Pozdrav!
Bio bi red da ovu malu reviju blagdanskih kolača završimo sa stilom, a ima li boljeg od naših slasnih tradicionalnih štruca?
MAKOVNJAČA I OREHNJAČA
Orehnjača ili makovnjača kod većine ljudi bude osjećaj zadovoljstva i odvode nas u prošlost prepunu lijepih uspomena. Teško da ćete moći odoljeti ovim domaćim bezvremenskim ljepoticama!
Ovo je moj idealan omjer tijesta i nadjeva, volimo je točno ovakvu!
Sastojci potrebni za tijesto:
600 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
1/2 žličice soli
kvasac
100 g maslaca
2 žumanjka
5 žlica šećera
korica od limuna
Napravite kvas od kvasca, šećera i toplog mlijeka. Kada se digne dodajte ga ostalim sastojcima i zamijesite glatko tijesto koje ostavite da se diže sat vremena.
Za to vrijeme napravite nadjev, radim dvije štruce jednu od maka i jednu od oraha:
Nadjev 1: 250 g mljevenih oraha,100 g šećera, 2 vanil šećera,150 ml vrućeg mlijeka,žličica cimeta, žlica meda
Nadjev 2: 250 g mljevenog maka, 100 g šećera, 2 vanil šećera, 2 limun šećera, 210 ml vrućeg mlijeka
Dignuto tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte što tanje i premažite svaku štrucu njenim nadjevom, zarolajte i stavite u lim za pečenje.Pazite, obavezno ih stavite u usku tepsiju da se dodiruju i dižu u zrak dok bi se u širokom limu raspucale jer imaju previše prostora. Premažite ih rastopljenim maslacem i u sredini gdje se dodiruju.
Nikada ih ne ostavljam da se dižu nego ih pečem odmah na 180*C oko 45 minuta dok ne dobiju lijepu boju.
Servus i u slast:)