Crna bazga ili zova
Sambucus nigra L.
Bazga je sigurno svima poznati lijepi grm. Raste na mjestima gdje su cvorista podzemnih voda. Ono sto nas interesira je bazgin cvjet i eventualno plod kao vino. Cvjetove beremo bez lista u punom cvatu. Susimo na mrezi na prozracnom mjestu ali ne na suncu. Mozemo ih vezati u snopice i objesiti na propuh ali kad se posuse moramo odstraniti peteljke i jos prosusiti cvjet jer se nepravilnom fermentacijom uniste sva ljekovita svojstva. Osuseni cvjetovi sadrze etericna ulja, glikozide koji pospjesuju izlucivanje znoja, flavonoide, tanine i nesto sluzi.
Najznacajnija primjena caja je u ljecenju groznice jer pospjesuje znojenje. Ljekovite tvari iz bazgina cvjeta (kao i u kombinaciji sa lipovim cvijetom) su vrlo djelotvorne jer jacaju obrambeni mehanizam u tijelu. Zbog toga kad imamo gripu ili prehladu posegnuti cemo za cajem od bazge.
Dodatak
Ponukana Kasetom i njenim komentarom, ovdje dodajem da se cvjetovi bazge mogu pohati u tjestu za palacinke i prziti u dubokom ulju. Kad su gotovi posipaju se secerom u prahu.
Reginaelena me podsjetila da sam u zurbi smetnula sa uma fantasticno pice koje je i lijek, a koje se u mojem podrumu nalazi cijele zime (ili krace zavisno od zedji balavurdije).
Recept za sirup od bazginog cvjeta:
8 l vode
10 kg secera
50 cvjetova
120 g limunske kiseline
Voda i secer se kuhaju dok voda ne zakipi. Ohladiti vodu pa dodati cvjetove i ostaviti preko noci, povremeno promjesati. Procijediti kroz gazu, pa dodati limunsku kiselinu, dobro umjesati i puniti flase. Drzati na hladnom i tamnom mjestu. Rok trajanja je neogranicen jer ga limunska kiselina i secer drze svjezim i ukusnim vise godina. (najduze je trajala tri godine i to zato jer se boca skrila iza jedne vaze, hulja)
|