Green Suzy
08.12.2015., utorak
Priča o lazanjama
I tako ja jako volim lazanje, ponekad se osjećam kao da sam Garfild, ali imam problem kako mi ne odgovara mljeveno meso... I što sad, kako napraviti fine i ukusne lazanje a da nisu original lazanje?! Odlučih se poigrati i napraviti lazanje sa tunom i sirom. Kad sam ih prvi put napravila bile su fine, no nekako mi se nije sviđalo što kore ( kupovne ) nekako postanu tvrde i žilave, osuše se i nisu baš ukusne, i još uz sve to kako su male kore, uvijek ih treba krojiti i prekrojavati zavisno o tepsiji koju imam. Odlučih se na avanturu i napravim svoje kore; vrlo jednostavno i svježe i netreba ih se kuhati prije slaganja lazanja. Tijesto za lazanje: 50 dkg brašna - tip 850 2 jaja himalajska sol 3 žlice ulja vode po potrebi zamijesti u lijepo tijesto i napraviti 5 kuglica. Neka tijesto stoji na podlozi dok ne pripremite smjesu za punjenje! Recept za lazanje: 400 gr tune u konzervi ( iscjedite ulje iz ribe) 400 gr svježeg sira 5 žlica kiselog vrhnja jaje 40 dkg sira edamera ili goude peršin sitno narezan papar,sol svježi sir pomiješati sa 25 dkg ribanog sira, dodati jaje , kiselo vrhnje,peršin, sol i papar. Tepsiju namazati uljem , tijesto razvaljati na veličinu tepsije, staviti tijesto i slagati na njega malo sira -malo tune, druga kora: mrvicu ulja, malo sira - malo tune i tako do kraja. Na zadnju koru staviti bešamel umak i ostatak ribanog sira! Bešamel umak recept: U tavu na 50 gr maslaca zagrijanog dodati 50 gr oštrog brašna. Brašno kratko popeći na laganoj vatri. Ugrijati 7 dcl mlijeka ,dodati malo soli, bijelog papra, muškatnog orašćića. U kipuće mlijeko dodati popečeno brašno i kuhati još 5 minuta uz stalno miješanje, dok se ne dobije fini gusti i glatki umak! Kad sve posložite lazanje peći na 180 stupnjeva 30 minuta! Ove lazanje su moje omiljeno jelo i tko god ih proba oduševi se njima! Tako da kad želim nekoga iznenaditi i uljepšati dan poslužim mu ove fantastične lazanje! Oznake: lazanje, hrana, obitelj, družnje, ideja za post, okusi, arome, klopa, prijatelji |
26.11.2015., četvrtak
Blagdanska euforija
Bliže se blagdani, i to blagdani ljubavi i mira. Većina ljudi razmišlja o dobroj klopi, cugi i slasticama, no svi ti ljudi zabravljaju Peti Smrtni grijeh : " Neumjerenost u jelu i piću je grijeh" I dok oko nas šetaju ljudi koji nemaju za kruh, ostali se bahato ponašaju, stolovi prepuni i po nekoliko puta na dan se ponavljaju obroci, no žalosno je koliko se još hrane baci jer je neumjerenost prevelika.... Zastanite malo, razmislite, da li vam je potrebno toliko vrsta kolača, toliko raznih delicija na stolu?! Umjesto da vrijeme trošite na punjenje želudaca, razmislite što to možete učiniti da se bolje osjećate i to u duhu blagdana!? Za početak, riješite se suvišne odjeće, operite je i složite, te ju darujte potrebitima.Oćistite svoj stan od suvišnih i nepotrebnih stvari, ono što valja darujte a ono što je nevaljalo odložite u za to odgovarajući kontenjere... Oćistite svoj prostor od stvari koje vas guše... Vaš stan će imati čistu energiju, a i darivanom će život biti lijepši jer je dobio ono što mu treba, a ne može si priuštiti. Dogovorite se sa članovima obitelji ili susjedima pa zajedno pripremite blagdanske delicije.Družite se i veselite,a manje razmišljajte o obilju stola. I sjetite se, i maleni Isus se rodio u štalici na oštroj slamici i svi su oko njega bili sretni i nasmijani djelo naslikao Art Marino-tehnika suhi pastel Oznake: blagdani, hrana, obitelj, susjedi, darivanje, Božić, ljubav, pažnja |
20.10.2015., utorak
Osmijeh na licu
Danas je lijep i sunčan dan i odlučih se prošetati po gradu, posjetiti drage ljude i malo se podružiti. I dok se šetam promatram lica ljudi na ulici, danas su nasmijana i vedra, možda zbog ljepšeg vremena a možda i zbog energije svemira! Prolazim kroz kvart i nailazim na jednu tržnicu,a tamo je kao neki mravinjak, ljudi šetaju, kupuju i raduju se svojim kumicama, osjeti se ta dobra energija među njima! Lijepo je vidjeti sve te kumice koje svoje proizvode nude, osjeti se miris jeseni na svakome štandu, sve je puno kestena, raznolikih bundeva, gljiva, povrća i raznoraznih domaćih jabuka... Ponuda je velika i raznolika, osmijeh na licu je prisutan, osjeti se da je naš mali čovjek sretan,no možda ne presretan. Lijepo je proći kroz tu energiju i dozvoliti si da se napuniš njome. Navratite na neku od tržnica i uživajte u šarenilu plodova, raznolikosti ljudi i raznih osmijeha.... Oznake: osmijeh, lice, Sunce, dan, sunčani dan, veselje, tržnica, hrana, povrće, voće, energija |
12.10.2015., ponedjeljak
Brzo i ukusno "jelo na žlicu"
S obzirom da je došla jesen, nekako smo svi dobili želju za finim,bogatim , ali opet jednostavnim "jelima na žlicu"! Variva su jela koja griju dušu i tijelo u periodu hladnoga vremena. Tzv. variva su vrlo nutritivno bogata jela, mogu se napraviti od doslovno svakoga povrća; uz dodatak mesa ili bez njega... Ono što ipak varivu daje karakteristične prekrasne okuse su začini, mirisne trave i veće količine luka! Prepustite se mašti dok kuhate i dodajte začine, te vjerujte, vaša jela će poprimiti okuse koji će vas pozitivno iznenaditi... Tako je i meni danas došlo da napravim jelo uz koje sam odrasla, no opet, to jelo nije ni približno onome iz moga djetinjstva! Danas sam pripremila varivo od mahuna Mahune su niskokalorična namirnica koja obiluje vitaminom K – presudnim za pravilnu mineralizaciju kostiju,a osiguravaju mnogo nutrijenata koji blagotvorno utječu na zdravlje tvojeg srca. Konzumacija mahuna preporučuje se ženama u reproduktivnoj dobi koje su izložene povećanom riziku od deficita željeza. Mahune su i vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, osobito neprobavljive celuloze. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase. Mahune -recept 1 glavica crvenoga luka 0,5 kg mahuna 1 žuta mrkva 1 crvena mrkva celer - po volji 2 krumpira malo graška malo ulja sol, papar, kurkuma, malo soka od rajčice ( po mogućnosti domaćeg) češnju češnjaka malo đumbira u prahu Sitno narežite luk, stavite na malo maslinovog i suncokretovog ulja, na laganu vatru kad se luk zažuti dodati sitno narezano povrće i neka se malo prodinsta sa lukom, nakon 5-7 minuta , dodati vode po volji, neka se kuha cca 15 minuta. u to dodati malo mješavine za juhe . Ako želite zgusnuti varivo, možete raditi zapršku,no ja više preferiram uzeti ili brašno ili neki škrob ( aru prah) u čašu i dodati kurkumu sa malo papra, dodati vode, dobro izmješati da nema grudica i zatim dodati u lonac sa povrćem. Mješati da se sve dobro sažme , zatim dodati sitno narezani češnjak, sol , đumbir u prahu i na kraju malo soka od rajčice. Kuhati još 3-5 minuta. I to je to, ručak gotov za cca pola sata, a opet cijela kuća miriši. Poslužiti toplo uz domaći kruh ( u mome slučaju beskvasni)! Dobar tek svima koji vole mahune! Oznake: jesen, mahune, hrana, varivo, Dobar tek!, povrće, vlakna, VITAMINI |
25.09.2015., petak
Živjeti jesen
Jesen je doba godine kada priroda radi preobražaje, stabla odbacuju svoje lišće i pripremaju se za "zimski san"... Tako i mi u jesen imamo šansu za promjenama... Jesen je bogata, ona je suha, oštra, čista, lagana , ali i prohladna! U životu je vrlo važno prehranu i dnevne rutine prilagoditi godišnjim dobima. Kako je jesen bogata kao buča svojim sjemenkama, tako i mi možemo imati bogatu maštu sa izradu vrlo jednostavnih ali i vrlo bogatih i zdravih jela Da bi nam jesen bila lakša i ugodnija , u prehranu je dobro uvrstiti što više juhica od buče; mahunarke ; žitarice ali i korijenasto povrće... Potrebno je u tijelo unositi više kvalitetnih hladno prešanih ulja; hranu bogatu proteinima! Savršeni okusi su slatko, slano i kiselo... Kad se osjećate tužni i usamljeni, odvojite si " svojih 5 minuta" i činite ono što vas čini sretnima. U jutarnjim satima, dozvolite si da vam u stan uđe čisti i razigrani zrak! Obucite odjeću u veselim bojama i utoplite se te šetajte po lišću i slušajte njegovo šuškanje! Nakon lijepe šetnje , pojedite tanjur fine i ukusne juhe od buče; te zagrlite svog partnera i zaplešite uz lagane ritmove! Jednostavna krem juha od buče 50 dkg buče ( hokaido, muškatna...) 1 glavica luka 2 mrkvice 1 litra povrtnog temeljca sol ( ja stavljam himalajsku) malo papra, malo kajenskog papra, 1 dcl vrhnja za kuhanje Na malo ulja prodinstajte sitno narezni crveni luk. Na to dodajte mrkvicu narezanu na kolutiće ili kockice. Zatim ,nakon par minuta kockice buče, neka se pirja 2-3 minute i zalijevati povrtnim temeljcem. Nakon 20-tak minuta kuhanja; uzeti štapni mikser i izmiksati povrće, vratite juhicu na štednjak, na laganu vatru i dodajte začine, sol, papar i kajenski papar.... Dodajte vrhnje za kuhanje ( meni je najdraže zobeno vrhnje) i to je to.... Zagrijte se i uživajte Dobar tek želim! Oznake: jesen, hrana, buče, lišće, priroda, stabla, snaga volje |