Green Suzy
08.12.2015., utorak
Priča o lazanjama
I tako ja jako volim lazanje, ponekad se osjećam kao da sam Garfild, ali imam problem kako mi ne odgovara mljeveno meso... I što sad, kako napraviti fine i ukusne lazanje a da nisu original lazanje?! Odlučih se poigrati i napraviti lazanje sa tunom i sirom. Kad sam ih prvi put napravila bile su fine, no nekako mi se nije sviđalo što kore ( kupovne ) nekako postanu tvrde i žilave, osuše se i nisu baš ukusne, i još uz sve to kako su male kore, uvijek ih treba krojiti i prekrojavati zavisno o tepsiji koju imam. Odlučih se na avanturu i napravim svoje kore; vrlo jednostavno i svježe i netreba ih se kuhati prije slaganja lazanja. Tijesto za lazanje: 50 dkg brašna - tip 850 2 jaja himalajska sol 3 žlice ulja vode po potrebi zamijesti u lijepo tijesto i napraviti 5 kuglica. Neka tijesto stoji na podlozi dok ne pripremite smjesu za punjenje! Recept za lazanje: 400 gr tune u konzervi ( iscjedite ulje iz ribe) 400 gr svježeg sira 5 žlica kiselog vrhnja jaje 40 dkg sira edamera ili goude peršin sitno narezan papar,sol svježi sir pomiješati sa 25 dkg ribanog sira, dodati jaje , kiselo vrhnje,peršin, sol i papar. Tepsiju namazati uljem , tijesto razvaljati na veličinu tepsije, staviti tijesto i slagati na njega malo sira -malo tune, druga kora: mrvicu ulja, malo sira - malo tune i tako do kraja. Na zadnju koru staviti bešamel umak i ostatak ribanog sira! Bešamel umak recept: U tavu na 50 gr maslaca zagrijanog dodati 50 gr oštrog brašna. Brašno kratko popeći na laganoj vatri. Ugrijati 7 dcl mlijeka ,dodati malo soli, bijelog papra, muškatnog orašćića. U kipuće mlijeko dodati popečeno brašno i kuhati još 5 minuta uz stalno miješanje, dok se ne dobije fini gusti i glatki umak! Kad sve posložite lazanje peći na 180 stupnjeva 30 minuta! Ove lazanje su moje omiljeno jelo i tko god ih proba oduševi se njima! Tako da kad želim nekoga iznenaditi i uljepšati dan poslužim mu ove fantastične lazanje! Oznake: lazanje, hrana, obitelj, družnje, ideja za post, okusi, arome, klopa, prijatelji |