Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

30.11.2004., utorak

LJEKOVITO BILJE - BAZGA






Crna bazga ili zova
Sambucus nigra L.

Bazga je sigurno svima poznati lijepi grm. Raste na mjestima gdje su cvorista podzemnih voda. Ono sto nas interesira je bazgin cvjet i eventualno plod kao vino. Cvjetove beremo bez lista u punom cvatu. Susimo na mrezi na prozracnom mjestu ali ne na suncu. Mozemo ih vezati u snopice i objesiti na propuh ali kad se posuse moramo odstraniti peteljke i jos prosusiti cvjet jer se nepravilnom fermentacijom uniste sva ljekovita svojstva. Osuseni cvjetovi sadrze etericna ulja, glikozide koji pospjesuju izlucivanje znoja, flavonoide, tanine i nesto sluzi.
Najznacajnija primjena caja je u ljecenju groznice jer pospjesuje znojenje. Ljekovite tvari iz bazgina cvjeta (kao i u kombinaciji sa lipovim cvijetom) su vrlo djelotvorne jer jacaju obrambeni mehanizam u tijelu. Zbog toga kad imamo gripu ili prehladu posegnuti cemo za cajem od bazge.

Dodatak
Ponukana Kasetom i njenim komentarom, ovdje dodajem da se cvjetovi bazge mogu pohati u tjestu za palacinke i prziti u dubokom ulju. Kad su gotovi posipaju se secerom u prahu.

Reginaelena me podsjetila da sam u zurbi smetnula sa uma fantasticno pice koje je i lijek, a koje se u mojem podrumu nalazi cijele zime (ili krace zavisno od zedji balavurdije).
Recept za sirup od bazginog cvjeta:
8 l vode
10 kg secera
50 cvjetova
120 g limunske kiseline
Voda i secer se kuhaju dok voda ne zakipi. Ohladiti vodu pa dodati cvjetove i ostaviti preko noci, povremeno promjesati. Procijediti kroz gazu, pa dodati limunsku kiselinu, dobro umjesati i puniti flase. Drzati na hladnom i tamnom mjestu. Rok trajanja je neogranicen jer ga limunska kiselina i secer drze svjezim i ukusnim vise godina. (najduze je trajala tri godine i to zato jer se boca skrila iza jedne vaze, hulja)


- 11:22 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2004 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"