTORIJA Rijeka
2. Igor Pejić, VIKTORIJA Rijeka
3. Luka Petrović, KOBRA Glina

Mlađe kadetkinje semi contact -37 kg
1. Karla Bartolin, NINJA Zabok
2. Katarina Orlović, VELEBIT Benkovac

Mlađe kadetkinje semi contact +47 kg
1. Ana Ožaković, VIKTORIA HS Osijek
2. Lana Lovrentjev, NINJA Zabok

Stariji kadeti semi contact -42 kg
1. Matija Vragović, ZMAJ Bedekovčina
2. Livio Družinec, PAKRAC Pakrac
3. Adrian Mamlić, SOKOL Slunj

Stariji kadeti semi contact -47 kg
1. Mario Šanko, VIKTORIJA Rijeka
2. Alvin Ališić, VIKTORIJA Rijeka
3. Dominik Belanović, ZMAJ Bedekovčina
3. Adnan Korčić, BIHAĆ Bihać BIH

Stariji kadeti semi contact -57 kg
1. Bruno Serdarević, VELEBIT Benkovac
2. Dejan Savić, VIKTORIJA Rijeka

Stariji kadeti semi contact -63 kg
1. Teo Mikelić, PLANET SPORT Pula
2. Alen Pečenković, BIHAĆ Bihać BIH
3. Hrvoje Kos, JASTREB Jastrebarsko

Stariji kadeti semi contact +69 kg
1. Filip Dmitrašinović, VIKTORIJA Rijeka
2. Marin Babić, ZMAJ Duga Resa
3. Igor Ljubanović, JASTREB Jastrebarsko

Starije kadetkinje semi contact -50 kg
1. Ivona Jakša, ZMAJ Bedekovčina
2. Marija Klaić, PAKRAC Pakrac
3. Tihana Jirasek, PAKRAC Pakrac
3. Adrijana Cestarić, KOBRA Glina

Starije kadetkinje semi contact -60 kg
1. Klara Begić, ZMAJ Bedekovčina
2. Silvija Mihalić, JASTREB Jastrebarsko
3. Barbara Derdić, JASTREB Jastrebarsko
3. Marija Ožaković, VIKTORIA HS Osijek

Juniori light contact -63 kg
1. Teo Mikelić, PLANET SPORT Pula
2. Ivan Senkić, VIKTORIJA Rijeka
3. Alen Pečenković, BIHAĆ Bihać BIH
3. Berislav Mamlić, SOKOL Slunj

Juniori light contact -69 kg
1. Gordan Bakšić, JASTREB Jastrebarsko
2. Bernard Marić, VIKTORIJA Rijeka
3. Matija Galić, CROATIA Sisak
3. Mark Matić, KOBRA Glina

Juniori light contact -74 kg
1. Drago Martišković, ZMAJ Duga Resa
2. Stjepko Golubić, NINJA Zabok

Juniori light contact -79 kg
1. Mario Vojić, VIKTORIJA Rijeka
2. Neven Kosovec, IVANIĆ GRAD Ivanić Grad
3. Josip Perković, CROATIA Sisak
3. Dražen Šalić, CROATIA Sisak

Juniorke light contact -50 kg
1. Ivona Jakša, ZMAJ Bedekovčina
2. Bernarda Rundek, JASTREB Jastrebarsko

Juniorke light contact -60 kg
1. Klara Begić, ZMAJ Bedekovčina
2. Iris Rušnov, CROATIA Sisak

Juniorke light contact +70 kg
1. Jasna Preloščan, CROATIA Sisak
2. Martina Neralić, ZMAJ Duga Resa



- 23:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 13.04.2007.

Malo o sadašnjosti, više o povijesti


Upitaše na Nokaut forumu nešto o počecima kickboxinga u Hrvatskoj, pa me i prozvali, a ja sjeo, nešto napisao nešto copy-paste, i evo što je na kraju ispalo:

Osnovno o Hrvatskom kickboxing savezu:

• Hrvatski kickboxing savez osnovan je 16. svibnja 1992.
• Hrvatski kickboxing savez punopravni je član svjetske kickboxing organizacije WAKO - World Association of Kickboxing Organizations od 25. kolovoza 1995.
• Hrvatski kickboxing savez pridruženi je član Hrvatskog olimpijskog odbora od 06. 11. 1996., a punopravni od 10. 7. 2006.

Članstvo (01.01.2007.)
125 klubova - punopravnih članova
9 županijskih saveza
22 kluba - kandidata za članstvo
7375 registriranih natjecatelja

A sada malo o povijesti kickboxinga u Hrvatskoj:

Hrvatski kickboxing

Hrvati imaju nesreću da su raseljeni po svijetu, ali u slučaju kickboxinga je to bila sretna okolnost. Mnogo je Hrvata iseljenih u SAD kao i «gastarbajtera» u Njemačkoj. Također su Hrvati bili pomorci na mnogobrojnim brodovima domaćih i stranih kompanija. Poznata je i naša sklonost prema vježbanju borilačkih vještina. Prvi kickboxing borci su potekli iz karatea i taekwon-doa. A prvi majstorski crni pojas koji je Mike Anderson dodijelio nekom od svojih učenika bio je baš našem vježbaču iz Crikvenice. Također, vijesti su se prenosile časopisima za borilačke vještine. Georg Brückner je u Berlinu 17. svibnja 1974. priredio "Europsko otvoreno pojedinačno sve-stilsko karate prvenstvo" i borbu timova SAD – Europa. Gost večeri je bio Joe Lewis uz čije ime je pisalo: "US karate i kick-boxing šampion". Dakle, već prije svibnja 1974. su se u SAD-u održavala natjecanja u novom sportu i dodjeljivale pojedinačne titule svjetskih profesionalnih prvaka iako je prvo Svjetsko profesionalno full contact karate prvenstvo održano tek 14. rujna 1974. godine u Los Angelesu. To je sve bila privatna inicijativa pojedinaca pri organiziranju otvorenih turnira, a ne sustavno organizirana prvenstva neke organizacije kakve danas poznajemo.

Tako je u to vrijeme, iako zvuči nevjerojatno, u Splitu 1974. održana jedna od prvih kickboxing priredbi u povijesti kada su se sastale full contact selekcije Dalmacije i ostatka Hrvatske. Stoga ne stoji uvriježeno mišljenje da su se Hrvati s kickboxingom upoznali tek 1976. na velikoj sportskoj manifestaciji održanoj u Parizu.

Te, 1976. g. su u Hrvatskoj započela sustavna državna i međurepublička natjecanja koja je organizirao dr. Emin Topić iz Zagreba.

Prvaci po kategorijama su bili:
-57 kg Milan Kaniški - ("Kula" - Kneginec Gornji),
-63 kg Robert Siladi - ("Zrinjski" - Čakovec),
-69 kg Anđelko Mladenović - ("Mladost" - Varaždin),
-74 kg Alfonz Eferl - ("Izola" - Izola, Slovenija),
-79 kg Branko Žgaljardić - ("Budokai Rijeka" - Rijeka),
-84 kg Mladen Carević - ("Građevinar" - Virovitica),
+84 kg Milan Vučević - ("Zagreb" - Zagreb).
Iz ovoga se vidi da su unutar bivše Jugoslavije kickboxing trenirali i najviše uspjeha u natjecanju imali borci iz Hrvatske. Pored njih natjecali su se i Slovenci i borci iz BiH.

Odbor za full contact Karate saveza Hrvatske formiran je 1977. g., a njegov predsjednik je bio ing. Stjepan Ivasić iz Zagreba. Svoju djelatnost su usmjerili na stvaranje šire baze, tj. formiranje novih klubova te održavanje seminara, tečajeva i savjetovanja.

Hrvatski kickboxing savez je osnovan 16. svibnja 1992. godine. Prvi predsjednik HKBS-a do 1995. je bio Vjekoslav Šafranić iz Zagreba. Od 1995. do 2000. je tu dužnost obnašao Josip Cerovec iz Kutine, a sadašnji predsjednik je prof. Predrag Znaor iz Malinske.

HKBS je član svjetske kickboxing federacije WAKO (World association of kickboxing organisations). To je prvoosnovana svjetska federacija koja je danas najbrojnija, nasnažnija, najorganiziranija i najcjenjenija - i jedina službeno priznata svjetska kickboxing federacija. Na njezinoj utemeljiteljskoj skupštini je bio Žarko Modrić iz Zagreba pa je to vjerojatno jedinstven primjer da su Hrvati suosnivači neke svjetske sportske federacije. WAKO danas djeluje u 101 zemlji. Na svjetskim i europskim prvenstvima smije nastupati samo jedan natjecatelj iz svake države u pojedinoj kategoriji. Kickboxing šport ima 7 disciplina: semi contact, light contact, full contact, low kick, K1 style, aero kickboxing i glazbene forme.

Amerikanac Mike Anderson je 1972.-74. godine definirao kickboxing sportska pravila. Prvo europsko prvenstvo u full contactu je održano 1977. u dva dijela (u Rotterdamu i u Beču). Marin Batina iz Splita je osvojio prvo mjesto u Beču u kategoriji do 79 kg, ali budući da nije nastupio na prvom turniru u Rotterdamu njegova ukupna pozicija na kraju godine na europskoj rang listi je bila tek šesto mjesto. Europsko prvenstvo u semi contactu je započelo godinu dana kasnije. Također su održana dva turnira za poredak na konačnoj godišnjoj rang listi. Na drugom turniru u semi contactu u 1978. koji je održan u Baselu (Švicarska) Slobodan Šokota iz Rijeke je osvojio prvo mjesto, ali budući da nije nastupio na prvom turniru u Wolfsburgu (Njemačka) njegov poredak na europskoj rang listi krajem godine nije bio među prvom trojicom.

Prvo svjetsko prvenstvo u full contactu je bilo 1978. u Berlinu. Branko Žgaljardić iz Rijeke je tada postao prvi amaterski svjetski prvak u full contactu u povijesti. Za taj povijesni uspjeh je dobio i Nagradu grada Rijeke.

Na 3. EP u Milanu 1979. dobili smo i prve europske prvake u full contactu. To su do 84 kg Branko Žgaljardić, a do 79 kg Branko Cikatić iz Splita koji je godinama nakon toga bio naš najuspješniji kickboksač.

U Splitu je 1974. održana jedna od prvih kickboxing priredbi u povijesti kada su se sastale full contact selekcije Dalmacije i ostatka Hrvatske. Tih godina kickboxing razvijaju udruge "«Budokai" koju osniva dr. Emin Topić iz Zagreba, "Mugendo" s Petrom Mijićem iz Splita i "Jeet kune do" Branka Tenžere iz Splita. U Trogiru je 1988. održano Europsko seniorsko prvenstvo u full contactu i glazbenim formama, a Republika Hrvatska je 1997. u Dubrovniku bila domaćin Svjetskog seniorskog kickboxing prvenstva u light contactu i low kicku.

Ivan Milinović iz Rijeke je prvi kickboksač - junior koji je postao svjetski prvak za tek uspostavljenu nezavisnu Republiku Hrvatsku. On je svoje zlato osvojio 12.-20. kolovoza 1991. na WKA SP-u u Ocean Sityu (SAD). To je bilo nekoliko dana nakon što je istu titulu osvojio nanbudo-junior Alan Matković u Španjolskoj. Također valja istaknuti da je prvu zlatnu medalju u pojedinačnoj muškoj seniorskoj konkurenciji na nekom SP-u za Republiku Hrvatsku donio kickboksač pokojni Borislav Ilić iz Rijeke u disciplini low kick - na WAKO svjetskom kickboxing prvenstvu koje je 7. i 8. prosinca 1991. održano u Parizu.

Prva svjetska profesionalna prvakinja i najbolja hrvatska kickboksačica svih vremena je Ivana Derdić iz Jastrebarskog. Ona je prvi put postala europska prvakinja u semi contactu 1996. u Caorleu, svjetska prvakinja u light contactu u Dubrovniku 1997., svjetska prvakinja u full contactu 1999. u Caorleu, a svjetska WAKO PRO prvakinja u low kicku 2002.

WAKO svjetska juniorska prvenstva su započela 1997. Prve svjetske juniorske prvakinje u Moskvi su bile Erna Obralić iz Kutine i Kristina Novak iz Krapine.

Prvi pobjednici Svjetskog kupa za kadete u Debrecenu su bile Ana Znaor iz Malinske i Ivona Roca iz Šibenika 1999., a Dinko Marković iz Kutine 2002. Ana Znaor je ujedno najuspješnija športašica - kadetkinja u cjelokupnoj hrvatskoj športskoj povijesti jer je s 12 godina starosti vlasnica čak 5 svjetskih zlatnih medalja!

WAKO PRO svjetski i europski profesionalni prvaci u full contactu i low kicku posljednjih godina su bili, osnosno neki još uvijek jesu: Igor Ivošević, Dražen Ordulj, Mladen Šteko, Ivica Čukušić, Siniša Andrijašević, Marko Žaja, Ivica Tekić, Ivana Derdić, Sanja Stunja, Ante Varnica, Frane Radnić i Marko Tomasović. Pored kickboxing disciplina u kojima je dozvoljen knock-out održavaju se borbe za svjetske i europske profesionalne naslove u semi i light contactu. Prvi i za sada jedini Hrvati osvajači tih odličja su: Roland Conar i Mirko Borković. Mirko Borković iz Jastrebarskog je WAKO PRO europsku titulu u light contactu izborio 16. ožujka 1997. u Italiji. Roland Conar, član KBŠU Malinska, je najuspješniji semikontaktaš u povijesti. Višestruki je osvajač svjetskih zlata u skoro svim svjetskim kickboxing organizacijama. WAKO PRO svjetsku titulu je osvojio 15. svibnja 1999. u Italiji.

Svjetska i europska kickboxing prvenstva održavaju se naizmjenično svake druge godine tako da Hrvatska u 2001. ima 2 svjetska prvaka. To su: Zvonimir Gribl u semi contactu -74 kg (KBŠU "Malinska"), Ivan Rudan u full contactu +91 kg (KTB "Tigar" Zagreb) i Ante Varnica u low kicku -91 kg (CBŠ "Pit Bull" Split). S tim u vezi, posebno smo ponosni da su Rudan i Varnica prvi hrvatski športaši zbog kojih je usred Beograda 24. studenog 2001. pred 10.000 gledatelja i 18 TV ekipa odsvirana hrvatska himna i podignut hrvatski stijeg na vrh dvorane. 2002. godine smo to u rujnu ponovili usred Podgorice zahvaljujući svjetskom juniorskom prvaku Seadu Pejmanoviću iz Omišlja, a nakon toga se hrvatska himna čak 7 puta zasvirala u Budvi. Budući da Jugoslavija više ne postoji pod tim imenom taj sportsko-nacionalni uspjeh hrvatskih kickboksača nitko više ne može ponoviti.

Svjetski i europski prvaci u sljedećim godinama su:

2002.

Svjetsko juniorsko prvenstvo u kickboxingu,
Budva, Crna Gora, Jugoslavija, 17.-22.09.2002.

Semi contact:
- 50 kg - 1. mjesto - Ana Znaor - Malinska
+ 70 kg - 1. mjesto - Ivana Maleš - Šibenik
- 69 kg - 1. mjesto - Ivan Palijaš - Jastrebarsko
- 74 kg - 1. mjesto - Sead Pejmanović - Omišalj

Light contact:
- 84 kg - 1. mjesto - Vladimir Čelar - Split

Full contact:
+ 70 kg - 1. mjesto - Sanja Majkić - Viškovo

Low kick:
- 86 kg - 1. mjesto - Hrvoje Ivčetić - Požega

Thai kickboxing:
- 75 kg - 1. mjesto - Marijan Barišić - Valpovo

* Europsko prvenstvo u kickboxingu,
Jesolo, Venecija, Italija, 22.-27.10.2002.

Low kick:
- 75 kg - 1. mjesto - Hrvoje Jukić - Šibenik

2003.

* Svjetsko seniorsko prvenstvo u kickboxingu u disciplinama:
semi contact, light contact, full contact i aero kickboxing
Paris, Francuska, 21. - 26. listopada 2003.

Semi contact:
- 79 kg - 1. mjesto - Zvonimir Gribl - Malinska

Light contact:
- 65 kg - 1. mjesto - Sanja Stunja- Jastrebarsko

Aero kickboxing - pojedinačno:
- bez stepa - 1. mjesto - Lidija Mandić - Osijek

2004.

* 1. Svjetsko kadetsko kickboxing prvenstvo
u disciplinama: semi contact i glazbene forme
Marina di Carrara, Italija, 14. - 19. rujna 2004.

Semi contact:
Mlađi kadeti:
-42 kg - 1. mjesto - Andrej Gudac - Rijeka
-32 kg - 1. mjesto - Saskia Božić - Kutina

Stariji kadeti:
-52 kg - 1. mjesto - Ivan Romić - Kutina
-57 kg - 1. mjesto - Dejan Gašparević - Kutina
-42 kg - 1. mjesto - Andreja Ivas - Vodice
-65 kg - 1. mjesto - Ana Znaor - Malinska

* 5. Svjetsko juniorsko kickboxing prvenstvo
u svim disciplinama kickboxinga
Marina di Carrara, Italija, 14. - 19. rujna 2004.

Semi contact:
-60 kg - 1. mjesto - Vedrana Halinčić - Jastrebarsko

Light contact:
-74 kg - 1. mjesto - Ivica Duspara - Poreč
-79 kg - 1. mjesto - Dragan Franjković - Osijek
-89 kg - 1. mjesto - Vladimir Čelar - Split
-60 kg - 1. mjesto - Maja Cukrov - Vodice
+65 kg - 1. mjesto - Ana Škarda - Čazma

Full contact:
+65 kg - 1. mjesto - Sanja Majkić - Klana

Low kick:
-81 kg - 1. mjesto - Stipe Stipetić - Dugi Rat
-91 kg - 1. mjesto - Stipan Radić - Zagreb
+91 kg - 1. mjesto - Marin Došen - Klana

Aero kickboxing - pojedinačno:
sa stepom - 1. mjesto - Aldijana Sabljaković - Karlovac

Ekipno:
bez stepa - 1. mjesto - Team CROATIA - Karlovac
(Martina Špigelski, Aldijana Sabljaković, Emina Kubura)

* Europsko prvenstvo u kickboxingu za seniore
u disciplinama: full contact, low kick i thai kickboxing
Budva, Srbija i Crna Gora, 19. - 24. listopada 2004.

Low kick:
-81 kg - 1. mjesto - Nives Radić - Šibenik

2005.

* Svjetsko kickboxing prvenstvo za seniore
u disciplinama: low kick, thai kickboxing i glazbene forme
Agadir, Maroko, 19. - 25. rujna 2005.

Thai kickboxing:
- 71 kg - 1. mjesto - Frane Radnić - Split
- 91 kg - 1. mjesto - Igor Jurković - Poreč

* Svjetsko seniorsko prvenstvo u kickboxingu
discipline: semi contact, light contact, full contact i aero kickboxing
Szeged, Mađarska, 29. studeni - 5. prosinca 2005.

Semi contact:
- 84 kg - 1. mjesto - Zvonimir Gribl - Malinska
- 94 kg - 1. mjesto - Pero Gazilj - Makarska

2006.

SVJETSKO JUNIORSKO I KADETSKO PRVENSTVO PRVENSTVO
Zadar,Hrvatska (26.9.2006.-1.10.2006.)

1. mjesto - Juniori (ž) - Semi contact do 60 kg - Vedrana Halinčić

1. mjesto - Juniori (m) - Light contact do 57 kg - Andrej Gudac
1. mjesto - Juniori (m) - Light contact +89 kg - Stipe Žunić
1. mjesto - Juniori (ž) - Light contact do 55 kg - Andreja Ivas
1. mjesto - Juniori (ž) - Light contact do 60 kg - Nikolina Juričev Ivin

1. mjesto - Juniori (ž) - Full contact do 56 kg - Jelena Radoš

1. mjesto - Juniori (m) - Low kick do 75 kg - Tomislav Rudan
1. mjesto - Juniori (m) - Low kick do 81 kg - Ante Verunica
1. mjesto - Juniori (m) - Low kick +91 kg - Tomislav Čikotić
1. mjesto - Juniori (ž) - Low kick +70 kg - Natalija Šimac

1. mjesto - Juniori (m) - Thai kickboxing do 71 kg - Nino Gulan
1. mjesto - Juniori (m) - Thai kickboxing do 75 kg - Marin Radunić
1. mjesto - Juniori (m) - Thai kickboxing do 86 kg - Luka Šimić

1. mjesto - Juniori (ž) - Aero kickboxing bez stepa - Marina Lelić
1. mjesto - Juniori (ž) - Aero kickboxing sa stepom - Marina Lelić

1. mjesto - Kadeti (m) - Semi contact do 32 kg - Mineo Molnar
1. mjesto - Kadeti (m) - Semi contact +47 kg - Edvin Gromila
1. mjesto - Kadeti (m) - Semi contact do 69 kg - Ivan Romić
1. mjesto - Kadeti (m) - Light contact do 57 kg - Teo Mikelić

1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 42 kg - Saskia Božić
1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 50 kg - Valentina Miletić
1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 65 kg - Kristina Mijat
1. mjesto - Kadeti (ž) - Light contact do 65 kg - Ana Vukas

1. mjesto - Kadeti (ž) - Aero kickboxing sa stepom - Anamarija Sambolek
1. mjesto - Kadeti - Ekipa (ž) - Aero kickboxing bez stepa
- Boris Neverly, Jennifer Martinčić, Ivana Opačić

EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO
u disciplinama: semi contact, full contact, glazbene forme i aero kickboxing
- Lisabon,Portugal (24.10.2006.-29.10.2006.)

1. mjesto - Seniori (ž) - Aero kickboxing sa stepom - Marina Lelić

EUROPSKO SENIORSKO PRVENSTVO
u disciplinama: light contact, low kick i thai kickboxing
- Skopje,Makedonija (21.11.2006.-26.11.2006.)

1. mjesto - Seniori (ž) - Thai kickboxing do 70 kg - Nives Radić
1. mjesto - Seniori (ž) - Low kick +70 kg - Natalija Šimac


Hrvatski kickboxing je poznat u svijetu. Najpoznatiji naš borac Branko Cikatić “Hrvatski tigar”, prvi je pobjednik najcjenjenijeg thai kickboxing turnira na svijetu koji se organizira u Japanu pod popularnim nazivom K-1. Jedan od trenutačno najcjenjenijih svjetskih boraca je njegov bivši učenik Mirko Filipović “Cro Cop”. O ugledu Hrvata na svjetskoj borilačkoj sceni govori činjenica da je glavni tajnik HKBS-a, međunarodni kickboxing sudac ing. Romeo Deša iz Omišlja izabran za tehničkog direktora WAKO-a gdje je zadužen za odvijanje svjetskih i europskih prvenstava kao i svjetskih kupova i velikih međunarodnih prvenstava.

HKBS je u Hrvatski olimpijski odbor primljen 6. studenog 1996. u svojstvo pridruženog člana. Od tada smo skoro svake godine po rezultatima svojih sportaša na međunarodnoj sceni najuspješniji nacionalni sportski savez član HOO-a. Te 1996. g. smo od 180 hrvatskih medalja mi osvojili preko trećine, tj. 62! 2002. godine smo još uspješniji: bez međunarodnih turnira, koje ne uvrštavamo u ovaj popis, osvojili smo ukupno 74 medalje (22 zlata, 22 srebra i 30 bronci), tj. dva svjetska profesionalna zlata te na EP za seniore u Italiji 14 medalja (zlato, 4 srebra i 9 bronci), na SP za juniore u Crnoj Gori 33 medalje (8 zlata, 11 srebra i 14 bronci), na SK za seniore 8 medalja (3 zlata, 4 srebra i bronca) i na SK za kadete 17 medalja (8 zlata, 3 srebra i 6 bronci). Posebno se izdvaja 2006 godina kada smo bili domaćini Svjetskom prvenstvu za kadete i juniore u Zadru. U toj smo godini osvojili 170 medalja (svjetska i europska prvenstva i svjetski kupovi) te je time ponovno postali najuspješniji nacionalni sportski savez Hrvatskog olimpijskog odbora.

Da ne bi bilo zabune i sumnje u vrijednost tih medalja valja primijetiti sljedeće: 1994. g. smo na IAKSA seniorskom EP u Riminiju imali samo jednu brončanu medalju. 1995. g. smo na kadetskom SK u Karlsruheu bili bez medalje, a u Kijevu na seniorskom SP smo imali samo 2 medalje (zlato i broncu). 1996. g. smo na seniorskom SK imali 6 medalja (srebro i 5 bronci), a 1997. na juniorskom SP 3 medalje (2 zlata i srebro). Na sva ova prvenstva i kupove smo išli masovno kao i sada, tj. s punim autobusom, a to smo shvatili kao ulaganje u znanje i iskustvo naših reprezentativaca i trenera.

Također treba uvažiti činjenicu da mi gotovo svaki vikend tokom godine imamo neko natjecanje jer održavamo godišnje 27 državnih prvenstava, petnaestak Hrvatskih kupova i desetak otvorenih kickboxing kupova, a pored toga sudjelujemo na SP, SK, EP i tradicionalnim međunarodnim turnirima u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i BiH. Isto tako imamo naš tradicionalni Božićni međunarodni turnir u Kutini kao i niz drugih kupova i pozivnih turnira.

Nakon što je matična svjetska kickboxing federacija WAKO primljena u GAISF i time postala jedina službena i priznata svjetska federacija za kickboxing, i Hrvatski kickboxing savez je 10. srpnja 2006. primljen u punopravno članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora.

HKBS u ovom trenutku ima 156 klubova - članova, a djeluju i županijski kickboxing savezi. Savezom upravlja Upravni odbor koji broji 15 članova i koji se redovito sastaje najmanje svaka tri mjeseca. Sjednica skupštine je također redovna početkom svake godine. Operativno upravljanje Savezom između sjednica obavljaju predsjednik i glavni tajnik. Imajući na umu rezultate koji su nabrojani, te navedene aktivnosti još više na težini dobiva činjenica da se sve ove aktivnosti obavljaju potpuno volonterski, odnosno Savez nema profesionalno zaposlenog niti jednog djelatnika.


Eto.

- 00:52 - Komentari (18) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.04.2007.

Davidu u čast i sjećanje

2. Kickboxing memorijal "David Šain"



U Poreču će se u nedjelju, 15. travnja 2007. održati večernja kickboxing priredba 2. Kickboxing memorijal "David Šain" - 2007. Kickboxing priredba koju članovi KBK "King" iz Poreča organiziraju u čast svog tragično nastradalog člana kluba Davida Šaina, koji je 1. svibnja 2005.preminuo od posljedica prometne nesreće,

David Šain rođen je 18. srpnja 1984. u Puli, a svo svoje djetinjstvo i mladenačke dane proveo je u Poreču. U Poreču je započeo trenirati teakwon-do u TKDK "Poreč" kod trenera Dragana Zdjelara, a kada je njegov klupski kolega, a dojučerašnji trener odlučio osnovati kickboxing klub - prelazi u 2003. novi klub "King" - Poreč.

Prelaskom u novi klub, David se počinje baviti tajlandskim boksom te tzv. tvrđim disciplinama kickboxinga - full contact, low kick i thai kickboxing. Novoosnovanom klubu "King" donosi i prvu klupsku medalju - iz Vinkovaca s juniorskog kickboxing prvenstva u thai kickboxingu, 16. veljače 2004. godine.

Nakon toga počinje aktivnije sudjelovati na kickboxing natjecanjima i na svima je uvjek tako malo nedostajalo da se okiti medaljom. Mnoge bi to pokolebalo, međutim Davida je to ponukalo za još više treniranja i još bolje pripremanje.

2005. natjecateljska godina Davidu počela nastupom u Zagrebu, 5. ožujka, na državnom seniorskom prvenstvu u full contactu gdje je u iznimno jakoj konkurenciji osvojio broncu i pokazao svima nama da je spreman i na više. Upravo je to potvrdio na sljedećem seniorskom natjecanju u low kicku 10. travnja u Viškovu, gdje je ponovno u vrlo jakoj konkurenciji, u iznimnim mečevima - pobijedio i osvojio titulu državnog kickboxing prvaka u disciplini low kick, u težinskoj skupini do 75 kg te postao kandidat za reprezentaciju.

Nažalost, tragična nesreća prekinula je početak jedne, u to smo sigurni, uspješne kickboxing karijere.


Trener Leonardo Komšić i njegovi klupski kolege iz KBK "King" - Poreč ne zaboravljaju svog prijatelja i klupskog suborca pa evo, već drugu godinu zaredom organiziraju kickboxing priredbu svom prijatelju u čast i sjećanje

Na programu 2. Kickboxing memorijala "David Šain", koji će se održati u sportskoj dvorani "Veli Jože" u Poreču, s početkom u 20 sati su sljedeće borbe:

1. borba - full contact, -63,5 kg, 3x2 minute
Ivan Bilić - "Planet sport" - Pula vs.
Stefano Benčić - "King" - Poreč

2. borba - full contact, -75 kg, 3x2 minute
Ante Gracin - "Pit Bull" - Split vs.
Mirzet Barjektarević - "King" - Poreč

3. borba - K1 Style, -81 kg, 3x2 minute
Dejan Milošević - "Planet sport" - Pula vs.
Bojan Zec - "King" - Poreč

4. borba - low kick, -67 kg, 3x2 minute
Filip Čepo - "Sensei" - Metković vs.
Vinko Đirlić - "Pit Bull" - Split

5. borba - full contact, -71 kg, 3x2 minute
Nikola Matić - "Sensei" - Metković vs.
Sanjin Pol Vrgoč - "Mornar" - Split

6. borba - K1 Style, -75 kg, 3x2 minute
Goran Plećaš - "Sveti Duh" - Osijek vs.
Marko Benzon - "Pit Bull" - Split

7. borba - K1 Style, -75 kg, 3x2 minute
Josip Kizivat - "Sveti Duh" - Osijek vs.
Stipica Duspara - "King" - Poreč

8. borba - K1 Style, -71 kg, 3x2 minute
Sanel Muslić - "Tigar-Cikatić" - Zagreb" vs.
Dejan Tašić - "Sveti Duh" - Osijek

9. borba - K1 Style, +91 kg, 3x2 minute
Ante Lovrić - "Thunderman Gym" - Split vs.
Jasmin Bečirovič - "Tigar" - Kopar (Slo)

10. borba - K1 Style, +91 kg, 3x2 minute
Tomislav Jurić Grgić - "Thunderman Gym" - Split vs.
Valentino Venturini - "King" - Poreč


Najavljena imena sudionika garantiraju odličnu kickboxing priredbu.
Vidimo se u Poreču, zar ne?




- 23:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 11.04.2007.

Kategorizacija sportaša


Kao što je poznato, od 16. siječnja 2007. na snazi je novi
PRAVILNIK O KATEGORIZACIJI
SPORTAŠA

Hrvatskog olimpijskog odbora.

Evo malo šireg prikaza Pravilnika:




Izvod iz Pravilnika o kategorizaciji:

• Pravilnikom se utvrđuju kategorije športaša u Hrvatskoj, postupak razvrstavanja športaša u kategorije i tijela nadležna za predlaganje i utvrđivanje kategorizacije, oblici i način ostvarivanja potpora, naknada, nagrada i drugih prava koje športski klub, športsko društvo, športski savez, nacionalni športski savez, športska zajednica, Hrvatski olimpijski odbor (u daljnjem tekstu: Športska udruga) može osigurati športašima koji športske djelatnosti obavljaju amaterski odnosno profesionalno, kriteriji kategorizacije športaša, te način vođenja registra o kategoriziranim športašima.

• Temelj za kategorizaciju je odgovarajući športski rezultat ili poredak koji športaš postigne na natjecanjima koja organizira ili koja su pod jurisdikcijom nacionalnog športskog saveza, odnosno koja organizira ili su pod jurisdikcijom međunarodnog športskog saveza koje priznaje Međunarodni olimpijski odbor ili koji je član Općeg udruženja međunarodnih športskih saveza (AGFIS-GAISF).

• Na temelju postignutih rezultata športaši se razvrstavaju u sljedeće kategorije:
1. Športaš Hrvatske I. kategorije
2. Športaš Hrvatske II. kategorije
3. Športaš Hrvatske III. kategorije
4. Športaš Hrvatske IV. kategorije
5. Športaš Hrvatske V. kategorije
6. Športaš Hrvatske VI. kategorije

• Športaši razvrstani u I., II. i III. kategoriju smatraju se vrhunskim športašima Hrvatske.
• Športaši razvrstani u IV. kategoriju smatraju se vrsnim sportašima Hrvatske.
• Športaši razvrstani u V. i VI. kategoriju smatraju se darovitim športašima Hrvatske.

• Nacionalnog prvaka može se razvrstati kao športaša III. kategorije samo pod uvjetom da je u određenom športu, športskoj grani ili športskoj disciplini na nacionalnom prvenstvu nastupilo najmanje tri natjecatelja iz dva različita kluba, odnosno tri ekipe iz tri različita kluba.

• Športska udruga može kategoriziranom športašu osigurati besplatno korištenje športskih građevina i opreme, namiriti putne troškove, troškove smještaja i prehrane u vrijeme natjecanja i priprema, te nadoknaditi izgubljenu zaradu u svezi s natjecanjem ili športskom priredbom, dati nagradu za športska ostvarenja, davati mu potporu u novcu i opremi, upućivati ga na stručno usavršavanje, te osigurati druga prava koja nisu u suprotnosti s Olimpijskom poveljom i propisima međunarodnih športskih saveza, sukladno sa zakonom i odredbama ovog Pravilnika.

• Pod potporama i naknadama u smislu ovog Pravilnika podrazumijeva se:
- športska stipendija
- stipendija za redovno školovanje na srednjim, višim i visokim školama
- naknada športašima koja obuhvaća:
a) naknadu za troškove stručnog usavršavanja
b) naknadu za izgubljenu plaću
c) naknadu za troškove stanovanja
d) naknadu za troškove dopunske prehrane (vitaminizacije)
e) naknadu za troškove lokalnog prijevoza
f) naknadu za troškove specifične športske opreme
- naknada putnih troškova na pripremama i natjecanjima
- naknada troškova smještaja i prehrane na pripremama i natjecanjima
- naknada za športska ostvarenja

• Novaku – vrhunskom športašu I., II. i III. kategorije može se, temeljem odluke Ministarstva obrane RH, omogućiti služenje vojnog roka u posebnoj postrojbi ustrojenoj za obuku i osposobljavanje ročnika – vrhunskih športaša.

• Hrvatski olimpijski odbor svojim aktom utvrđuje novake – vrhunske športaše kojima će se omogućiti ostvarivanje prava iz stavka 1. ovog članka, na prijedlog nacionalnih športskih saveza, te u skladu s mogućnostima i uvjetima koje određuje Ministarstvo obrane RH.

• Kategoriziranim športašima mogu se osigurati prava školovanja, studiranja i polaganja ispita pod posebnim uvjetima, u skladu sa posebnim propisima.

• Kategoriziranim športašima može se osigurati pravo smještaja u studentskom domu, sukladno odlukama ministarstva nadležnog za poslove športa.

• Športaš stječe pravo na potpore, naknade, nagrade i druga prava danom razvrstavanja u određenu kategoriju.
- Športaš Hrvatske I. kategorije stječe pravo na potpore, naknade i druga prava u trajanju od četiri godine.
- Športaš Hrvatske II. kategorije stječe pravo na potpore, naknade i druga prava u trajanju od dvije godine.
- Športaš Hrvatske III. i IV. kategorije stječe pravo na potpore, naknade i druga prava u trajanju od godinu dana.
- Športaš Hrvatske V. i VI. kategorije – stječe pravo na potpore, naknade i druga prava u trajanju od godinu dana.

• Kategorizirani športaš može ostvarivati pravo na potpore, naknade i druga prava samo pod uvjetom da uredno i redovito obavlja svoje športske zadaće, ostvaruje program treninga, priprema i natjecanja te izvršava obveze prema nacionalnoj športskoj ekipi, ako ga za kandidata odnosno člana te ekipe odredi nadležno tijelo nacionalnog športskog saveza.

• Poredak ili rezultat postignut na svjetskom prvenstvu ili kupu, europskom prvenstvu ili kupu te multišportskoj priredbi bit će priznat kao osnov za razvrstavanje u I., II., III. ili IV. kategoriju samo pod uvjetom da je na dotičnom natjecanju provođena dopinška kontrola.

• Športaš gubi status kategoriziranog športaša kada se dokaže da je rezultat, koji je bio osnov za kategorizaciju, postignut primjenom nedozvoljenih sredstava ili postupaka (doping).

• Športaš gubi status kategoriziranog športaša ako je pravomoćno osuđen za kazneno djelo navedeno u članku 13. Zakona o športu.

• Športaš gubi status kategoriziranog športaša ako se naknadno utvrdi da dokumentacija za stjecanje statusa kategoriziranog športaša u skladu s člankom 6. ovog Pravilnika nije bila istinita ili ima drugih bitnih smetnji za utvrđivanje statusa kategoriziranog športaša.

• Rješenje Hrvatskog olimpijskog odbora o razvrstavanju športaša u određenu kategoriju dostavlja se:
1. športašu
2. športskoj klubu
3. športskoj zajednici u gradu, odnosno općini (putem kluba)
4. športskoj zajednici u županiji (putem kluba)
5. nacionalnom športskom savezu
6. pismohrani


KRITERIJI KATEGORIZACIJE SPORTAŠA U KICKBOXINGU:

K I C K B O X I N G*
(semi contact, light contact, full contact, low kick)

Športaš Hrvatske I. kategorije
- 1 - 2. mjesto na SP
- 1. mjesto na EP

Športaš Hrvatske II. kategorije
- 3. mjesto na SP ili 2 – 3. mjesto na EP
- 1. mjesto na juniorskom SP
- sudjelovanje u nacionalnoj ekipi koja osvoji 1–3.mjesto na SP ili 1.mjesto na EP

Športaš Hrvatske III. kategorije
- sudjelovanje na SP ili EP s poretkom do 8. mjesta
- 2 -3. mjesto na juniorskom SP
- 1. mjesto na juniorskom EP
- 1. mjesto na NP

Športaš Hrvatske IV. kategorije
- sudjelovanje u nacionalnoj ekipi na SP ili EP
- 2. mjesto na NP

Športaš Hrvatske V. kategorije
- 1. mjesto na juniorskom NP
- sudjelovanje u juniorskoj nacionalnoj ekipi

Športaš Hrvatske VI. kategorije
- 1 - 2. mjesto na kadetskom NP
- sudjelovanje u kadetskoj nacionalnoj ekipi
_________________________________________
* WAKO verzija


Dakle, u čemu su i kolike su promjene za kickboksače?

Za one discipline koje su uvrštene u sustav kategorizacije: semi, light, full contact i low kick - promjene su značajne na bolje - dakle, već je državni seniorski prvak u kategoriji vrhunskih sportaša, a s time se ostvaruju značajna prava. Slobodno bih rekao da su ostvarenja u kickboxingu vrednovana za nekoliko razina bolje. I to je dobro i tu kickboksači trebaju biti zadovoljni.

Novi Zakon o sportu definirao je prava sportaša kao i obaveze lokalne zajednice u financiranju tih prava, pa svima preporučam da pogledaju što kaže Zakon i da se radi ostvarivanja svojih prava, preko kluba obrate lokalnim sportskim zajednicama.

Nažalost, discipline K1-Style, aero kickboxing i glazbene forme nisu u sustavu kategoriziranja, a ispale su zbog generalnog sužavanja prava od strane Hrvatskog olimpijskog odbora prema svim sportovima, pa tako i prema kickboxingu.

Koliko doznajem, Upravni odbor HKBS-a dosta je raspravljao o statusu tih disciplina te je jedinstveno odlučeno da će se i dalje nastaviti istim tempom i s istom pažnjom realizirati sva natjecanja u K1 Style-u, glazbenim formama i aero kickboxingu, a vrlo skoro će se ponovno uputiti Hrvatskom olimpijskom odboru zahtjev, molba ili ne znam što za uvrštavanje tih disciplina u kriterije.


Eto, isplati se malo potruditi za svoja prava, zar ne?


- 23:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Kalendar peti puta

Evo, iz tajništva HKBS-a primili smo na svoje adrese najnoviju 5. reviziju Kalendara natjecanja Hrvatskog kickboxing saveza u 2007. godini

Promjene u odnosu na staru verziju su:
- 20.-24. 07. - Europske igre u neolimpijskim sportovima u Kijevu, Ukrajina
- 01.-02.09. - Balkansko kickboxing prvenstvo - gdje smo pozvani kao posebni gosti
- 24.09.-01.10. - Svjetsko kickboxing prvenstvo u light contactu, low kicku i K1 Style - pomaknuto je tjedan dana kasnije od prošlog termina

Dakle, sada kalendar izgleda ovako:

Do 31.01. - Registracija klubova i natjecatelja za 2007. natjecateljsku godinu

27.-28.01. - Moreno di Piave, Italija,
Međunarodni turnir "Golden glove"
- SC / LC - kadeti, seniori

27.-28.01. - Tallinn, Estonija,
Međunarodni turnir "11. EstOpen"
- FC, LC, LK, TKB - seniori

04.02. - Malinska,
Sjednica Upravnog odbora HKBS-a

04.02. - Atena, Grčka,
Međunarodni turnir "Athens Challenge"
- SC - seniori

11.02. - Omiš,
Hrvatsko prvenstvo
FC - seniori


17.02. - Karlovac,
Hrvatsko prvenstvo
- SC - mlađi kadeti
- LC - juniori


25.02. - Karlovac,
Redovna godišnja Skupština HKBS-a

25.02. - Našice
Pozivni turnir "No Limit Fight Club"
- LK, K-R - juniori, seniori

03.03. - Rovinj,
Hrvatsko prvenstvo
- AKB - svi uzrasti


04.03. - Pula,
Licencni sudački seminar

03.-04.03. - Dublin, Irska,
Međunarodni turnir "Irish Open"
- SC / LC / GF
- kadeti, juniori, seniori

10.03. - Makarska,
Hrvatski kup
-SC - djeca, mlađi i stariji kadeti

10.03. - Split,
Pozivni turnir "Obračun u ringu V"
Večernja priredba - K1 kvalifikacije
Kvalifikacijsko natjecanje za K1 Europe

10.03. - Aalborg, Danska,
Međunarodni turnir "Danish Open"
- SC / LC / FC - seniori

16.-17.03. - Kufstein, Austrija,
Međunarodni turnir "Austrian Classis"
- SC / GF - kadeti, seniori
- LC - seniori

18.03. - Bedekovčina
3. Memorijalni turnir "Marko Piljek"
- SC - D,Km,Ks,J,S
- LC - J,S

24.03. - Kostrena,
Hrvatsko prvenstvo
- FC - juniori
- SC - stariji kadeti


01.04. - Viškovo,
Hrvatsko prvenstvo
- LK - seniori


07.04. - Bihać, BiH,
8. Međunarodni turnir "BiH Open"
- SC/LC/FC/LK/ K-R /GF/AKB
- seniori, kadeti

08.04. - Pariz, Francuska
Svjetski kup
- SC / FC - seniori

14.04. - Topusko,
Otvoreni kup "Top Terme 2007"
- SC - mlađi kadeti, stariji kadeti
- LC - juniori

14.04. - Berlin, Njemačka,
Međunarodni turnir "German Open"
- SC - kadeti, seniori
- LC - kadeti, seniori

14.-15.04. - Wegrow, Poljska,
Međunarodni turnir "Polish Open"
- SC / LC / FC - seniori

15. 04. - Poreč,
2. Memorijalni kup "David Šain"
- LK / K-R - seniori i juniori

21.04. - Vodice,
Otvoreni kup "10 godina HBD"
- SC - djeca, kadeti, juniori

29.04. - Sheffield, Velika Britanija,
Međunarodni turnir "Judgment Day"
- SC / LC / GF - kadeti i seniori

05.05. - Poreč,
Hrvatsko prvenstvo
- K-R - juniori, seniori


06.05. - Split,
Hrvatsko prvenstvo
- SC - juniori
- LC - seniori


12.05. - Split,
Hrvatsko prvenstvo
- GF - svi uzrasti


12.05. - Split,
Otvoreni kup "Mali zmaj"
- SC - djeca i mlađi kadeti

13.05. - Zadar,
Hrvatsko prvenstvo
- LK - juniori


13.05. - Zadar,
WAKO Pro priredba

10.-13.05. - Szeged, Mađarska,
Svjetski kup
-SC / LC / LK / K-R - kadeti, seniori

18.-20.05. - Rogla, Slovenija,
Međunarodni seminar - organizator Tomaž Barada

19.05. - Sisak,
Hrvatsko prvenstvo
- LC - stariji kadeti
- SC - seniori


25.-27.05. - Bourgas, Bugarska,
Otvorene crnomorsko - mediteranske igre u kickboxingu
- FC / LK / K-R - seniori

02.-04.06. - Salsomagiore, Italija,
Svjetski kup "Best Fighter"
- SC / LC / FC / GF - kadeti, juniori, seniori

09.06. - Plitvice,
Otvoreni kup "Plitvice 2007"
- SC / LC - kadeti, seniori

16.06. - Zagvozd,
Memorijalni kup "Ante Šušnjar"
- LK / K-R - seniori i juniori

06.07. - Dugi Rat,
Pozivni turnir "Dalmacija 2007"
- FC / LK / K-R - juniori, seniori

20.07. - Posušje,
Pozivni turnir - 13. Memorijalni turnir "Vitez Mile Bošnjak"
-LK, K-R - juniori, seniori

20.-24.07. - Kijev, Ukrajina,
Europske igre neolimpijskih sportova

04.08. - Slunj,
Otvoreni kup "Kup grada Slunja"
- SC / LC - kadeti, seniori

04.08. - Nova Sela,
Pozivni turnir "Nova Sela 2007"
- FC / LK / K-R - juniori, seniori

10.08. - Zmijavci,
Pozivni turnir "Zmijavci 2007"
- FC, LK, K-R - juniori, seniori

01.-02.09. - Tešanj, BiH,
13. Balkansko kickboxing prvenstvo
- FC / LK / K-R - seniori

14.-16.09. - Oslo, Norveška,
Međunarodni turnir "Scandinavian Open"
- FC, SC, GF - seniori

22.-23.09. - Beveren, Belgija,
Međunarodni turnir "Flandrian Open"
- SC / LC - kadeti, seniori

27.-30.09. - Pula,
Otvoreni kup "Adria Cup 2007"
- SC / LC / AKB - svi uzrasti
- FC / LK - juniori, seniori

24.09.-01.10. - Beograd, Srbija,
Svjetsko prvenstvo
- LK / K-R / LC - seniori


06.10. - Bergamo, Italija,
Međunarodni turnir "5. Italia Open"
- SC / LC - kadeti, seniori

14.10. - Novska,
Hrvatski kup
- AKB - kadeti, junior i seniori
- SC - juniori, seniori

14.10. - Novska,
Otvoreni kup "Lightning 2007"
- SC - djeca, mlađi i stariji kadeti

21.10. - Split,
Hrvatski kup
- LC - stariji kadeti, juniori i seniori
- GF - svi uzrasti

03.-04.11. - Tokol-Budimpešta, Mađarska,
Međunarodni turnir "Tokol kup"
- SC / LC - kadeti, seniori

06.-11.11. - Faro - Algarve, Portugal,
Europsko prvenstvo
- SC / LC / GF / AKB - kadeti
- sve discipline - juniori


10.11. - Zagorje ob Savi, Slovenija,
Međunarodni turnir "Slovenija Open"
- SC / LC - kadeti, seniori

26.11. - 02.12.-Coimbra, Portugal,
Svjetsko prvenstvo
- SC / FC / AKB / GF - seniori


14.-15.12. - Kutina,
Međunarodni turnir "11. Croatia Open"
- SC / LC - kadeti
- SC / LC / FC / LK / GF / AKB - seniori

22.12. - Zadar, Sukošan,
Humanitarni pozivni turnir "Za Svjetlo"
- LK, K-R - juniori, seniori


Naravno, i kalendar s lijeve strane sam uskladio s ovom verzijom. Klikom na več održana natjecanja otvoriti će se post s izvještajem s tog natjecanja.

Eto.




- 22:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 10.04.2007.

Bišćanske impresije

Bihać, grad na prekrasnoj Uni u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, podno Plješivice i istočno od Plitvičkih jezera, sjedište Unsko - sanskog kantona, pun je suprotnosti.




Grad koji se budi iz višegodišnjeg, skoro pa dvadesetogodišnjeg sna na svom zapadnom dijelu ima moderne, a još se i grade trgovačke centre i istovremeno u obližnjem Izačiću još uvijek vrlo konzervativno muslimansko stanovništvo gdje se mogu vidjeti mlade djevojke s feredžom preko lica.


U tom i takvom Bihaću ljudi ljubazni, dobri, prostodušni, uslužni, nasmješeni, reklo bi se bistri i čisti ko Una koja oplahuje grad sa svih strana preko stotina brzaca, slapova i kaskada. Ljudi kao da nisu prošli kalvariju rata, kao da im s tim ratom nije skoro pa sve propalo. Ma ide, gura se, biti će bolje, nema problema. Smješak na lice i idemo dalje.

U tom i takvom Bihaću već osmi puta zaredom kickboxing klub "Centar" - Bihać, pod vodstvom Zijada Halilovića (koji je i dugogodišnji generalni sekretar BiH kickboxing saveza) organizira Međunarodni kickboxing turnir "BiHać Open 2007". Na tom turniru svake godine sudjeluje sve više i više natjecatelja iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, pa ih je ove godine bio 471 natjecatelj iz 52 kluba iz 5 država.

Kao što je to već tradicionalno, najbrojniji su bili natjecatelji iz Hrvatske kojih je bilo 161 iz 21 kluba - člana Hrvatskog kickboxing saveza. Naravno da su bili i najuspješniji - osvojeno je 47 zlatnih medalja i to pretežito u semi i light contactu, jer vrlo malo naših je sudjelovalo u full contactu i low kicku. Od hrvatskih natjecatelja je i jedna od najboljih - Ana Znaor koja je proglašena najboljom natjecateljicom u light contactu.


Ana Znaor na pobjedničkom postolju

Sam turnir u semi i light contactu prošao je u dominaciji hrvatskih boraca koji su u pravilu i bili finalisti. Najviše su se među hrvatskim borcima istakli borci koji su pobijedili i osvojili zlata i u semi contactu i i light contactu:

Kadetkinje:
- Rina Čičin Karlov (-42 kg) - HBD, Vodice
- Katarina Jelenčić (-46 kg) - BTI, Zabok

Seniori:
- Antonio Ivas (-69 kg) - HBD, Vodice
- Sanjin Dedić (-79 kg) - JASTREB, Jastrebarsko
- Marko Deša (-89 kg) - OMIŠALJ, Omišalj (na slici dolje)



Seniorke:
- Andreja Ivas (-55 kg) - HBD, Vodice
- Vedrana Halinčić (-60 kg) - JASTREB, Jastrebarsko
- Ana Znaor (+65) - MALINSKA, Malinska


Sanjin Dedić - KBK "Jastreb" - Jastrebarsko, s trenerom Željkom Derdićem


Uspješni borci - učenici prof. Predraga Znaora iz KBK Malinske" i "Omišlja" - Darko Jurasić, Iva Jurasić, Ana Znaor, Marko Deša i Elvis Japić.

Učešće hrvatskih boraca u full contactu i low kicku bilo je malobrojno. Šteta jer se ponovno pokazalo da je full contact i low kick turnir vrlo jak i svake godine sve jači i jači. Ipak, treba izdvojiti dva mlada juniora - srebrnog Ivana Romića (-71 kg) (na slici dolje) i brončanog Josipa Podvorca (-67 kg), koji su nastupili u jakoj seniorskoj konkurenciji u full contactu. Ti mladi borci iz Kutine pokazali su da njihov uspjeh iz Kostrene (Romić juniorski prvak, a Podvorac viceprvak državnog prvenstva) nije slučajnost, već rezultat dobrog rada u kutinskom klubu i dolaska novih, mladih boraca na ring.




Ovdje svakako valja istaknuti goste iz Slovenije, koji su nastupali i osvojili zlatne medalje u full contactu - Gregor Stračanek (-67 kg), Mitja Šauperl (-71 kg) i Ivan Holjevac (-81 kg) te u low kicku - Rožle Jazbinšek (-81 kg) - na slici dolje.



Posebno se lijepom ocjenjuje finalna borba u low kicku, -81 kg između Rožlea Jazbinšeka - KTB "Brežice" i Murata Rakovića - KBK "Sana 2004". Rožle je i ovaj puta pokazao da superiorno vlada svojom kategorijom.





















Ono što bih svakako želio posebno izdvojiti jeste mladi crnogorski borac Goran Radonjić iz KBK "Ariston" iz Nikšića. Odličan mladi borac, vrlo snažan, 106 kg težak, odlične tehnike i kondicije pred kojim je vrlo lijepa kickboxing budućnost, ukoliko nastavi ovim tempom.







Svakako, treba izdvojiti i dvije domaće borkinje, inače reprezentativke BiH kickboxing reprezentacije - to su Irma Balijagić (-56 kg) iz Sarajeva (na slici dolje lijevo) i Sanja Samardžić (-60 kg) iz Bihaća (na slici dolje desno) koje jednostavno nisu imale ozbiljnije konkurencije u svojim kategorijama. Sanja Samardžić proglašena je i ukupno najboljom natjecateljicom turnira zbog osvojenih prvih mjesta u low kicku, glazbenim formama i aero kickboxingu.





















Šteta, bilo je najavljeno i 40 slovačkih boraca u full contactu i low kicku, ali nisu došli, zadnji trenutak su odgodili zbog porblema s gripom (?).


Što se organizacije turnira tiče - dalo bi se dosta toga pisati. Tu još ima dosta posla i dosta, dosta prostora za unaprijediti. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Suđenje - i ovaj puta su turnir "izvukli" suci Hrvatskog kickboxing saveza. Ali, ni tu nije prošlo sve kako treba. Odmah na samom početku direktor turnira, naš tajnik Romeo Deša došao je u sukob s jednim bosanskim trenerom zbog, treba li pogađati - "pristranog suđenja hrvatskih sudaca". Kada je Deša u jednom trenutku povukao hrvatske suce - nastala je tišina, i nakako su od tada svi bili zadovoljni suđenjem, ili su svoje nezadovoljstvo prikrivali?

Eto, i to je prošlo, za očekivati je iduće godine bolji i brojniji turnir.



- 23:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.04.2007.

B&Hać Open 2007.

U Bihaću je u subotu, 7. travnja 2007. održan 8. Međunarodni kickboxing turnir "BiH Open 2007" na kojem je sudjelovao 471 natjecatelj iz 52 kluba i iz 5 država, među kojima i hrvatski natjecatelji.

Najboljima su proglašeni:
- najbolja kadetkinja u SC - Aldina Pečenković, Bihać BIH
- najbolji kadet u SC - Irman Midžan, SEED Sanski Most BIH
- najbolja natjecateljica u LC - Ana Znaor, MALINSKA Malinska, CRO
- najbolji senior u SC - Gyorgy Juhasz, EPITEF Beremendi
- najbolja natjecateljica u FC - Sanja Samardžić, BIHAĆ Bihać, BIH
- najbolji natjecatelj u FC - Rinaldo Pikolotti, BIHAĆ Bihać, BIH
- najbolji natjecatelj u LK - Goran Radonić, ARISTON Podgorica, MNE
- najbolja natjecateljica u MF - Sanja Samardžić, BIHAĆ Bihać BIH
- ukupno najbolja natjecateljica: Sanja Samardžić, BIHAĆ Bihać BIH

Ostvareni su sljedeći rezultati:

Semi contact (m) preko 16g -63 kg
1. Gyorgy Meszaros, HUNYADI Budapest HUN
2. Marko Filipović, 2002 Odžak BIH

Semi contact (m) preko 16g -69 kg
1. Antonio Ivas, HBD Vodice CRO
2. Sandi Skalić, ZINO Bihać BIH

Semi contact (m) preko 16g -74 kg
1. Krunoslav Jagarić, BTI Zabok CRO
2. Vlado Zovko, KOBRA Mostar BIH
3. Mato Grgić, 2002 Odžak BIH

Semi contact (m) preko 16g -79 kg
1. Sanjin Dedić, JASTREB Jastrebarsko CRO
2. Zdravko Hasan, KUTINA Kutina CRO
3. Dejan Gašparović, KUTINA Kutina CRO
3. Elvis Japić, MALINSKA Malinska CRO

Semi contact (m) preko 16g -84 kg
1. Tomislav Bartolović, JASTREB Jastrebarsko CRO
2. Gergely Juhasz, EPITOK Beremend HUN
3. Zoltan Szalkai, HUNYADI Budapest HUN

Semi contact (m) preko 16g -89 kg
1. Marko Deša, OMIŠALJ Omišalj CRO
2. Daniel Samirić, BENKOVAC Benkovac CRO
3. Siniša Kasumović, NOVSKA Novska CRO

Semi contact (m) preko 16g +89 kg
1. Mario Samirić, BENKOVAC Benkovac CRO
2. Istvan Toth, EPITOK Beremend HUN
3. Marton Gere, HUNYADI Budapest HUN
3. Dževad Smajlović, EPITOK Beremend HUN

Semi contact (ž) preko 15g -55 kg
1. Andreja Ivas, HBD Vodice CRO
2. Ines Samirić, BENKOVAC Benkovac CRO
3. Jelena Urošević, LAV Pula CRO
3. Irena Šubr, LIGHTNING Lipovljani CRO

Semi contact (ž) preko 15g -60 kg
1. Vedrana Halincić, JASTREB Jastrebarsko CRO
2. Jasmina Pobrklić, BORAC Jelah BIH
3. Selma Isanović, SLOGA Tojšici BIH
3. Armina Softić, SANA 2004 S.Most BIH

Semi contact (ž) preko 15g -65 kg
1. Ana Lojen, TIGAR Karlovac CRO
2. Vanessa Božić, KUTINA Kutina CRO
3. Kristina Stjepanović, LAV Pula CRO

Semi contact (ž) preko 15g +65 kg
1. Ana Znaor, MALINSKA Malinska CRO
2. Martina Lojen, TIGAR Karlovac CRO
3. Maja Cohan, TIGAR Karlovac CRO
3. Samra Osmanović, SLOGA Tojšici BIH

Semi contact KADETI (m) -28 kg
1. Arnel Dedić, SEED Sanski Most BIH
2. Nijaz Ljubijankić, ZINO Bihać BIH
3. Edis Sušić, TIGAR Karlovac CRO

Semi contact KADETI (m) -32 kg
1. Imran Midžan, SEED Sanski Most BIH
2. Elmir Mehić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Ivan Požega, DRAGA Rijeka CRO
3. Petrit Rahmani, NOVSKA Novska CRO

Semi contact KADETI (m) -37 kg
1. Petrit Rahmani, NOVSKA Novska CRO
2. Josip Salopek, IVANIC GRAD Iv.Grad CRO
3. Haris Bajrić, SLOGA Tojšici BIH
3. Darko Jurasić, MALINSKA Malinska CRO

Semi contact KADETI (m) -42 kg
1. Frane Opačak, BENKOVAC Benkovac CRO
2. Luka Mlinac, TIGAR Karlovac CRO
3. Abdurahman Omerspahić, KAKANJ Kakanj BIH
3. Amar Šumić, KRAJIŠNIK N.Grad BIH

Semi contact KADETI (m) -47 kg
1. Mario Šanko, VIKTORIJA Rijeka CRO
2. Frane Opacak, BENKOVAC Benkovac CRO
3. Adnan Korčić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Jurica Jelenčić, BTI Zabok CRO

Semi contact KADETI (m) -52 kg
1. Kristijan Bačić, KUTINA Kutina CRO
2. Harun Brkanović, ĐERZELEZ Kiseljak BIH
3. Anto Senković, 2002 Odžak BIH
3. Mirsad Muslimović, SEED Sanski Most BIH

Semi contact KADETI (m) -57 kg
1. Matija Jambrišak, NOVSKA Novska CRO
2. Adis Fetibegović, KRAJIŠNIK N.Grad BIH
3. Nick Vrnoga, TIGAR Karlovac CRO
3. Zvonimir Mikulić, KUTINA Kutina CRO

Semi contact KADETI (m) -63 kg
1. Matej Lebo, BENKOVAC Benkovac CRO
2. Marko Abramović, KUTINA Kutina CRO
3. Armin Osmanović, SLOGA Tojšići BIH
3. Antonio Hodak, TIGAR Karlovac CRO

Semi contact KADETI (m) +69 kg
1. Josip Šimunović, KUTINA Kutina CRO
2. Admir Lelić, LAV Pula CRO
3. Filip Dmitrašinović, VIKTORIJA Rijeka CRO
3. Aleksandar Bundalo, KRAJIŠNIK N.Grad BIH

Semi contact KADETKINJE (ž) -28 kg
1. Lucija Cicvara, TIGAR Karlovac CRO
2. Lea Fistonić, HBD Vodice CRO
3. Nejra Topić, SANA 2004 S.Most BIH
3. Lejla Šahinović, BIHAĆ Bihać BIH

Semi contact KADETKINJE (ž) -32 kg
1. Nancy Magdić, TIGAR Karlovac CRO
2. Mateja Kunović, TIGAR Karlovac CRO
3. Ajla Čordić, SANA 2004 S.Most BIH
3. Medina Topić, SANA 2004 S.Most BIH

Semi contact KADETKINJE (ž) -37 kg
1. Lucija Horvat, BTI Zabok CRO
2. Korina Milanja, DRAGA Rijeka CRO
3. Nejra Kozlica, BIHAĆ Bihać BIH
3. Veronika Kušina, DRAGA Rijeka CRO

Semi contact KADETKINJE (ž) -42 kg
1. Rina Čičin Karlov, HBD Vodice CRO
2. Mateja Abramović, KUTINA Kutina CRO
3. Samra Šehić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Indira Mešić, BIHAĆ Bihać BIH

Semi contact KADETKINJE (ž) -46 kg
1. Katarina Jelenčić, BTI Zabok CRO
2. Merfina Hodžić, SEED Sanski Most BIH
3. Sajra Nešić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Sumeja Litrić, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Semi contact KADETKINJE (ž) -50 kg
1. Maja Gulin, HBD Vodice CRO
2. Ena Ribić, DRAGA Rijeka CRO
3. Andrea Tomljenović, NOVSKA Novska CRO

Semi contact KADETKINJE (ž) -55 kg
1. Aldina Pečenković, BIHAĆ Bihać BIH
2. Sara Milanja, DRAGA Rijeka CRO
3. Emina Dizdarević, BIHAĆ Bihać BIH
3. Iva Jurasić, MALINSKA Malinska CRO

Semi contact KADETKINJE (ž) -60 kg
1. Samantha Margan, DRAGA Rijeka CRO
2. Ana Deak, BTI Zabok CRO
3. Armina Grozdanić, BIHAĆ Bihać BIH

Semi contact KADETKINJE (ž) +65 kg
1. Kristina Mijat, HBD Vodice CRO
2. Lana Ješić, MORNAR Split CRO


Light contact - (m) preko 16g -57 kg
1. Mirnes Bajramović, SEED Sanski Most BIH
2. Amir Šušnjar, BIHAĆ Bihać BIH
3. Eren Vejsilović, LOKOMOTIVA Brčko BIH

Light contact - (m) preko 16g -63 kg
1. Andrej Kljun, DRAGA Rijeka CRO
2. Senad Isanović, SLOGA Tojšici BIH
3. Senaid Zulić, SLOGA Tojšici BIH
3. Edin Tabaković, 2002 Odžak BIH

Light contact - (m) preko 16g -69 kg
1. Antonio Ivas, HBD Vodice CRO
2. Adel Halilović, BIHAĆ Bihać BIH
3. Armin Oruč, ĐERZELEZ Kiseljak BIH
3. Asmir Kurta, FOJNICA Fojnica BIH

Light contact - (m) preko 16g -74 kg
1. Ivan Svrakacić, BROD Sl.Brod CRO
2. Mario Vojić, VIKTORIJA Rijeka CRO
3. Ajdin Meša, FOJNICA Fojnica BIH
3. Nail Pamić, FOJNICA Fojnica BIH

Light contact - (m) preko 16g -79 kg
1. Sanjin Dedić, JASTREB Jastrebarsko CRO
2. Zdravko Hasan, KUTINA Kutina CRO
3. Marijan Vucak, MORNAR Split CRO
3. Elvedin Vojniković, BIHAĆ Bihać BIH

Light contact - (m) preko 16g -84 kg
1. Gergely Juhasz, EPITOK Beremend HUN
2. Edis Kozlica, ZINO Bihać BIH
3. Nadil Pamić, FOJNICA Fojnica BIH
3. Tomislav Bartolović, JASTREB Jastrebarsko CRO

Light contact - (m) preko 16g -89 kg
1. Marko Deša, OMIŠALJ Omišalj CRO
2. Ivan Katavić, MISLAV Podstrana CRO
3. Boris Martinović, BENKOVAC Benkovac CRO
3. Marko Delić, MORNAR Split CRO

Light contact - (m) preko 16g +89 kg
1. Dževad Smajlović, EPITOK Beremend HUN
2. Josip Čančar, BENKOVAC Benkovac CRO
3. Elvis Hajrić, TEŠANJ Tešanj BIH

Light contact - (ž) preko 15g -55 kg
1. Andreja Ivas, HBD Vodice CRO
2. Diana Car, SOKOL Slunj CRO
3. Sabrina Pintar, VIKTORIJA Rijeka CRO

Light contact - (ž) preko 15g -60 kg
1. Vedrana Halinčić, JASTREB Jastrebarsko CRO
2. Andrea Nemeth, HUNYADI Budapest HUN
3. Jasmina Pobrklić, BORAC Jelah BIH
3. Sanja Samardžić, BIHAĆ Bihać BIH

Light contact - (ž) preko 15g -65 kg
1. Kristina Stjepanović, LAV Pula CRO
2. Nerma Palalija, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Light contact - (ž) preko 15g +65 kg
1. Ana Znaor, MALINSKA Mlinska CRO
2. Medina Dizdarević, SANA 2004 S.Most BIH
3. Samra Osmanović, SLOGA Tojšici BIH
3. Almira Hadžikadunić, BORAC Jelah BIH

Light contact - KADETI (m) -42 kg
1. Darijan Kolar, IVANIC GRAD Iv.Grad CRO
2. Adem Hadžan, BORAC Jelah BIH
3. Alen Škrijelj, BIHAĆ Bihać BIH
3. Osman Selman, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Light contact - KADETI (m) -47 kg
1. Adnan Korcić, BIHAĆ Bihać BIH
2. Admir Ibrahimović, SEED Sanski Most BIH
3. Adis Džakulić, ZINO Bihać BIH

Light contact - KADETI (m) -52 kg
1. Mirsad Muslimović, SEED Sanski Most BIH
2. Dženan Alibalić, BORAC Jelah BIH
3. Haris Džakulić, ZINO Bihać BIH
3. Arnel Palalija, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Light contact - KADETI (m) -57 kg
1. Semir Bilalović, ĐERZELEZ Kiseljak BIH
2. Esmir Kamišević, TEŠANJ Tešanj BIH
3. Armin Dupanović, BIHAĆ Bihać BIH

Light contact - KADETI (m) -63 kg
1. Ivan Senkić, VIKTORIJA Rijeka CRO
2. Igor Šubr, LIGHTNING Lipovljani CRO
3. Matej Lebo, BENKOVAC Benkovac CRO
3. Alen Pečenković, BIHAĆ Bihać BIH

Light contact - KADETI (m) -69 kg
1. Bernard Marić, VIKTORIJA Rijeka CRO
2. Semir Bajrić, SLOGA Tojšici BIH
3. Said Mujagić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Zlatan Kovačević, 2002 Odžak BIH

Light contact - KADETI (m) +69 kg
1. Filip Zovko, KOBRA Mostar BIH
2. Mato Vinovčić, 2002 Odžak BIH
3. Kristijan Bilić, HBD Vodice CRO
3. Rusmir Hondo, FOJNICA Fojnica BIH

Light contact - KADETKINJE (ž) -42 kg
1. Rina Čičin Karlov, HBD Vodice CRO
2. Lucija Horvat, BTI Zabok CRO
3. Medina Topić, SANA 2004 S.Most BIH
3. Marija Matanović, 2002 Odžak BIH

Light contact - KADETKINJE (ž) -46 kg
1. Katarina Jelencić, BTI Zabok CRO
2. Amina Selimović, BIHAĆ Bihać BIH
3. Emina Topalović, ĐERZELEZ Kiseljak BIH
3. Sumeja Litrić, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Light contact - KADETKINJE (ž) -50 kg
1. Anamarija Sambolek, KUTINA Kutina CRO
2. Samra Bečirević, SEED Sanski Most BIH
3. Maja Gulin, HBD Vodice CRO
3. Ajla Kotorić, TEŠANJ Tešanj BIH

Light contact - KADETKINJE (ž) -55 kg
1. Iva Jurasić, MALINSKA Malinska CRO
2. Sara Milanja, DRAGA Rijeka CRO
3. Aldina Pečenković, BIHAĆ Bihać BIH
3. Antonija Đolo, KOBRA Mostar BIH

Light contact - KADETKINJE (ž) -60 kg
1. Aida Mehić, 2002 Odžak BIH
2. Lejla Selman, ĐERZELEZ Kiseljak BIH
3. Aldijana Babaluk, ĐERZELEZ Kiseljak BIH
3. Alma Ćurić, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Light contact - KADETKINJE (ž) -65 kg
1. Jelena Jurišić, MORNAR Split CRO
2. Kristina Mijat, HBD Vodice CRO
3. Amira Adilagić, SANA 2004 S.Most BIH


Full contact (m) -51 kg
1. Edin Pajić, BIHAĆ Bihać BIH
2. Dženan Alibalić, BORAC Jelah BIH

Full contact (m) -57 kg
1. Mirnes Bajramović, SEED Sanski Most BIH
2. Irnes Kamber, SANA 2004 S.Most BIH
3. Anel Hasambašić, TEŠANJ Tešanj BIH

Full contact (m) -63.5 kg
1. Senad Ikanović, SANA 2004 S.Most BIH
2. Mujo Šušnjar, BIHAĆ Bihać BIH
3. Amel Litrić, ĐERZELEZ Kiseljak BIH
3. Gregor Debeljak, KRANJ Kranj SLO

Full contact (m) -67 kg
1. Gregor Stračanek, ŽŠD Maribor SLO
2. Elvis Zulić, SLOGA Tojšici BIH
3. Josip Podvorac, KUTINA Kutina CRO
4. Haris Kurbegović, SANA 2004 S.Most BIH

Full contact (m) -71 kg
1. Mitja Šauperl, ŽŠD Maribor SLO
2. Ivan Romić, KUTINA Kutina CRO
3. Amir Delić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Dalibor Ristić, ŽŠD Maribor SLO

Full contact (m) -75 kg
1. Arif Mulalić, SANA 2004 S.Most BIH
2. Edmin Veladžić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Semir Kovačević, B. KRUPA B.Krupa BIH
3. Esmir Ćirić, BIHAĆ Bihać BIH

Full contact (m) -81 kg
1. Ivan Holjevac, ŽŠD Maribor SLO
2. Goran Novaković, ŽŠD Maribor SLO
3. Fadil Husičić, TEŠANJ Tešanj BIH
3. Ramiz Smajić, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Full contact (m) -86 kg
1. Rinaldo Pikoloti, BIHAĆ Bihać BIH
2. Emir Muslić, BIHAĆ Bihać BIH
3. Nikica Knezović, KOBRA Mostar BIH
3. Renato Alilović, KOBRA Mostar BIH

Full contact (ž) -56 kg
1. Irma Balijagić, SP.AKADEMIJA Sarajevo BIH
2. Nataša Radić, VELEŽ Nevesinje BIH
3. Lenka Ahmetašević, SP.AKADEMIJA Sarajevo BIH

Full contact (ž) -60 kg
1. Sanja Samardžić, BIHAĆ Bihać BIH
2. Renata Rogić, KOBRA Mostar BIH
3. Mirhidžana Gorinjac, B. KRUPA B.Krupa BIH
3. Dragana Matrak, VELEŽ Nevesinje BIH

Full contact (ž) -65 kg
1. Emina Sejdinović, FLEK TOM CAT Tuzla BIH
2. Harisa Karajković, SP.AKADEMIJA Sarajevo BIH
3. Izolda Šarić, B. KRUPA B.Krupa BIH

Full contact (ž) +70 kg
1. Medina Dizdarević, SANA 2004 S.Most BIH
2. Edita Lešnik, KOBRA Mostar BIH
3. Aida Bristrić, SP.AKADEMIJA Sarajevo BIH


Low kick (m) -54 kg
1. Amir Osmanagić, KRAJIŠNIK N.Grad BIH
2. Semir Musić, ILIDŽA GYM Sarajevo BIH

Low kick (m) -57 kg
1. Eren Vejsilović, LOKOMOTIVA Brčko BIH
2. Aldin Isaković, ISAK Zenica BIH

Low kick (m) -63.5 kg
1. Vedad Mulaomerović, LOKOMOTIVA Brčko
2. Siniša Gambelić, VELEŽ Nevesinje BIH
3. Šemso Šabanović, NERETVA Konjic BIH

Low kick (m) -67 kg
1. Jasmin Bošnjak, ISAK Zenica BIH
2. Milan Jovanović, ARISTON Podgorica MNE
3. Damir Muković, UNIVERZUM Rožaje MNE
3. Emir Čeman, BORAC Jelah BIH

Low kick (m) -71 kg
1. Aldin Osmancević, ISAK Zenica BIH
2. Zoran Jovanović, PANTER Bijeljina BIH
3. Marijan Antolić, KOBRA Bjelovar CRO
3. Zihno Alomerović, ILIDŽA GYM Sarajevo BIH

Low kick (m) -75 kg
1. Marko Orehovački, KOBRA Bjelovar CRO
2. Hajrudin Ravkić, LOKOMOTIVA Brčko BIH
3. Alen Veljković, NERETVA Konjic BIH
3. Damir Borovac, BRAĆA BAŠOVIĆ Sarajevo BIH

Low kick (m) -81 kg
1. Rožle Jazbinšek, BREŽICE Brežice SLO
2. Sabahudin Džabić, SANA 2004 S.Most BIH
3. Demal Mahmić, ISAK Zenica BIH
3. Senad Pašić, ĐERZELEZ Kiseljak BIH

Low kick (m) -86 kg
1. Murat Raković, BIHAĆ Bihać BIH
2. Klemen Gorišek, BREŽICE Brežice SLO
3. Amel Alić, LOKOMOTIVA Brčko BIH
4. Semir Selimović, VOGOŠCA Sarajevo BIH

Low kick (m) +91 kg
1. Goran Radonić, ARISTON Nikšic MNE
2. Ujkan Todić, BRAĆA BAŠOVIĆ Sarajevo BIH
3. Sanid Imamović, NERETVA Konjic BIH
4. Asmir Kurpejović, UNIVERZUM Rožaje MNE

Low kick (ž) -56 kg
1. Nevenka Mikulić, PIT 119 Karlovac CRO
2. Irena Šubr, LIGHTNING Lipovljani CRO


Muzičke forme - žene
1. Sanja Samardžić, BIHAĆ Bihać BIH
2. Jasmina Pobrklić, BORAC Jelah BIH
3. Admira Mujičić, BIHAĆ Bihać BIH

Aerokickboxing - timovi seniorke
1. Samardžić,Sivac,Hodžić, BIHAĆ Bihać BIH
2. Lukani,Urošević,Škorić, LAV Pula CRO
3. Burlović,Batistić,Bunić, POREČ Poreč CRO

Aerokickboxing - timovi kadetkinje
1. Bukac,Mesić,Kurecić, KUTINA Kutina CRO

Aerokickboxing - pojedinačno kadetkinje
2. Gabrijela Kurečić, KUTINA Kutina CRO
3. Kristina Bukač, KUTINA Kutina CRO
3. Lucija Kokić, LAV Pula CRO

Aerokickboxing - pojedinacno juniorke
1. Anamarija Sambolek, KUTINA Kutina CRO
2. Jelena Urošević, LAV Pula CRO

Aerokickboxing - pojedinačno seniorke sa stepom
1. Marina Lelić, LAV Pula CRO
2. Jelena Urošević, LAV Pula CRO

Aerokickboxing - pojedinačno seniorke bez stepa
1. Sanja Samardžić, BIHAĆ Bihać BIH
2. Marina Lelić, LAV Pula CRO
3. Iris Delić, BIHAĆ Bihać BIH


Eto, samo se nadam da ću uspjeti riješiti i slike. Nadam se.

- 02:56 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.04.2007.

Pit Bull

Nekako istovremeno s burom i, rekao bih, s oštrom raspravom kako Marko Žaja i Pit Bull vrše ili ne vrše pritisak na natjecanjima, kako imaju privilegije ili su zakinuti i pokradeni, na web portalu Profightstore Kickboxing klub „Pit Bull“ proglašen je klubom mjeseca, razgovarano je s Markom Žajom i dan je pregled najznačajnijih ostvarenja tog kluba – jednohg od najuspješnijih u Hrvatskom kickboxing savezu.

Pa evo, pogledajte:

"Pit Bull" – klub žestokih boraca iz Splita



Poznati splitski klub "Pit Bull" osnovan je 1994. godine na inicijativu prof. Marka Žaje. Za prvog predsjednika kluba izabran je poznati splitski novinar Srđan Fabijanac, za tajnika kluba izabran je Tonči Omrčen, dok je prvi trener u klubu postao Pero Tokić.

Od svog osnutka prije 14 godina "PitBull" bilježi mnoge značajne uspjehe na brojnim nacionalnim i međunarodnim borilačkim natjecanjima i turnirima, kroz sve te godine jedno je ime postalo sinonim za ovaj klub, riječ je o profesoru Marku Žaji. Žaja je osnivač i uspješni borac iz vremena klupskih početaka, a danas jednako uspješni sportski direktor i trener u klubu, stoga je i najbolji sugovornik za razgovor o klubu.














Marko Žaja - osvaja svjetski WAKO naslov


Dobar dan gospodine Žaja, recite nam za početak nekoliko osnovnih informacija o Vašem klubu?

Danas u klubu djeluje oko 200 članova, od toga je 80 aktivnih natjecatelja, unutar četiri klupske sekcije; boks, kickboxing, savate i tajlandski boks. Upravu kluba čine Ivan Matas (predsjednik za boks), Joško Elezović (predsjednik za kickboxing), Marko Žaja, Ante Matas, te tajnik Daniel Durdov.

Tko su treneri?

Za treninge i rad s borcima zaduženi su, uz mene i Vedran Bađun, prof. Ante Matas, zatim Pero Tokić, Emil Grubišić, prof. Križan Rajčić, Miro Šarac, s mlađim kategorijama rade Frane Radnić, Teo Radnić i Marko Benzon.

Što se tiče broja talenata i osvojenih odličja Pitbull se nametnuo kao jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih klubova u Hrvatskoj, na čemu počivaju ti rezultati?

Tajna je u dugogodišnjem predanom radu po programu visokokvalificiranih trenera koji su i kao borci postizali vrhunske rezultate na svjetskoj i kontinentalnoj razini. Uz sve to, potrebna je i velika količina, krvi, znoja i suza.

Tko su trenutačno Vaši najbolji borci, koga vrijedi posebno istaknuti?

Izdvojio bih više imena, kao prvo ime tu je Frane Radnić, zatim Ante Varnica, Marko Tomasović, Damir Tovarović, Marko Benzon, Miro Šarac, Luka Kalmeta, Renato Gogošević, od djevojaka Ana Mandić i Nevena Juranović. Tu su još i Vujević, Plepel, T. Perišić…

Mogu li Vaši borci osigurati egzistenciju kroz sport, da žive i zarade od profesionalnog bavljenja sportom?

Najbolji i zapravo jedini put jest: prvo se dokazati na nacionalnoj razini, zatim biti uspješan kroz sustav WAKO internacionalnih natjecanja – osvajati kontinentalne i svjetske titule, što je najbolji način da se otvore vrata u K-1.

Kakva je budućnost Pit Bulla?

Budućnost kluba mogla bi biti još uspješnija zahvaljujući činjenici da uz navedene imamo i veliku skupinu boraca mlađih od 19 godina, a koji su svi dosad osvajali najmanje nacionalne naslove u nekoj od disciplina. To su: Goran Mimica, Petar Gilić, Ante Granić, Ljubo Korda, Anđelko Rebić, Bojan Nerlović, Zvonimir Udiljak, Mario Agatić Božo Perišić, Željana Piteša, Agron Preteni, Luka Tomić, Domagoj Buklijaš, Dino Čapitović, Stipe Kovačić, Mario Ninčević, Ivan Stupalo, Karlo i Stipe Klarić i Marin Sutlović.

Iz tog tzv. "dalmatinskog bazena" potječu brojni vrhunski sportaši, koje uz sjajne fizičke predispozicije krasi upornost i jaka volja za uspjehom, skriva li se i tome nešto?

Sigurno da mentalitet i genetika, pa i klima imaju utjecaja. Ovo je kraj odlučnih i upornih ljudi, to je onaj naš poznati "dišpet" koji nas vodi i tjera prema vrhu. Uz to ovo podneblje i klima omogućuju sjajne uvjete za rad i trening na otvorenom i u prirodi praktički kroz cijelu godinu, što je također važno.

Kakvu imate podršku u Vašoj okolini, kako se financirate?

Podrška lokalne zajednice odražava se sukladno s postignutim rezultatima, i tu nemamo problema. Za organizaciju velikih priredbi pomažu nam Kerum, ING Atest, Inero… Jedini sponzor kluba, koji nam pomaže isključivo u nabavci sportske opreme je City Sport. Inače smo u pregovorima s jednim vrlo moćnim sponzorom koji će vjerojatno ući i u ime kluba.

Želite li još nešto možda dodati?

Moram spomenuti veliku podršku brojnih prijatelja i bivših boraca kluba od kojih treba ponajprije istaknuti Antu Lijića, Alena Markulića, Dražena, Mira i Tonča Burića, Marija Vučka, i još niz ljudi bez kojih ne bi bilo moguće postizati ovakve rezultate i realizirati projekte poput nedavno održanih europskih K-1 kvalifikacija.

NAJVEĆI USPJESI:
- Najuspješniji klub na prvenstvima hrvatske po godinama i disciplinama:
FULL CONTACT - 2001.,02.,03.,04.,05.,06.,07.
LOW KICK - 2000.,02.,03.,04.,05.,06., 07.
THAI KICKBOXING - 2005.,2006.(07 JOŠ NIJE ODRŽANO)
TAJLANDSKI BOKS - 2004.,05.,06.,07.
BOKS I SAVATE - od 2001. uvijek među pet najuspješnijh klubova s preko 30 pojedinačnih titula.
Također uvijek među najuspješnijim klubovima u juniorskoj konkurenciji, a ove godine i ukupno najuspješniji klub






NAJZNAČAJNIJI REZULTATI U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI:

MARKO ŽAJA
EUROPSKI PRVAK WAKO PRO 1995.-98.,
SVJETSKI PRVAK WAKO PRO 2000.-2003.
(SVE U LOW KICKU)

ANTE VARNICA
SVJETSKI PRVAK 2001. U LOW KICKU
1. NA SVJETSKOM KUPU U LOW KICKU 2002.
EUROPSKI PRVAK WAKO PRO 2004.-2006. U THAI KICKBOXINGU

FRANE RADNIĆ
3. NA WAKO SVJETSKOM PRVENSTVU - LOW KICK 2003.
1. NA SVJETSKOM KUPU U LOW KICKU 2004.,
2. NA EUROPSKOM PRVENSTVU THAI KICKBOXINGU,
SVJETSKI PRVAK U THAI-KICKBOXINGU 2005.,
EUROPSKI PRVAK U WAKO PRO 2005.-2006.

VINKO ĐIRLIĆ
3. NA EUROPSKOM PRVENSTVU U THAI KICKBOXINGU 2002.,
3. NA SVJETSKOM PRVENSTVU U THAI KICKBOXINGU 2003.,
2. NA SVJETSKOM KUPU U FC 2005.

MARKO TOMASOVIĆ
2. NA SVJETSKOM KUPU U FULL CONTACTU 2004.,
2. NA SVJETSKOM PRVENSTVU U FC 2005.,
EUROPSKI PRVAK WAKO PRO U FC 2006. i 2007.

NEVENA JURANOVIĆ
2. NA SVJETSKOM PRVENSTVU U THAI KICKBOXINGU 2005.,
1. NA SVJETSKOM KUPU U THAI KICKBOXINGU 2006.

ANA MANDIĆ
2. NA SVJETSKOM KUPU U FC 2005.,
2. NA SVJETSKOM PRVENSTVU U TKB 2005. I
2. NA EUROPSKOM PRVENSTVU U TKB 2006.

MIRO ŠARAC
2. NA SVJETSKOM PRVENSTVU JUNIORA U FULL CONTACTU 2004.,
2. NA SVJETSKOM KUPU U LK 2006.

LUKA KALMETA
1. NA SVJETSKOM KUPU U FULL CONTACTU 2006.

DAMIR TOVAROVIĆ
1. NA SVJETSKOM KUPU U FULL CONTACTU 2006.

RENATO GOGOŠEVIĆ
2. NA SVJETSKOM KUPU U LOW KICKU 2006.

GORAN MIMICA
2. NA SVJETSKOM KUPU U LOW KICKU 2006.,
2. NA SVJETSKOM PRVENSTVU JUNIORA U TKB,
2. NA EUROPSKOM PRVENSTVU U TKB 2006.


- fotografije Marka Žaje: arhiva Slobodne Dalmacije
- fotografije Radnića i Varnice: majstor fotografije Nikola Smernić
- ostale fotografije: arhiva Lota 333

Eto, lijepo zar ne?



- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 07.04.2007.

Dobro došli - ponovno

Hrvatsko seniorsko prvenstvo u low kicku donijelo je puno uzbuđenja, lijepih i manje lijepih događanja, ipak jako puno više onih lijepih, donijelo je dosta iznenađenja, ali svakako želim izdvojiti nešto što bi moglo imati dalekosežne posljedice, i to dobre, dapače, jako dobre na rad saveza.

U Varaždinu su se sjeli dva stara poznanika, suradnika i suborca - Anđelko Mladenović (trener Kickboxing kluba "Mladost") i Miljenko Rožmarić (trener Savate kluba Omega boks i izbornik muške savate reprezentacije) i dogovorili suradnju.


Anđelko Mladenović (lijevo) i Miljenko Rožmarić na HP u low kicku za seniore, Viškovo, 1.4.2007.


U čemu se ogleda ta suradnja:

- svi zainteresirani članovi savate klubova iz Varaždina i bliže okolice, ukoliko se žele natjecati u kickboxingu, registrirati će se u KBK "Mladost", dok će se svi kickboksači, koji se žele natjecati u savateu registrirati za SK "Omega boks". Inače, Zakon ne dopušta sportašu da se registrira za dva kluba istog saveza odnosno istog sporta, ali dopušta registriranje u dva pa i više sportova.
- i savate i kickboxing u Varaždinu će surađivati i međusobno se podržavati

Ta je suradnja dala već prve rezultate - na državnom prvenstvu su nastupili borci iz Savate kluba "Omega boks", a koji su registrirani za Kickboxing klub "Mladost" - ono što je posebno bilo zanimljivo je nastup Emerika Večerića koji je tada jedini mogao parirati svjetskom prvaku Frani Radniću, i po ocjeni mnogih, njihova finalna borba u kategoriji do 71 kg bila je borba prvenstva. Također, u kutu "savataša" viđen je i Goran Borović, ali o tome više neki drugi puta.


Emerik Večerić


Frane Radnić (lijevo) i Emerik Večerić nakon finalne borbe


Dakle, suradnja koja je kickboxingu donijela novu kvalitetu (ako još nije, zasigurno hoće), jer su došli odlični borci, jaču konkurenciju i svakako zanimljive borbe na državnim prvenstvima. Isto ono što je kickboxing savez dobio u suradnji sa Savezom tajlandskog boksa. Istovremeno, savate borci imaju priliku boriti se i imati dosta borbi jer, poznato je da kickboxing savez ima dobro razrađen sustav natjecanja koja su brojna i kvalitetna.

Što na kraju reći - i Miljenku Rožmariću, i Goranu Boroviću, i Emeriku Večeriću - dobro došli ponovno u Kickboxing savez. I čestitke na pametnom potezu i njima i Anđelku Mladenoviću. Od ovoga će svi imati koristi - i sportaši, i klubovi i savezi. Sport najviše.

Bravo.


- 23:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 06.04.2007.

Almanah 2006

Da, upravo je iz tiska izašao najnoviji
Hrvatski športski almanah 2006 / 2007.




To je 780 stranica debela knjiga, pregled svih sportskih rezultata hrvatskog sporta u 2006. godini - od školskog sporta do vrhunskih rezultata i rekorda naših sportaša. Za svaki savez dani su pregledi osnovnih podataka, popis klubova - članova, pregled ostvarenih domaćih i međunarodnih rezultata, kalendar za iduću godinu kao i popis reprezentativaca s njihovim osnovnim podacima i brojem nastupa za reprezentaciju.

Ono što me posebno zanima je pregled rezultata Hrvatskog kickboxing saveza. Od 235. do 280. stranice, dakle na 45 stranica dano je:
- osnovni podaci o savezu, adresama, tijelima i odborima
- popis svih punopravnih i pridruženih članova s njihovim adresama i kontakt telefonima
- pregled rezultata sa svih državnih prvenstava
- popis ostalih domaćih natjecanja
- pregled rezultata sa Svjetskog prvenstva za juniore i kadete
- pregled rezultata sa Europskih seniorskih prvenstava
- pregled rezultata sa Svjetskih kupova
- pregled rezultata s Međunarodnog kupa "Croatia Open 2006"
- pregled rezultata sa susreta reprezentacije
- pregled i ostvarenja borbi za profesionalne titule
- kalendar natjecanja za 2007. godinu
- popis svih reprezentativaca koji su bili aktivni 2006. godine s pregledom njihova sudjelovanja u reprezentaciji u prijašnjim godinama

Dakle, dosta, puno podataka koji su potvrđeni i relevantni. I ono što je važno - svatko može sve porvjeriti.

Malo sam bacio oko i na druge saveze, pa sam utvrdio da je karate savez objavio svoje rezultate na 11 stranice, boksački savez na 10 stranica, savez tajlandskog boksa na 3 stranice, savate savez na 5 stranica.

Eto, mada znam da nekome čitanje ove knjige može izgledati kao čitanje telefonskog imenika, svaki ljubitelj sporta moći će puno toga naći i saznati, a u svakom slučaji, provjeriti sve što ga zanima o sportskim rezultatima u 2006. godini. Pa, ugodno vam čitanje.


- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.04.2007.

Foto Viškovo After Party

Na državnom prvenstvu u Viškovu (to sam i najavljivao) bilo je nekoliko "amaterskig foto profesionalaca" - foto amatera koji su došli slikati i na jedan drugačiji način prikazati ovaj naš sport.

Do sada sam uspio primiti i obraditi slike koje je napravio Goran Mehanović, inače popularniji na forumima kao "Ali G".

Pa pogledajte:














































































I na kraju, na prvenstvu je bio i foto reporter Novoga lista i suradnik BUDO INternacionala, pa evo i njegove jedne fotke objavljene uz članak u Novom listu:




Sve u svemu, lijepo zar ne?



- 23:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 04.04.2007.

Vse vas bum tužil!

U jednom komentaru na prošle postove, odnosno na događanja u Viškovu, "Uh jebote što na ima" piše:

"Zašto se lot niti jednom riječju nije osvrnuo na nemile događaje o kojima je bilo riječi u komentarima. Da li time opravdava nastup Pit bulovaca, da li opravdava šutnju i ponašanje predsjednika Znaora i kako komentira nastup glavnog tajnika Deše ?"

Pa evo moga komentara:

Prvenstveni razlog zašto se nisam osvrnuo na "nemile" događaje jeste što stvarno nisam imao vremena pored one detaljne analize "spornih" borbi, još i pisati svoje komentare. Stvarno sam bio u stisci prošli tjedan, ali ... nikad nije kasno, zar ne?

Kada bih želio govoriti o nemilim (sada bez navodnika) događajima, onda ću najprije reći da su po mome mišljenju stvarno bili nemili - slažem se, ali nikako dramatični kako ih se želi pokazati i kako se može steći dojam čitajući komentare.

Osobno se nikako ne slažem s načinom rješavanja bilo kojeg pitanja "na silu" ili "kaznama" ili "pritiscima", pa se tako niti ne slažem s postupanjem Pitbulovaca prilikom neslaganja sa sudačkim odlukama, naravno niti s tadašnjim ponašanjem njihovog glavnog i odgovornog Marka Žaje.

Ali, razmišljajući o svemu tome - to događanje Pitbulovaca dogodilo se spontano, ali je pušteno, čini mi se, da se razvija namjerno. Naime, prvu "sumljivu" borbu imao je Boris Vujević koji već nekoliko puta u zadnje dvije-tri godine "tanko" gubi borbe na državnim prvenstvima i na neki način logično je da se članovi njegova kluba solidariziraju s njegovim nezadovoljstvom.

Odgovorni trener je to trebao spriječiti i mišljenja sam da je Marko Žaja tu odigrao nekakvu čudnu, svoju, samo njemu znanu, ulogu, Možda je to sve imalo neke unutrašnje razloge. Možda?

Možda sljedeća slika govori više o tome no što bih ja toga mogao napisati:



U trenutku proglašenja - Pitbullovac ne zna što bi - sam ne zna da li je izgubio ili pobijedio (bez obzira na podignutu ruku portivnika) pa traži "stav" kuta, koji gleda u pod. Hm?


Ali, bez obzira na razloge, ne slažem se s načinom rješavanja. To je bio pritisak na suce, to je bilo nepotrebno elektriziranje atmosfere vrlo osjetljivog državnog prvenstva i to je bilo stvaranje ružne slike.

I što sada?

Čujem i čitam glasove: KAZNITI, SANKCIONIRATI, SUSPENDIRATI, IZBACITI ...

Osobno se ne slažem s takvom politikom. Savez je taj koji prvenstveno u svoje redove treba okupljati što veći broj klubova sa što većim brojem članova, a mora na drugačiji način rješavati ovakve probleme, mada ja ne mislim da su to bili neki veliki problemi, niti da je ni u jednom trenutku prijetio prekid natjecanja ili nešto slično loše. Da, dogodio se "nemili" događaj i siguran sam da će Upravni odbor to znati riješiti i ubuduće spriječiti.

Budimo realni, Pit Bull je veliki klub, jako veliki i okuplja veliki broj mladih ljudi. I ne samo velik po broju, tu je prisutna i vrlo visoka kvaliteta kickboxing rada, tu su angažirane jake stručne snage, tu je i velika organizacijska sposobnost i iskustvo. I nikako savezu ne smije biti svejedno što se događa u jednom tako značajnom klubu. Treba na ovom primjeru izvući pouku i djelovati, popravljati, a ne kažnjavati, izbacivati.


Što se tiče ponašanja odgovornih ljudi iz vodstva saveza - meni se čini logično. I ne treba zamjerati što se nije još netko uključio u raspravu tajnika i tada suca Deše s Pitbulovcima. Pa što je trebalo, da se i Znaor uključi u dokazivanja očitog (a to mu se zamjera), ali zar se po tome nije mogao i glavni sudac Bezjak uključiti u svađu, pa voditelj natjecanja Božić je možda trebao pripomoći u galami, a gdje je bio izbornik Čikotić, direktor reprezentacije Jurišić ... pa dokle?


Zašto Lot (iliti ga ja) stalno brani(m) suce?

Zato što često puta u komentarima prepoznajem i osnovno nepoznavanje pravila od strane komentatora. Odluka suca, ukoliko nema materijalne greške ne može se promijeniti - nitko je ne može promijeniti. Može se promijeniti suca nakon neke krive odluke, ali, ponavljam, odluka se ne može promijeniti. Pa nitko sucu ne može reći "Vidio si", a da on tvrdi da nije i obrnuto.

U jednom od prošlih postova pisao sam o načinu gledanja na borbu i suđenje te na razlike između sudaca i gledatelja, a pogotovo između "zainteresiranih" gledatelja kao to su to treneri. Pogledajte još jednom, da sada ne prepričavam ponovno.

Činjenica je da su hrvatski kickboxing suci među boljima u svijetu - i to ne jedan ili dva. već dosta njih i da ih se stalno zove na suđenja. To su kvalitetni suci, suci koji znaju svoj posao, to su pošteni ljudi, ali to su i ljudi koji griješe, umore se, zamisle se, pogledaju u stranu, ... da, samo su ljudi. A od njih se očekuje da budu roboti, nadljudi, bezgrešni ... a i kada nema greške, pa lakše je svaliti svoj poraz na suce nego na sebe, zar ne?

Ono što mogu u ovom trenutku definitivno tvrditi jeste da u Hrvatskom kickboxing savezu nema lobija - bilo sudačkog ili klupskog, da nema nekakvog ciljanog i smišljenog djelovanja protiv ovoga ili onoga kluba ili grupe klubova iz jednog kraja i slično.

A, da će se događati greške i propusti - hoće, i s time se ne treba miriti, ali ne treba niti dramatizirati.



- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 03.04.2007.

Obrada njiva

Kao što sam i najavio, evo ekskluzivnog i eksplozivnog izvještaja Neviđenog iz 8.a

Veleštovani i Štovani !

Bilježim se sa strahopoštovanjem! Nakon što smo uspješno odradili nekoliko bitnih, ako ne i najbitnijih zadaća, a u smislu napredtka kickboxinga,nezaustavljivo srljamo u svijetlu budućnost našega športa.

Split, predaja nagrade za vrhunska dostignuća u području promocije muškosti. Prvu nagradu je primio Zlatko „sudac“ Hasan. Povijesni događaj, prvi je prvi. Drugi slijede, drugi su drugi, nebitni.



Kufstein, Austrija - teške borbe na Austrijan klasiku, trebalo je izdržati. Nekoliko prizora svog tog „užasa“ na tom turniru. Pa ti izdrži



















Italy ........................................................................................... Hungary

Švica borac









Low semi kick contact - Kostrena. Izbornik Čikotić doveo je svoga sina na semi contact. Velik kakav je, čovjek bi pomislio da zna samo čvrste opcije, ali kada mu je sin izgubio borbu 19:16 protiv semikontaktaša nismo mogli vjerovati.




„Taj je reko da si ti čelav, evo ga glavom i bradom“ rekao je Marko izborniku. “Ha?!“ veli izbornik, "pa kome smeta? Evo baš sam polirao ručnikom,vide i sa strane!"







No jaki psihofizički kakvi jesmo izdržali smo sve što nam se događalo pred očima i nakon što smo nabavili novi tvrdiver i mekiver u sofisticiranom dučanu odnosno centru za kompjutere “computer centar“ u Viškovu koji je odmah da pljuneš do dvorane i dvorca Camelot.













Sjeli smo u svoje tutače i spržili do low kicka u Viškovu. Da se uvijek drži do trenda i mode i u vozilu pravi muškarac dokazuje i ovako.







No da se sranja događaju i kad smo izuzetno pažljivi dokazuje slika. I uz parking senzore i uz japansku najuzvišeniju tehnologiju stradao nam je vagen, hvala Bogu da se našem predsjedniku nije ništa ozbiljnije dogodilo.




U Viškovu se održalo DP u low kicku, bilo je ogromno boraca, da vas ne zamaram brojevima i službenim statistikama, ali gt.je rekao najviše do sada i mi smo mi povjerovali da je to najviše do sada.

Imamo i službenu sliku otvaranja državnog prvenstva. Obračun u ringu V i pol. (datum je lažan zbog izvora informacija). Klapa Pit bull pjeva himnu. Bilo je zanimljivo bilo je vrhunskih borbi pa bi se sada okrenu tome, želio bih vam predočiti kako su borbe tekle, imena boraca i kilaže, sve ćete dobiti u sada odmah.



Borba 1 - Marko Deša - Davor Milaković
Borba je počela vrlo žustro sa nekoliko uvježbanih poteza. Marko je odmah primjenio potez "zijeva mi se u kinu" i ruka mu je kao u starih znalaca, vukova završila na pravom mjestu. No stari lisac Davor se ne da navuči na po njemu već otrcanu foru, pa primjenjuje nešto što zbunjuje suparnika, koji se nakon te serije Davora povlači. Primjenjuje stil pijani kung fu, primjećuje se stara škola Ilije.

Suparnik se žalio, ali ni gt. Romeo ni Presidente nisu mogli spriječiti konačan trijunmf Davora. Izjave: "Doktorka, vide, vide, još 116 gembača sam strusio, mala, vide me, vidi vamo."






Borba 2 - Izbornik Jozo - La Brada
Iako iskusni borci, i jedan i drugi , izbornik zbunjuje suparnika La Bradu, koji je nemočan,uhvatiše ga tikovi i nažalost publike predaja u 1.rundi. Izjave: "Jozo, the Izbornik: A šta,a ča?
La Brada: Smanji fleš, smanji fleš, j....m ti, odsjaj me zbunil, nisam znal jesem li u Sraaaačincu ili Sračiiiincu.



Borba 3-Medij Muško-Medij Žensko
Nažalost borba se odvijala predugo, ulet ovako ulet onako, ali na kraju bilo je izjednačeno. Suci nisu znali dali je onaj borac u sredini cura od onog desno ili dečko one slijeva.






Prva neodlučena partija, baca sijenu na priredbu. A sve zbog KC-a Oštrića, koji je svojim pristranim brojanjem nogu doveo do situacije da su suci bacili ljagu na tako veliki događaj.






"Jao, što to priča", veli Hasan. "Jao, ne mogu slušati", veli doktorka. Šef NO Nikola objašnjava zašto su lignje bez čačkalica i što je dovelo do te fatalne pogreške.






Natjecanje je teklo svojim tokom,imamo i ekskluzivne fotografije. No kako smo mi športaši, doliči i prilići da se osvrnemo i na zdravlje, modu i kako se tko nosi na natjecanjima. TZV. Fešn Guro kutak.

Kežuol oprava Maje, a iza nje Karamatić u sportskom kaputiću od crne ovce i tajice. Vrhunski. Begović filmski trodnevna brada


















Torbica Hasan Semzonajt. ................... - .................. Torbica Marko Čempijon

I nekoliko rijeći i o zdravlju: "Majkiću, imaš više od 2% masti u tijelu, može ti se slobodno vaditi mast" - Dr Nikola.







I eto završilo je još jedno naše druženje, nažalost. Izvanredne borbe inzvanredne prilike i neprilike. Nadam se da Vam nisam vadio mast, jer vidite sve to su pratili:
8 foto-grafa
1 gt sa kenonom
1 predsjednik sa lumiksom panazonik
1 paparazzi sa ful opremom.



Bilježih se sa štovanjem, globoki naklon,

Neviđeni 8.a




- 23:59 - Komentari (10) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.04.2007.

Kako su suci sudili

Već sam rekao, svatko tko gubi taj se ljuti, ima na to potpuno pravo, a na koga će se ljutiti - to je već njegov izbor. Najčešće je to na drugoga - neće na protivnika, jer bi sam sebi dokazao da je protivnik bolji, neće na sebe, jer je siguran da je učinio najbolje, neće na trenera, jer je njegov - pa na koga će ako neće na suce.

Ali, tu sada trebaju doći na svjetlo dana, na scenu treneri i njihova stvarna funkcija - ukazati mladom borcu gdje je pogriješio, gdje je izgubio ili u čemu je protivnik bio bolji ili čak - bio si dobar, protivnik je bio bolje sportske sreće. Tako se odgajaju mladi sportaši, časni ljudi - u stilu onog olimpijskog "Citius, altius, fortius" (iliti, za nas udarače, "brže, više jače").

I stvarno se slažem s Nestrpljivim koji kaže: "... Ali nije problem niti u tim mladim ljudima, na samo su oni dragi i pristojni, prilaze protivnicima, priznaju im pobjedu čestitaju, ali ih očito čopor ponese, a vođa čopora bi trebao biti taj koji će istome diktirati način vladanja..."

Slažem se, nije problem u tim mladim ljudima - pogledajte sljedeću sliku nakon jedne od onih "spornih" borba. Pogledajte, da ne znamo rezultat, po licima nikada ne bismo pogodili tko je poraženi, a tko nosi zlato.


A na slici su Vinko Đirlić (lijevo) i Goran Kovačević, nakon finalne borbe u kojoj je pobijedio Đirlić.


S druge strane, kada sve prođe, ispada da su samo i jedino suci za sve krivi, da su čiste jedino predaje, a sve ostalo je neka mućka ili muljaža. Jer, "činjenica je da su svi pokradeni", samo su se neki bunili, a neki nisu, odnosno kako kaže Nestrpljivi u svom komentaru: "... samo nije se radio cirkus pa se onda to ne broji."

Naravno da se ne slažem s tom konstatacijom, pa sam odabrao nekoliko primjera koje su komentatori na moje postove istakli, pa da i ja dadnem svoj komentar, svoje viđenje.

Ovdje koristim priliku i zahvaliti se Nikoli Božiću, voditelju natjecanja koji mi je ustupio sporne bodovne liste koje sam proanalizirao i komentirao.

Suci državnog prvenstva


Najprije treba predstaviti suce koji su sudili ovo državmno prvenstvo:

Igor Bezjak (Viškovo) - međunarodni kickboxing sudac, glavni sudac natjecanja, predsjednik sudačkog odbora HKBS-a i član Upravnog odbora - povjerenik za suđenja, predavač na sudačkim seminarima u Hrvatskoj, kickboxing i karate trener u klubovima "Sveti Matej" i "Viktorija".














Romeo Deša (Omišalj) - međunarodni kickboxing sudac, voditelj borilišta, glavni tajnik HKBS-a, tehnički direktor WAKO svjetske kickboxing federacije zadužen za provođenje svjetskih i europskih prvenstava, glavni sudac svjetskih kupova i velikih međunarodnih prvenstava, predavač na sudačkim seminarima u Hrvatskoj i svijetu

Dario Kalabić (Rijeka) - međunarodni kickboxing sudac, najiskusniji sudac HKBS-a, sudac od početka 80-desetih, jedan od prvih kickboxing sudaca i predavača na sudačkim seminarima, glavni sudac mnogih kickboxing u Muay Thai profesionalnih borbi, svojevremeno voditelj budokai kluba "Rijeka" i karate kluba "Poštar".









Davor Milaković (Čavle) - međunarodni kickboxing sudac, jedan od naiskusnijih sudaca HKBS-a, svojevremeno borac u savateu i full contactu u riječkom "Lučkom radniku", reprezentativac i osvajač 2 brončane medalje na SP u full contactu (London '83 i Graz '89), trener, izbornik reprezentacije bivše države u full contactu, jedan od osnivača kickboxing saveza bivše države

Miljenko Kutleša (Imotski) - međunarodni kickboxing sudac, potpredsjednik HKBS-a, trener dvaju klubova s kojima djeluje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, svojevremeno borac u full contactu i semi contactu te reprezentativac bivše države u tim disciplinama, prvak bivše države - '80 u full contactu i '83 u semi contactu, neporaženi borac u budokaiju.

- Davor Oštrić (Rijeka) - kickboxing sudac u ulozi kick countera, po iskustvu mlađi sudac (nažalost, nemam sliku)

Dakle, oni su donijeli sve one odluke, i čiste i sporne, i hvaljene i kuđene.

Sporne borbe



Osmina finala, -81 kg
Ante Gracin (Pit Bull) - Ivan Franić (Sveti Krševan) 1:2

Ova borba je, prema Pitbullovcima bila prva velika krađa. Tako kažu. A što su suci rekli. Dva su suca procijenila su da je prva runda bila izjednačena - jedan i drugi su zapisli da su bila po 4 čista udarca. Treći je sudac dao prednost Franiću i zapisao da je Franić plasirao 6 čistih udaraca, dok je Gracin prema njemu realizirao 5 čistih udarca. Dakle, prva runda prema sucima je gotovo pa identična - malo udaraca čistih, puno udaraca s obje strane po blokadama, a razlike sudaca su posljedica kuta gledanja.

Druga runda je kod dva suca ocijenjena s prednošći Franića i to po udarcima 7:4 i 9:7 - razlika među ova dva suca može biti ili kut gledanja, ili kriterij priznavanja jačine udarca. Ali, valja zabilježiti da je Gracin u 6 sekundi druge runde bio u knock downu. Treći sudac ovu rundu procjenjuje izjednačenom sa zabilježenih 5:5 čistih udaraca.

Treća runda - Gracin pojačava, i to najvjerojatnije i kod Pitbullovaca i kod jednog dijela publike dovodi do dojma da je bolji - ipak zadnji dojam je najjači kada se na kraju ocjenjuje borba. Suci su procijenili: jedan sudac da su izjednačeni 5:5, dok su druga dva suca dala prednost Gracinu i to: 7:5 i 8:5.

Pregled bodova izgleda ovako:

Lijevi bodovi - Gracin / Desni bodovi - Franić
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. .5:6 .. 9:10 .... 4:4 .. 10:10 .. 4:4 .. 10:10
2. .4:7 .. 9:10 .... 7:9 ... 9:10 ... 5:5 .. 10:10
3. .7:5 .. 10:9 .... 5:5 .. 10:10 .. 8:5 .. 10:9
Uk ........28:29 ............ 29:30 .......... 30:29
Dakle, rezultat je 2:1 za Franića.

A vidi se da ni u jednoj rundi, ni kod jednog suca nije bilo uočene razlike veće od 3 udarca, odnosno od 3 boda po rundi. Dakle, stvarno možemo reći da je meč bio podjednak. Odnosno - blaga prednost Franića u prve dvije runde, prednost Gracina u zadnjoj rundi - ukupno po čistim bodovima: sudac A - 16:18, sudac B - 16:18, sudac C - 17:14.


Kategorija do 67 kg imala je izgleda najviše podjednakih zvučnih imena: Renato Gogošević (Pit Bull-Split), Filip Čepo (Sensei-Metković), Nikola Božić (Mega Centar-Rijeka), Boris Vujević (Pit Bull-Split), Goran Kovačević (Sveti Duh-Osijek). Mario Katić (MOKK-Kaštela), Vinko Đirlić (Pit Bull-Split), Anđelko Rebić (Pit Bull-Split) - i naravno da je ova kategorija pobudila najviše zanimanja. Borci su i inače dobri, odlični, ali i ujednačeni. Nažalost, samo je jedan prvak, svi ostali su izgubili.

Osmina finala, - 67 kg
Boris Vujević (Pit Bull - Split) - Goran Kovačević (Sveti Duh - Osijek) - 1:2

Pregled bodovanih udaraca i bodova je sljedeći:
Lijevi bodovi - Vujević / Desni bodovi - Kovačević
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. . 2:4 .. 9:10 ..... 5:8 ... 9:10 .... 2:4 ... 9:10
2. . 7:7 . 10:10 ... 10:7 .. 10:9 .... 5:6 ... 9:10
3. . 7:7 . 10:10 ... 7:10 .. 10:9 .... 8:7 ... 10:9
Uk ....... 29:30 ............. 29:28 ............ 28:29
Dakle, rezultat je 1:2 za Kovačevića.

Valja pogledati gotovo jedinstvene zabilježene bodove prvog i trećeg suca, dok je nešto veće odstupanje kod srednjeg suca. Ipak, o čemu se tu radi - odlična tehnika Kovačevića, puno udaraca, ali udarci slabijeg intenziteta od Vujevićevih i istovremeno, manje udaraca Vujevića - ona stara boljka Pitbullaša - čekanje na "onaj jedan" udarac. Sve u svemu, opet minimalna razlika.

Ali ovdje je zanimljiva slika proglašenja. Kažu da slika govori tisuću riječi. Pogledajte facu Marka Žaje prije no što je proglašen pobjednik. Ovo je faca trenera koji je nezadovoljan borbom svoga borca. Ili možda griješim. Nakon ovog proglašenja kreće prva žalba i protest.




Četvrt finale, - 67 kg
Mario Katić (MOKK - Kaštela) - Vinko Đirlić (Pit Bull - Split) - 0:3

Suci su ovdje bili gotovo pa jedinstveni u svojem bodovanju ove borbe. Evo pregleda bodovanja:
Lijevi bodovi - Katić / Desni bodovi - Đirlić
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. ..4:7 ... 9:10 ..... 8:5 ... 9:10 .... 4:4 ... 9:10
2. 11:11. 10:10 ... 11:8 .. 9:10 .... 5:5 .... 9:10
3. ..6:6 .. 10:10 .... 8:9 ... 10:9 .... 8:5 ... 10:10
Uk ........ 28:29 ............. 29:30 ............. 30:29
Dakle, rezultat je 0:3 za Đirlića.

Po mojoj porcjeni - Đirlićevi udarci bili su jači, iako je Katić pokazao bolju tehniku, ali i u obrani Đirlić je bio nešto učinkovitiji - Katićevi udarci slabije su probijali Đirlićeve blokade. Ipak, jednoglasna odluka sudaca nebi trebala davati povoda sumnjama. Isto tako - nije bilo ni kompenzacija - prethodne borbe bile su Gogošević-Čepo (pobjeda Gogošević) i Božić-Kovačević (pobjeda Kovačevič) - i sve su završile jednoglasnim odlukama sudaca.


Polufinale, -67 kg
Renato Gogošević (Pit Bull-Split) - Goran Kovačević (Sveti Duh-Osijek) - 2:1

I u ovoj borbi se pokazalo - nešto snažniji Gogošević i odličan tehničar Kovačević. Ipak, Kovačević je bio učinkovitiji i svi su se složili da je on i po dojmu bio bolji. Međutim, prilikom proglašenja dolazi do previda - proglašen je Gogošević za pobjednika, trener Kovačevića - Posilović se žali, glavni sudac natjecanja Bezjak pregledava listu i utvrđuje da je došlo do krivog upisivanja od strane jednog suca, ispravlja tu grešku, lista se mijenja jer je greška direktno utjecala na konačni rezultat i morala se promijeniti konačna odluka.

Kako je došlo do greške kod suca? Evo sporne runde, druga runda:
..............Gogošević ..... Kovačević
Bodovi: .... 10 ................... 10
Ocjena: ... 10 .....................9
Dakle, iako je broj udaraca izjednačen - 10 s Gogoševićeve strane i 10 s Kovačevićeve, sudac kod ocjene upisuje 9. Čisti previd, materijalna pogreška, koja se mora ispraviti.

Inače, bodovanje u ovoj rundi izgledalo je ovako:
Lijevi bodovi - Gogošević / Desni bodovi - Kovačević
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. 10:7 .... 10:9 ..... 7:7 ... 10:10 .... 9:9 .... 10:10
2. 10:10 . 10:10 .. 10:10 .. 10:10 ....10:10.. 10:10
3. 10:14 . . 9:10 ... 12:9 .. 10:9 ...... 8:10 ... 9:10
Uk ........ 29:29 ............... 30:29 ............... 29:30

Dakle, rezultat je 1:2 za Kovačevića, i to: prvi sudac - izjednačeno, ali prednost daje Kovačeviću jer je bolji u zadnjoj rundi (to je pravilo), drugi sudac daje za Gogoševića, a treći sudac za Kovačevića. I ovdje su svi bodovi i ocjene vrlo ujednačeni, a razlike između boraca i ocjene njihovih udaraca neznatne.


Finale, -67 kg
Vinko Đirlić (Pit Bull-Split) - Goran Kovačević (Sveti Duh-Osijek) - 3:0

Već sam pisao - ne treba na široko ponavljati - snažniji i iskusniji Đirlić - definitivno bolji tehničar, ali nešto slabijeg udarca Kovačević. Da je ocjenjivati samo tehniku - apsolutno bi ti pobjeda pripala Kovačeviću, jer Đirlić je bio prilično zatvoren, nizak i čakao je "onaj jedan pravi" udarac. Bez obzira na sve, suci su bili jedinstveni u svojoj ocjeni. 3:0 za Đirlića.

Evo pregleda bodovanja:
Lijevi bodovi - Đirlić / Desni bodovi - Kovačević
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. .7:7 ... 10:10 .... 5:4 .... 10:9 ..... 6:4 .... 10:9
2. 9:10 ... 9:10 ..... 8:6 .... 10:9 .... 8:6 .. . 10:9
3. 14:9 ... 10:9 ..... 7:7 .... 10:10 .. 10:10 . 10:10
Uk ........ 29:29 ............... 30:28 .............. 30:28

Rezultat 3:0 za snažnijeg Đirlića i to: prvi sudac izjednačeno, ali je Đirlić bolji u posljednjoj rundi, a druga dva suca identično ocjenjuju borbu na strani Đirlića.


Polufinale, -75 kg
Marko Benzon (Pit Bull-Split) - Ivan Barešić (Valpovo-Valpovo) - 3:0

Ova borba, što se sudaca tiče bila je čista i jednogasno su donijeli odluku. Evo pregleda bodovanja:
Lijevi bodovi - Barešić / Desni bodovi - Benzon
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. .2:4 .... 9:10 ..... 3:3 .... 10:10 ..... 2:4 .... 9:10
2. .4:4 ... 10:10 .... 7:7 .... 10:10 .... 4:5 .... 9:10
3. .5:7 .... 9:10 ..... 6:10 ... 9:10 ...... 7:7 ... 10:10
Uk ........ 28:30 ............... 29:30 .............. 29:30

Pobjeda Benzon 3:0, a i u bodovanju su suci bili prilično ujednačeni - pogotovo sudac A i sudac C.


Finale, -75 kg
Marko Benzon (Pit Bull) - Tomislav Rudan (P.K.IV- Šibenik) - 2:1
I opet izjednačena borba, i opet gotovo identične ocjene sudaca. Evo pregleda:

Lijevi bodovi - Benzon / Desni bodovi - Rudan
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene... Bod - Ocjene... Bod - Ocjene
1. .5:4 .... 10:9 ..... 5:7 ..... 9:10 ..... 2:4 .... 9:10
2. .3:3 ... 10:10 .... 5:5 .... 10:10 .... 4:5 .... 10:9
3. .7:7 ... 10:10 ... 11:7 .... 10:9 ..... 7:7 .... 9:10
Uk ........ 30:29 ............... 29:29 .............. 28:29

Već nekoliko puta ponovljena ocjena borbi kada su u igri Pitbullovci. Benzor snažnijeg udarca, Rudan bolji tehničar - više udara, ali Benzon bolje blokira, Benzon manje udara, ali su mu udarci učinkovitiji. Sve u svemu, ponovno vrlo ujednačena borba.


Četvrtfinale, +91 kg
Valentino Venturini (King-Poreč) - Ivica Ivić (Klana-Klana) - KO 1.r.

Ova je borba knock outom Ivića u 37 sekundi prve runde. Reklo bi se čisto. Međutim, iz kuta Ivića su naknadno došli protestirati da je Venturini Ivića udario laktom i da je to izbacilo Ivića. Pokazivali su snimku, na kojoj, kažu (osobno je nisam imao prilike vidjeti), jasno se vidi udarac laktom.

Ovdje bih samo želio napomenuti - u WAKO pravilima izričito piše da se video snimka ne može prihvatiti kao dokaz za žalbu. I isto tako, taj udarac nije vidio niti jedan od 4 suca - centralni i tri bodovna - a to znači, kad oni nisu vidjeli - nije se ni dogodilo, ma koliko god to bila i ne bila istina. Taj udarac laktom nije vidio niti Ivićev kut, pa je upitna i snimka, tko zna što se vidi, a što se ne vidi, a što se pretpostavlja?


Polufinale, +91 kg
Zoran Dorčić (Klana-Klana) - Valentino Venturini (King-Poreč) - 3:0

Na konačni rezultat ove borbe jedan je komentator imao primjedbu: "... samo nije se radio cirkus pa se onda to ne broji." Da, Leonardo Komšić nije radio cirkus, ali se je žalio. Međutim, vrlo zanimljivo je bilo da su sva tri suca identično ocijenila ovu borbu - pogledajte, bez potrebe da se tu što ekstra komentira.







Borba je završila jednoglasnom i nepodijeljenom odlukom sudaca 3:0 za Zorana Dorčića, a može se reći da je Venturini izgubio zbog nedovoljnog broja udaraca nogom u prve dvije runde, zbog čega je zaradio negativan bod na kraju druge runde. To je bilo presudno.


I na kraju - mislim da više ovu temu ne treba širiti, barem ne s moje strane. Naravno da su komentari dobro došli. Sada se bacam na pripremu i objavu slika (nažalost nije bilo vremena do sada), a imam i izvještaj Neviđenog iz 8a koji je bio na natjecanju i na svoj način sastavio izvještaj.

Eto.


- 23:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Kako suci sude

Ovaj post, nakon državnog prvenstva u low kicku planirao sam napisati u standardnom obliku - prikaz borbe, kako je tekao koji napad, kako se tko branio i blokirao, pa razmjena ručnih udaraca i kombinacije ... ali komentari na prethodna dva posta naveli su me da promijenim mišljenje i plan pisanja pa stoga nešto drugačije ...

Dakle, u ovom i sljedećem postu osvrnuti ću se na suđenje - općenito i konkretno, na ono što se događalo u Viškovu.

Svjedoci smo, mi koji se šmucamo po forumima i blogovima, da se nakon velikih i značajnih kickboxing događanja, kao što su, sada sloboddno mogu reći - velika državna prvenstva Hrvatskog kickboxing saveza, potegne priča sudačkih krađa, nesposobnih i pristranih sudaca, pa povlašteni položaj nekog borca ili kluba ili trenera.

Odmah ću reći - svatko tko gubi se ljuti, bilo na sebe, bilo na protivnika, bilo na sudbinu, a poneki i na suce i savez. Razumljivo je to, ali vrlo često stvarno nije opravdano.




Prije no što proanaliziram konkretne primjere (vidi sljedeći post), evo kratka priča o tome - kako suci sude.

Bodovni sudac


iz svojega kuta, promatra borbu i za svaki pravilni udarac bilježi jedan bod - a pravilni udarac je onaj koji s dozvoljenim mjestom udara u dozvoljeno mjesto, a da je udarač izbalansiran, u ravnoteži i nakon udarca, da je udarac fokusiran te da je snažan. Sve što nije tako se ne boduje. Kao što se ne boduju udarci u blokade, ne boduju se udarci u ramena i ruke, ne boduju se udarci nakon kojih borac koji zadaje udarac padne, ne boduje se ako borac ne vidi i ne gleda u mjesto udaranja. Što se low kicka tiče, ne boduju se udarci u potkoljenicu protivnika (ukoliko je podignuta - smatra se blokadom), a zabranjen je udarac u protivnikovu potkoljenicu ukoliko je ciljana noga na podu. Sve to treba imati na umu kada se gleda borba i kada se boduje.



Bodovni sudac, dakle, bilježi bodove - po jedan bod za svaki udarac, bez obzira da li je udarac nogom u glavu u skoku ili udarac rukom u pleksus, ili udarac nogom u natkoljenicu. Sve to nosi po (samo) jedan bod. Sudac bilježi bodove na stražnju stranu bodovne liste - stavlja crtice iliti recke, ili klika na klikeru (brojačima koje drži u rukama) te nakon završene runde - zbroji što je zapisao. Onaj borac koji je ostvario više bodova, imao zapisano više crtica iliti recki, taj će s prednje strane dobiti ocjenu 10, a onaj borac koji ima manji broj bodova dobiti će ocjenu 9 - koja se zapisuje na prednjoj strani bodovne liste. Ukoliko je bodovna razlika (broj crtica iliti recki) veća od 10 tada će bodovni sudac na prednjoj strani zapisati 10:8.




Centralni sudac


Što se pravilnosti ili nepravilnosti tiče - tu je odgovoran centralni sudac koji će za svaku nepravilnost dati najprije internu opomenu, pa zatim javnu opomenu, pa zatim minus bod i na kraju diskvalifikaciju. Ukoliko greška ima teži oblik - namjeru ili krajnju nepažnju ili krajnje neznanje, tada centralni sudac može i preskočiti redosljed i odmah dati težu kaznu - to je samostalna odluka centralnog suca, mada je preporučljivo da se u takvim slučajevima konzultira s bodovnim sucima i ako dobije suglasnost od dva bodovna suca tada je ta njegova odluka stvarno potvrđena - nije obavezno, ali je poželjno.

Javnu opomenu i minus bod - nakon što ih je centralni sudac dodijelio, bodovni sudac obavezno upisuje u bodovnu listu - makar se osobno i ne slagao s istom. Ali, može ne priznati neki udarac odnosno bod kojeg je uočio da je nepravilno izveden, bez obzira da li je centralni sudac dao opomenu ili ne.




Pravilo 6 udaraca nogom


I na kraju, tu smo kod pravila 6 udaraca nogom. U svakoj rundi borac mora napraviti najmanje 6 udaraca nogom. Ukoliko ih u prvoj rundi ne napravi, dobiva opomenu (koja se odvojeno broji od ostalih opomena), ima priliku u drugoj rundi nadoknaditi, a ako u drugoj rundi ne nadoknadi traženi broj udaraca nogom - 12 za prve dvije runde, dobiva minus bod. U trećoj rundi također mora napraviti najmanje 6 udaraca, pa ukoliko ne napravi, nažalost, nema priliku popravljati, već mu se na kraju runde obavezno dodjeljuje negativan bod. Što se računa kao udarac nogom - svaki plasirana nožna tehnika koja je ili nije postigla bod, odnosno blokirana je, a pravilno je izvedena. Promašaju, nefokusirani udarci, udarci kod kojih je krivo procijenjena distanca - ne računaju se kao nožni udarci.




I kada sve to zbrojimo - dobijemo način bodovanja bodovnog suca.

Na kraju runde, bodovni sudac zbraja ocjene svake runde i donosi odluku da je pobjednik onaj koji ima veći zbroj. Ukoliko je zborj oba borca jednak, tada prednost (obavezno) dobiva onaj koji je bio bolji u zadnjoj rundi - npr.

10:9
10:10
9:10
29:29
Pobjeda se dodjeljuje desnom borcu. Jer je bolji u zadnjoj rundi.

Izjednačeni rezultat


Ukoliko su u svim slučajevima izjednačeni bodovi, što je u pravilu vrlo rijetko - stvarno je teško očekivati da su oba borca u svakoj od tri runde dali jednaki broj udaraca i dobili jednaki broj bodova, ali događa se, pogotovo kada se u cijelu priču umiješaju negativni bodovi, tada se pobjednik određuje po sljedećim kriterijima i upravo tim redosljedom:
- aktivniji (dakle stalno napada, drži centar ringa)
- više udaraca nogom (postignutih bodova nogom)
- bolja obrana
- bolji stil i tehnika

Evo jednog takvog primjera:
10-1= 9 : 9
10 : 10
9 : 10-1=9
28:28
Sada se pristupa ocjeni tko je bio aktivniji i njemu se dodjeljuje pobjeda.




Knock down - često izaziva dileme


Knock down je bodovno samo jedan bod, samo jedna crtica iliti recka na strani onoga koji je zadao udarac, dok se udarenom odbrojava, a na taj se način "mjeri" jačina udarca (već sam o tome dosta pisao, da sada ne širim), odnosno procjenjuje se da li je udarac bio toliko snažan da bi u kasnijem tijeku borbe moga borca dovesti u opasnost - ukoliko se nakon takvog udarca borac oporavi do 8 sekundi pauze, odnosno do se odbroji do 8, tada udarac nije bio toliko jak, dok ukoliko se ne oporavi, znači da je udarac bio prejak ... itd.






Greške koje se javljaju kod gledatelja


Vrlo često sam imao prilike čuti kometare i onih najobjektivnijih gledatelja: "pa ovaj je stalno napadao", "ovaj je stalno udarao nogom", "pa jesi li vidio onu nogu u glavu", "pa kako je moglo biti 3:0, barem da je bilo 2:1" ...

Rijetki su ti vrhunski majstori koji mogu u potpunosti jednaku ocjenu donijeti kada samo gledaju meč (kao gledatelj) i kada sude meč (kao bodovni sudac). Te dvije ocjene, pogotovo u izjednačenim mečevima, definitivno su različite, vrlo često i dosta različite. Zašto je to tako - dugo bi se dalo o tome pisati i elaborirati - ali gledatelj gleda cijelu borbu, strategiju, tehniku, ljepotu napada i obrane, više ili manje nogu, high kickove, dobre eskivaže, jačinu udarca, efekat od istoga i na temelju svega toga donosi svoje viđenje borbe - a svi ti pobrojani elementi se ne boduju. Sudac ne gleda niti blokadu, niti jačinu udarca, ako ista zadovoljava, protivnik može biti pet puta jači - pravilan udarac je bod, crtica, recka ili klik, pa ma kako bio snažniji od protivnikovog snažnog. Važno je da nije preslab, da nije neko bezvezno pipkanje, niti okrznuća. Također, vrlo efektni su high kickovi, pogotovo u glavu, ali jednako se boduju kao i udarac rukom u tijelo.

I naravno da u takvim slučajevima dolazi do različitih ocjena, različitih mišljenja, pa i osporavanja, ili čak i "lijepih" riječi - od okulistike do rodbine.




Izjednačene borbe


Najčešće se problemi javljaju kod dva dobra borca, koji su podjednaki i koji su podjednako odradli borbu. Tada najčešće dolazi do neslaganja, naravno, u pravilu se žali trener čiji je borac izgubio. A stvarna razlika u zabilježenim pravilnim udarcima može biti jedan ili dva.

Evo konkretnog primjera:
Borba Gracin (Pit Bull) - Franić (Sv.Krševan)
... Sudac A ........ Sudac B ......... Sudac C
R. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene.. Bod - Ocjene
1. .5:6 .. 9:10 .... 4:4 .. 10:10 .. 4:4 .. 10:10
2. .4:7 .. 9:10 .... 7:9 ... 9:10 ... 5:5 .. 10:10
3. .7:5 .. 10:9 .... 5:5 .. 10:10 .. 8:5 .. 10:9
Uk ........28:29 ............ 29:30 ........... 30:29
Dakle, rezultat je 2:1 za Franića.

A vidi se da ni u jednoj rundi, ni kod jednog suca nije bilo uočene razlike veće od 3 udarca, odnosno od 3 boda po rundi. Dakle, stvarno možemo reći da je meč bio podjednak.


Zašto se suci međusobno razlikuju u bodovanju?


Dobro pogledajte ovu sliku - high kick Kovačevića. Što mislite kako su ga suci bodovali? Vodite računa da suci sjede na tri strane, da je možda jednome centralni sudac zaklonio pogled, da je drugi sa suprotne strane, da je treći baš na toj strani.



Ja ne znam, ali kako mi se čini, stopalo, odnosno rist Kovačevića je ipak sjeo na glavu Božića, ali je isto tako moguće da je u toj stotinki sekunde sudac vidio da je potkoljenica sjela na desno Božićevo rame i to smatra blokiranim udarcem i ne boduje ... i tako dalje, sve u nedogled.

Dakle, osnovna razlika u bodovanju sudaca je zbog kuta gledanja - pa zato i postoje 3 suca na 3 strane. Druga razlika je, htjeli mi to priznati i razlika u kriterijima, prvenstveno jačine. Ipak se suci razlikuju koju jačinu udarca priznaju, a koju smatraju da je preslab udarac da bi se bodovao. Isto tako, pad nakon udarca - da li je taj pad posljedica guranja protivnika ili lošeg doskoka i stvarne nestabilnosti.

Naravno, u svemu ovome treba pridodati i činjenicu da su suci ljudi, da su oni, ma koliko god bili dobri, podložni umoru, pritiscima, galami - ali kod iskusnih sudaca, takvi utjecaji su zanemarivi. Možda mogu presuditi rundu, ali borbu ne.



I ono što je važno reći na kraju - velika većina sudaca (barem je to tako u Hrvatskom kickboxing savezu) pošteno i savjesno odrađuje svoj posao. Dobri i odlični su to suci. Svi su oni svjesni da svoju sudačku karijeru grade iz borbe u borbu, i svaka sljedeća, ukoliko je loša, pokvariti će sve prethodne, a sudac postaje - loš sudac. Istovremeno, borac - borbu dobije, pa izgubi - ali ako je dobar, niti jedna izgubljena borba neće ga pretvoriti u lošeg borca. Tu je ta razlika koje je velika večina sudaca itekako svjesna. Pa i suci - tate.


Eto, a sada sljedi i drugi post na istu temu, ali na s konkretnim slučajevima.

Eto.

- 23:58 - Komentari (19) - Isprintaj - #

nedjelja, 01.04.2007.

Seniorski low kick u Viškovu

U Viškovu kraj Rijeke, u nedjelju, 1. travnja 2007. održano je Hrvatsko kickboxing prvenstvo u low kicku za seniore. Na natjecanju se okupilo 116 seniorki i seniora iz 30 klubova članova Hrvatskog kickboxing saveza - nastupilo je 92 seniora i 24 seniorke.

Najboljima su proglašeni Frane Radnić - "Pit Bull" - Split, kojemu je finalna borba bio 100. meč u karijeri. Među seniorkama najbolja je proglašena Ivona Roca iz kluba "Dalmatino" Šibenik, dok je ukupno najbolji klub bio "Pit Bull" iz Splita, kojeg vodi trener prof. Marko Žaja.

Ostvareni su sljedeći rezultati:

Low kick - seniori -57 kg
1. Goran Mimica, PIT BULL Split
2. Antonio Horvatić, MLADOST Varaždin
3. Fatmir Ademi, P.KREŠIMIR IV Šibenik

Low kick - seniori -60 kg
1. Siniša Kovačić, Pit Bull Split
2. Karlo Klarić PIT BULL Spli
3. Ante Čutura, UHBDDR Imotsk

Low kick - seniori -63.5 kg
1. Marko Mudri, MLADOST Varaždin
2. Stipe Kovačić, PIT BULL Spli
3. Stefano Benčić, KING Poreč
3. Matija Međimorec, KOBRA Bjelovar

Low kick - seniori -67 kg
1. Vinko Đirlić, PIT BULL Split
2. Goran Kovačević, SV. DUH Osijek
3. Renato Gogošević, PIT BULL Split
3. Anđelko Rebić, PIT BULL Split

Low kick - seniori -71 kg
1. Frane Radnić, PIT BULL Split
2. Emerik Večerić, MLADOST Varaždin
3. Branko Mikulić, OTOK Otok
3. Dean Tašić, SV. DUH Osijek

Low kick - seniori -75 kg
1. Marko Benzon, PIT BULL Split
2. Tomislav Rudan, P.KREŠIMIR IV Šibenik
3. Ivan Barišić, VALPOVO Valpovo
3. Mario Agatić, PIT BULL Split

Low kick seniori -81 kg
1. Mario Valentić, SOKOL Slunj
2. Marijan Barišić, VALPOVO Valpovo
3. Nino Perković, MORNAR Spli
3. Luka Šimić, BUSHIDO Požega

Low kick - seniori -86 kg
1. Stipe Stipetić, TERMINATOR Split
2. Marin Roso, SV. DUH Osijek
3. Domagoj Buklijaš, PIT BULL Split
3. Nikola Lovrić-Caparin, P.KREŠIMIR IV Šibenik

Low kick - seniori -91 kg
1. Ivan Stanić, KLANA Klana
2. Stipan Ivić, KLANA Klana
3. Vedran Morarević, KING Poreč
3. Vladimir Čelar, PAUCI Split

Low kick - seniori +91 kg
1. Zoran Dorčić, KLANA Klana
2. Zoran Majkić, KLANA Klana
3. Mario Josipović, SV. MATEJ Viškovo
3. Valentino Venturini, KING Poreč

Low kick - seniorke -48 kg
1. Željana Piteša, PIT BULL Split
2. Vanja Radetić, KING Poreč
3. Irena Šubr, NOVSKA Novska

Low kick - seniorke -52 kg
1. Ivona Roca, DALMATINO Šibenik
2. Valentina Balažinec, SOKOL Slunj
3. Nataša Vaci, VINKOVCI Vinkovci

Low kick - seniorke -56 kg
1. Jelena Radoš, SV. KRŠEVAN Zadar
2. Marija Malenica, PIT BULL Split
3. Sara Delić, PIT BULL Split
3. Kristina Karamatić, TERMINATOR Split

Low kick - seniorke -65 kg
1. Mateja Blažević, MOKK Kaštela
2. Nevena Juranović, PIT BULL Split
3. Ksenija Koprek, MLADOST Varaždin
3. Maja Matas, TERMINATOR Split

Low kick - seniorke +70 kg
1. Natalija Šimac, MEGA CENTAR Rijeka
2. Mirela Mužinić, PIT BULL Split
3. Ivana Maleš, DALMATINO Šibenik

Low kick - seniorke -60 kg
1. Barbara Vlahov, DALMATINO Šibenik
2. Ana Mandić, PIT BULL Split
3. Dragana Resanović, SV. DUH Osijek
3. Melanija Maglica, BUSHIDO Požega

Low kick - seniorke -70 kg
1. Nives Radić, DALMATINO Šibenik
2. Jelena Šušnjara, POŠTAR Split
3. Iva Naletilić, PIT BULL Split

Slobodna Dalmacija je kratko izvjestila svoje čitatelje:




Evo, za sada je ovo prvi izvještaj, Biti će još komentara, izvještaja, a svakako i slika.

Samo malo strpljenja.


- 23:59 - Komentari (9) - Isprintaj - #