Gurmanka

29.11.2017., srijeda

POGAČA FOCCACIA S MLADIM LUKOM

Pozdrav!
Ima li išta ljepše od mirisa domaćeg peciva,posebice od ovakve hrskave, tople i slasne pogače s mladim lukom ?
Sastojci potrebni za tijesto:
500 g glatkog bijelog brašna
2 vrećice suhog kvasca
40 ml maslinovog ulja
žličica soli
400 ml hladne vode
- od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, ali ne brinite što je ljepljivo i meko, upravo takvo mora biti
-ostavite ga u posudi prekrivenoj prozirnom folijom da se diže jedan sat
- malo ga premijesite kuhačom jer će vam se jako lijepiti za prste
- nakon sat vremena ga istresite u veliki lim za pečenje dobro premazan maslinovim uljem
- tijesto prstima razvucite po limu i premažite ga maslinovim uljem
- napravite po njemu rupice i posipajte ga s krupnom solju i začinima
- mogućnosti su raznovrsne, a u originalu foccacia se posipa ružmarinom i narezanim maslinama
- ovaj put sam se odlučila na kombinaciju s mladim lukom koja je ispala fantastično
- pecite je na 200*C oko 30 minuta tj. dok ne dobije lijepu rumenu boju
- vruću je možete premazati s još malo maslinovog ulja i možete krenuti s uživanjem
Servus i u slast :)


Oznake: kruh i pecivo, peciva i razno, pogača, mladi luk, foccacia


- 07:46 - Komentari (30) - Isprintaj - Link

26.11.2017., nedjelja

SLATKE RUŽICE

Pozdrav!
Toplo slatko i slasno pecivo koje će popraviti vaše raspoloženje u trenu!
Dovoljno je samo osjetiti mirise koji će donijeti toplinu u vaš dom, baš kao što je i moj večeras zamirisao :)
Ideju i recept sam pronašla na Minjinoj stranici samo što sam umjesto oraha koristila samo marmeladu!
Recept je fantastičan, tijesto meko i mirisno, a ružice ukusne i sočne :)
Servus i uvjerite se sami :)


Oznake: kruh i peciva, slatke ružice, marmelada


- 18:47 - Komentari (24) - Isprintaj - Link

23.11.2017., četvrtak

PAVLOVA S LIMUNOM

Pozdrav!
Klasična Pavlova torta je divan nježan desert jer se njena savršena bjelina prekrasno nadopunjuje sa svim vrstama voća.
Međutim, moja omiljena kombinacija s limunom je tako moćna da je preporučam i svima vama.
Sigurna sam da će vas oduševiti njena istovremena mekoća i hrskavost, očaravajući izgled i okusi puni svježine!
Sastojci potrebni za kremu od limuna:
80 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 jaja
2 žumanjka
100 ml limunovog soka
naribana korica jednog limuna
- mikserom izraditi maslac i šećer
- dodati jaja i limunov sok
- na pari ili u posudi s debelim dnom na srednjoj vatri lagano kuhati kremu dok se ne zgusne (15-tak minuta)
- maknuti s vatre i dodati limunovu koricu te ostaviti da se ohladi
Sastojci potrebni za koru:
6 bjelanjaka
pola žličice soli
270 g šećera
aroma vanilije
3 žličice gustina
žličica jabučnog octa
- ugrijte pećnicu na 130*C
- na nauljeni masni papir stavite obruč od torte promjera 22cm.
- prvo miksajte bjelanjke i prstohvat soli
- kada ste dobili snijeg polako dodajte žlicu po žlicu šećera
- miksajte toliko dugo dok pod prstima ne budete osjetili kristale šećera
- pri kraju miksanja dodajte gustin, a ocat lagano špatulom umiješajte na samom kraju
- napunite obruč od torte šaumom i formirajte ga tako da u sredini ostane udubljenje u koje ćete kasnije staviti kremu od limuna te pažljivo uklonite obruč
- pecite je točno sat i pol i ni slučajno ne otvarajte pećnicu prije vremena
- kada prođe određeno vrijeme ugasite pećnicu i otvorite je, ali tortu ostavite unutra da se hladi
- neposredno prije serviranja je premažite kremom od limuna da ne bi izgubila hrskavost
- ukrasite je prema želji
U slast :)






Oznake: torte, Pavlova, lemon curd


- 09:43 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

18.11.2017., subota

DOMAĆE KOBASICE






Ono je doba godine kada počinjemo praviti kobasice, kulene, kulenove seke, švargle, krvavice... za sve ljubitelje konkretnih jela, pikantnih i rustikalnih okusa!
Uživajte :)

Oznake: ostalo, kobasice


- 13:17 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

15.11.2017., srijeda

SACHER TORTA

Pozdrav!
Čokoladna fantazija kojoj nećete moći odoljeti, svima poznat bečki specijalitet Sacher torta koja je, kažu nastala sasvim slučajno na veliku sreću nas koji uživamo u ovom klasiku!
Sastoji potrebni za izradu torte:
150 g omekšalog maslaca
100 g šećera u prahu
150 g rastopljene čokolade
aroma vanilije
5 jaja
60 g brašna
80 g mljevenih badema
- odvojite bjelanjke i izradite čvrsti snijeg
- mikserom posebno izradite maslac i šećer u prahu
- otopite čokoladu i umiješajte joj žumanjke i aromu vanilije
- na kraju dodajte bademe i brašno
- sve skupa promiješajte te lagano ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka
- tortu pecite u kalupu promjera 24 cm na 180*C oko 30 minuta ( provjerite sa čačkalicom)
- prerežite je na pola i premažite ugrijanom marmeladom od marelica
. osobno, volim sitno nasjeckati marelice iz kompota i staviti ih preko marmelade u sredinu torte
- tortu prelijte glazurom i ukrasite prema želji
Glazura:
150 g čokolade
200 ml ugrijanog slatkog vrhnja
- natrgane kockice čokolade prelijte vrućim vrhnjem i dobro razmutite
- glazuru ostavite da se malo ohladi i prelijte preko torte
- svježe voće je uvijek moj izbor za ukrašavanje, ali fantastičan odabir je i tučeno slatko vrhnje
Servus i uživajte :)

Oznake: torte, Sacher, marelice, čokolada


- 07:32 - Komentari (31) - Isprintaj - Link

12.11.2017., nedjelja

VESELO MARTINJE





Mjesto radnje: Marija Bistrica, Vinarija Micak
Vrijeme radnje: Martinje
Glavni likovi: Veseli pajdaši
Samo sem bregima dragim obečal , da vrnul se bum nazaj... lalalalalala

Oznake: Veselo Martinje


- 10:59 - Komentari (36) - Isprintaj - Link

07.11.2017., utorak

TORTA OD KLEMENTINA

Pozdrav!
Zimsko doba je vrijeme kada se citrusno voće najviše konzumira, a za kolač koji vam danas nudim je potrebno tek nekoliko komada ovog slasnog voća i vaša istančana nepca će biti i više nego zadovoljna!
Torta slasna, sočna, osvježavajuća i za svaku preporuku :)
Sastojci potrebni za izradu torte:
200 g šećera
100 g mljevenih badema
50 g krušnih mrvica
prašak za pecivo
4 jaja
175 ml ulja
naribana korica 5 klementina (mandarina)
- izradite mikserom jaja i šećer te dodajte ulje
- suhe sastojke posebno izmješajte i dodajte im mokre sastojke
- sve skupa dobro promiješajte i smjesu izlijte u podmazani kalup promjera 20 cm
- tortu pecite na 180*C oko 40 minuta (provjerite čačkalicom)
Sirup:
75 g šećera
sok od 3 klementine
- pomiješajte sastojke i kuhajte ih oko 5 minuta dok se šećer dobro ne rastopi
- još toplu tortu izvadite iz kalupa, ukrasite je s nekoliko narezanih kriški klementina te prelijte vrućim sirupom
Servus i u slast :)


Oznake: torte, voće, klementine


- 07:47 - Komentari (32) - Isprintaj - Link

05.11.2017., nedjelja

... još malo s rođendana!





... pokažite svojim prijateljima koliko vam znače :)

Oznake: večerica


- 18:49 - Komentari (19) - Isprintaj - Link

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2017 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

KONTAKT

TORTE

KOLAČI

KRUH, PECIVA I RAZNO