Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

09.10.2005., nedjelja

MOMO - mongolski specijalitet


Image Hosted by ImageShack.us Bayasaa, momo i masleni čaj...

Prošlu nedelju kad smo se oprostili sa Maitreya projektom, umjesto kući, otišli smo do naših prijatelja Mongolaca. Svu robicu blizanaca dobije njihov sin Nomunbileg. Inače nas je teško natjerati uopće na bilo koju akciju sa blizancima jer to iziskuje strateško planiranje koje nam se obično, ne da poduzimati ali ovaj put nismo mogli preskočiti tako izuzetnu priliku i ne otići po blagoslov i pri tom pogledati svete relikvije koje će kasnije biti ugrađene u oltar srca, statue Buddhe Maitreye, ali o tome sam već pisala dva posta niže pa mi se ne da ponavljati. Kiša je lijevala ko iz kabla kod nas. U Minhenu je sipila ali je svejedno bilo sve i više nego mokro i grozno, a sa blizancima hakl do jaja. Kad se sad sjetim, uopće mi nije jasno kak smo se upusili u tu avanturu, posebno jer smo se i naklipsali po gradu. Nema šanse se sparkati u pješačkoj zoni, gdje je bila izložba i kasnije kod Bayasae u studenskom gradu. Uglavnom, Bayasaa je za nas radila momo, mongolsku klopu koja je kod njih nešto najnormalnije kao kod nas štrukli sa sirom, samo puno hranjivije i jače. Momo je zapravo dim sum ali mongolska varijanta sa mesom, povrćem i rezancima. Tjesto je integralno i nesoljeno. Oni zapravo jedu skoro neslanu hranu. Probali smo jednom jakov sir, koji je bio potpuno neslan i masan ko vrag sa vrlo vrlo egzotičnim okusom i mirisom ali nije bio loš ako ste to pomislili, dapače, bio je izvrstan, žestok ali odličan. Dakle, momo je punjeno tjesto i kuhan na pari. Tibetanci imaju nešto vrlo slično ali sam zaboravila kako se zove, to smo jeli za Losar (tibetanska nova godina), kad je Lamica radio klopu i tada se te punjene torbice kuhaju u juhi i to je izvrsno. Najsmješnije je što uz to ide salata od paradajza. Meni to nikako ne ide zajedno ali šta je tu je. Sva klopa im je jako jednostavna i fokusirana samo na jednu vrstu jela. Nema sosova, juha i predjela. Samo jedno glavno jelo. Oh da, i skoro zaboravih, za dobrodošlicu se servira masleni (putreni) čaj. To je onaj veliki lonac na peći lijevo ili ona zdjelica ispred mene. Kad sam to popila dobila sam još jedan isti takav, a taman sam mislila da sam se riješila istoga. Ma ne, nije loš ali bi mi čaša vina ili pive sigurno bolje legla. Da sam znala da će mi još natočiti, polako bi ga pijuckala cijele večeri ;)



- 23:07 - Komentari (25) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"