JASLICE
|
BOŽIĆNA ČESTITKA
|
BLAGDANSKI KOLAČI-9
Pozdrav!
Bio bi red da ovu malu reviju blagdanskih kolača završimo sa stilom, a ima li boljeg od naših slasnih tradicionalnih štruca? MAKOVNJAČA I OREHNJAČA Orehnjača ili makovnjača kod većine ljudi bude osjećaj zadovoljstva i odvode nas u prošlost prepunu lijepih uspomena. Teško da ćete moći odoljeti ovim domaćim bezvremenskim ljepoticama! Ovo je moj idealan omjer tijesta i nadjeva, volimo je točno ovakvu! Sastojci potrebni za tijesto: 600 g glatkog brašna 250 ml mlijeka 1/2 žličice soli kvasac 100 g maslaca 2 žumanjka 5 žlica šećera korica od limuna Napravite kvas od kvasca, šećera i toplog mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena. Za to vrijeme napravite nadjev, radim dvije štruce jednu od maka i jednu od oraha: Nadjev 1: 250 g mljevenih oraha,100 g šećera, 2 vanil šećera,150 ml vrućeg mlijeka,žličica cimeta, žlica meda Nadjev 2: 250 g mljevenog maka, 100 g šećera, 2 vanil šećera, 2 limun šećera, 210 ml vrućeg mlijeka Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte što tanje i premažite svaku štrucu njenim nadjevom, zarolajte i stavite u lim za pečenje.Pazite, obavezno ih stavite u usku tepsiju da se dodiruju i dižu u zrak dok bi se u širokom limu raspucale jer imaju previše prostora. Premažite ih rastopljenim maslacem i u sredini gdje se dodiruju. Nikada ih ne ostavljam da se dižu nego ih pečem odmah na 180*C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Servus i u slast:) Oznake: blagdanski kolači, orehnjača, makovnjača |
BLAGDANSKI KOLAČI -8
Pozdrav!
Još jedni keksići u nizu, malo modernija verzija koju će vaši tinejdžeri itekako cijeniti! KEKSI S KIKIRIKI MASLACEM Gotovi su za tren, a možete ih kombinirati sa čokoladom ili marmeladom.Kako god ih ispekli, s čime god kombinirali ovi keksi su svakako još jedna slatka priča u kojoj morate uživati! Probajte ih i vi! Sastojci potrebni za izradu keksa: 100 g omekšalog maslaca 100 g kikiriki maslaca 100 g šećera 100 g smeđeg šećera jaje žlica arome od vanilije 1/2 žličice soli 1/2 žličice sode bikarbone 200 g glatkog brašna Izradite maslace i šećer mikserom, dodajte jaje i na kraju brašno. Od tijesta radite male kuglice koje blago palcem pritisnite da ostane rupica za čokoladu ili marmeladu. Složite ih s razmakom u lim te pecite na 180*C oko 14 minuta. Kada ih izvadite još malo prstom pritisnite da se formira rupica dok su još topli. Napunite ih rastopljenom čokoladom, marmeladom, nutellom... Hrskavi su, mirisni i posebni, kušajte ih i vi! Servus i uživajte:) Oznake: blagdanski kolači, kikiriki, čokolada |
BLAGDANSKI KOLAČI -7
Pozdrav!
Još jedan slatki medeni zalogaj iz moje kuhinje, kolač koji će vas sigurno oduševiti :) MEDENA KATA Sastojci za kore: 2 jaja 1 žlica masti 2 žlice meda 3 žlice mlijeka 150 g šećera 450 g oštrog brašna mala žličica sode bikarbone Jedno jaje, mast, med, šećer i mlijeko zagrijte u posudi, dodajte brašno, sodu i drugo jaje te zamijesite tijesto. Razvaljajte i ispecite 4 kore, nekih 5 minuta na 200*C. Olakšajte si tako da koru razvaljajte na papiru za pečenje i s njim stavite na preokrenutu tepsiju, ispikajte vilicom i pecite. Ohladite ispečene kore, ali filajte isti dan jer sam primjetila da kore pucaju ako ih ispečete dan ranije. Krema: 3 dcl mlijeka 3 žlice brašna (ali ne vrhom) 2 vanil šećera 200 g maslaca 200 g šećera u prahu U vruće mlijeko zakuhati brašno i vanil šećer te ohladiti. Mikserom izradite maslac i šećer u prahu te dodajte ohlađenoj kremi. Postupak: kora-pola kreme-kora-marmeleda od šljiva-kora-ostatak kreme-kora Pitu možete posipati šećerom u prahu ili preliti glazurom. Svakako ostavite jedan dan da kore malo omekšaju i uživajte u ovoj medenoj piti! Servus :) Oznake: blagdanski kolači, med, pekmez šljive |
BLAGDANSKI KOLAČI -6
Pozdrav! Švrljajući kroz arhivu naišla sam i na ovaj klasik koji, sigurna sam voli i većina vas. Ako tražite recept za dobru mađaricu uzmite u obzir i ovaj, provjeren je već mnogo puta na zadovoljstvo svih nas :) MAĐARICA Sastojci potrebni za tijesto: 150 g margarina 600 g glatkog brašna 250 g šećera plavo kiselo vrhnje 2 jaja 1 prašak za pecivo Zamijesite tijesto i podijelite ga na 6 komada. Razvaljajte tanko kore i pecite na okrenutoj tepsiji, ali prije ih izbodite vilicom i dobro pazite kod pečenja da kore ostanu žute boje. Pecite na 200*C oko 14 minuta! Sastojci potrebni za kremu: 1 1/2 l mlijeka 120 g oštrog brašna 450 g šećera 3 žlice kakaa 2 vanil šećera 150 g margarina 50 g maslaca Stavite kuhati mlijeko, a ostale sastojke izradite mikserom i zakuhajte kada mlijeko zavri. Kada se krema ohladi, dodajte joj margarin i maslac. Kore namažite odmah jer sam primjetila da pucaju ako ih mažete drugi dan. Kada napravite mađaricu premažite je glazurom od 200 g čokolade i pola margarina. Čim se glazura malo stisne, lagano označite gdje ćete je rezati da vam kasnije ne puca, samo ćete slijediti po označenim crtama. Servus i u slast :) Oznake: blagdanski kolači, mađarica, čokolada |
BLAGDANSKI KOLAČI -5
Pozdrav!
Danas darujem svim našim Lucama recept za ove slasne i mirisne kolačiće! Sretan imendan svima, a ponajviše mojoj najdražoj Luci :) RASPUKNUTIĆI Vrući keksi iz vruće pećnice - slatki i tako cool! Ovi primamljivi keksići mogu isto tako postati i divan božićni poklon za vaše prijatelje. Ispecite ih, ukrasite i zavežite svečanom crvenom vrpcom te njima darujte sve one koje volite. Izvana hrskavi, a iznutra tako mekani i sočni, poklon koji bi svatko mogao poželjeti. Sastojci potrebni za izradu keksa: 210 g glatkog brašna 1/2 žličice praška za pecivo 1/4 žličice soli 60 g maslaca 200 g čokolade 100 g šećera (može i smeđi) 2 vanil šećera 2 jaja 1 žlica arome vanilije Postupak: Prvo rastopite maslac i čokoladu te ostavite da se malo ohladi. Pomiješajte u posudi suhe sastojke:brašno, prašak i sol. Miksajte jaja, vanil šećer, aromu vanilije i šećer te dodajte otopljenu čokoladu. Ručno je lagano umiješajte, a zatim postepeno dodajte brašno i dobro promiješajte smjesu. Stavite je u frižider 1 sat te možete početi raditi kuglice. Zahvatite smjesu velikom žlicom, napravite kuglicu, uvaljajte je u šećer u prahu i stavite na lim za pečenje. Pazite, radite veći razmak jer se kolačići rašire u pečenju. Meni je na veliku tepsiju ispalo 12 kolačića. Pecite ih na 180*C obavezno 10 minuta, pazite ne duže da ih ne isušite. Servus,uživajte u blagdanskom duhu i svijetu slastica! Oznake: blagdanski kolačići, raspuknutići, čokolada |
BLAGDANSKI KOLAČI -4
Pozdrav!
Danas imam za vas još jedan prijedlog iz arhive blagdanskih kolačića, šubarice - meke i slasne :) ŠUBARICE Sastojci za biskvit: 6 jaja, 400 g šećera, 300 ml ulja, 150 ml mlijeka, 400 g brašna, 1 prašak za pecivo i 1 žlica kakaa. Posebno miksati bjelanjke, posebno ostale sastojke i ručno pomiješati sve zajedno. Biskvit peći u velikoj tepsiji od pećnice cca 25 min na 180*C. Krema: 1 l mlijeka, 16 žlica šećera, 1 vanil šećer, 10 žlica brašna i 125 g maslaca. Staviti kuhati mlijeko, šećer i vaniliju. Ostale sastojke izmiksati s malo mlijeka i skuhati kremu. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac. Kada se biskvit ohladi okruglom modlom vaditi krugove, a zatim svaki prerežite na pola.Filajte kremom, spojite krugove i premažite bočne strane.Odmah uvaljajte bočne strane u kokos (250 g kokos brašna). Glazura:150 g čokolade, 3 žlice mlijeka, 1 žlica šećera i 20 g maslaca.Rastopite sve sastojke na laganoj vatri i malom žlicom prelijte vrh svake. Provjereno dobre šubarice! Servus :) Oznake: blagdanski kolači, šubarice |
BLAGDANSKI KOLAČI -3
Pozdrav!
Meke, pahuljaste i slasne princeze kojima nikada nisam znala odoljeti :) PRINCES KRAFNE Ako još nemate svoj omiljen recept pokušajte s ovim jer su zaista fantastične,krema je posebnog okusa, svilenkasta i glatka! Tijesto kupujem već gotovo (pečeno) tako da vam preostaje samo ih napuniti i uživati u njima :) Sastojci potrebni za kremu: 1 l mlijeka 400 g šećera 3 vanil šećera 8 jaja 200 g oštrog brašna 400 g margarina ili maslaca -stavite kuhati mlijeko,200 g šećera i 3 vanil šećera -za to vrijeme razmutite mikserom ostatak šećera, 8 žutanjaka i brašno -vrućem mlijeku dodajte ove sastojke i skuhajte kremu -posebno istucite snijeg od 8 bjelanjaka -kada se krema malo ohladi dodajte joj margarin i ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka -veliku vrećicu za ukrašavanje napunite kremom i vrlo brzo sve su princeze gotove -po želji ih još možete ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem ili preliti čokoladom! Servus i uživajte u slatkim princezama :) Oznake: kolači, princes krafne, vanilija |
BLAGDANSKI KOLAČI-2
Pozdrav! Danas imam za vas jedan od mojih omiljenih kolača koji ne mora nužno biti i blagdanski, za uživanje u njemu pogodno je bilo koje doba godine! Prhki slasni kolačići s lješnjacima sigurno će zadovoljiti i sve vas ljubitelje slatkog zalogaja :) TROKUTIĆI S LJEŠNJACIMA Sastojci za prhko tijesto: 150 g oštrog brašna 1/2 praška za pecivo 65 g šećera vanil šećer pola žličice soli jaje 65 g margarina Zamijesimo tijesto i razvaljamo ga kao tijesto za pitu u tepsiju cca. 40x30 cm. Premažite ga marmeladom od marelice. Nadjev: 100 g maslaca 100 g šećera vanil šećer 2 žlice vode 75 g mljevenih lješnjaka 125 g narezanih lješnjaka Lagano rastopiti u posudi sastojke nadjeva i ostaviti da se malo ohladi. Za to vrijeme premazati tijesto marmeladom od marelice, preko marmelade rasporedite nadjev i pecite dok ne porumeni. Kada se ohladi narežite trokutiće i vrhove im umočite u čokoladu! Servus i uživajte:) Oznake: trokutići s lješnjacima, prhko, marmelada od marelica |
BLAGDANSKI KOLAČI -1
Pozdrav!
Stigao je prosinac koji nam donosi blagdane prepune iznenađenja i veselja! Kako ga najbolje proslaviti nego u toplom domu u krugu obitelji dok mirisi toplih blagdanskih kolača pune naše duše :) Za vas sam pripremila nekoliko recepata i nadam se da će svatko od vas pronaći nešto za sebe i slatkim toplim kolačima razveseliti svoju obitelj! CVJETIĆI S MARMELADOM Sastojci potrebni za tijesto su: 700 g oštrog brašna 300 g šećera 2 margarina 3 žumanjka 2 vanil šećera Zamijesi tijesto, razvaljaj ga 1/2 cm debelo i kalupom vadi oblike na pleh za pečenje. Treba ti ispasti parni broj cvjetića (jedan puni i jedan s rupom). Meni su ljepši gornji, ako ih premažem bjelanjkom i posipam mljevenim orasima. Pazite kod pečenja jer vrlo brzo porumene. Kada ih ohladite premažite donji kolačić marmeladom od marelica i zalijepite! Mogu vam dugo stajati pa ih pecite kada su blagdani ili jednostavno onda kada ih vaša dječica požele :) Oznake: božićni kolačići, cvjetići s marmeladom, krancle |
< | prosinac, 2017 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |